Kivuliaimmat tavat kuolla

Petteri Mikkonen
Petteri Mikkonen

Me kaikki kuolemme ennemmin tai myöhemmin. Useimmat meistä haluavat varmasti kuolla rauhallisesti, kivuttomasti ja läheisten ympäröimänä.

Aina näin ei kuitenkaan valitettavasti käy. EI varmasti tule kenellekkään yllätyksenä, että monet kivuliammat kuolemat on ihminen aiheuttanut toiselle ihmisille.

Kuolemaan liittyy vielä tietysti se tosiseikka, että kukaan ei ole jälkeenpäin tullut kertomaan, kuinka kivulias tai tuskainen se kuolema on ollut. Tässä valossa tämäkään video tai tiede ylipäätänsä ei pysty antamaan lopullista vastausta. Kipu on myös hyvin subjektiivinen kokemus.

Voit katsoa artikkelin myös videomuodossa:

Voiko kipua mitata?

Kivun mittaaminen on ongelmallista ja perustuu viime kädessä aina ihmisen subjektiiviseen kokemukseen!

Kipua on kuitenkin pyritty mittaamaan jo parin vuosikymmenen ajan. Tähän on käytetty esimerkiksi toiminnallista magneettikuvausta, joka on lääketieteellinen kuvantamismenetelmä, jolla tutkitaan aivojen toimintaa.

Tämän lisäksi elimistö tuottaa ennen kivun kokemista sekä kivun aikana aivovälittäjäaineita. Näitä välittäjäaineita sitten koulutetut kipukoirat kykenevät haistamaan. Kuulostaa kyllä todella uskomattomalta.

Olis voinu jopa kouluttaa Dylanista kipukoiran. Tai ehkä ei sittenkään.

Kivun laatu tuottaa erilaisia välittäjäaineita. Nämä aivojen välittäjäaineet ovat erilaisia hermo- ja tulehduskivussa.

Kipua on pyritty mittaamaan myös niin kutsutulla dolorimetrillä, joka on laite, jolla mitataan kipukynnystä ja kivunsietokykyä. Tämä laite kohdistaa tasaista painetta, lämpöä ja sähköstimulaatiota jollekkin kehon alueelle.

Tämän pohjalta sitten määritellään mikä lämmön, paineen ja sähkövirran taso saa aikaan kivun tuntemuksen. Tässäkin menetelmässä siis päädytään lopulta ihmisen omaan kokemukseen.

yhdysvaltalainen aikakauslehti The Atlanticin mukaan tieteen avulla on pystytty päättelemään, että suurin osa kuolemista ovat kivuttomia. Tämä johtuu ensisijaisesti siitä, että kuoleman lähestyessä ihminen siirtyy niin kutsuttuun ”aktiivisen kuoleman” tilaan.

Jos olet joskus ollut vierellä, kun joku läheinen ihminen on kuollut, olet ehkä huomannut hetken, jolloin kuoleva ihminen rentoutuu ja näyttää olevan hyvin rauhallinen.

Mutta te ette tulleet katsomaan tätä videota pohtiaksenne rauhallista ja miellyttävää kuolemaa. Te haluatte tietää, mitkä ovat ne kivuliaimmat tavat poistua tästä maailmasta, joten eiköhän sitten mennä niihin!

Tähän väliin on huomautettava, että aiheesta löytyy kyllä paljon tietoa, mutta niiden sisältö vaihtelee jonkun verran. Lisäksi kuten mä jo aikaisemmin mainitsin, ihminen pystyy aiheuttamaan toiselle ihmiselle todella kivuliaita kuolemia.

Tässä artikkelissa mää kuitenkin keskityn sellaisiin kuolemiin, jotka voivat syntyä ilman, että joutuu toisen ihmisen kidutuksen kohteeksi.

Hukkuminen

Useimmat meistä ajattelevat, että hukkuminen on suhteellisen kivuton tapa menettää henkensä. Tämä ei kuitenkaan pidä useimmiten paikkaansa.

Medical Daily -lehden mukaan hukkuminen on tosisassa tuskallista. Tämä johtuu siitä, että kun joudumme olemaan veden alla alamme paniikinomaisesti hyperventiloida.

Maan pinnalla Hyperventilaatio eli liikahengitys tarkoittaa tilannetta, jossa henkilö hengittää enemmän kuin elimistön tarvitseman kaasujen vaihdon vuoksi olisi tarpeen.

Veden alla tapahtuva hyperventilointi johtaa siihen, että vedämme sisälle suuria määriä vettä, joka johtaa kurkunpään ja äänihuulien kouristeluun.

