Viikon uutiset

Petteri Mikkonen
Petteri Mikkonen

Artikkelin uutisaiheet

  1. Pohjois-Korea ampui ballistisen ohjuksen Japanin yli tiistaiaamuna. Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta kun näin käyn. Edellisen kerran näin tapahtui vuonna 2017. Mikä on homman nimi ja mitä on mahdollisesti odotettavissa tulevaisuudessa?
  2. Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpon mukaan on yhä varmempaa, että Nord Stream kaasuputkien räjähdys oli kovan luokan sabotaasia.
  3. Ukraina on edennyt viimeisten päivien aikana todella pitkiä matkoja. Lisäksi Ukrainan haltuun on päätynyt runsaasti venäläistä sotakalustoa.
  4. Krimin niemimaan ja Venäjän välinen Kertšinsalmen sillalla tapahtui lauantaiaamuna räjähdys ja siitä seurannut tulipalo.
  5. Lopuksi pohditaan sitä, onko Putinin hallinto luhistumassa ja jos näin kävisi, mitä se todellisuudessa edellyttäisi!

Voit katsoa artikkelin myös videomuodossa:

Pohjois-Korea ampui ballistisen ohjuksen Japanin yli

Pohjois-Korea on laukaissut tänä vuonna jo neljäkymmentä ohjusta. Niistä viisi se on laukaissut viimeisen parin viikon aikana. Viimeisin ja pelottavin ohjuskoe tapahtui varhain Tiistai-aamuna (4.10), kun Pohjois-Koreasta ammuttu ohjus lensi Japanin yli. kyseessä oli keskipitkän matkan ballistinen ohjus (IRBM)

Kuten introssa mainittiin, kyseessä ei ole ensimmäinen kerta kun näin käy. Kaiken kaikkiaan Pohjois-Korea on ampunut Japanin yli yhteensä seitsemän ohjusta, joista tosiaan viimeisin vuonna 2017.

Ohjus putosi mereen noin 3 000 kilometrin päässä Japanista. Yhteensä ohjuksen lentomatka oli 4600 km. No jos nyt sitten miettii esimerkiksi Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen etäisyyttä, joka on reillu 10 000 km, niin aivan sinne asti kyseisellä ohjuksella ei olisi päästy.

No japanissa tämä yli lentänyt ohjus otettiin tottakai vakavasti ja ihmisiä kehotettiin suojautumaan rakennuksiin tai maan alle.

No moni varmasti pohtii, miksi Pohjois-Korea tekee tällaista. Asiantuntijat arvelevat, että laukaisujen tiheys liittää ainakin osin Etelä-Korean, Jenkkien ja Japanin laivastojen yhteiseen sukellusveneiden torjuntaharjoitukseen.

Muutenkin jännitteet alueella ovat kiristyneet viime aikoina . Noita edelle mainittuja meriharjoituksia edeltävänä päivänä Etelä-Korea hävittäjiä ilmaan Pohjois-Korean suorittaman pommitusharjoituksen seurauksena! Tämän lisäksi Jenkit ovat lisänneet pakotteita Pohjois-Korealle sen suorittamien ohjuskokeiden vuoksi.

Pohjois-Korean valtionmedia KCNA kertoi eilen lauantaina, että ohjuskokeet on tarkoitettu itsepuolustukseksi suoria Yhdysvaltain maahan kohdistamia sotilaallisia uhkia vastaan, eivätkä ne ole vahingoittaneet naapurimaiden ja -alueiden turvallisuutta,

Etelä-Korean mukaan Pohjois-korea oisi nyt saanut päätökseen ydinkoetta varten tehdyt valmistelut. Etelä-Korea arvioi, että Pohjois-Korean ydinkoe tapahtuisi loka-marraskuussa. Kyseessä olisi sitten seitsemäs Pohjois-Korean suorittama ydinkoe.

