Charles Manson

Petteri Mikkonen
Petteri Mikkonen

Charles Manson perusti kultin, joka oli vastuussa kahdesta veriteosta 1960-luvun lopussa! Mansonin ”perhe” on surullinen ja kammottava kuvaus siitä, kuinka karismaattinen johtaja voi saada alaisensa ajattelemaan ja tekemään melkein mitä vain!

Tässä artikkelissa kerron Charles Mansonin ja hänen ”perheensä” tarinan!

Repaleinen lapsuus

Charles Mansonin lapsuutta ja nuoruutta värittivät päihteet ja rikokset ja pelkästään hänen nuoruuden vuosistaan saisi oman videon! Ajattelin tähän nyt kuitenkin koota mielestäni tärkeimmät kohdat.

Charles Milles Manson syntyi 12. päivä marraskuuta 1934. Hänen äitinsä, Kathleen Maddox, oli tuolloin vasta 16 vuotias teini, joka joi runsaasti alkoholia. Hän rahoitti päihteiden käyttöään myymällä itseään. Charlesin isä 24-vuotias työläinen, joka tunnetaan nimellä ”Eversti Scott”. Kyseessä oli siis merkityksetön satunnaissuhde. Tämä mies oli kuitenkin hävinnyt jo siinä vaiheessa kuviosta, kun oli kuullut Kathleenin olevan raskaana.

Lähtökohdat elämään olivat siis suurin piirtein pahimmat mahdolliset. Kathleenilla ei ollut mitään kykyjä hoitaa pientä lasta ja jätti hänet milloin mihinkin mennessään omiin menoihinsa. Charles on myöhemmin kertonut tapauksesta, jossa hänen äitinsä oli mennyt hänen kanssaan baariin. Baarimikko oli harmitellut Kathleenille sitä ettei hänellä ollut lapsia. Kathleen oli vastannut, että hän luopuisi lapsestaan yhtä olut-tuoppia vastaan. Juotuaan tuopin Kathleen oli vain kävellyt pois ja jättänyt Charlesin baarimikolle. Lopulta Charlesin sedällä kului neljä päivää aikaa selvittää missä hän oli.

Kuuden vuoden ikäisenä Kathleen päätti ryöstää yhdessä Charlesin sedän kanssa huoltoaseman. Molemmat jäivät kiinni ja nuori Charles annettiin uskonnollisille isovanhemmilleen, joskaan hän ei viipynyt siellä pitkään.

Muutaman kuukauden kuluttua hän muutti asumaan tätinsä ja setänsä luo Länsi-Virginiaan. Täällä nuori Charles eli hyvin erilaista elämää. Hänen tätinsä ja setänsä elivät uskonnollista ja kurinalaista elämää, johon myös Charlesin oli sopeuduttava. Tämä sujuikin verrattaen hyvin ja seuraavat kaksi vuotta olivat ehkä vakainta aikaa Charlesin elämässä.

Lopulta kuitenkin Kathleen vapautui vankilasta ja Charles muutti hänen kanssaan asumaan. Kathleen ei ollut muuttunut mihinkään, päinvastoin. Kathleen käytti vielä enemmän päihteitä kuin aikaisemmin. He elivät irtolaiselämää ja muuttivat jatkuvasti ympäri Yhdysvaltojen Keski-länttä. Yhdeksän vuotiaana Charles jätti koulun kesken.

Rikollinen ura

Koska Charles joutui äitinsä kanssa muuttamaan koko ajan, hänelle ei muodostunut kummoisiakaan ihmissuhteita. Hän oppi pakenemaan mielikuvitusmaailmaansa ja haaveili elämästä ilman toivotonta äitiään! Charles oli myös oppinut taitavaksi varkaaksi ja ollessaan vasta yhdeksän vuotias, hän jäi kiinni varastamisesta.