Hukkuessa ihmisen valtaa paniikki // Shutterstock

Ihmiset, jotka ovat selvinneet veden alta takaisin maanpinnalle, ovat kertoneet että veden vetäminen keuhkoihin aiheuttaa polttavaa kipua, joka kestää vielä pitkään senkin jälkeen kun happea on taas tarjolla.

Hukkumisen tuskallisuutta lisää tietysti myös se tosiasia, että tällaisessa tilanteessa ihmisen valtaa nopeasti valtavan suuri paniikki.

Lopulta kuitenkin hukkuessa käy niin, että aivot eivät yksinkertaisesti toimi enää ilman happea ja pyörryt. Tämän jälkeen et tunne enää mitään.

Palaminen

Roviolla polttaminen on vanha teloitustapa, jossa ihminen sidotaan suuren puukasan päälle tai paaluun, joka sitten sytytetään tuleen.

Ennen vanhaan roviolla poltettiin esimerkiksi noitia ja vääräuskoisia. Keskiajalla tätä teloitustapaa käytettiin myös sellaisiin henkilöihin, jotka itse olivat murhanneet toisen ihmisen polttamalla.

Euroopassa noitavainojen aikaan 1450-1750 ,40 000 - 50 000 tuhatta syytöntä naista poltettiin elävältä, koska heidän ajateltiin olevan noitia.

Meillä kaikilla on varmasti kokemusta edes jonkinlaisesta palovammasta. Itellä tällainen tapaus oli aivan muutama päivä sitten!

Ajattelin, että eihän siihen patakinnasta tarvi jos uunin lämpötila on ”vain” reilu 100 astetta. No olis ehkä tarvinnut ja iho paloi rakkuloille. Oli muuten hiton kipeä ja tuskainen olo pitkään. No tyhmästä päästä kärsii koko ruumis!

Elävältä palaminen on erittäin kivulias tapa kuolla. // Shutterstock

Palataan nyt kuitenkin takaisin liekeissä kuolemiseen. ”Paras” tapa on tällöin kuolla palokaasuihin, joita palamisen seurauksena aiheutuu. Tällöin kuolema tulee parissa minuutissa.

Mitä pienempi liekki on, sitä tuskallisempi kuolema on edessä. Homma etenee niin, että kun jostain kohtaa kehoa palaminen on edennyt niin pitkälle, että hermot ovat palaneet, ei kipua enää tunnu.

Ongelma kuitenkin on tietysti se, että kaikki kehon osat eivät pala yhtä aikaa. Tuska siis sirtyy jonnekkin muualle! The Guardian lehden mukaan tuskallisinta kipu on siinä kohtaa kun ihon uloin kerros palaa.

On vielä mainittava muutama sana itsesytynnästä eli spontaanista itsesyttymisestä. Kyseessä on oletettu ilmiö, jossa ihminen syttyy palamaan ilman mitään näkyvää syytä.

Täähän kuulostaa aika erikoiselta, ainakin mun mielestä!

Vaikka väitetysti tämänkaltaisia tapauksia onkin historiassa ollut, niin todellisuudessa ihminen ei noin vain voi syttyä palamaan.

Ihmiskehossa ainoat palavat aineet ovat rasvakudos ja metaani. Uusimman hypoteesin mukaan spontaani itsesytyntä voisi aiheutua ketoosissa syntyvästä asetonista.


Jos ketoosi ei ole tuttu, niin Ketoosi on aineenvaihdunnan tila, jossa muiden muassa rasvahapoista muodostettujen ketoaineiden pitoisuus veressä on koholla.

Ketoosi voi syntyä esimerkiksi paastoamisen seurauksena. Todellisuudessa tämäkään ei kuitenkaan selitä itsesytyntää!

Ville Mäkipelto on tehnyt aiheesta mielenkiintoisen videon, joka kandee ehdottomasti mennä kattomaan jos aihe kiinnostaa enemmän!

Linkki kuvausboksissa.

Haimasyöpä

Noin puolella syöpää sairastavista on kipuja ja kaikki syövät voivat aiheuttaa kipua. Yleisesti erittäin kivuliaana syöpätyyppinä on pidetty parantumatonta haimasyöpää.

Syöpäkipu johtuu voi johtua monesta asiasta. Esimerkiksi kasvain voi painaa selkäydintä tai leikkaus ja sädehoito aiheuttaa kipua!

Tämän lisäksi syöpä aiheuttaa usein jonkinasteisia hermokipuja

Haimasyövän kivuliaisuus johtuu siitä, että tällöin syöpäkasvain tunkeutuu tyypillisesti haiman lähellä oleviin hermosoluihin ja painaa niitä.