Nord Stream -kaasuputkien sabotaasi entistä todennäköisempää

Heti tähän alkuun maininta siitä, että mä tein jo viime viikolla videon, jossa käsiteltiin näitä Nord Stream kaasuputkia ja sitä, kuka tän sabotaasin takana mahdollisesti olisi. Jos et ole vielä nähnyt tota videota, niin suosittelen ehdottomasti katsomaan sen.

No torstaina (6.7) Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo julkaisi tiedotteen, missä kävi suorittamansa rikospaikkatutkinnan tulokset. No tästä tiedotteesta käy ilmi, että vakavan sabotaasin todennäköisyys putkiräjähdyksissä on kasvanut merkittävästi.

Säpo kertoo ottaneensa rikospaikkatutkinnan yhteydessä haltuunsa materiaalia, jonka tutkimista se jatkaa. Näiden tutkimusten perusteella Säpo kertoo arvioivansa, mitä tahoa teoista voi epäillä ja myöhemmin syyttää.

Tästähän käytiin kiivatakin debaattia mun aihetta käsittelevän Youtube-videon kommenteissa. Itse jään ainakin hyvin suurella mielenkiinnolla odottamaan näiden jatkotutkimusten tuloksia.

Ukraina valtaa omia alueitaan takaisin

Uutisissa on viime aikoina puhuttu paljon Ukrainan sotamenestyksestä ja toisaalta siitä, että Venäjä on joutunut hallitsemattomasti perääntymään valtaamiltaan alueilta.

Jos joku miettii, mistä nämä tiedot on peräisin, niin suomalaiset reserviläiset pitää yllä tällaista tilannekarttapalvelua, joka syntyi alkuvuodesta 2022 Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Tän kartan pitäjistä Emil Kastelhelmi on ollut myös vieraana useissa ohjelmissa ja hänen lausuntojaan on yleisesti pidetty hyvin totuudenmukaisina.

Jos tää päivittyvä tilannekartta kiinnostaa, niin mä laitan siitä linkin tän videon kuvauskenttään. Huomautetaan tässä vielä se, että tuon sivuston tiedot perustuvat nimenomaan avoimiin lähteisiin, mihin jokaisella meistä on mahdollisuus päästä käsiksi!

Täysin absoluuttista totuutta siitä, missä jokin rintamalinja sijaitsee, on tietenkin lähes mahdotonta sanoa.

Oikeastaan viimeisen viikon aikana Venäjä ei ole onnistunut etenemään missään osissa Ukrainaa. Samassa ajassa Ukraina on onnistunut saamaan kymmeniä kyliä takaisin hallintaansa.

Ukraina todellakin on saavuttanut suuria voittoja kahdella rintamalla. Ensimmäinen näistä on Hersonin rintama, jonka pohjoisosa käytännössä romahti Venäjän kannalta vain parissa päivässä. Mitään suuria asutuskeskuksia ei ole siirtynyt Ukrainalaisten haltuun, mutta pienempiä kyliä kylläkin!

On tärkeä myös muistaa, että itse Hersonin kaupunki on edelleen Venäläisten hallussa ja mä luulen, että tuosta kaupungista he myös haluavat viimeiseen asti pitää kiinni.

Itärintamalla Ukrainalaiset ovat myös suorittaneet mittavaa etenemistä ja tuollakin rintamalla puhutaan useista kymmenistä kilometreistä. Venäläiset ovat vastavuoroisesti joutuneet perääntymään kohti Kreminnaa ja Svatovea.

Varsinkin tuo Svatove on varmasti ukrainalaisten tavoitteissa, sillä sen kautta kulkee rautatie ja tuo rautatie on ollut tärkeä tukipilari venäläisten joukkojen huollossa. Muutenkon Svatove on eräänlainen liikenteen solmukohta.

On mielenkiintoista pohtia sitä, minkä takia venäläiset joukot ovat joutuneet näin massiivisesti vetäytymään. Syitä on varmasti lukuisia, mutta yhtenä syynä on varmasti se, että Venäjä on kärsinyt mittavia tappioita ja joutuu usealla rintamalla taistelemaan niin sanotusti vajaalla miehityksellä. Myös kalustotappiot ovat olleet mittavia, eikä näitä ole pystytty korvaamaan ainakaan millään modernilla kalustolla.

