John F. Kennedyn salamurha

Petteri Mikkonen
Petteri Mikkonen

Texas oli osoittautunut edellisissä Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa 1960 John F. Kennedyn kannalta ratkaisevaksi osavaltioksi, joka lopulta ratkaisi sen, että Kennedy valittiin presidentiksi.

Seuraavat vaalit olisivat ohjelmassa vuonna 1964, joten istuva presidentti Kennedy ja varapresidentti Lyndon B. Johnson kiersivät ymmärrettävästi laajasti ympäri Texasia tulevia vaaleja edeltävänä vuonna

Perjantaina 22. marraskuuta 1963 presidentti John F. Kennedyn Texasin kiertue saapui Dallasiin. Väki tungeksi tien varrelle, kun presidentin saattue ajoi pitkin vilkasta Main Streetiä pitkin!

Väentäyttämältä Main Streetiltä presidentin saattue kääntyi puoliautiolle Dealy Plazalle. Tällöin myös presidentin turvallisuudesta vastaavat agentit pystyivät huokaisemaan edes hieman helpotuksesta, sillä puolityhjällä aukiolla presidentin turvallisuusuhan koettiin pienentyneen merkittävästi.

Dealy Plazan katujen varsille keräntyneet ihmiset hurrasivat innoissaan, kun presidentin saattue lipui heidän ohitseen hiljaisella 20 ­kilometrin tuntinopeudella. Kennedy halusi olla huomion keskipisteenä ja hänellä oli autossaan nappi, jolla hän pystyi nostamaan istuintaan 20 cm ylemmäs. Näin kättään heiluttava presidentti Kennedy ja hänen vaimonsa Jacqueline olivat todellakin kaiken keskipisteensä.

Samassa autossa istui myös, joskin ihan tavallisella korkeudella, istuivat Texasin kuvernööri John Connally puolisoineen.

Presidentin saattue ohitti Texas School Book Depositoryn, joka oli suuri, 7 kerroksinen tiilirakennus. Suomeksi kyseessä oli siis kirjavarasto. Sen ikkunoista kurkotteli ihmisiä katsomaan Kennedy. Tämän jälkeen presidentin auto kääntyi vasemmalle ja jatkoi verkkaista etenemistään Elm Streetiä pitkin.

Yhtäkkiä Dealy Plazan yllä kaikui terävä ääni ja presidentin auton takaa lensi ilmaan asfaltin palasia. Tuolloin ei vielä ollut varmuutta, mikä äänen aiheutti.

Hetkeä myöhemmin aukiolla kaikui uudelleen sama terävä ääni ja silloin tilanne valkeni kaikille. Presidenttiä kohtaan oli ammuttu kahdesti, joista jälkimmäinen luoti oli osunut presidentin niskaan ja jatkoi siitä edelleen matkaa kuvernööri Connalyn selkään!

Osumasta huolimatta presidentti Kennedy ei ollut lysähtänyt kasaan. Tämä johtui siitä, että presidentti joutui käyttämään selkäkipujen vuoksi eräänlaista tukiasustetta, joka piti hänen selkänsä suorana.

Pian ilmaa repi vielä kolmas laukaus ja tällä kertaa luoti osui suoraan presidentin päähän

Kennedya yritettiin vielä elvyttää sairaalassa, mutta lopulta 22.11.1963 kello 13 46-vuotias John Fitzgerald ­Kennedy oli kuollut.

Lee Harvey Oswald

Kuka sitten oli John F. Kennedyn murhan takana? Useat todistajat näkivät Texas School Book ­Depositoryn kuudennen tai seitsemännen ­kerroksen ­ikkunassa savua ja kiväärimiehen. Lisäksi on havaintoja, että laukauksen jälkeen talon katolta olisi lintuparvi pyrähtänyt liikkeelle.

Poliisi oli pian paikalla kirjavarastolla. Heti puoli yhden jälkeen poliisi sulki rakennuksen ja esti kenenkään poistumasta paikalta. Tässä vaiheessa kuitenkin eräs mies, Lee Harvey Oswald, oli onnistunut poistumaan rakennuksesta.

