10 faktaa pieruista

Petteri Mikkonen
Petteri Mikkonen

Piereskely kuuluu jokaisen ihmisen elämään! Jokainen meistä piereskelee 10-20 kertaa päivässä, mutta silti piereskelyä pidetään jotenkin nolona tai epätoivottuna käytöksenä!

No nyt jutellaan sitten kokonaisen videon verran pieruista! Videolta löytyy tietoa pierujen historiasta, pierun sytyttämisestä sekä siitä voiko piereskelyn myötä ilmoille levitä bakteereja ja viruksia! Lisäksi paljastan teille, kannattaako pierua pidättää ja sen haiseeko miesten vai naisten pierut pahemmalta.

Artikkelin lopussa käsittelyssä on maailman eeppisimmät pierut, jotka ovat aiheuttaneet todella mittavia seurauksia!

Voit katsoa artikkelin myös videomuodossa:

1. Mikä on pieru ja miksi se haisee pahalle?

Pieru eli latinaksi flatus on nisäkkäiden ruoansulatuselimistössä elävien symbioottisten bakteerien ja hiivojen tuottamaa suolikaasua.

Ihmiseltä pääsee keskimäärin tätä suolikaasua 0,5-2 litraa vuorokaudessa. Kertapieraisussa vapautuva määrä on 35-90 millilitran välillä.

PIerusta vapautuvat kaasut koostuvat 99 % hiilidioksidista, vedystä, typestä, hapoesta ja metaanista. Mielenkiintoista on se, että nämä kaikki kaasut ovat lähes hajuttomia. Haisemattomat pierut koostuvat pääosin hengitysilmasta.

No kuten me kaikki tiedämme, pierut ovat harvoin täysin hajuttomia!

Pierussa hajun tuova aines muodostaa siis noin prosentin pierun yhteydessä vapautuvan kaasun kokonaistilavuudesta. Haju johtuu ihmisen sisällä olevasta bakteeritoiminnasta. Nämä bakteerit majailevat enemmikseen paksusuolessa.

Paksusuolessa bakteerit alkavat kuluttaa sulamatonta ruokaa ja tuottavat siten omia päästöaineitaan, jotka sitten eksyvät pierun mukana ulkoilmaan. Paha haju johtuu pääasiassa bakteerien tuottamasta rikisti ja sen eri yhdisteistä.

Tällaisia paksusuolessa majailevia bakteereja ovat muun muassa E. coli, Klebsiella- sekä Clostridium-sukuiset bakteerit.

Se kuinka paljon nämä bakteerit tuottavat pahanhajuista kaasua, johtuu pitkälti ihmisen syömästä ravinnosta. Eniten pahanhajuista kaasua tuottavia ainesosia on pavuissa, porkkanoissa, rusinoissa, banaanissa, sipulissa, ja maitotuotteissa

LIsäksi voidaan sanoa, että suuret hiilihydraattimolekyylit, jotka koostuvat 3 tai useammasta sokerimolekyylistä jäävät ruoansulatuksessa sulamatta ja päätyvät näin bakteerien ravinnoksio.

2. Vanhin pieruvitsi on vuodelta 1900 ennen ajanlaskun alkua

Sumer oli maailman ensimmäisiä korkeakulttuurin ja tieteen alueita. Sumerilaiset keksivät esimerkiksi pyörän, kirjoitustaidon ja matematiikan! Näiden merkittävien keksintöjen lisäksi, maailman vanhin vitsi on peräisin sumerialaisilta!

Näitä maailman vanhimpia vitsejä on tutkinut ja listannut briteissä sijaitseva Wolverhamptonin yliopiston tutkimusryhmä. Tuosta listauksesta on tämäkin vitsi siis peräisin!

Ehkä jo arvaattekin, mitä aihepiiriä tämä vitsi käsitteli! Aivan, kyseessä oli tottakai pieruhuumoria!

Tämä maailman vanhin vitsi on peräisin suurin piirtein vuodelta 1900 ennen ajanlaskun alkua. Se kuuluu suomeksi käännettynä näin:

”Mitä ei ole koskaan muinaisista ajoista lähtien tapahtunut? Se, että sulhasensa sylissä oleva nuori neito ei olisi pieraissut.”

Mä en tiedä, pitääkö tän vitsin sanoma edelleen ihan paikkansa. Nimittäin nykyajan sivistyneessä maailmassa arvostetaan sitä, että ihminen osaa hillitä ruumiintoimintojaan.

Toisaalta ihmisiet saattaisivat olla huomattavasti rennompia, jos näin ei olisi! Mitä mieltä sää oot?

3. Onko pierun pidättäminen vaarallista?

"Hän, joka pierunsa pidättää, itselleen tahallaan vaivan saattaa."

