8 min read

Puutiset 17.10

Puutiset 17.10

Tänään Puutisissa käsitellään seuraavia aiheita:

1) Kuinka hyvin Petterin kanavan katsojat luottavat Yleen.

2) Turkissa tapahtui vakava kaivosonnettomuus

3) Kiinan puoluekokous käynnistyi Xi Jinpingin puheella

4) Venäjä iski ohjuksilla rajusti Ukrainaan

5) Onko Valko-Venäjä liittymässä sotaan Venäjän rinnalle?

6) Suomalaiset hamstarisvat Apteekin joditablettivarastot tyhjiksi

7) Auttavatko joditabletit jos ydinsota syttyisi?

Voit katsoa artikkelin myös videomuodossa!

Luottavatko Petterin kanavan seuraajat Yleen?

Ennen kuin mennään varsinaisten uutisten pariin, niin pohditaan hieman sitä, kuinka luotettavana ja totuudenmukaisena te, rakkaat katsojat, pidätte Suomen yleisradiota eli YLEä.

Toki tässä olisi voinut tarkastella mitä tahansa muutakin suurta Mediataloa, mutta ajattelin, että Suomen valtion omistama valtakunnallinen mediayhtiö olisi hyvä lähtökohta.

Joka tapauksessa, äänestäneistä 47 % pitää YLEä luotettavana ja totuudenmukaisena uutislähteenä! 30 % on sitä mieltä, että ei ole ja 24 % ei osaa sano! Ääniä tuli noin 11 000 kappaletta!

Monessa vastauksessa korostettiin sitä, että kaikkeen uutisointiin tulee suhtautua lähtökohtaisesti kriittisesti. Tästä asiasta olen täysin samaa mieltä! Itse pidän YLEn uutisointia pääosin laadukkaana ja totuudenmukaisena.

Lisäksi erityisesti kommenteissa korostui YLEn olevan kallellaan poliittisesti vasemmalle! Tähän en osaa itse juuri sanoa, koska en seuraa Yleltä oikeastaan muuta kun uutisointia kotimaan ja ulkomaan tapahtumista. Toki yleisradio on perinteisesti toiminut hallituksen äänitorvena.

Yleensäkkin ajattelen, ettei mikään media, missä ihmiset ovat taustalla, ei voi olla 100 % puolueeton. Päätoimittajan tai yksittäisen toimittajan arvomaailma paistaa aina jonkun verran läpi. Lisäksi suuri merkitys on sillä, mitä uutisia nostetaan esille ja missä valossa!

Uutisten lisäksi en yleltä seuraa kun Aleksi Rantamaata, Jaakko Kesoa ja tiedetrippiä, jotka kaikki ovat mun mielestä hyvin toteutettu.

Eri keskustelu on tietysti sitten se, kuuluuko yleisradion tuottaa myös viihteellistä sisältöä vai pitäytyä vain pelkästään tiukassa uutisoinnissa! Ylen rahoitus on myös Suomen kokoiseen maahan nähden melko mittava. Taitaa olla tänä vuonna jo reilusti yli puoli miljardia euroa.

Loppuun vielä Suomen luotettavimman ja piikikkikäimmän tubettajan kommentti! Jos et jostain kumman syystä ole vielä Jalmarin kanavan tilaaja, niin nyt on todellakin aika hoitaa homma kuntoon!

Muutenkin noi kommenttit tuolla yhteisövälilehdellä ovat mielenkiintoisia ja useat hyvin perusteltuja. Kiitos siitä teille. Kannattaa ehdottomasti käydä niitä lueskelemassa!

Mutta sitten Puutisten pariin!

Turkissa tapahtui vakava kaivosonnettomuus

Viime perjantaina Turkissa tapahtui vakava kaivosturma. Hiilikaivosturma sattui perjantai-iltana (15.10) Pohjois-Turkissa Mustanmeren rannikolla sijaitsevassa Amasrassa. Kuolonuhreja on tällä hetkellä 41. Lisäksi yksi kaivostyöntekijä on kateissa.

Maan Sisäministeri Süleyman Soylun mukaan loukkuun jäi aluksi lähes 50 ihmistä kahdessa eri paikassa 300–350 metrin syvyydessä.

Turkin terveysministeri Fahrettin Kocan on puolestaan ilmoittanut, että kaivoksesta pelastettiin 58 työntekijää, joista 11 on toimitettu sairaalahoitoon.