Oswald oli ehtinyt työskennellä kirjavarastolla ainoastaan viisi viikkoa ennen salamurhaa. Tapahtuman jälkeen hän hyppäsi bussiin, jossa toisella penkkirivllä matkustanut Mary Bledsoe oli tunnistanut hänet. Bledsoe oli vuokrannut Oswaldille huoneen muutamaa kuukautta aikaisemmin, mutta joutunut häätämään hänet jo viiden päivän päästä.Syynä Oswaldiin häätöön oli ollut aggressiivinen käytös.

Oswaldin astuessa bussiin Bledsoe huomasi hänen puserossa olevat reiät ja rypistyneet housut. Oswald ei entistä vuokranantajaansa huomannut ja käveli ilmeettömänä bussin takaosaan.

Paikalla oli kuitenkin niin paljon väkeä, että bussin kulku kävi mahdottomaksi. Oswald hyppäsi pois bussista ja otti läheltä taksin, joka kuljetti hänet asuntoonsa North Beckley Avenuelle Oak Cliffin kaupunginosaan.

Oswald pidätetään

Oswaldin tuntomerkit olivat nyt jo ehtineet kaikkien tietoon. Kolme silminnäkijää oli vahvistanut, että ampuja oli noin 30 vuotias, 170 cm pitkä ja valkoihoinen mies. Lisäksi kaikki silminnäkijät vahvistivat, että ampujalla oli tumma tukka.

Oswald pysäytti taksin jo ennen asuntoaan ja käveli loppumatkan. Kun hän astui sisälle, asunnossa oli hänen nykyinen vuokrantanjansa korjaamassa television antennia. Oswald painui sanaakaan sanomatta omaan huoneeseensa ja tuli hetken päästä ulos pukeutuneena valkoiseen pusakkaan, jonka vetoketju oli vedetty ylös asti kiinni!

Vuokranantaja piti tätä hieman omituisena, sillä ulkona oli lämmin ilma. Hän ei tosin tiennyt, että Oswald oli piilottanut pusakkansa alle revolverin.

39-vuotias Dallasilainen poliisimies J. D. Tippit huomasi partioautostaan Kennedyn ampujaa muistuttavan miehen. Hän pysäytti autonsa ja käski miehen tulla hänen luokseen. Ennen kuin hän ehti reagoida, Oswald oli vetänyt revolverin pusakkansa taskusta ja ampui kolme laukausta Tippitin vatsaan. Tämän jälkeen Oswald lähti astui pari askelta taaksepäin ja ampui neljännen laukauksen poliisimiehen päähän. Tämän jälkeen hän poistui nopeasti paikalta.

Poliisien etsiessä kuumeisesti Oswaldia, Johnny Brewer nimisen miehen kenkäkauppaan astui omituisesti käyttäytyvä mies, joka ei näyttänyt olevan kiinnostunut mitä ulkona kadulla tapahtui.

Kun poliisi oli ajanut ohitse, tämä outo mieshenkilö poistui kaupasta ja livahti läheiseen elokuvateatteriin. Johnny Brewer oli nähnyt tämän kaiken, sillä oli lähtenyt seuraamaan omituista kulkijaa.

Brewer kertoi tietonsa poliisille, joka saapui kiireesti elokuvateatterille. Brewer osoitti seuraamaansa henkilöä, joka istui yksinään salin kolmanneksi takimmaisella rivillä.

Poliisit lähtivät lähestymään Oswaldia. Aluksi näytti, että tilanne sujuisi rauhallisesti, mutta sitten Oswald löi yht äkkiä nyrkillä hänen viereensä tullutta poliisia. Vaikka paikalle saapui lisää poliiseja, Oswaldin onnistui saada revolveri käteensä ja nyt se heilui vaarallisesti ilmassa.

Oswald onnistui jopa laukaisemaan aseensa, mutta aseen iskuri iskeytyi poliisin käteen peukalon ja etusormen väliseen ihopoimuun. Vaikka tämä oli varmasti hyvin kivuliasta, niin se esti aseen laukeamasta.

Lopulta ase saatiin pois Oswaldin kädestä ja kamppailu oli ohi. Lee Harwey Oswald oli pidätetty.

Oswald kohtaa loppunsa

Oswald kuljetettiin poliisiasemalle, missä häntä kuulusteltiin 12 tunnin ajan. Kuulustelujen päätteeksi hän oli saanut syytteen sekä Tippitin että Kennedyn murhasta.