Charlesin ollessa 13 vuotias, Kathleen oli todella pahasti alkoholisoitunut. Hän yritti antaa Charlesin sijaisvanhemmille kasvatettavaksi. Sopivia ehdokkaita ei kuitenkaan löytynyt ja Charles päätyi Indianassa sijaitsevaan Gibaultin poikakotiin.

Täällä Charles viipyi noin vuoden verran, kunnes hän karkasi takaisin äitinsä luokse, joka ei kuitenkaan halunnut elää teini-ikäisen poikansa kanssa. Charles päätyi asumaan kaduilla ja elätti itsensä rikoksia tekemällä. Pikku hiljaa rikokset ja sitä myötä tuomiot kovenivat.

Vuonna 1951 Charles Manson joutui osavaltion vankilaan useiden pidätysten ja pakojen jälkeen. Lopulta hänet saatiin kiinni, kun hän oli ajanut varastamallaan autolla toiseen osavaltioon. Tältä vankilareissulta hän vapautui 1954.

Tämän jälkeen seurasi erinäisiä rikoksia ja vankeusrangaistuksia. Charles myös avioitui nuoren, vasta 17-vuotiaan Rosalie Jean Willisin kanssa. Pariskunta sai myös lapsen.

Manson oli myös laajentanut rikollista toimintaansa paritukseen ja sekkien väärentämiseen. 1.6.1960 Hän sai edellä mainituista rikoksista 10 vuoden tuomion ja hänet määrättiin McNeilin saarella sijaitsevaan osavaltion vankilaan. Ennen vankilaan astumista Manson oli avioitunut uudelleen Leona-nimisen naisen kanssa, joka synnytti hänelle pojan Mansonin ollessa vankilassa.

Vankilassa ollessaan Charles Manson innostui kitaran soitosta ja sävelsi lukuisia kappaleita. Yksi näistä oli nimeltään ”Look At Your Game Girl”. Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki sillä, joka tietä mikä artisti on levyttänyt tämän kappaleen myöhemmin.

Charles Manson ja hipit (Make love, not war!)

On vuosi 1967 ja Charles Mansonin istuessa vankilassa maailma oli muuttunut ja hippiliike levisi yhdysvalloissa. Manson oli tässä vaiheessa istunut 10 vuoden tuomiostaan 7. Hyvän käytöksen vuoksi hänet oltiin nyt vapauttamassa.

Ne henkilöt, jotka päätöksen tekivät, eivät varmasti tienneet että Manson tulisi terrorisoimaan yhdysvaltoja seuraavan kahden vuoden ajan.

Vartijan saapuessa vapauttamaan Mansonia, tämä ei olisi halunnut lähteä vankilasta, josta oli tullut hänen kotinsa. Tämä ei tietenkään sopinut ja nyt 32-vuotias Manson pistettiin vankilasta pihalle 35 dollaria taskussaan ja rakas kitara olallaan.

Charles Mansonin silmissä maailma näytti erilaiselta. Koko hippikulttuuri oli hänelle täysin vieras, mutta pikkuhiljaa se imaisi hänet sisäänsä! Tähän kuului psykedeelien, etenkin LSD:n, nappailu. Ensimmäisellä tripillään hän koki Jeesuksen ristiinnaulitsemisen, jossa hän itse oli päähenkilönä. Mansonille tämä oli erittäin merkittävä kokemus. Hän rupesi itsekin ajattelemaan olevansa Jeesus.

Charles Manson ei myöskään hylännyt rakkauttaan kitaran soittoon ja kappaleiden kirjoittamiseen. Hänen 50-luku henkiset kappaleet eivät kuitenkaan tehneet yleisöön välitöntä vaikutusta. Pikku hiljaa hänen myös hänen musiikki nivoutui ajan henkeen ja hän viihtyi kitaransa kanssa varsinkin Berkeleyn yliopiston puistossa, jossa opiskelijat mielellään kuuntelivat hänen kappaleitaan.