Alustavien arvioiden mukaan räjähdyksen aikaansaanut kipinä oli peräisin viallisesta muuntajasta. Tämä kipinä sai sitten aikaan mittavan metaanikaasun räjähdyksen.

Turkin viranomaiset ovat kuitenkin sanoneet, että on ennenaikaista tehdä lopullisia johtopäätöksiä onnettomuuden syistä.

Onnettomuuden tutkinta siis jatkuu edelleen!

Kiinan puoluekokous

Sunnuntaina (16.10) Kiinassa alkoi puoluekokous ja Xi Jinping kolmas kausi pääsihteerinä on sinettiä vaille valmis. Kiinassa puoluekokouksia järjestetään viiden vuoden välein. Kyseessä on tapahtuma, jota asiantuntijat ympäri maailmaa seuraavat silmä kovana.

Kiina on hallitusmuodoltaan kansantasavalta, jota hallitsee Kiinan kommunistinen puolue. Kiinassa on olemassa kansanedustuslaitos, joka toimii kuitenkin vain kumileimasimena Kiinan kommunistiselle puolueelle.

Puoluekokoukseen osallistuu yhteensä 2300 ihmistä, mutta todellisuudessa puolueen sisäpiiri on jo aiemmmin tehnyt valmiiksi linjaukset ja päätökset, jotka sitten vaan nostetaan esillle puoluekokouksessa.

Kokous on silti tärkeä, sillä sen puheiden ja virallisten siunausten myötä paljastuu Kiinan tulevaisuuden suunnitelmia.

On selvää, että Kiinan kommunistisen puolueen ylimpänä pääsihteerinä jatkaa Xi Jinping, joka on ollut toimessaan jo 10 vuotta.

Tämä on merkittävää, sillä Xin edeltäjät olivat luoneet tavan, että puolueen pääsihteeri vaihtuisi kymmenen vuoden välein! Xi Jinping on tällä hetkellä 69-vuotias, joten nähtäväksi jää kauanko hän heiluu vielä vallan kahvassa.

Puoluekokous alkoi presidentti Xin pitkähköllä puheella, jonka tärkeimmät pointit tulevat tässä:

1) Xin mukaan Hongkongissa on siirrytty kaaoksesta hyvään hallintotapaan. Todellisuudessa Kiina ajoi läpi Hongkongissa tiukan kansallisen turvallisuuden lain, joka on käytännössä tukahduttanut Kiinaan kohdistuvan kritiikin ja demokratialiikkeen toiminnan!

2) Ilmastonmuutoksen osalta Xi sanoi Kiinan osallistuvan aktiivisesti globaaliin päätöksentekoon.

3) Taiwanista Xi totesi, ettei Kiina tule ikinä sitoutumaan siihen, että se luopuisi voimankäytöstä Taiwanin tilanteessa. Kiina pitää Taiwanin saarta osana kiinaa.

Yhdysvallat on myynyt Taiwanille aseita jo vuosia. Lisäksi se on pyrkinyt viime aikoina myös suorempaankin sotitaalliseen tukeen. Tämä on hiertänyt tietysti Kiinan ja Yhdysvaltojen välejä. Tosin näistä kiristyneistä väleistä Xi ei maininnut puheessaan.

Kiinan ja Taiwanin tilanteesta sais myös hyvän videon aikaiseksi. Kerro kommenteissa kiinnostaako tällänen.

Xi ei myöskään maininnut puheessaan Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Kiina on ollut Venäjän läheisin liittolainen helmikuussa alkaneesta hyökkäyksestä lähtien.

Kuitenkin Venäjän järjestämät kansanäänestykset Ukrainasta valloittamiltaan alueilta on aiheuttanut myös Kiinassa vastareaktion.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi mainitsi hetki sitten järjestetyssä YK:n yleiskokouksessa, että "kaikkien maiden suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta on kunnioitettava”.

Tämän Wang Yi osoitti Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleballe

Venäjän ohjusiskut Ukrainaan

Edellisessä uutislähtyksessä kerroin teille, kuinka Ukrainan joukot ovat valloittaneet takaisin omia alueitaan ja sen, että Krimin niemimaan ja Venäjän yhdistävällä Kertsinsalmen sillalla räjähti pommi.