Kuulustelujen päätteeksi Oswald oli tarkoitus siirtää Dallasin piirikunnan vankilaan. Poliisiaseman pysäköintihallissa oli paikalla runsaasti toimittajia ja valokuvaajia. Paikalla oli myös Jack Ruby niminen yökerhon pitäjä, jolle Kennedyn salamurha oli osoittautunut erittäin raskaaksi kokemukseksi.

Jack Ruby oli niitä amerikkalaisia, jotka kantoivat aina käsiasetta mukanaan. Kun hän näki käsiraudoissa olevan Oswaldin, hän veti revolvarin esiin ja ampui noin metrin etäisyydeltä Oswaldia vatsaan.

Tämä aiheutti tietysti parkkihallissa valtavan kaaoksen ja tiedotusvälineet välittivät tapahtumat suorina amerikkalaisiin koteihin.

Samat lääkärit ja kirurgit, jotka olivat aikaisemmin yrittäneet pelastaa presidentti Kennedyä työskentelivät nyt Oswaldin pelastamiseksi. Alussa tilanne näyttikin hyvältä, mutta sitten yht äkkiä Oswaldin sydän pysähtyi, eivätkä lääkärit saaneet pelastettua häntä.

Lee Harvey Oswald kuoli lähes minuutilleen kaksi vuorokautta John F. Kennedyn jälkeen.

Tuomio julistetaan ja salaliittoteoriat nostavat päätään.

Kennedyn kuoltua presidentiksi tuli varapresidentti Lyndon B. Johnsson, joka nimitti alkutöikseen komission tutkimaan presidentin murhaa. Komissiota johti Yhdysvaltain korkeimman oikeuden puheenjohtaja Earl Warren.

Tutkimukset kestivät aina marraskuun lopusta 1963 aina seuraavan vuoden syyskuuhun asti. Komissio tuli siihen lopputulokseen, että Oswald oli yksin ampunut laukaukset, jotka tappoivat Kennedyn.

Tarkkaa motiivia Oswaldin teolle ei pystytty esittämään. Komission mukaan Oswaldia leimasi vihamielisyys ja tyytymättömyys ympäröimää maailmaa ja amerikkalaista yhteiskuntaa kohtaan. Hänen oletettiin haluavan, että jälkipolvet muistaisivat hänet historiallisena merkkihenkilönä joka tappoi Yhdysvaltain presidentin.

Oswald ei tietysti pystynyt itse vastaamaan näihin syytöksiin. Tämä ruokki tietysti ihmisiä pohtimaan, oliko Oswald toiminut yksin vai oliko hän ollut osana jotain suurempaa salaliittoa. Osa ihmisistä ajatteli, että Oswald ei ollut millään tavalla osallinen presidentti Kennedyn murhaan.

Esitettiin myös sellaisia ajatuksia, että presidentin murhan takana oli varapresidentti Lyndon Johnsson, Kuubalaiset pakolaiset tai suuri idän vihollinen, neuvostoliitto!

vuonna 2013 tehdyn gallupkyselyn mukaan 61 prosenttia yhdysvaltalaisista uskoo John F. Kennedyn murhan takana olleen salaliiton.

Mutta onko näissä teorioissa mitään perää? Sukelletaan nyt näiden salaliittoteorioiden maailmaan.

Neuvostoliitto ja kuubalaiset

John. F. Kennedy oli presidenttinä aikana, jolloin kylmä sota kävi niin sanotusti kuumana. Eräs teoria on se, että Neuvostoliitto halusi eliminoida presidentti Kennedyn.

Kennedyn ollessa presidenttinä Yhdysvallat tuki aseellisesta vallankaappausyritystä Kuubassa 1961 . Seuraavana vuonna tästä tapahtui Kuuban ohjuskriisi, jossa ydinsota oli lähempänä kuin koskaan aikaisemmin.

Kuuban ohjuskriisin taustalla olivat Yhdysvaltain Turkkiin sijoittamat keskimatkan ydinohjukset ja tähän vastauksena Neuvostoliitto oli alkanut sijoittaa ydinohjuksia Kuubaan.