Itseasiassa joidenkin lähteiden mukaan Ukraina on saanut venäläisiltä enemmän sotakalustoa, kuin mitä se on saanut länneltä yhteensä. Varsinkin venäläisiä taistelupanssarivaunuja ja rynnäkköpanssarivaunuja on päätynyt runsaasti ukrainalaisille.

Lännen apua ei kuitenkaan tällä sotasaaliilla voida korvata.Tällainen on esimerkiksi Himars-raketinheitin­järjestelmät, joita Yhdysvallat on Ukrainalle toimittanut toimittanut!

Venäjällä on tietysti paljon muitakin kuin kalustoon tai miehistövajeeseen liittyviä ongelmia.Esimerkiksi useat venäläiset sotilaat ovat olleet jo kuukausia putkeen rintamalla ja se kyllä varmasti alkaa näkyä väsymyksenä ja motivaation laskuna. Toisaalta esimerkiksi Hersonissa Ukrainan jatkuvat iskut tekevät venäjän huollosta tai logistiikasta hankalaa.

Mainitaan tähän vielä sellainen asia, että eilen lauantaina Venäjän puolustusministeriö nimitti kenraali Sergei Surovikinin miehitysjoukkojen komentajaksi Ukrainassa. Venäjän armeijan komentajan paikat ovat olleet verrattain tuulisia, sillä aikaisemmin tällä viikolla kerrottiin, että Venäjä oli hyllyttänyt kaksi sotilaspiirin komentajaa.

Kertšinsalmen sillan räjähdys

Kertšinsalmen ylittävällä sillalla Krimillä on lauantaiaamuna syttynyt suuri tulipalo. Euroopan pisin silta, joka yhdistää Krimin Manner-Venäjään. Pituutta sillalla on aika huikeat 19 kilometriä. Sillan valmistumista pidettiin merkittävänä askeleena Krimin niemimaan integroimisessa osaksi Venäjän. Ennen kaikkea tuota siltaa on pidetty Putinin onnistumisena!

Krimin alueen viranomaiset kertoivat, että lauantaiaamuisen palon syynä on palava polttoainetankki. Sillan läheisyydessä on kuultu myös räjähdysääniä. Kertšinsalmen silta ja sitä pitkin ajanut juna tankkeineen roihusivat silminnäkijöiden mukaan ilmiliekeissä. Tämän lisäksi Osa vieressä kulkevasta autosillasta oli romahtanut mereen.

Jos tää sillalla tapahtunut räjähdys ja siitä seurannut tulipalo johtui autopommista, jonka Ukraina olisi sinne järjestänyt, olisi kyseessä melko taitava operaatio. Vielä tätä videota tehdessäni ei kuitenkaan voidaan varmuudella sanoa, mikä tuon räjähdyksen ja tulipalon aiheutti!

Tulipalo saatiin videomateriaalien perusteella suurimmaksi osaksi sammutettua aamun kuluessa, ennen kello kymmentä Suomen aikaa. Tosin tätä, kuten monia muitakaan sodassa kuvattuja videoita ei pystytä täydellisesti varmistamaan paikkaansapitäviksi.

Joka tapauksessa Putin joka heräsi synttäreidensä jälkeisenä aamuna oli varmaan melko huonolla tuulella. Krimin ja Manner-Venäjän yhdistävän sillan tuhot heikentävät Venäjän asemaa väistämättä taisteluissa Ukrainan etelä-osissa. Lisäksi kyseessä oli ainoa reitti Venäjältä Krimille ennen sodan alkamista.

Kertšinsalmen sillalta on Venäjälle ja Putinille todella merkittävä myös sekä poliittisesti että symbolisesti. Venäjällä on pitkään ollut niin sanottu punainen linja, että Kertšinsalmen sillalle ei saa tapahtua mitään.

