Jalkapallohuliganismi

Petteri Mikkonen
Petteri Mikkonen

Viime lauantaina, 1.10.2022, Indonesiassa tapahtui yksi historian pahimmista jalkapalloon liittyvästä stadionkatastrofeista. Häviävän puolen kannattajat olivat tunkeutuneet kentälle ja viranomaiset ampuivat heitä kyynelkaasulla. Tästä syntyi massiivinen pakokauhu ja mellakka.

Jalkapallo on ylivoimaisesti maailman seuratuin urheilulaji. Tämän lisäksi jalkapallon maailmanmesteruuskilpailut ovat maailman seuratuin urheilutapahtuma!

Jalkapallo on myös laji, joka menee monilla ihmisillä, niin sanotusti tunteisiin! Tämän myötä on syntynyt käsite jalkapallohuliganismista, johon liittyy keskeisesti joukkueiden kannattajaryhmien välinen vihanpito ja jopa väkivalta.

Tämä artikkeli kertoo jalkapallohuliganismista! Käyn videolla läpi tuon tuoreen Indonesian tapauksen lisäksi 2 muutakin tapausta, jossa jalkapallo-ottelu on päättynyt katastrofiin!

Tämän lisäksi tutkin, onko Suomessa jalkapallohuliganismia ja jos on, kuinka vakavasta ilmiöstä on kyse.

Voit katsoa artikkelin myös videomuodossa:

Jalkapallohuliganismilla on pitkä historia

Jalkapallo on hyvin vanha laji ja sen historian katsotaan usein alkavan muinaisista jalkapalloa muistuttavista peleistä, joita pelattiin esimerkiksi Kiinassa ja Euroopassa jo ajanlaskun alun tienoilla.

Jalkapallohuliganismi juontaa juurensa vuoteen 1349, jolloin jalkapallo sai alkunsa Engalnnista Kuningas Edward III:n aikana. Tällöin ei siis ollut vielä kyse jalkapallosta sen nykyisessä muodossa.

Tuolloisen ”jalkapallon” päätavoitteena oli potkaista palloa kilpailijansa kirkkoon! Kuningas Edward ei tästä digannut ja kielsi pelin, koska se aiheutti jatkuvaa levottomuutta. Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon, että tuolloin jalkapallona käytettiin sian virtsarakkoa.

Modernin jalkapallohuliganismin katsotaan alkaneen Euroopassa 1880-luvulla. Vuonna 1885 englantilaiset jalkapallojoukkueet Preston ja Aston Villa pelasivat ystävyysottelun keskenään! Peli päättyi Prestonin 5-0 voittoon.

Aston Villan fanit eivät tästä riemastuneet ja alkoivat hyökätä molempien joukkueiden pelaajia vastaan. Fanit heittelivät pelaajia kivillä ja osa pääsi jopa iskemään nyrkillä pelaajia. Tämä johti tuolloin siihen, että yksi pelaaja meni tajuttomaksi.

Tuohon aikaan ei ollut olemassa sen kummempia turvamääräyksiä eikä liioin vartijoitakaan.

Vuonna 1909 skotlantilaisten jalkapalloseurojen, Glasgow’n ja Celtic FV:n välinen ottelu sai aikaan astetta vakavammat mellakat. Erotuomari oli päättänyt pelin tasapeliin ilman lisäaikaa, mikä raivostutti paikalle saapuneet fanit.

Tässä mellakassa oli osallisena tuhansia ihmisiä ja homma eskaloitui siihen pisteeseen että poliiseja loukkaantui ja sekä stadion että sen lähialueet vaurioituivat.

Huliganismi organisoituu

1900-luvun alkupuoliskolla Euroopassa sodittiin, mikä vähensi luonnollisesti itse jalkapallon pelaamista, että siihen liittyvää nujakointia. Toisen maailmansodan päätyttyä huligaanit nousivat jälleen näkyvästi esille.

Tuolloin myös tiedotusvälineet alkoivat raportoida jalkapallo-otteluiden yhteydessä tapahtuneista mellakoista ja niiden aiheuttamista vahingoista. Näihin aikoihin lehdistö otti ensimmäistä kertaa käyttöön termin ”jalkapallohuligaani” kuvaamaan niitä faneja, jotka käyttäytyivät väkivaltaisesti Englannissa järjestetyissä futismatseissa.