Valtaosa historiantuntijoista ovat kuitenkin sit mieltä, että Neuvostoliitto ei ollut millään tavalla osallisena Kennedyn salamurhassa. Jos näin olisi ollut ja se olisi tullut selville, olisi se ollut avoin sodanjulistus Yhdysvalloille.

Oswald oli asunut Neuvostoliitossa ja oli naimisissa neuvostoliittolaisen naisen kanssa. Olisi ollut Neuvostoliitolta hieman riskialtista valita salamurhaajaksi henkilö, jolla oli näin vahvat suhteet Neuvostoliittoon.

On myös esitetty että Kuubalaispakolaiset olivat presidentin murhan takana. Tämä johtui siitä, että pakolaiset syyttivät Kennedyä Sikojenlahden maihinnousun epäonnistumisesta.

Sikojenlahden maihinnousu oli Yhdysvaltojen tukema yritys syöstä Fidel Castron hallitus vallasta CIA:n kuubalaispakolaisista kouluttamilla joukoilla vuonna 1961

Huhut, joiden mukaan maanpaossa olleet kuubalaiset olisivat palkanneet Oswaldin vetämään liipaisimesta elää edelleen sitkeästi. Yhdysvaltain edustajainhuoneen salamurhakomitea on tutkinut tätäkin teoriaa, mutta ei ole löytänyt väitteelle uskottavia todisteita.

Varapresidentti salamurhan takana

Eräät salaliittoteoreetikot ovat sitä mieltä, että Kennedyn varapresidentti Lyndon B. Johnsson olisi todellisuudessa ollut salamurhan takana.

Väite perustuu siihen, että nainen nimeltään Madeleine Duncan Brown väitti olevansa varapresidentti Johnssonin rakastajatar parinkymmenen vuoden ajan. Hän väitti, että Lyndon Johnsson olisi kertonut hänelle vuonna 1982, että oli tilannut John F. Kennedyn murhan.

Brown on kertonut, että hän oli ollut varapresidentin kanssa juhlissa Kennedyn murhaa edeltävänä iltana. Hän kertoi, että varapresidentti olisi noissa juhlissa kuiskannut hänen korvaansa:

”Huomisesta lähtien Kennedyt eivät enää koskaan nöyryytä minua. Tämä ei ole uhkaus vaan lupaus”

Brownin kertomuksia ei kuitenkaan pidetä uskottavina. Hän kertoi esimerkiksi, että samaisissa juhlissa olivat esimerkiksi tuolloinen FBI:n pääjohtaja J. Edgar Hoover sekä tuleva yhdysvaltain presidentti Richard Nixon.

Myöhemmin on osoittautunut, että kumpikaan edellä mainituista herroista ei ollut kyseisissä juhlissa.

Epäilyttävä sateenvarjo

Eräs salaliittoteoria on se, että mustiin pukeutunut sateenvarjoa kantava olisi ollut osana salaliittoa, jonka tarkoituksena oli poistaa Kennedy päiviltä. Teorian mukaan tämä mies olisi ampunut Kennedyä sateenvarjosta lähteneellä myrkkynuolella, joka oli osunut presidentin niskaan.

Teoria otettiin vakavasti ja sitä tutkittiin. vuonna 1978 sateenvarjomies ilmottautui itse poliisille kun sai kuulla että edustajainhoneen salamurhakomitea etsi häntä.

Sateenvarjomiehen nimi oli Louie Steven Witt. Hän kertoi ettei sateenvarjolla ollut mitään tekemistä presidentin salamurhan kanssa. Kyseessä oli hänen mukaansa ollut protesti presidentti Kennedyn isää kohtaan, joka oli tukenut pääministeri Neville Chamberlainin myöntyväisyyspolitiikkaa natsi-Saksaa kohtaan.

Chamberlainin tavaramerkki oli juuri musta sateenvarjo, ja tätä on sitten myöhemmin käytetty mielenilmauksena Kennedyä kohtaan.

Kaiken takana oli CIA

On myös esitetty väite että keskustiedustelupalvelu CIA halusi eroon Kennedysta, joka pyrki rajoittamaan tiedustelupalvelun kasvanutta valtaa. Tuolloin CIA:n yksinvaltainen johtaja Allen W. Dulles teki CIA:n avulla lähestulkoon omaa ulkopolitiikkaansa. Hän ei myöskään toiminut kaikkien eettisten koodien mukaan ja hänen johtamiskulttuuriinsa kuuluivat vallankaappaukset ja valtionjohtajien salamurhat. Kennedy ei siis tätä hyväksynyt.