Mansonin ”perhe” syntyy

Mary Brunner niminen nainen oli kuullut Mansonin kitarasessioita Barkeleyssä ja ihastui häneen välittömästi ja heistä tuli pariskunta. Manson oli hommannut itselleen pakettiauton ja pariskunta lähti retkelle Yhdysvaltojen halki.

Brunnerin ja Mansonin ei kovin kauaa tarvinnut taittaa matkaa kahdestaan, kun mukaan liittyi lisää naisia. Esimerkiksi 18-vuotias Lynette Fromme ja 19-vuotiaat Susan Atkins ja Patricia Krenwinkel liittyivät Mansonin perheeseen. Näistä naisista tullaan kuulemaan vielä lisää tällä videolla.

Yhteistä näille naisille oli se, että he olivat nuoria ja samanlaisista taustoista. Lisäksi heidän perhetaustansa oli rikkonainen ja heitä yhdisti viha isäänsä kohtaan sekä halu löytää jotain sisältöä elämäänsä.

Tähän väliin on huomautettava, että Charles Manson oli erittäin karismaattinen henkilö, joka viehätti näitä nuoria naisia, sillä hän pystyi tarjoamaan heille kaikkea; Huomiota, huumeita ja vapaata seksiä.

Pian Mansonin hommaama pakettiauto oli käynyt turhan ahtaaksi, sillä hänen ”perheeseensä” oli liittynyt noin 25 nuorta naista. Yhdessä he levittivät rakkauden ilosanomaa ympäri Yhdysvaltoja. Manson myös edelleen sävelsi musiikkia, jota nämä nuoret naiset sitten esittivät!

Tässä vaiheessa tämä ”perhe” alkoi myös saada todella kulttimaisia piirteitä, sillä nämä nuoret naiset alkoivat pitää Mansonia todellisena Jeesuksena. Tähän vaikutti osaltaan runsas psykedeelien käyttö.

Tällä ”perheellä” ei ollut vakituista kotia ja he majailivat millon missäkin. Esimerkiksi Eräs majapaikka oli tutun Beach Boys yhtyeen rumpali Dennis Wilsonin kartanossa Sunset Bulevardilla Kaliforniassa.

Mansonin perheessä ei ollut pelkästään naisia, vaan mukana oli myös muutama mies. Eräs näistä oli nimeltään Charles Watson, jota kutsuttiin tuttavallisesti nimellä Tex.

Texillä on merkittävä rooli tulevissa, kauhistuttavissa, tapahtumissa.

Helter Skelter

Mansonin perheen pysyväksi asuinpaikaksi muodostui George Spahnin tila, joka sijaitsi puolen tunnin ajomatkan päästä Los Angelisista. Kyseisellä tilalla oli aikaisemmin kuvattu lännenelokuvia, mutta nykyään se jo pahasti rappeutunut.

Tilan omistaja, George Spahn, oli sokea 79-vuotias mies, jonka Manson puhui ympäri majoittamaan perheensä. Viimeinen niitti Spahnin suostumukseen oli se, että Manson lupasi yhden ”perheensä” jäsenistä hänen rakastajakseen.

Mansonin perheen elo Spahnin tilalla oli lievästikkin sanottuna sekavaa. Heillä ei ollut rahaa ja ruokaa jouduttiin tonkimaan läheisten kauppojen jätelavoilta.

Päivät kuluivat näyttelemisen ja musiikin parissa ja öisin laajennettiin tajuntaa LSD:n avulla. Manson piti huolen siitä, että hänen annoksensa oli pienempi kuin ”opetuslapsillaan” ja näin tripin aikana hän pystyi ohjailemaan heidän ajatuksiaan. Kalentereita ja kelloja perhe ei käyttänyt. Mansonin eräs ajatuskin oli, että aikaa ei ole olemassa ja kyseessä on vain ihmisen luoma keinotekoinen asia.

Sattui myös niin, että eräänä päivänä Manson antoi tekohengitystä elottomalle linnulle joka virkosi. Siitä lähtien kaikille oli selvää, että Manson todellakin oli Jeesus Kristus.