Venäjä vastasi tähän viime viikon maanantaina (10.10) ja teki useita ohjusiskuja Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan. Lisäksi muihinkin ukrainalaiskaupunkeihin iskettiin voimalla. Yhteensä Venäjä ampui yli 80 ohjusta eri puolille Ukrainaa.

Ukrainan ilmavoimien mukaan Venäjä käytti maanantaina muun muassa Kalibr-, Iskander- ja Kh-101-ohjuksia, jotka ammuttiin Kaspianmereltä ja Mustaltamereltä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan iskut kohdistuivat Ukrainan energiainfrastruktuuriin ja ukrainalaisiin siviileihin.

Putin ilmoitti, että iskut olivat vastaus Ukrainan ”terroristiseen” toimintaan”, johon kuuluu tuo edellä mainittu isku Kertšinsalmen siltaan.

On selvää, että länsimaat tuomitsivat Venäjän iskut laajasti. Esimerkiksi Euroopan unioni kutsui iskuja sotarikoksiksi. Tätä mieltä oli myös Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto. Lisäksi Haaviston mukaan ohjusiskut ovat osa Venäjän hyökkäyssodan laajentumista.

Iskujen jälkeen Putin ilmoitti myös, että ohjusiskut Ukrainaan olivat välttämättömiä ja oikea-aikaista toimintaa. Lisäksi hän varoitti ”maailmanlaajuisesta katastrofista” joka syntyisi jos sota eskaloituisi Venäjän ja Naton väliseksi.

Putin totesi myös, että näin massiivisiin iskuihin ei enää ”toistaiseksi” ole tarvetta.

Tämän viikon maanantaina (17.10) Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan kohdistui kuitenkin uusia ilmaiskuja. Ukrainan presidentinkanslia ilmoitti, että iskut tehtiin niin kutsutuilla kamikaze-droneilla.

Näiden kamikaze-dronejen epäillään olevan Iranilaista alkuperää. Euroopan unioni tutkiikin nyt, löytyykö Iranin osallisuudesta Ukrainan sotaan konkreettisia todisteita. Iranin ulkoministeriön mukaan Iran ei ole toimittanut Venäjälle droneja.

Yhdysvaltojen liittolaismaan tiedustelutietojen mukaan, Iranilaiset viranomaiset oliva vierailleet Moskovassa viime kuussa. Tämän epäillään liittyneen sopimukseen, jossa Iran on sopinut toimittavansa Venäjälle ohjuksia ja taisteludroneja.

Lukuisten kuolonuhrien lisäksi Venäjä näyttää onnistuneen lamauttamaan Ukrainan energia- ja sähköverkkoa. Ukrainan pääministerin mukaan satoja kyliä ja kaupunkeja eri puolilla maata on ilman sähköä.

Ukrainan energiayhtiön Energoatomin mukaan myös Zaporižžjan ydinvoimala on irronnut sähköverkosta Venäjän pommituksen takia.

Valko-Venäjä liittymässä sotaan Venäjän rinnalle

Ukrainan puolustuvoimat ilmoittivat, että nyt maanantaina Kiovaan isketyt Kamikaze-dronet ammuttiin Valko-Venäjän alueelta. Reilu viikko sitten maailmalle levisi tieto, että Valko-Venäjälle oli toimitettu useita kymmeniä vastaavia lennokkeja.

Viime viikolla Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka ilmoitti, että maan joukot siirtyyvät Venäjän joukkojen kanssa Ukrainan rajan läheisyyteen. Perusteena tälle presidentti ilmoitti Ukrainan ja Lännen esittämät uhat.

Lisäksi Valko-Venäjän puolustusministeriö ilmoitti viikonloppuna, että Valko-Venäjälle sijoitetaan noin 9000 venäläistä sotilasta. Kyseessä on puolustusministeriön mukaan nämä venäläiset joukot ovat osa ”alueellista joukkojen ryhmittymää”, jonka tehtävänä on suojella Valko-Venäjän rajoja.

Valko-Venäjä ei ole tähän asti osallistunut suoraan Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan, vaikka onkin antanut Venäjän käyttää aluettaan sotatoimiin.

Suomalaiset ryntäsivät tyhjentämään joditablettihyllyt

Sosiaali- ja terveysminiseriö (STEM) uudisti viime viikolla (11.10) ohjeen lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa. Säteilyvaaratilanteeksi mainittiin esimerkiksi ydinvoimalaonnettomuus.