CIA:n osallisuudesta Kennedyn murhaan ei ole mitään todisteita. Vuonna 1992 säädetyn lain mukaisesti CIA:n tuli luovuttaa Kennedyn murhaa koskevat asiakirjat lokakuun 2017 loppuun mennessä.

Ja kuten tiedämme, elämme jo vuotta 2021, joten nämä asiakirjat on jo julkaistu. Katsotaan seuraavaksi mitä niistä selvisi.

Salaiset asiakirjat julkistetaan 2017

Vuonna 2017 Yhdysvalloissa julkistettiin lähes 3000 aiemmin salattua asiakirjaa, jotka koskivat John F. Kennedyn murhatutkimuksia. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että tuolloinen presidentti Donal Trump siis joidenkin ”arkaluontoisten” asiakirjojen julkaisemista. Tätä oli pyytänyt keskustiedustelupalvelu CIA ja liittovaltion poliisi FBI.

No mitä sitten nämä julkaistut, lähes 3000 asiakirjaa pitävät sisällään. Asiakirjat eivät paljastaneet uusia tietoja murhan tapahtumahetkestä tai tuoneet valotusta siihen toimiko Oswald yksin.

Nämä asiakirjat tarkentavat tietoja murhaajaksi uskotun Lee Harvey Oswaldin liikkeistä sekä Kuuban ja Neuvostoliiton reaktioista.

Eräs paljastus oli se että FBI oli saanut Lee Harvey Oswaldiin kohdistuneen tappouhkauksen vain päivää ennen kuin Jack Ruby murhasi hänet.

Tästä oli myös varoitettu poliisipäällikköä, joka vastasi Oswaldin pidätyksestä. Poliisipäällikkö kuitenkin vakuutti, että Oswaldin turvallisuudesta pystyttäisiin huolehtimaan asianmukaisella tavalla. No näin ei kuitenkaan ollut.

Asiakirjat pyös paljastavat, että FBI tiesi jo ennen murhaa, että Oswaldilla oli yhteyksiä kuubalaisiin.

Oswald oli asunut New Orleanssissa vuoden 1963 syyskuuhan asti ja oli ollut mukana sosialistista kuubaa tukeneessa komiteassa ja jakoi esimerkiksi Fidel Castoria tukevia lentolehtisiä.

Vaikka Castro oli 1978 kieltänyt, ettei kuubalaisilla ollut mitään tekemistä murhan kanssa niin vuonna 1963 Kuuban Yhdysvaltain-suurlähettiläis oli CIA:n tietojen mukaan iloinnut kuullessaan Kennedyn murhasta.

Oswaldilla oli myös yhteyksiä Neuvostoliittoon ja sen turvallisuuspoliisi KGB:hen.

CIA oli salakuunnellut puhelua, jonka mukaan Lee Harvey Oswald oli ollut Neuvostoliiton Meksikon-suurlähetystössä syyskuussa 1963 ja tavannut konsuli Valeri Kostikovin.

CIA:n tietojen mukaan Valeri Kostikov oli KGB:n työntekijä ja kuului osasto 13, joka oli vastuussa sabotaasistsa ja mistä muustakaan kuin salamurhista.

Suomi mainitaan salaisissa asiakirjoissa.

Meitä suomalaisia varmasti kiinnostaa se tieto, että Suomi mainitaan kaikkiaan kymmenessä vuonna 2017 julkaistussa asiakirjassa. Tämä johtuu siitä, että Oswald oli loikannut Neuvostoliittoon vuonna 1959 juuri Suomen kautta.

Näistä asiakirjoista selviää, että Oswaldin viisumi Neuvostoliittoon oli hyväksynyt Neuvostoliiton Helsingin suurlähetystön konsuli Grigori Golub.

Lisäksi näissä asiakirjoissa puhutaan yleisesti suomen poliittisesta tilanteesta ja siitä miten Suomi asemoituu kylmän sodan kahden suurvallan väliin!

Lähteitä ja tutkittavaa

Petteri Mikkonen

Kiinnostunut kaikesta! Youtuben parhaat dokumentit!