Räjähdykseen ja tulipaloon reagoitiinkin Venäjällä hyvin voimakkaasti. Esimerkiksi Venäjän duuman varapuhemiehen Oleg Morozovin mukaan räjähdys merkitsee ”sodanjulistusta”.

Kremlin edustajan Dmitri Peskovin mukaan sillan korjaustöiden aloittamisesta ei ole vielä olemassa arviota. Peskov myös ilmoitti, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on määrännyt Venäjän hallituksen aloittamaan tutkinnan tapahtumista.

Jos tässä todella oli kyse Ukrainalaisten iskusta, niin se ei kyllä anna Venäjästä kovin hyvää kuvaa. Venäjä ei siis pystynyt puolustamaan edes Krimiä, jota se on pitänyt hallussaan vuodesta 2014.

Luhistuuko Putinin hallinto?

Videon lopuksi seuraa hieman pohdintaa siitä, millaiset jatkonäkymät presidentti Putinilla ja hänen hallinnollaan on tulevaisuudessa. Jos nyt miettii näitä viimeaikaisia tapauksia, niin aika kylmää kyytiä Venäjä on saanut. Vaikka Venäjän hallinto onnistuisi peittelemään nämä tappiot ja selittämään mustan valkoiseksi tavallisille kansalaisilleen, niin Venäjän eliitille asioiden selittäminen parhain päin saattaa olla huomattavasti hankalampaa.

Hiljattain Helsingissä järjestetyssä turvallisuuskonferenssisa kuultiin puheenvuoro siitä, että Putinin hallinnon romahtaminen olisi enää kuukausien asia.

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuron mukaan mitään selkeitä merkkejä ei ole näkyvillä Venäjällä että tulossa olisi joku sisäinen vallankaappaus.

Tosin jos joku tällaita suunnittelee, niin tuskin hän siitä huutelee hirveästi kenellekkään. Jos tieto päätyisi Putinin korviin, niin hänhän pystyisi hyvin valmistautumaan tällaiseen vallankaappausoperaatioon!

Lisäksi vaikka Venäjällä on nyt ollut paljonkin mielenosoituksia Putinia vastaan, niin ne eivät kuitenkaan ole olleet kokoluokaltaan mitään jättisuuria. Kangaspuro mainitsee, että Putinin valta olisi uhattuna jos tapahtuisi joku todella iso kriisi, joka jakaisi Venäjän hallinnon kahtia.

Lisäksi tällaisessa tilanteessa pitäisi kansan lähteä todella massiivisesti liikkeelle tukemaan Putinin vastustajia. Tällöin mielenosoitusten kokoluokka pitäisi myös olla luokkaa satoja tuhansia. Tapahtuessaan tällainen hyvin suuri kanssanousu sijoittuisi hyvin todennäköisesti Pietariin tai Moskovaan.

Venäjällä kansalliskaartia on ohjeistettu ampumaan jos ihmiset yrittävät tällaista vallankaappausta. Tapahtuisiko näin todella, on hyvä kysymys. Nimittäin kansalliskaartin jäsenilläkin on varmaan aika korkea kynnys ampua oman maan kansalaisia. Mielessä on varmasti myös se, että miten tällaisiin tekoihin suhtauduttaisiin uuden hallinnon taholta.

Lähteitä ja tutkittavaa

https://demokraatti.fi/pohjois-korea-laukaisi-eilen-ohjuksen-tanaan-tuli-etela-korean-ja-usan-vastaisku/

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009111206.html

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009121817.html

https://yle.fi/uutiset/74-20000982

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/sanna-marin-epavirallisesta-huippukokouksesta-paljon-uteliaisuutta-miten-keskustelu-erdoganin-kanssa-sujui/8531452#gs.eyvbyg

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009096603.html

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009121864.html

https://sakerhetspolisen.se/ovriga-sidor/nyheter/nyheter/2022-10-06-starkt-misstanke-om-grovt-sabotage-i-ostersjon.html

Petteri Mikkonen

Kiinnostunut kaikesta! Youtuben parhaat dokumentit!