Jalkapallohuliganismilla on pitkät perinteet // Shutterstock

Media meni uutisoinnissaan välillä jopa liioittelun puolelle ja loi jalkapallon ystävissä pelkoa ja paniikkia. Media sai näyttämään huliganismin laajempana ongelmana kuin se todellisuudessa oli.

Samoihin aikoihin vastaavanlainen, väkivaltainen käytös, jalkapallopelien yhteydessä levisi myös muaalle maailmaan. Esimerkiksi Meksikon hulinointi otteluiden yhteydessä oli yleistä.

Englannissa fanit alkoivat sijoittua otteluiden aikana vastakkaisiin päätyihin stadionia. Aluksi homma sujui rauhallisesti, mutta pian vastustajan fanit tunkeutuivat toisen puolen katsomolohkoon, mikä johti tappeluihin ja mellakointiin.

Jo tuolloin niin kutsutut fanit ottivat käyttöönsä tiettyjä yhtenäisiä asuja kuvastaakseen omaa faniuttaan. Toisaalta välillä näistä faniuniformuista jouduttiin luopumaan, ettei poliisi tai järjestyksen valvoja tunnistaisi heitä liian helposti.

Ultrat ovat fanaattisia kannattajia

Sanalla Ultra tarkoitetaan tässä yhteydessä jonkun urheilujoukkueen erityisen fanaattista kannattajaryhmää. Vaikka Ultra-kannattajia löytyykin myös muiden lajien parista, niin vahviten termi on liitetty juuri jalkapalloon!

Ultra-kannattajaryhmät saivat alkunsa Italiassa 1960-luvun loppupuolella. Tämän arvellaan olevan seurausta siitä, että seurat alensivat tiettyjen katsomonosien pääsylippuhintoja

Vanhin olemassa oleva ultraryhmä on italialaisen AC Milanin Fossa dei Leoni, joka on perustettu 1968.

Ultraryhmille ominaista on äänekkyys ja värikkyys katsomossa. Näillä fanaattisimmilla faneilla on omia kannatuslauluja, korkeita lippuja ja usein myös erilaisia soihtuja ja savupommeja.

Jalkapallohuligaaneja Marokossa // Magharebia CC-BY-2.0

Katastrofi Limassa 1964

Kuten jo aikaisemmin mainitsin, jalkapallohuliganismia esiintyi muuallakkin kuin englannissa. Varsinkin temperanmenttisella luonteella varustetut Etelä-Amerikkalaiset joutuivat usein tappeluihin jalkapallopelien yhteyhdessä.

Todennäköisesti historian suurin jalkapalloturma tapahtui Perun pääkaupungissa Limassa vuonna 1964. Katastrofi syntyi tuolloin Perun ja Argentiinan välisessä olympialaisten karsintaottelussa.

Tuolloin stadionille pakkautui 53 000 ihnokasta jalkapallon ystävää. Varsinaiset mellakat alkoivat hieman ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Argentiina johti ottelua 1-0 ja Perulle avautui maalintekopaikka. Tuomari kuitenkin vihelsi tässä vaiheessa pelin poikki.

En saanut selville, miksi peli keskeytettiin, mutta ilmeisesti kyse oli jostakin virheestä. Kertokaaa ihmeessä kommenteissa, jos tiedätte tarkemmin!.

Liman stadion vuonna 2011 // CC-BY-SA 3.0

No joka tapauksessa joukko katsojia alkoi rikkoa tämän erotuomarin ratkaisun jälkeen katsomon ja kentän välisiä esteitä ja ryntäsi kentälle. Syntyi paniikki ja väkijoukko lähti rynnimään kohti uloskäyntejä. Koska väkeä oli niin paljon kaikki eivät todellakaan mahtuneet ulos stadionilta vaan menehtyivät tungoksessa. Poliisi yritti hallita tilannetta kyynelkaasulla, mutta se ei hillinnyt menoa. Päinvastoin se lisäsi paniikkia ihmisten keskuudessa.

Mellakat jatkuivat vielä stadionin ulkopuolella, jossa mellakoitsijat sytyttivät taloja palamaan. Lisäksi kymmeniä autoja varastettiin. Kaikista erikoisinta on kuitenkin se, että tuon mellakan seurauksena parikymmentä vankia pääsi pakenemaan Liman vankilasta.