Pikkuhiljaa Mansonin luonne muuttui. Rauhallinen hippi muuttui kiivaaksi ja väkivaltaiseksi. Hän saarnasi, että maailma kohtaisi pian rotusodan, jossa mustaihoiset nousisivat kapinaan ja lopulta valkoihoinen rotu häviäisi maan päältä.

Tätä tapahtumaa hän nimitti nimellä Helter Skelter. Kyseessä on Beatlesin The White albumilla oleva kappale, jossa Manson näki tai ennemminkin kuuli salattuja merkityksiä tulevasta rotusodasta.

Manson ajatteli, että hänen ”perheensä” selviäisi Helter Skelteristä piiloutumalla ja tulisi lopulta ottamaan vallan takaisin itselleen. Hän myös ennusti, että Helter Skelter tapahtuisi seuraavien viikkojen aikana.

No kuten arvata saattaa, tällaista rotusotaa ei syttynyt ja Mansonin asema ”perheen” päänä alkoi käydä tukalaksi. Monet olisivat tässä vaiheessa olleet jopa halukkaita jättämään Mansonin perheen taakseen.

Niimpä Manson puhui luottomiehelleen Charles Watsonille eli Texille. Manson sanoi, että

”Elleivät mustat tartu toimeen, niin meidän täytyy ehkä näyttää, mitä pitää tehdä”

Cielo Driven murhat

Manson oli aikaisemmin keväällä kävellyt osoitteen 10050 Cielo Drivessa sijaitsevan talon läheisyydessä. Kyseisessä talossa oli asunut ennen musiikintuottaja Terry Melcher, joka kuitenkin oli muuttanut pois. Nykyään talo oli vuokrattuna elokuvaohjaaja Roman Polanskille ja hänen näyttelijätär vaimollensa Sharon Tatelle, joka oli kahdeksannella kuulla raskaana.

Polanski on ohjannut monia merkittäviä elokuvia. Eräs tunnettu elokuva on nimeltään Pianisti, josta Polanski sai parhaan ohjauksen Oscar-palkinnon.

Vaikka tuotta Melcher ei siis asunutkaan enää tuossa osoitteessa, Manson päätti silti toteuttaa Helter Skelterinsä. Hän etsi Texin käsiinsä ja pyysi häneltä palvelusta. Tex ilmoitti tekevänsä mitä vain.

Pyyntö ei ollut mikään kovin kevyt. Manson nimittäin halusi, että Tex ja muutama Mansonin naispuolinen opetuslapsi menisivät edellä mainittuun Cielo Driven osoitteeseen ja murhaisivat kaikki paikalla olevat. Pyyntö sisältyi vielä se, että teko oli suoritettava mahdollisimman raa-asti. Lisäksi seinille tuli kirjoittaa verellä iskulauseita, kuten ”Siat”, ”kumous” ja ”Helter Skelter” Näiden tarkoituksena oli saada näyttämään murha sellaiselta, että tummaihoiset olisivat sen tehneet.

Texin lisäksi matkaan lähtivät jo videon alkupuolella mainitut nuoret naiset Susan Atkins ja Patricia Krenwinkel. Mukana oli myös vastikään perheeseen liittynyt, 20 vuotias Linda Kasabian, joka ei vielä tässä vaiheessa ollut kultissa niin syvällä kuin Susan ja Patricia.

Teon tapahtuma-aikaan ohjaaja Polanski oli kuvausmatkalla Lontoossa. Talossa oli hänen vaimonsa Sharon Taten lisäksi Polanskin ystävä 32-vuotias Wojtek Frykowski. Lisäki paikalla oli Abigail Folger, joka oli hyväntekeväisyyttä harrastava, miljoonabusineksen perijätär sekä Kampaaja Jay Sebring.

