John Jones - Nutty Puttyn luolakatastrofi

Petteri Mikkonen
Petteri Mikkonen

Vuonna 2009 Salt Lake Cityn ulkopuolella Utahin osavaltiossa sijainessaa Nutty Puttyn luolassa tapahtui karmea tragedia, kun 26 vuotias John Jones jäi jumiin luolaan.

27 tunnin ajan 137 pelastustyöntekijää yrittivät saada Johnia ulos luolasta, tässä kuitenkaan onnistumatta!

Voit katsoa artikkelin myös videomuodossa

Klaustrofobia

Tyypillisesti Klaustrofobiasta kärsivä kärsii paniikkikohtauksista tai pelosta saada paniikkikohtauksia ahtaassa tai suljetussa tilassa.

Klaustrofobian taustalla on usein lapsuuden tai aiempi elämän traumaattinen kokemus, jonka takia henkilö yhdistää ahtaat tilat paniikkiin tai välittömään vaaraan, jolloin vartalo reagoi loogisesti uhkaan.

On myös teorioita siitä, että aivojen pieni mantelitumake, joka hallinnoi vartalon vastinetta pelkoon, aiheuttaisi klaustrofobiaa. Toisaalta klaustrofobiaan on liitetty perinnöllisiä tekijöitä sekä ihmiskunnan vanha selviytymismekanismi, joka aiheuttaa turhaa pelkoa nykypäivän maailmassa.

Ahdistaako pienet ja ahtaat paikat? // Shutterstock

Nutty Putty -luola

Nutty Putty -luola sijaitsee Salt Lake Cityn kaupungin ulkopuolella Utahin osavaltiossa. Se löydettiin vuonna 1960 ja siitä tuli heti erilaisten hurjapäiden suosikkikohde.

Esimerkiksi partiolaiset ja korkeakouluopiskelijat vierailivat luolassa usein! Yhteensä luola houkutteli jopa 5000 vierailijaa vuodessa.

Nutty Puttyn -Luolajärjestelmä on nimetty sen useiden käytävien tai onkaloiden seinämistä löytyi pehmeän ruskeata ja kittimäistä savea. Google kääntäjä ehdottaa Nutty Putty käännökseksi pähkinäinen kitti.

Nutty Puttyn luolasto sisältää 430 metriä erilaisia tunneleita. Ennen traagista John Jonesille tapahtunutta onnettomuutta luolaan pääsi vain pienen ja kapean maanpinnalla olevan aukon kautta.

Nutty Puttyn luolasto tuli kuuluisaksi kapeista ja liukkaista käytävistä, kierteistä, käännöksistä sekä erittäin ahtaista kohdista. Luolaston eri osat on nimetty seuraavasti:

-The Birth Canal (syntymäkanava),

-The Aorta Crawl (Aortan ryömintä),

-The Scout Eater (partiolaisen syöjä),

-The Maze (labyrintti)

Nutty Puttyn luola on niin kutsuttu hydroterminen luola. Geologia.fi -sivusto määritelee hydrotermiset toiminnan seuraavasti:

Prosessit, joihin liittyy kuuma pohjavesi tai magmojen sisältämä vesi, erityisesti mineraalien muuttuminen ja korvautuminen toisilla sekä kiteytyminen kallioperän vapaisiin tiloihin. Monet malmit eli taloudellisesti hyödynnettävät mineraaliesiintymät kiteytyvät hydrotermisistä liuoksista.

Ennen tuota traagista vuotta 2009 Nutty Puttyn luolastossa oli jouduttu jo tekemään useita pelastusoperaatiota. Vuonna 2006 luolasto otettiin tarkempaan syyniin ja sen vierailijamäärää pyrittiin rajoittamaan voimakkaasti.

Nämä rajoitustoimet eivät kuitenkaan ihan hirveästi auttaneet, sillä monet luolamiehet ja -naiset tulivat paikalle usein vasta myöhään illalla ilman asianmukaisia turvajärjestelyjä.

Suuri määrä vierailijoita aiheutti myös toisenlaisen ongelman. Nimittäin luolan seinäpintojen ja lattian kiviaines oli alkanut tasoittumaan, mikä teki Nutty Puttyn luolasta entistä vaarallisemman.

Erityisen vaaralliseksi muodostui 45-asteen kulmassa oleva huone nimeltä ”The Big Slide”. Monet ennustivat, että kohtalokas tapaturma tulisi sattumaan juuri tuossa luolan osassa.