Tärkein muutos ohjeistuksessa koskee on, että jodia ei enää suositella yli 40 voutiaille. Tätä peruteellaan sillä, että kun ihminen vanhenee, jodin tuomat hyödyt säteilyvaaratilanteessa vähenevät.

Jodin käyttö säteilyonnettomuudessa perustuu siihen, että kun tapahtuu jokin vakava säteilyonnettomuus, ilmaan vapautuu radioaktiivista jodia. Se kulkeutuu hengityksen mukana keuhkoihin ja kerääntyy sitten kilpirauhaseen. Tämä taas voi puolestaan aiheuttaa kilpirauhaseen kasvaimia ja vajaatoimintaa.

Radioaktiivinen jodi voi kulkeutua ihmiseen myös ruoan tai juoman kautta. Aikanaan Tserbobylin ydinvoimalaonnettomuuden seurauksena lähialueiden lapset ja nuoret saivat isoja annoksia radioaktiivista jodia lehmänmaidosta.

Tätä radioaktiivisella jodille höystettyä lehmänmaitoa juotiin pitkään onnettomuuden jälkeenkin, koska neuvostoliiton viranomaiset salasivat onnettomuuden useiden päivien ajaksi.

Mä oon tehny kaksi videota Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta, joten jos aihe kiinnostaa enemmän, niin suosittelen katsomaan ne videot.

Jälkimmäisessä videossa pohditaan esimerkiksi sitä, millaiset vaikutukset ydinkatastrofilla oli Suomessa eläneille ihmisille!

Radioaktiivisen jodin kertymistä kilpirauhaseen voi estää ottamalla joditabletin Tällöin radioaktiivinen jodi ei imeydy rauhaseen.

iän myötä kilpirauhasen herkkyys radioaktiiviselle jodille vähenee, joten joditableteillakaan ei ole niin suurta hyöytyä. Joditabletteja ei myöskään suositella alle 3 vuotiaille, joille nämä nykyiset joditabletit ovat liian stydiä kamaa.

Pienille lapsille joditabletit ovat kuitenkin erittäin tärkeitä ja heille onkin olemassa omia tablettejaan. Tämä oli yksi niistä syistä, miksi ohjeistusta ylipäätänsä ruvettiin päivittämään.

Koska tämän ohjeistuksen päivityksen ajankohta osuu yhteen Venäjän hyökkäyssodan kanssa, niin ihmisillä herää luonnollisesti huoli.

Putinhan on toistuvasti vihjaillut ydinaseen käytöllä ja esimerkiksi Ukrainassa olevan Zaporizhzhjan ydinvoimalan tilannetta on käsitelty laajasti mediassa. Lisäksi siitä on ollut mainintoja esimerkiksi myös kanavalla.

Sosiaalija ja terveysministeriön erityisasiantuntija Elina Asola kuitenkin kertoo, että ohjeistusta alettiin päivittää jo ennnen kuin Venäjän ja Ukraiinan sota alkoi. Päivitystarve johtui Asolan mukaan siitä, että edellinen ohjeistus oli vuodelta 2002 ja se oli osittain epätarkka.

Joka tapauksessa suomalaiset ovat jo koko syksyn ajan ostaneet tavallista enemmän joditabletteja ja kun tämä uusi ohjeistus tuli, apteekeissa tapahtui ryntäys, joka johti nopeasti joditablettien loppumiseen.

Lisääntynyt kysyntä on näkynyt myös Yliopiston Apteekin verkkokaupassa suurena kävijämääränä. Tämä johti sivuston hidastumiseen ja jopa siihen, että se oli ajoittain kokonaan poissa linjoilta.

Jos jokin tällainen ydinkatastrofi tapahtuisi, niin joditablettien oikea-aikainen ottaminen on ensiarvoisen tärkeää. Viranomaiset ilmoittavat, milloin joditabletti kannattaa ottaa.

STM suosittelee, että 3–40-vuotiaat henkilöt hankkivat apteekista kotiinsa varastoon joditabletteja. Yksi kerta-annos on yleensä riittävä. Laitan linkin tonne kuvaukseen, mistä valtioneuvoston sivuilta voi lukea asiasta lisää.