Näin todetaan vanhassa suomelaisessa sananlaskussa

Meistä useimmat jännittävät sosiaalisissa tilanteissa lähes automaattisesti peräaukkonsa sulkijalihasta niin, ettei pieru vahingossakaan pääse karkaan esimerkiksi tärkeän työpalaverin tai unelmien ensitreffien aikana.

Ihminen piereskelee tyypillisesti 5-15 kertaa vuorokaudessa, joten on hyvin todennäköistä, että joku näistä kerroista osuu siis myös tilanteeseen, jossa kaasua ei haluaisi päästää ulos kanssaihmisten kiusaksi.

Jos pierua pidätetään, paine suolessa ei pääse purkautumaan, mistä voi seurata epämukava olo, turvotusta ja mahakipuja. Tilanne voi äityä myös niin pahaksi, että pidättelyn seurauksena tapahtuu täysin hallitsematonta pieremistä.

Joka tapauksessa, jostain sen suolikaasun on päästävä ulos. Jos pierua pidättelee väkisin, korkea paine suolessa pakottaa osan kaasuista imeytymään suoliston seinämän läpi verenkiertoon! Sieltä nämä kaasut sitten kulkeutuvat keuhkoihin ja lopulta poistuvat hengitysilman mukana!

Pierun pidättäminen ei kannata // Shutterstock

Ei tääkään vaihtoehto musta kovin miellyttävältä kuulosta!

Pierujen pidättämisellä on arveltu olevan yhteys suolen umpipussitaudin eli divertikuliitin syntymiseen, joskaan yhteyttä ei näiden välillä ei ole vielä pystytty aukottomasti osoittamaan.

Umpipussitauti ei tunnu lainkaan, ja useimmilla ihmisillä se on koko elämän täysin oireeton. Noin joka viidennellä umpipussitautiin liittyy oireita, jotka ovat esimerkiksi kovat vatsakivut, epäsäännöllinen vatsan toiminta, ummetus ja ilmavaivat.

4.Työpaikalla piereskelijä haastettiin oikeuteen

Jollain ihmisillä piereskeleminen voi todellakin mennä tunteisiin. Tästä hyvä esimerkikksi on vuodelta 2019, jolloin Australian Melbournessa ratkottiin työpaikkakiusaamiseen liittyvää oikeusjuttua!

Olen itsekkin sitä mieltä, että työpaikkakiusaaminen on todella ankeaa, eikä kenenkään pitäisi sellaista kokea!

Tässä nimenomaisessa tapauksessa David Hingst niminen henkilö nosti syytteen esimiestään Greg Shortia vastaan. Hingstin mukaan esimies oli toistuvasti tullut hänen pieneen työhuoneeseensa piereskelemään jättäen jälkeensä hirvittävän lemun.

David Hints oli sitä mieltä, että kyse oli niin vakavasta asiasta, että hän vaati oikeudessa 1,2 miljoonan euron vahingonkorvaukseia. Oikeudessa Hingst ilmoitti, että Short oli käynyt hänen työhuoneeseen 5-6 kertaa päivässä päästelemässä kaasuja.

Oikeudessa Short vastasi syytteisiin ja kielsi työpaikkakiusaamisen. Tosin hän mainitsi tehneensä pari hauskaa pilaa David Hingstille.

Ilmeisesti esimies Greg Short oli kaasutellut menemään muuallakin työpaikalla, sillä Hingst oli nimenomaan siirtynyt yleisistä työskentelytiloista omaan työhuoneeseensa. Tämä ei kuitenkaan siis ollut auttanut, päinvastoin!

Valitusten kautta kiista eteni korkeimpaan oikeuteen, joka alempien oikeusasteiden tapaan päätti asian Shortin ja yrityksen hyväksi. Toisin sanoen, ainakin Australiassa, työpaikalla saa edelleen piereskellä.

Otko sää kohdannut vastaavaa käytöstä? Tämän videon kommenteista voit hakea vertaistukea!

5. Oman pierun sytyttäminen saattaa olla hengenvaarallista

Olet ehkä itse kokeillut joskus kokeillut sytyttää oman pierusi tai nähnyt kun joku sun kaveri on tehnyt näin. Ainakin oot ihan varmaan kuullut siitä, että näin on jotkut yrittäneet tehdä.

Pierun sisältämät kaasut ovat tulenarkaa ainetta. Esimerkiksi suoliston bakteerit tuottavat vetyä ja metaania, jotka leimahtavat herkästi jos niihin tuodaan liekki.

Näistä vety on kaikista herkimmin syttyvä kaasu, joka voi syttyä palamaan erittäin pieninäkin pitoisuuksina. Jos pierusi sisältää vähintään neljä prosenttia vetyä, on leimahtaminen melko todennäköistä.

Mitä enemmän vetyä pierussa on, sitä sinisemmällä liekillä se palaa. Sininen liekki kertoo täydellisestä palamisesta.