Tämän ehkäisemiseksi toukokuussa 2006 luolan sisäänmenoaukolle asennettiin portti ja luola suljettiin väliaikaisesti. Nutty Puttyn luola oli suljettuna aina alkuvuoteen 2009, jolloin perustettiin asianmukainen toimielin jonka tehtäväksi tuli hallinnoida luolassa vierailua.

Tämän lisäksi luotiin luolaan haluaville hakuprosessi, jonka ideana oli varmistaa, että turvatoimia noudatettaisiin!

18.5.2009 Nutty Puttyn luola aukesi jälleen yleisölle.

John Jones

John Jones (21.1.1983) rakasti luolia ja niiden tutkimista. Kun John oli lapsi, hänen isänsä vei hänet sekä hänen nuoremman veljensä Joshin usein tutkimaan erilaisia luolia ympäri Utahin osavaltiota.

Josh ei ollut Johnin ainoa sisarus, vaan perhe oli suuri ja siihen kuului äidin ja isän lisäksi 5 poikaa ja kaksi tyttöä. John perheineen olivat hartaita kristittyjä. Onnettomuuden jälkeen hänen perheensä on kertonut, että John tunnettiin erityisesti ihmisrakkaudesta, huumorintajusta ja vahvasta työmoraalista. John oli perhekeskeinen ihminen, jolla oli horjumaton usko Jumalaan.

Johnin luolakokemukset ennen onnettomuutta olivat pääosin lapsuudesta. Aikuisiällä John oli perustanut perheen ja opiskeli ennen onnettomuutta kardiologiksi. Hän oli juuri tullut isäksi ja hänen vaimonsa oli uudelleen raskaana.

Luolaseikkailu kiitospäivän kynnyksellä

Muutama päivä ennen kiitospäivää, 24.11.2009 veljekset John ja Josh päättivät elvyttää vanhan harrastuksensa ja päättivät lähteä luolaseikkailulle. Kohteeksi valikoitui Nutty Puttyn luola. He saapuivat sisäänmenopaikalle klo 20 keskiviikkoiltana. Seuranaan heillä yhdeksän kaveria ja tuttavaa, joten luolaa lähti valloittamaan melkoisen suuri joukko.

Kaikki sujui aluksi hyvin. John ja Josh ystävineen oli päässyt siihen osaan luolaa, jota kusuttiin Big Slideksi. Tämä oli siis se osa luolasta, joka oli 45 asteen kulmassa ja jota oli ennen luolan sulkemista vuonna 2006 kuvattu erityisen vaaralliseksi.

John oli kuullut aikaisemmin haasteesta, jossa tuli kulkea Big Sliden jälkeen tulevan Syntymäkanava -nimisen luolan osan läpi. Kyseessä oli erittäin kapea ja haastava käytävä, joka lopulta avautui suurempaan luolan osaan.

John erehtyy reitistä kohtalokkain seurauksin

John ja Josh yhdessä kahden ystävänsä kanssa päättivät ottaa haasteen vastaan ja lähtivät John etunenässä etenemään kohti syntymäkanavaa.

Johnin liikkuessa eteenpäin luolassa, hän alkoi pian ihmetellä, miksei syntymäkanavan lopussa olevaa suurempaa luolan osaa tullut näkyviin.

John kuitenkin jatkoi sinnikkäästi eteenpäin kapeassa käytävässä. Pian edessä oli kohta, jossa luolan käytävä kääntyi jyrkästi alaspäin. Tämäkään ei saanut Johnia pysähtymään vaan puristi itseään tiukasti eteenpäin. Syytä tähän ei varmasti tiedetä, ehkä John oli havainnut tunnelin levenevän pohjasta ja ajatteli, että synnytyskanava oli pian lopussa.

John oli kuitenkin erehtynyt reitistä jo aikaisemmin. Kun tein tutkimuksia netissä havaitsin, että on hieman epäselvää, mihin luolan osaan John oli erehtynyt menemään.

Ensimmäinen vaihtoehto on se, että John meni synnytyskanavaan, mutta kääntyi vahingossa Scout Eateriin eli partiolaisen syöjään, joka on pieni käytävä, joka ei johda mihinkään.

Toinen vaihtoehto on se, että John ei mennyt ollenkaan syntymäkanavaan vaan erehtyi suunnasta jo aikaisemmin ja päätyi Ed’s Push nimiseen käytävään, joka kulkee syntymäkanavan vieressä

Osa Nutty Puttyn luolasta oli aivan liian ahdas aikauiselle ihmiselle // Shutterstock

Myöskään Ed’s Push ei johda minnekkään suurempaan tilaan. Sen päässä on neljä kartoittamatonta käytävää, jotka kaikki ovat liian ahtaita aikuiselle ihmiselle.