Tämän seurauksena haimasyöpäpotilaalla on usein todella voimakkaita vatsa- ja selkäkipuja. Lisäksi haimasyöpä voi johtaa suoliston tukkeutumiseen mikä luonnollisesti lisää lähestyvän kuoleman tuskaisuutta.

Haimasyöpä on muutenkin ongelmallinen syöpätyyppi, sillä noin 80 % kasvaimista havaitaan vasta, kun sairaus on edennyt niin pitkälle, että näitä kipuja esiintyy. Tässä vaiheessa on hyvin harvoin, jos koskaan, enää mitään tehtävissä.

Säteilysairaus

Säteilysauraus on seurausta lyhyessä ajassa saadusta suuresta annoksesta ionisoivaa säteilyä.

Ionisoiva säteily on säteilyä, jolla on riittävästi energiaa irrottamaan säteilyn kohteeksi joutuvan aineen atomeista elektroneja tai rikkomaan aineen molekyylejä.

Säteilysairauksen seurauksena ihminen kärsii laaja-alaisesta solutuhosta. Muuntuneet solut voivat myöhemmin johtaa syövän kehittymiseen. Tarkemmin säteily vaikuttaa solun perinnölliseen ainekseen eli kromosomeihin ja niissä olevaan DNA:han

Säteilyn ja siitä seuranneen säteilysairauden pelottavuutta lisää se tosiseikka, että vaikka säteily on erittäin vaarallista, niin et pysty näkemään sitä tai muutenkaan havainnoimaan sitä.

Radioaktiivinen säteily aiheuttaa muutoksia ihmisen DNA:ssa // Shutterstock

Voit siis seisoa esimerkiksi makuuhuoneessasi, jossa on radioaktiivista säteilyä, mutta et huomaa sitä, ennen kuin kehosi alkaa tuhoutua säteilyn seurauksena.

Säteilysairauden vakavuus riippuu henkilön saamasta ekvivalenttiannoksesta.

Ekvivalenttiannoksella kuvataan ionisoivan säteilyn aiheuttamaa säteilyannosta ja sen biologista vaikutusta. Ekvivalenttiannoksen SI-järjestelmän mukainen yksikkö on sievert

Eimerkiksi jos ekvivalenttiannoksen suuruus on 2-3 Sievertiä, seuraa siitä jatkuvaa pahoinvointia ja oksentelua muutaman päivän ajan.

Tämän jälkeen edessä on viikosta kahteen kestävä rauhallisempi vaihe, jonka jälkeen iho- ja hiuskarvat alkavat lähteä.

Tässä vaiheessa valkosolujen määrä romahtaa, josta seuraa merkittävä infektioriski. 35 % potilasta kuolee kuukauden kuluessa.

Jos annos on 6-10 Sievertiä, luuydin tuhoutuu lähes täysin ja suolisto kärsii vakavia vaurioita. Tällöinkin alussa on niin kutsuttu akuuttivaihe, jonka jälkeen on 5-10 päivän ajan oireeton jakso.

Tämän jälkeen poltilas kuolee infektioon tai sisäisiin verenvuotoihin! Kukaan tämän säteilyannoksen saanut potilas ei ole enää elossa kahden viikon jälkeen.

Kun Ekvivalenttiannos on 50-80 Sievertiä, henkilö vaipuu koomaan lähes välittömästi ja kuolema seuraa muutamassa tunnissa hermoston toiminnan lakatessa.

Yli 80 Sievertin säteilyannoksen saatuaan potilas kuolee käytännössä välittömästi.

Varsinaista hoitoa säteilysairauteen ei valitettavasti ole olemassa!

Paleltuminen

Paukkupakkanen ei ole leikin asia. Kuoliaaksi paleltuu joka vuosi Suomessakin kymmeniä ihmisiä. Erityisen vaarallista paleltuminen voi olla heikkokuntoisille vanhuksille, alkoholisteille tai kroonisesti sairaille.

Paleltumariski kasvaa jyrkästi, kun pakkasta on yli 22 astetta. Tuuli lisää pakkasen purevuutta radikaalisti, mutta ihmiset harvoin ottavat sitä pukeutumisessaan huomioon.

Yleisesti ajatellaan, että paleltuminen kuoliaaksi olisi verrattain kivuton tapa lähteä tästä maailmasta ja sitä kuvataankin yleensä nukahtamiseksi.