Ottelun jälkeen Perun hallitus julisti seitsemän päivän kansallisen suruajan. Poliisille langetettiin myös syytteet kyynelkaasun käyttämisestä!

Heysel-stadionin tragedia

29.5.1985 Brysselin Heysel-stadionilla Belgiassa syntyi vakava mellakka, kun englantilaisen Liverpoolin ja italialaisen Juventuksen oli määrä kohdata jalkapallon Euroopan cupin loppuottelussa.

Kyseinen stadioni oli 1930 rakennettu, eikä se ollut vuonna 1985 enää ihan parhaimmassa terässään. Tämä tiedettiin yleisesti ja Liverpoolin johtohenkilö Peter Robinson oli vaatinut siirtämään ottelun toisella stadionille. Tähän ei kuitenkaan suostuttu.

Ennen ottelua stadionille saapui 60 000 katsojaa. Kummankin joukkueen kannattajille oli myyty 25 000 lippua katsomon vastakkaisista päädyistä Loput liput laitettiin yleiseen myyntiin. Tämä oli virhe, sillä näitä lippuja saattoi ostaa käytännössä kuka tahansa ja oli riskinä, että fanit sekoittuisivat katsomossa.

Näiden virallisten lippujen lisäksi, katsomoissa oli myös ylimääräisiä henkilöitä, jotka olivat onnistuneet pääsemään vanhentuneelle stadionille ilman lippuja.

Tunti ennen ottelun alkua Liverpoolin ja Juventuksen kannattajat alkoivat heittelemään toisiaan mitä moninaisimmilla esineillä. Koska stadion oli vanha ja rapistunut, rakenteista saatiin irrotettua betonin palasia, joita voitiin sitten viskellä vastustajan niskaan.

Vihanpito yltyi yltymistään ja lopulta Liverpoolin kannattajat tunkeutuivat omasta katsomonosastaan aitojen yli niin sanotulle neutraalille alueelle, jossa oli sekaisin molempien joukkueiden kannattajia. Juventuksen kannattajat lähtivät perääntymään, mutta joutuivat puristuksiin katsomoiden välissä olleeseen reunavalliin.

Osa katsojista yritti kiivetä vallin yli, mutta koska stadion oli vanha ja rapistunut, tämä valli romahti näiden ihmisten painosta. Tässä mellakassa menetyi yhteensä 39 ihmistä ja noin 600 ihmistä loukkaantui.

Liverpoolin kannattajat tunkeutuivat katsomon neutraaliin Z-lohkoon

Juventus-kannattajat hermostuivat edellä mainitusta tapahtumasta ja lähtivät rynnäköimään juoksuratoja pitkin kohti stadionin toista päätyä. Tämä johti tappeluun mellakkapoliisien kanssa. Tappelu oli käynnissä vielä ottelun alkamisen jälkeenkin.

Tämä ei kuitenkaan ollut pahin Britanniassa tapahtunut jalkapallokatastrofi. tuhoisin onnettomuus tapahtui Sheffieldissä Hillsboroughin stadionilla huhtikuussa 1989, jolloin vastakkain olivat Liverpool ja Nottingham Forest.

Seisomokatsomot ruuhkautuivat pahasti, kun niihin avattiin uusi sisäänkäynti. 97 ihmistä kuoli tallauduttuaan väkijoukkoon ja lähes 770 loukkaantui. Tuolloin tapauksesta syytettiin ensi sijaisesti Jalkapallohuliganeja, mutta myöhemmät tutkimukset osoittivat että pääsyyllinen se, että ottelun järjestäjät olivat epäonnistuneet väkijoukon hallintaan liittyvissä toimissa.

Onnettomuus johti turvallisuustoimien parantamiseen Englannissa: esimerkiksi seisomakatsomoista luovuttiin korkeimpien sarjojen peleissä.

Jalkapallokatastrofi Indonesiassa 1.10.2022

Ennen kuin mennään Indonesiassa tapahtuneen stadionkatastrofin pariin, niin mainitaan se, että tiedot tästä perustuvat kotimaisiin uutislähteisiin! Tapaus on edelleen tutkinnan alla, eikä täyttä varmuutta kaikista asiaan liittyvistä seikoista ole olemassa.