Näihin joditabletteihin liittyy myös sellainen seikka, että nyt kun nämä säteilyonnettomuuteen tarkoitetut joditabletit ovat moninpaikoin loppuneet, niin ihmiset ovat rynnänneet ostamaan sankoin joukoin ravintolisäjodia.

Tästä ei kuitenkaan ole mitään hyötyä säteilyonnettomuudessa, sillä ravintolisänä käytetyn jodin määrä on tuhannesosa siitä jodimäärästä, jota säteilyonnettomuuden yhteydessä tulee ottaa!

Suosittelenkin vahvasti sitä, että ihmiset perehtyisivät asiaan, ennen kuin rupeavat panikoimaan! Ite en ole vielä joditabletteja hommannut, mutta ehkäpä seuraavalla aptekkireissulla tarttuu niitäkin mukaan.

Millaisessa tilanteessa joditableteista on hyötyä?

Jos nyt esimerkiksi siellä Ukrainassa tapahtuisi ydinvoimalaonnettomuus, ei näistä joditableteista täällä Suomessa olisi mitään apua.

Satojen kilometrien päässä voimalasta asuva tarvitsee tabletteja tuskin edes teoreettisesti. Onnettomuuden sattuessa joditableteista on hyötyä noin 30 km päässä onnettomuuspaikasta.

Jos kyseessä olisi joku todella poikkeuksellinen ja mittava onnettomuus, joditableteista voisi olla hyötyä vielä 100 km etäisyydellä onnettomuudesta.

Joka tapauksessa tärkein suojautumiskeino säteilyonnettomuudessa on sisätiloihin, mieluiten johonkin väestönsuojaan, sulkeutuminen. Joditableteilla voidaan sitten täydentää tätä suojaa.

Käytännössä Joditableteista meillä täällä Suomessa olisi hyöytyä jos ydinvoimalaonnettomuus tapahtuisi joko täällä kotimaassa tai sitten aivan rajan tuntumassa.

Nyt mä tiedän, että moni siellä on jo valmiina kirjoittamaan, että entäs sitten jos Venäjä käyttää ydinasetta. Tähän voin todeta, että radioaktiivinen jodi ei olisi silloin meidän huolilistallamme siellä kärkipäässä!

Jos ydinase iskeytyisi Suomeen, niin suurimmat vaarat olisivat paine- ja lämpöaallon aiheuttamat tuhot sekä räjähdyksen aihettama säteily, ei saastunut jodi.

Lisäksi tässä tilanteessa voi ruveta jo murehtimaan koko maapallon tulevaisuutta. Esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Venäjän ydinaseiden räjäytykset nostattaisivat arviolta 150 miljoonan tonnin häkäpilven, joka laskisi maapallon keskimääräistä ilmaston lämpötilaa kahdeksalla celsiusasteella.

Pohjois-Amerikassa ja Euraasiassa lämpötila laskisi 20–30 °C. Tämä tekisi maanviljelystä ja ruoantuotannosta mahdotonta. Ekosysteemit tuhoutuisivat ja suurin osa ihmiskunnasta kuolisi nälkään.

Lähteitä ja tutkittavaa

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-11308317/amp/Joe-Rogan-interviews-Steve-Jobs-DEAD-11-years-AI-generated-discussion.html

https://www.libera.fi/2022/02/17/ylenpalttista-tuhlausta/

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009110154.html

https://yle.fi/uutiset/3-12659079

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kiinassa-alkaa-puoluekokous-xista-tulossa-maon-jalkeen-vaikutusvaltaisin-kiinan-johtaja/8550012#gs.fvozp9

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009101764.html

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kiina

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/jopa-kiinalta-vastareaktio-venajan-kansanaanestyksille-ukrainassa/8520328#gs.fvtvvj

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009127480.html

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ukrainan-puolustusvoimat-kiovan-drone-isku-tehtiin-valko-venajan-alueelta/8550690#gs.fvvbmb

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/24f6e4c7-ec29-4c38-935c-602bfe922502

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mtv-apteekissa-suomalaiset-ryntasivat-valittomasti-tyhjentamaan-joditablettihyllyt/8533910

https://valtioneuvosto.fi/-/1271139/sosiaali-ja-terveysministerio-uudisti-ohjeen-laakejodin-kaytosta-sateilyvaaratilanteessa

https://www.apu.fi/artikkelit/joditabletit-paniikki-sittenkin-turha-tarvetta-30-km-sateella