Todellisuudessa tämä unelias vaihe on hypotermian toinen vaihe, joka tapahtuu juuri ennen tajunnan menettämistä. Hypotermialla tarkoitetaan normaalin ruumiinlämmön laskua ja tästä aiheutuvia muutoksia elimistössä.

Ennen kuin uneliaisuus valtaa mielen, on edessä kuitenkin kivulias osuus, kun kehosi yrittää epätoivoisesti tuottaa lämpöä. Kun tämä ei onnistu lihakset jäykistyvät ja raajoissa tuntuu polttavaa kipua.

Paleltumisriski kohoaa kun pakkanen laskeea alle 22 pakkasateen // Shuttersock

Tässä kohtaa ihminen menettää usein käsityksensä ympäristöstään ja muuttaa sekavaksi! Tällöin hypotermiasta kärsivä ihminen saattaa tuntea olonsa lämpimäksi ja alkaa riisua vaatteitaan. Tämä siis silloinkin kun ulkona on todellinen paukkupakkanen.

Kun pahasti paleltunut ihminen yrittää liikutella raajojaan, niissä oleva kylmä veri lähtee liikkeelle ja päätyy lopulta sydämeen jäähdyttäen sydänlihasta. Tästä voi seurata sydämen kammiovärinä.

Kammiovärinässä sydämen kammiot ovat nimensä mukaisesti värinätilassa. Veri ei virtaa lainkaan eteenpäin, koska sydän ei supistu.

Jatkuessaan kammiovärinä johtaa 10-15 minuutin kuluessa sydämen täydelliseen pysähtymiseen eli äkkikuolemaan. Tällaista tilaa kutsutaan jälkijäähtymiseksi.

Jos näin ei kuitenkaan käy, niin lopulta se uneliaisuus valtaa kehon ja lopulta ihminen kuolee kylmyyteen.

Vaikka tämä ei välttämättä enää tunnu miltään, niin edellä mainitut seikat tekevät paleltumisesta hyvin kivuliaan tavan kuolla.

Sydänkohtaus

Sydäninfarkti on äkillisen hapenpuutteen aiheuttama vaurio sydänlihaksessa. Sen tavallisin syy on sepelvaltimotaudin aiheuttama sepelvaltimon tukos.

Kaikki sydänkohtaukset eivät ole kivuliaita, ne voivat olla jopa lähes kivuttomia, jolloin ihmisen on vaikea niitä edes tunnistaa.

Pääsääntöisesti sydäninfarkti aiheuttaa äkillistä ja hyvin voimakasta puristavaa kipua, joka tuntuu tyypillisesti laaja-alaisesti rintalastan takana. Kipu voi myös säteillä olkavarsiin, selkään ja jopa leukaperiin.

Kova kipu nostaa usein kylmän hien ja aiheuttaa pahoinvointia. Liikkuminen ei yleensä helpota oireita, vaan voi jopa pahentaa niitä.

Sydänkohtauksessa esiintyy myös usein pääoireita, joita ovat pahoinvointi, heikotus, raskas epämiellyttävä olo ja hikisyys.

Pahin sydänkohtauksen aiheuttamista rytmihäiriöistä pahin on sydämen kammiovärinä. Kammiovärinässä sydämen pumppaustoiminta pysähtyy kokonaan. Seurauksena tällöin on välitön tajuttomuus ja kuolema

Mä oon tehnyt kokonaisen videon sydänkohtauksesta ja siihen liittyvistä asioista. Jos aihe kiinnostaa enemmän, kannattaa ehdottomasti katsoa se video! Linkki löytyy kuvauskentästä!

Hallitsematon dekompressio ja Sukeltajantauti

Termillä dekompressio viitataan tässä yhteydessä dekompressio - eli sukeltajantautiin. alhaisissa syvyyksissä sukeltajat joutuvat hengittämään paineilmaa, joka sisältää paljon enemmän happi- ja typpimolekyylejä kuin maan pinnalla.

Sukeltajantauti aiheutuu paineen nopeasta alenemisesta sukeltajan noustessa syvältä vedestä pintaan. Tämän seurauksene on kaasujen ja etenkin typen kupliminen veressä ja kudoksissa. Tästä puolestaan seuraa hengenvaarallisia hermosto-oireita.

Sukeltajantauti voi esiintyä eri vakavuusasteilla, mutta yleensä ihminen parantuu siitä ennalleen, varsinkin kun nykyään on saatavilla kohtuullisen helposti painekammiohoitoa.

Silti, mitä vakavammasta sukeltajantaudista on kysymys, sitä kivuliaampaa se on. Ihmiset ovat kuvaileet, että maan pinnalla hapen hengittäminen tuntuu siltä, että keuhkoja poltettaisiin sisältä päin.