Tex ajoi naiset talolle ja pysäköi autonsa muutaman metrin päähän talon portista. Tämän jälkeen hän kiipesi läheiseen puhelintolppaan ja katkaisi puhelinjohdot. Samalla hetkelle he kuulivat, kun joku ajoi talolta portille.

Autoa ajanut henkilö oli 18-vuotias Steve Parent, joka oli tulossa vierailulta William Garretsonin luota. Garretson asui Polanskin talon vierastalossa.

Vaikka Steve Parent aneli armoa, hän ei sitä saanut ja Tex ampui hänet. Tunkeutujat kuuntelivat hiljaa, olisiko talossa sisällä huomattu jotain. Kaikki kuulosti kuitenkin rauhalliselta ja Mansonin perhe eteni taloon.

Talossa sisällä he löysivt Wojtek Frykowskin, joka oli nukkumassa sohvalla. Hänen havahtuessa hereille hän kysyi kelloa ja mitä asiaa tunkeutujilla oli taloon.


Tex vastasi hänelle: ”Olen paholainen ja teen paholaisen työtä. Anna minulle kaikki rahasi”. Samaan aikaan naiset etsivät talosta 3 muuta paikalla ollutta ihmistä.

Erinäisten tapahtumien jälkeen Mansonin käskyläiset murhasivat kaikki talossa olleet ihmiset. Frykowski oli onnistunut pakenemaan pihalle, mutta jäi lopulta kiinni ja menetti henkensä. Tämän jälkeen murhaajat ryhtyivät maalaamaan seinille Mansonin pyytämiä iskulauseita. Etuoveen he kirjoittivat suurilla kirjaimilla SIKA

Tunteja myöhemmin, kun murhaajat palasivat Spahnin tilalle Manson kysyi ”Kadutteko viime yötä

Kaikki pudistivat päätään.

Murhat jatkuvat

Jo samaisen päivän iltana Manson lähetti matkaan uuden iskuryhmän. Tällä kertaa hän myös itse lähti matkaan mukaan varmistamaan, että kaikki varmasti tapahtuisi hänen suunnitelmiensa mukaan.

Tällä kertaa Mansonilla ei ollut mielessään mitään tiettyä kohdetta ja he ajelivat päämäärättömästi ympäriinsä. Lopulta hän pysäytti auton 3301 Waverly Driven eteen. Asunnon ovessa luki Leno ja Rosemary LaBlanca.

Manson meni itse ensimmäisenä asuntoon. Hän käski keski-ikäisen pariskunnan istumaan sohvalle. Hän rauhoitteli, että kyse oli vain rahasta. Tämän jälkeen hän sitoi heidän kätensä ja palasi takaisin autolle.

Autossa hän antoi Texille ja kahdelle muulle mukana olleelle ohjeet, kuinka heidän pitäisi talossa toimia. Mansonin itse ajaessa tapahtumapaikalta pois, Leno ja Rosemary LaBlanca murhattiin. Myös nyt, seinille maalattiin tekstejä, kuten ”Kuolema sioille” ja ”Helter Skelter

Murhatutkinta ontuu

Virkavalta oli ymmällään kahden poikkeuksellisen raa-an murhan kanssa. Erikoiseksi tilanteen tekee se, että Los Angelesissa oli tuolloin kaksi eri, toisiaan vastaan kilpailevaa, poliisilaitosta. Ensimmäinen, Polanskin talossa tapahtunut murha oli LAPD:n vastuulla, kun taas Leno ja Rosemary LaBlancan murhaa tutkivat LASO.

Koska poliisilaitokset kilpailivat keskenään, heidän välillään ei juuri ollut tietojen vaihtoa. Niinpä näiden kahden veriteon välillä ei huomattu yhteyttä ja kumpikin poliisilaitos vei tutkintaa omaan suuntaansa. Molempien poliisilaitosten epäiltyjen listalla oli paikalliset huumejengit, satanistiryhmät ja himmikommuunit.