Jos oot ollut hereillä yläkoulun kemiantunneilla tiedät miten tää homma menee. Kun pierun sisältämä vety sekoittuu ilman happeen ja siihen tuodaan liekki, käynnistyy palamisreaktio, jossa vety ja happi reagoivat keskenään ja syntyy vettä. Tässä palamisreaktiossa vapautuu energiaa.

Pierua ei kannata mennä sytyttämään // Shutterstock

No kuten jo aikaisemmin tällä videolla opittiin, bakteerien tuottamien kaasujen määrä vaihtelee ihmisestä toiseen, ennenkaikkea syödyn ravinnon perusteella.

Petteri ei suosittele kenenkään kokeilemaan oman tai kenen muunkaan pierun sytyttämistä.

Vaikka pierun sytyttäminen voi tuntua hupaisalta kemialliselta kokeelta, niin seuraukset saattavat olla perin ikäviä. Nimittäin liekki voi levitä myös peräsuolen suuntaan ja aiheuttaa todella kipeitä palovammoja.

6. Pierut ovat äärimmäisen nopeita

Sen lisäksi että pierut saattavat leimahtaa kunnon liekkeihin, ne sinkoutuvat peräsuolesta ulos valtavalla nopeudella. Pierun nopeus on yhteydessä anusaukon kireyteen, joka vaikuuttaa siihen, kuinka nopea ja kova törähdys on.

Tutkimusten mukaan pieru etenee huimalla reilun 3 metrin sekuntinopeudella. Muutettuna nopeus kilometrejä tunneiksi, niin nopeus on lähes 11 kilometriä tunnissa!

Vertailukohtaa voi hakea vaikka hoverboardista eli härmäläisittäin tasapainoskootterista, jonka maksiminopeus on tyypillisesti pierun nopeuden luokkaa! Tommonen vehje olis muuten siisti saada!

Se ei muuten mulle selvinnyt, miten toi pierun nopeus on mitattu? Tuskin perinteistä poliisien tutkaa voi tässä yhteydessä käyttää.

7. Pakkomielteenä piereskely ja Eproktofilia

Piereskelyyn kuten lähes mihin tahansa muuhunkin asiaan voi kehittyä pakkomielle. Aiheesta on tehty vuonna 1982 tieteellinen tutkimus, joka julkaistiin Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry -tiedelehdessä.

Tässä tutkimuksessa tutkittiin 33-vuotiasta naista, jolla oli pakkomielle pieruista. Tässä pitää erottaa se, että kyse ei ollut esimerkiksi Eproktofiliasta, joka tarkoittaa Seksuaalisen mielihyvän saaminen ilmavaivoista.

Tämä kyseinen nainen työskenteli terveysalalla, mutta sekään ei selittänyt pakkomiellettä. Nainen ei vain yksinkertaisesti kyennyt olemaan murehtimatta pieruja ja piereskelemistä.

Pieruihin ja piereskelyyn voi kehittyä pakkomielle // Shutterstock

Tutkijat olivat aluksi hieman ymmällään, minkälaisella terapialla tai hoitomuodolla naista voitaisiin auttaa. Lopulta käyttöön otettiin hieman erikoiselta kuulostava lähestymistapa. Pieremispakkomielteestä kärsivää naista neuvottiin ”tehostamaan kaasujen vapautumista”. Toisin sanottuna, naista kehotettiin pinnistelemään suolikaasua ulos korostetun voimakkaasti.

Epätavallisesta terapiamuodosta huolimatta, homma toimi ja nainen pääsi eroon pakkomielteestään! Loppupeleissähän se on kuitenkin tärkeintä!

8. Voiko pierujen välityksellä tarttua tauteja?

Muistanette ehkä vielä sen, kun Koronaviruksen leviämisen alkuvaiheessa pohdittiin, ainakin jonkin verran sitä, miten virus pääsee leviämään. Tällöin pohdittiin mm. sitäkin voiko virus tarttua ilmateitse myös pierun välityksellä!


Tästä oli juttua Forbes-lehdessä, kun toimittaja ja professori Bryce Y. Lee perehtyi aiheeseen tieteellisestä näkökulmasta. No myöhemmin sitten tultiin siihen lopputulokseen, että on myös mahdollista, että koronavirus leviää ulosteen välityksellä! Ei pierun!

No miten tämä liittyy pieruihin?

Yksi massiivinen pieru voi olla tilavuudeltaan jopa 375 millilitraa ja kaiken kukkuraksi se voi kaasujen lisäksi sisältää myös jotain muutakin.

Vuonna 2001 tehtiin tutkimus, jossa eräs professori kirjaimellisesti pieraisi petrimaljaan. Jos ette tiedä, millainen petrimalja on, niin kyseessä on eräänlainen bakteeriviljelyastia, jollaisia näkee varmasti jokaisen koulun kemian luokassa.