Painekammiohoidolla moninkertaistetaan kudosten hapettumista, korjataan sukeltajantaudin oireita ja estetään pysyvien vaurioiden syntymistä.

Jos pääsyä painekammioon ei ole tarjolla ja kyseessä on vakava sukeltajantauti niin kuolema on hidas ja erittäin kivulias.

Halllitsematon dekompressio tarkoittaa tilannetta, että jossain suljetussa tilassa tapahtuu äkillinen ja suuri paineen lasku. Tällainen suljettu tila on esimerkiksi lentokoneen matkustamo tai edellä mainittu painekammio.

Tilanne, jossa paine alenee hallitsemattomati johtuu lähes aina ihmisen tekemästä virheestä, teknisestä viasta tai sitten esimerkiksi lentokoneen törmäyksestä.

Jos tämä valtava paineenlasku tapahtuu alle sekunnissa, ihminen käytännössä räjähtää sisältäpäin. Ei kuulosta kovin mukavalta.

Boomslang

Toisen ihmisen lisäksi myös monet eläimet voivat aiheuttaa ihmisille erityisen kivuliaan kuoleman. Nyt mä kerron teille Boomslang -käärmeestä, joka on tarhakäärmeiden heimoon kuuluva iso afrikkalainen käärmelaji.

Boomslangeja pidettiin pitkään ihmiselle harmittomina, kunnes vuonna 1957 herpetologi Karl Schmidt kuoli kyseisen käärmeen puremaan.

Valheellinen kuva Boomslang-käärmeen harmittomuudesta johtuu pitkälti siitä, että ne eivät käyttäydy ihmisiä kohtaan kovinkaan aggressiivisesti ja tämän takia myrkytystapauksiakin on ollut verrattain vähän.

Kuitenkin Boomslang-käärmeen myrkky on yksi tappavimmista myrkyistä, jonka ihminen voi kohdata. Kyseinen mykky aiheuttaa ihmiselle verenvuotoa ja vain hyvin pieni määrä tätä myrkkyä riittää tappamaan ihmisen.

käärmeen myrkky saa kehon muodostamaan paljon pieniä verenhyytymiä, joka johtaa siihen, että veren hyytymistekijöitä ei ole paikalla tarpeeksi hyydyttämään käärmen myrkyn aiheuttamaa verenvuotoa.

Tällöin seurauksena on voimakas verenvuoto niin kehon sisälle kuin ulkopuolellekkin. Myrkky aiheuttaa ihmiselle myös voimakkaan kuumeen ja pahoinvoinnin sekä hallitsemattoman vapinan.

Lähteitä ja tutkittavaa

https://www.theatlantic.com/health/archive/2016/09/what-it-feels-like-to-die/499319/

https://www.grunge.com/732266/the-most-painful-ways-to-die-according-to-science/'

https://researchportal.helsinki.fi/en/publications/voiko-kipua-mitata

https://fi.wikipedia.org/wiki/Toiminnallinen_magneettikuvaus

https://www.starsinsider.com/lifestyle/490311/the-most-painful-ways-to-die-according-to-science

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ristiinnaulitseminen

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ristiinnaulitseminen_Filippiineillä

https://slate.com/technology/2013/06/rescuing-drowning-children-how-to-know-when-someone-is-in-trouble-in-the-water.html

https://www.medicaldaily.com/what-drowning-feels-asphyxiation-water-silent-deadly-408147

https://fi.wikipedia.org/wiki/Roviolla_polttaminen

https://www.iflscience.com/whats-the-absolute-worst-way-to-die-according-to-science-45969

https://youtu.be/TBZ6xp1Ddl0

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jan_Palach

https://fi.wikipedia.org/wiki/Itsesytyntä

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/yksi-syopa-on-erityisen-kivulias-voi-olla-yksi-ensimmaisista-oireista/8208012

https://fi.wikipedia.org/wiki/Säteilysairaus

https://www.stuk.fi/aiheet/mita-sateily-on/ionisoiva-sateily

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/milta-sydankohtaus-tuntuu-henkesi-riippuu-siita-etta-tunnistat-oireet-ja-soitat-apua-nopeasti/6745658#gs.got579

https://en.wikipedia.org/wiki/Uncontrolled_decompression

https://www.sciencedirect.com/topics/engineering/explosive-decompression

https://www.britannica.com/animal/boomslang

https://www.jstor.org/stable/1439959

Petteri Mikkonen

Kiinnostunut kaikesta! Youtuben parhaat dokumentit!