Leskeksi jäänyt Polanski teki omia tutkimuksiaan tuttavapiirissään. Hän nimittäin uskoi tunnistavansa käsialan, jolla sana SIKA oli kirjoitettu talon oveen. Toisaalta murhatun Sharon Taten isä kasvatti itselleen parran ja muutti olemuksensa resuiseksi. Näin hän yrittäytyi soluttautua paikallisten hippien keskuuteen.

Viikot kuluivat, eikä murhaajia löytynyt. Paikalliset olivat ymmärrettävästi turhautuneita ja kauhuissaan.

Mansonin perhe jää kiinni

Mansonin perheen jäsenille poliisien hapuileva murhatutkimus oli huvittavaa katsottavaa. Jo videon aikaisemmassa vaiheessa mainitsin, että tällä ”perheellä” ei juuri ollut rahaa käytössään. He olivat jo pitkään varastelleet autoja ja ryöstäneet läheisiä kauppoja. Lopulta nämä ryöstöretket koituivat heidän kohtalokseen ja näiden tutkimusten kautta poliisi myös pääsi murhien jäljille.

Ratkaisevaan asemaan nousi Mansonin perheen jäsen Susan Atkins, joka oli joutunut vankilaan epäiltynä huumekauppiaan murhasta. Vankilassa ollessaan hän oli saanut hieman erikoisen maineen, sillä hän hihitteli, lauloi ja tanssi päivät pitkät. Niinpä muut vangit alkoivat kutsua häntä nimellä Hullu Susan.

Eräs vangeista, Virginia Graham, rupesi säälimään Susania ja alkoi juttelemaan hänen kanssaan. Susan ilkkui hänelle, että poliisi on täysin hakoteilla edellä mainittujen murhatapausten osalta. Hetken päästä Susan paljasti, että hän oli murhien takana.

Seuraavien päivien aikana Susan myös kertoi kaiken ”perheestä” ja tulevasta Helter Skelter -rotusodasta. Virginia kävi kamppailua sen kanssa, kertoisiko hän tästä poliiseille. Lopulta siinä kohtaa, kun Susan kertoi, ketä perhe alkoi murhata seuraavaksi, hän päätti paljastaa tietonsa poliisille.

Oikeudenkäynti

Kun tapaus oli tullut poliisin tietoon Manson ja kumppanit vangittiin. Heistä Mansonin lisäksi kolme perheen jäsentä saivat kuoleman tuomion. Tätä ei kuitenkaan ehditty panna täytäntöön, sillä Kalifornian osavaltio lakkautti kuolemantuomion vuonna 1972. Tällöin kuolemantuomiot muutettiin elinikäisiksi vankeusrangaistuksiksi.

Mansonin luoma kultti ei kuitenkaan kuihtunut välittömästi pidätysten ja tuomioiden jälkeen. Mansonin entisistä opetuslapsista Lynette Fromme yritti pitää ”perheen” kasassa, mutta pikku hiljaa jäsenet hylkäsivät perheen.

Fromme yritti vielä saada Mansonin perheen lehtien otsikoihin vuonna 1975, kun hän yritti surmata Yhdysvaltain presidentti Gerald Fordin. Tämä jäi kuitenkin vain yritykseksi ja Fromme sai elinikäisen vankeustuomion.

Myöhempinä vuosina Manson antoi yhteensä neljä haastattelua televisiossa, joista CBS:n Charlie Rosen tekemä haastattelu sai jopa Emmy-palkinnon.

Manson kuoli Bakersfieldin sairaalassa 19.11.2017 luonnollisiin syihin.

Lähteitä ja tutkittavaa

https://historianet.fi/rikokset/rikolliset/sarjamurhaajat/charles-manson-hippi-helvetista

https://youtu.be/ni9YJ_18dLY

https://youtu.be/yLl8DbbLgs4

https://www.biography.com/crime-figure/charles-manson

https://www.britannica.com/biography/Charles-Manson

Petteri Mikkonen

Kiinnostunut kaikesta! Youtuben parhaat dokumentit!