John puristi itseään eteenpäin niin kauan kunnes ei pystynyt enää liikkumaan. Kuten mä aikaisemmin mainitsin Johnin reitti oli kääntynyt jyrkästi alaspäin ja nyt John oli puristuksissa siten, ettei pystynyt kääntymään enää takaisin. Luola oli tässä kohtaa siis todella ahdas, suurinpiirtein pesukoneen aukon kokoinen.

Johnin painajainen alkaa

John oli nyt siis loukussa 30 metriä maan pinnan alapuolella, eikä voinut tehdä mitään muuta kuin odottaa. Tai ehkä hartaana kristittynä John rukoili, kuka tietää.

Ensimmäisenä Johnin luokse pääsi hänen veljensä Josh, joka totesi kuitenkin pian että John oli niin pahasti jumissa, ettei hän pystynyt vetämään tätä pois. John oli jumissa aika karmeassa asennossa. Hänen toinen kätensä oli puristuksissa hänen allaan ja toinen käsi osoitti tulosuuntaan. Johnin yläruumis puolestaan oli menossa jo käytävässä, joka kulki jyrkästi alaspäin. Jos nyt mietitte tätä asentoa, niin voitte varmasti kuvitella sen, kuinka veri pakkautuu aivoihin.

Josh hivutti itsensä varovaisesti taaksepäin Johnin luota ja matkasi niin nopeasti kuin pystyi luolan suuaukolle hälyttämään apua. Johnin läheisyyteen kuuloetäisyydelle oli jäänyt hänen muut ystävänsä, jotka nyt yrittivät valaa Johniin toivoa ja pitää häntä rauhallisena.

Ensimmäisenä Joshin avunpyyntöön vastasi paikallinen vapaaehtoinen pelastustyöntekijä Susie, joka lähti kiireen vilkkaa Nutty Puttyn luolalle. Paikalle hän pääsi puolen yön aikaan. Tässä vaiheessa John oli ”roikkunut” pää alaspäin jo kolmen tunnin ajan.

Susie oli pieni ja ketterä ja pääsi nopeasti Johnin luokse. Susie tiedusteli Johnin vointia, johon John vastasi, että ”Kiitos kun tulitte. Minä todella haluan päästä pois”

Tämä oli kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Seuraavien tuntien aikana paikalle saapui kymmeniä muita pelastajia, jotka yrittivät kuumeisesti pohtia, miten John saataisiin ulos. Eräs idea oli voidella luolan seinämät, jotta John saataisiin vedettyä ulos, mutta tämä vaihtoehto kuitenkin hylättiin.

Lopulta pelastajat päätyivät käyttämään köyttä, jonka toinen pää sidottiin Johnin jalkojen ympärille. Toisesta päästä pelastajat sitten yrittivät kiskoa Johnia ulos.

Pelastajat yrittivät helpottaa tätä tehtävää poraamalla kiveä pois Johnin ympäriltä, mutta koska luolan seinämä oli kovaa materiaalia ja John erityisen hankalassa asennossa he eivät saaneet juurikaan kivimateriaalia irrotettua. Vaikka pelastajat työskentelivät uutterasti he joutuivat hylkäämään ensimmäisen pelastusköysi-ideansa.

Seuraavaksi pelastajat yrittivät rakentaa järjestelmän, jossa luolan seinämiin porattaisiin pulteilla kiinni hihnapyörät, joiden kautta köysi kulkisi. Työ oli kuitenkin hidasta ja Johnin kunto heikkeni.

Johnin sydän joutui nyt tekemään valtavasti töitä, että sai pumpattua ylimääräisen veren pois alaspäin roikkuvasta Johnin päästä. Paniikki alkoi Johnin mielessä olla nyt todella suuri.

Pelastajien onnistui toimittaa Johnille radiopuhelin, jonka avulla hän pystyi keskustelemaan vaimonsa kanssa, joka oli tottakai myös saapunut luolan ulkopuolelle. On selvää, että tilanne oli myös Johnin vaimolle tuskallinen, mutta kaikesta huolimatta he yrittivät radiopuhelimien välillä lohduttaa ja tsempata toisiaan.

Tässä vaiheessa John oli ollut loukussa pääalaspäin 19 tunnin ajan.

Aluksi näytti siltä, että hihnapyörien pulttaaminen seiniin olisi keino saada John ulos pinteestä. Pelastajat työskentelivät kahdeksan miehen rymissä vetäen Johnia ulos. Tämä oli Johnille kivuliasta ja pelastajat joutuivat pitämään useita taukoja, mutta joka kerta kun he ryhtyivät uudestaan työhön he saivat Johnia vedettyä ulospäin.