Pieru sai aikaan bakteerikasvustoa petrimaljassa // Shutterstock

Professori suoritti tämän pierukokeensa kahtaan kertaan. Ensin housut ja jalassa ja tämän jälkeen ilman housuja. No ehkä arvaattekin lopputuloksen. Ilman housuja suoritetussa kokeessa petrimaljaan alkoi muodostua bakteerikasvustoa.

Tämä voisi viitata siihen, että pierut todella voivat levittää mikrobeja ilmaan. Tämä ei kyllä vielä todista sitä, että bakteerit tai virukset noin vain leviäisivät ilmaan piereskelyn yhteydessä. Riski piileekin siinä, että pierun mukana myös ulostetta saattaa lirahtaa ilmoille.

Onneksi meillä ihmisillä on kuitenkin tähän soveltuva ”maski” lähes koko ajan päällä.

9. Miehet piereskelevät enemmän, mutta naisten pierut haisevat pahemmalta

Miehet pierevät useammin kuin naiset. Myös pierujen keskitilavuus on miehillä suurempi. Siihen, miksi miehet piereskelevät enemmän, ei ole mitään fysiologista syytä. On arveltu, että syy piilee siinä, että miehet eivät yleisesti ottaen häpeile piereskelyä yhtä paljon kun naiset. Tähän en kyllä itse osaa sanoa juuta enkä jaata.

Miehet piereskelevät useammin kuin naiset // Shutterstock

Tutkimusten mukaan naisten pieru haisee kuitenkin pahemmalta kuin miesten pieru. Tämä on todistettu niin hajuaistiin perustuvalla mittauksella kuin kaasuanalyysilläkin.

Tutkimusten mukaan naisten pierut sisältävät enemmän rikkivetyä, jolla on voimakas, meille kaikille tuttu, mädäntyneen kananmunan haju.

Hajuaistiin perustuva mittaus suoritettiin siten, että koehenkilöt pieraisivat astiaan, jota sitten analysoijat haistelivat. Nyt täytyy kyllä todeta, että tälläseen pestiin mää en ite ihan heti lähtis mukaan!

10. Maailman eeppisimmät pierut

Lopuksi vielä muutama pieru, jotka ovat saaneet todella eeppiset mittasuhteet!

Vuonna 2019 Keniassa Homa Bayn aluparlamentin istunto jouduttiin keskeyttämään tuntemattomaksi jääneen henkilön pierun takia. Tuolloin puhemies Edwin Kakachi oli pyytänyt virkailijoita hakemaan ilmanraikasteita, jotta istuntosalissa voitaisiin jälleen jatkaa istuntoa.

Vuoden 2018 helmikuussa Transavia Airlinesin lento oli matkalla Dubaista Amsterdamiin! Lennon aikana eräs matkustaja piereskeli jatkuvalla syötöllä, joka otti pannuun muita koneen matkustajia. Kun homma ei loppunut, kaksi muuta matkustajaa hyökkäsi piereskelijän kimppuun!

Lopulta homma eskaloitui siihen pisteeseen, että kone joutui tekemään hätälaskun Itävallan pääkaupunki Wieniin! Koneen laskeuduttua paikallinen poliisi tuli koneeseen ja poisti koneesta yhteensä neljä matkustajaa.

Piereskely on paljastanut myös huumeiden piilotteluyrityksen!

Nimittäin vuoden 2019 heinäkuussa brittiläinen sanomalehti The Independent uutisoi huumeiden hallussapidosta epäilty henkilö yritti piilotella poliisia. Lopulta homma päättyi siihen, että epäilty laukaisi niin suuren ja kovaäänisen pierun, että hänen piilopaikkansa paljastui!

Lähteitä ja tutkittavaa

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pieru

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/61d8143a-2ee0-4f76-95d4-60608d511053

https://www.ladbible.com/news/latest-womens-farts-smell-worse-than-mens-according-to-science-20210209

https://listafriikki.com/oudoimmat/10-faktaa-pieruista/

https://tieku.fi/ihminen/elimisto/pitaako-paikkansa-etta-pierun-sytyttaminen-on-vaarallista

https://www.reuters.com/article/us-joke-odd-idUSKUA14785120080731

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0005791682900623?via%2525253Dihub

https://www.terve.fi/artikkelit/pitaako-pieruista-valittaa

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirukset

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1121900/

https://www.ladbible.com/news/latest-womens-farts-smell-worse-than-mens-according-to-science-20210209

https://www.hs.fi/elama/art-2000004745686.html

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/fart-police-criminal-hide-found-missouri-a8999751.html

Ihminen

Petteri Mikkonen

Kiinnostunut kaikesta! Youtuben parhaat dokumentit!