Jaavalaisten Areman ja Persebaya Surabayan kannattajat ottivat yhteen sen jälkeen, kun Arema hävisi ottelun 3–2. Jaava on siis Indonesiassa sijaitseva saari. Jaava on Indonesian viidenneksi suurin ja koko maailman 13. suurin saari, jossa on asukkaita on arviolta 145 miljoonaa.

Peli pelattiin Stadionilla, jossa on tilaa 42 000 ihmiselle. Kyseessä on siis hieman suurempi kuin stadioni. kuin Helsingin Olympiastadion. Indonesian viranomaisten mukaan stadion oli loppuunmyyty kyseisenä iltana.

Häviävän puolen kannattajat eivät olleet tyytyväisiä vierasjoukkueen voittoon ja rupesivat tunkeutumaan pelikentälle. Indonesian viranomaisten arvioiden mukaan tuosta 42 000 ihmisestä 3000 oli osallistunut kentän valtaukseen.

Viranomaiset yrittivät hallita tilannetta ampumalla kentälle tunkeutujia kohtaan kyynelkaasua ja pamppua. Tämä johti pakokauhuun ja edelleen siihen, että Sadat ihmiset juoksivat kentän uloskäynneille välttääkseen kyynelkaasun. Jotkut tukehtuivat kaaoksessa ja toiset joutuivat pakenevien ihmisten tallomiksi!

Poliisi on itse kertonut, että Kyynelkaasua käyttettiin vasta sen jälkeen kun stadionilla oli kuollut kaksi poliisia.

Stadionin sisäpuolelta löytyy runsaasti kuvamateriaalia, jota on levitelty sosiaalisessa mediassa. Tosin näiden kuvien, tai ainakaan kaikkien kuvien, aitoutta ei ole pystytty varmistamaan. Näissä Stadionin sisäpuolelta otetuissa kuvissa näkyy valtavia määriä kyynelkaasua ja ihmisiä kiipeämässä aitojen yli. Jotkut kentällä olleet ihmiset kantoivat loukkaantuneita kaaoksen läpi.

Hulinointi oli jatkunut myös stadionin ulkopuolella, sillä seuraavan aamun valjetessa stadionin läheisyydestät oli löydetty lukuisia palaneita autoja.

No mikä tämän katastrofin sitten aiheutti? Yksittäistä syytä on vaikea löytää. Indonesian hallituksen ministeri Mahfud MD sanoo erääksi syyksi sen, että järjestäjät olivat jättäneet huomiotta viranomaisten suosituksen järjestää ottelu iltapäivällä illan sijaan.

Lisäksi hallitus oli hänen mukaansa suositellut ainoastaan 38 000 ihmisen sisään ottamista stadionille. No kuten mä aikaisemmin kerroin, niin ottelu oli loppuunmyyty ja katsomoissa oli 42 000 ihmistä.

Kaiken kaikkiaan tässä traagisessa tapahtumassa menehtyi ainakin 125 ihmistä ja 323 ihmistä loukkaantui.

Indonesian presidentti Joko Widodo on vaatinut, että jalkapallo-otteluiden turvallisuus selvitetään perinpohjaisesti. Tämän lisäksi presidentti määräsi Indonesian jalkapalloliiton keskeyttämään ylimmän sarjan ottelut, kunnes edellä mainittu selvitys on valmistunut.

On selvää, että tämänkaltainen tapahtuma koskee kaikkia maailman jalkapallon ystäviä. Entinen huippupelaaja Wayne Rooney kuvaili tapahtumia järkyttäviksi. Sergio Ramos kuvaili tapahtumaa sydäntäsärkeväksi.

Myös monet merkittävät eurooppalaiset jalkapallosarjat kuten Englannin Valioliiga ja Italian Serie A ovat ilmaisseet myötätuntonsa ja osanottonsa tragedian uhreille.

Espanjan La Liga kertoi sunnuntain pelien alkavan minuutin hiljaisella hetkellä.

Tämä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun Indonesiassa fanien toiminta äityy väkivaltaiseksi, eikä kuolonuhreiltakaan ole aikaisemmin vältytty. Tämä on johtanut siihen, että pelaajia on kuljetettu vieraspeleihin tiukoilla turvatoimilla suojeltuina.