Lopulta John saatiin vdettyä niin pitkälle, että hänen onnistui saada katsekontakti pelastajiinsa. Pelastajat ovat kuvailleet, että Johnin silmät punoittivat, kasvot olivat likaiset ja hän näytti hyvin, hyvin väsyneeltä. Tämä on tietysti täysin luonnollista ottaen huomioon, että John oli ollut puristuksissa pääalaspäin jo lähes vuorokauden ajan.

Tämän jälkeen pelastajat ryhtyivät viimeiseen ponnistukseen Johnin ulosvetämiseksi. Hetken näytti siltä, että operaatio onnistuisi. Valitettavasti näin ei kuitenkaan käynyt.

Luola romahtaa ja köysi irtoaa

Vetäessään Johnia vapauteen tapahtui kuitenkin se, mitä kaikki olivat pelänneet. Yht äkkiä köyttä vetäneet ihmiset kaatuivat taaksepäin ja köysi irtosi heidän käsistään. Lähinnä Johnia ollut pelastaja tunsi kuinka jotain kovaa iskeytyi hänen kasvoilleen ja hän menetti hetkellisesti tajuntansa.

Pölyn laskeuduttua kävi ilmi, että Johnin jalkojen lähellä ollut kivikaari, johon pelastusköysi oli kiinnitetty, oli sortunut. Samalla huomattiin, että John oli liukunut takaisin, tällä kertaa vielä syvemmälle mitä hän alun alkaen oli ollut.

Pelastaja, joka oli menettänyt tajuntansa, oli saanut vakavia vammoja, eikä voinut enää jatkaa toimiaan. Hänen tilalleen tuli hänen isänsä, joka huomasi pian, että Johnin hengitys oli muuttunut pinnalliseksi, eikä hän enää saanut yhteyttä Johniin huutamalla tai radiopuhelimella.

Tämä pelastaja yritti omaa henkeään uhaten laskeutua niin lähelle Johnia, että hänen onnistuisi laittaa köysi Johnin vyötärön ympärille. Hän ei kuitenkaan onnistunut tehtävässään ja jäi itse jumiin. Pitkällisen kamppailun jälkeen pelastaja pääsi itse irti. Viimeisillä voimillaan hän porasi uuden reiän luolan seinämään, johon hihnapyörä asetettiin. Tämän jälkeen hän ryömi voipuneena ulos luolasta.

Johnin huono tila oli nyt kaikkien tiedossa ja Johnin luokse lähetettiin lääketieteen ammattilainen. Hän joutui kuitenkin toteamaan, että John oli kuollut. Tässä vaiheessa 26 vuotias John oli ollut 27 tunnin ajan jumissa luolassa. Kuolinsyy oli sydämen pysähtyminen.

Kun seuraava päivä valkeni viranomaiset totesivat, että Johnin ruumiin saaminen ulos luolasta oli liian vaikea ja vaarallinen tehtävä. Niimpä Nutty Putty luolasta tuli John Jonesin viimeinen lepopaikka.

Maanomistaja ja Jonesin perhe sopivat, etttä Nutty Puttyn luola suljettaisiin lopullisesti. Tämän varmistamiseksi he räjäyttivät käytävän, jossa John oli jumissa ja täyttivät luolan sisääntuloaukon betonilla.

Tämän jälkeen myös alueen viranomaiset vahvistivat, että Nutty Puttyn luola oli nyt lopullisesti suljettu vierailijoilta. Luolan alkuperäiselle suuaukolle pystytettiin muistomerkki kunnioittamaan John Jonesin muistoa.

Lähteitä ja tutkittavaa

https://cavehaven.com/nutty-putty-cave-accident/
http://www.nuttyputtycave.com/
http://www.climb-utah.com/WM/nutty.htm
https://www.youtube.com/watch?v=fM2KYfSLwKI
https://www.youtube.com/watch?v=he3yaHChT04
https://soundcloud.com/user-853918125/weird-tragedy-at-nutty-putty-cave
https://allthatsinteresting.com/nutty-putty-cave
https://ktar.com/story/2518488/cold-theory-of-susan-powell-in-nutty-putty-cave-debunked/
https://www.sltrib.com/news/2018/07/09/nutty-putty-i-really/
http://www.climb-utah.com/WM/nutty.htm
https://en.wikipedia.org/wiki/Nutty_Putty_Cave

Petteri Mikkonen

Kiinnostunut kaikesta! Youtuben parhaat dokumentit!