Jalkapallohuliganismi Suomessa

No suomalaisena mua tietysti kiinnostaa tietää, esiintyykö jalkapallohuliganismia myös Suomessa? Mä en ite oo juurikaan peleissä käynyt, joten täytyy kaivautua tässäkin netin syövereihin ja katsoa mitä sieltä löytyy.

Suomalaisten jalkapallohuligaanien historia ulottuu 1990-luvulle ja 2000-luvun alkuun. Useiden lähteiden mukaan ensimmäinen brittifutiksesta esimerkkiä hakenut riskiryhmä oli 116%Boys. Kyseessä oli lyhytikäiseksi jääneen FC Jokerien kannattajaryhmä.

Ryhmän väkivaltaisesta käyttäytymisestö Haka-Jokerit-ottelussa Valkeakoskella uutisoitiin laajasti suomalaisissa medioissa.

Tuossa ottelussa järjestymiesten kanssa otettiin yhteen ja katsomoon levitettiin lippu, jossa oli kirjailtu pääkallon kuva. Erityismaininta on vielä sellainen seikka, että huliganit olivat näyttäneet perberiään järjestysmiehille. On siinä ollut kyllä kovat pojat kyseessä :)

Nettiä tutkiessani selvisi, että erityisesti Helsingissä on paikalliskamppailuista muodostunut ajoittain räjähdysalttiita tilaisuuksia. Paikalle on ollut lukuisia poliiseja, joiden tehtävänä on pitää erillään HIFK:n ja HJK:n fanaattisimpia kannattajia.

No tämä ei ilmeisesti ole täysin onnistunut ja jalkapallohuligaanit ovat ottaneet yhteen sekä ennen että jälkeen paikalliskamppailun. Tällöin myös tavalliset kannattajat ovat saattaneet joutua hyökkäyksen kohteeksi tai muuten vaan vaaraan.

Tämä Helsingin poliisin twiitti on vuodelta 2016. Lisäksi vuonna 2016 Viranomaiset ja Suomen palloliitto arvioivat, että Suomessa on kaikkiaan satakunta riskikannattajaa.

Olisi mielenkiintoista kuulla, mihin suuntaan tilanne on tuon jälkeen kehittynyt? Nyt siis kaikkia HIFK:n tai HJK:n fanit avatkaa sanainen arkkunne.

Lopuksi haluan vielä todeta, että jalkapallo ei suinkaan ole ainoa laji jossa huliganismia esiintyy! Lisäksi monien jalkapallohuliganien kiinnostuksen kohteena saattaa olla aivan joku muu asia kuin jalkapallo! Joitakin ihmisiä saattaa motivoida pelkkä tappeleminen ja jalkapallo-ottelut antavat siihen hyvät puitteet!

Mun on hirveen vaikea ymmärtää kyseistä käytöstä, enkä tosiaan oo itse koskaan ollut todistamassa mitään mellakoita.

Lähteitä ja tutkittavaa

https://urheilukansa.com/seuratuimmat-urheilulajit/

https://suomenkuvalehti.fi/ulkomaat/kun-jalkapallo-tappaa-taalla-ovat-vaarallisimmat-huligaanit/?shared=45718-c8de8aed-4

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ultrat

https://en.wikipedia.org/wiki/Football_hooliganism

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/11/28/jalkapallohuliganismi-rantautunut-suomeen

https://pallonkaikkeus.wordpress.com/2010/04/26/kiltista-perheenisasta-psykopaattiseksi-huligaaniksi/

https://haenfler.sites.grinnell.edu/subcultures-and-scenes/football-hooligans/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Heysel-stadionin_tragedia

https://yle.fi/uutiset/74-20000562

https://www.theguardian.com/football/2014/may/26/stadium-disaster-lima-peru-1964-archive

https://jyx.jyu.fi/bitstream/handle/123456789/73298/1/URN%3ANBN%3Afi%3Ajyu-202012177244.pdf

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/11/28/jalkapallohuliganismi-rantautunut-suomeen

https://www.city.fi/ilmiot/futishullut/517

historia

Petteri Mikkonen

Kiinnostunut kaikesta! Youtuben parhaat dokumentit!