Maailman likaisin mies kuoli peseydyttyään

Petteri Mikkonen
Petteri Mikkonen

Ootteko sattunut näkee tämän miehen kuvan viime aikoina pyörivän jossain iltapäivälehtien sivuilla tai somessa? Kyseessä on mies, joka tunnettiin nimellä Haji-setä.

No kyseessä on iranilainen erakko, joka tunnettiin ”maailman likaisimpana miehenä”. Tämä mies kuoli lokakuussa 2022 kunnioitettavassa 94-vuoden iässä.

Mielenkiintoistä tässä on se, että Haji-setä ei ollut peseytynyt yli 50-vuoteen. Muutama kuukausi sitten Hajin kyläläiset olivat kuitenkin suostutelleet hänet pesulle. Haji-setä oli ollut sitä mieltä, että pesytyminen tekisi hänet sairaaksi.

Mua rupes aivan älyttömästi kiinnostamaan Haji-sedän tarina ja se, oliko tällä peseytymisellä lopulta joku yhteys hänen kuolemaansa.

Voit katsoa artikkelin myös videomuodossa!

Kuinka usein kannattaa peseytyä

Aloitetaan video tutkimalla, mitä terveyssuositukset ja ihotautilääkärit sanovat siitä, kuinka usein meidän tulisi peseytyä. Useissa lähteissä mainitaan, että nyrkkisääntönä ihmisen tulisi käydä suihkussa vähintään kahden tai kolmen päivän välein.

Jos peseytymistahti on tätä harvempi, bakteerit ja lika kerääntyvät iholle, mikä puolestaan voi aiheuttaa tulehduksia. Toisaalta liika itsensä peseminen voi olla myös terveydelle haitallista, sillä se poistaa iholta terveellisiä rasvoja ja hyviä bakteereita

Kun funtsii omaa suihkussakäyntifrekvenssiää pitää ottaa huomioon muutamia seikkoja. Ensimmäinen on liikunnan määrä. Mitä enemmän liikut, sitä useammin on syytä käydä suihkussa.

Toinen seikka liittyy siihen, missä päin maailmaa majailet. Mitä kosteampaa ilma on, sitä enemmän hikoilet ja sitä useammin iho vaatii kunnon pesua. Jos ympäröivä ilma on kuivaa, suihkussa ei ehkä kannata käydä joka päivä.

Ihmisen ihotyypillä on myös merkitystä Jos iho on erityisen kuiva, se saattaa helposti ärsyyntyä päivittäisestä suihkuttelusta.

Haji-setä ei kuitenkaan noudattanut perinteisiä terveysnormeja. Se, koska Haji peseytyi edellisen kerran on hieman hämärän peitossa. Joka tapauksessa siitä on yli 50 vuotta, tosin jotkut lähteet puhuvat jopa 70 vuodesta.

Missä ja millaisissa olosuhteissa Haji-setä eli?

Haji-setä asui Iranissa, pienen Dejgahin (Kahrar-e Dejgah) kylän reunamilla. Kyseinen kylä sijaitsee Qarah Su -maaseutualueella Kermanshahin piirikunnan keskustassa.

Haji-setä asui luoteis-Iranissa Dejgahin kylän reunamilla

Kyse oli todella pienestä paikasta, sillä vuoden 2006 väestönlaskennassa kylän väkiluku oli ainoastaan 94 asukasta. Perheitä kylässä oli 23 kappaletta.

Haji-sedän suosikkinukkumapaikka oli yksinkertaisesti maassa oleva reikä. Se kuitenkin tiedetään, että useita vuosia sitten joukko ystävällisiä kyläläisiä rakensi Hajille avoimen tiilimajan, jossa hän voisi nukkua, kun ulkona oli liian märkää tai kylmää.

Täällä Haji ilmeisesti, ainakin jonkin verran, asusteli. Hänen kerrotaan taistelleen kylmyyttä vastaan myös käyttämällä vanhaa sotilaskypärää ja harjoittamalla kerrospukeutumista. Tosin vaatteita hänellä ei juurikaan ollut ja ne olivat tietysti huonokuntoisia.

Mä rupesin tässä miettimään, että miten ihmeessä toi sotilaskypärä auttaa lämpimänä pysymiseen. Ehkä se sitten hieman päätä suojaa kylmältä viimalta.

Haji-sedän ruokavalio

Ei tule varmasti kenellekkään yllätyksenä, että Haji-sedän ruokavalio ei ehkä sekään täyttnyt länsimaisia hygieniakriteereitä.

Hajin ruokavalio koostui suurelta osin teiden varsilta löytyvistä kuolleista elämistä. Erityinen suosikki oli periämätiedon mukaan mätä porsaanliha.

Hieman erikoista tässä on se, että halutessaan Haji olisi kyllä saanut muilta kyläläisiltä tuorettakin ruokaa. Haji ei vain yksinerktaisesti pitänyt siitä. Hän jopa järkyttyi, kun kyläläiset yrittivät tuoda hänelle tuoretta ruokaa ja puhdasta juomavettä.

Juomavedestä puheen ollen, Hajin kerrotaan nauttineen nestettä yhden gallonan verran joka päivä. Litroiksi muutettuna, yksi gallona on himena vajaa 4 litraa.

Tämä on, jopa hieman enemmän kuin suomalaiset terveyssuositukset, joiden mukaan aikuisen tulisi nauttia 2-3 litraa vettä päivässä.

Se mikä ei ole kotimaisten terveysviranomaisten suositus, on se, että Haji keräsi vetensä pääosin lätäköistä ja kulautti nesteen kurkkuunsa ruosteisesta öljytynnyristä.

Haji-sedän elämäntavat ja päivärutiini

Vaikka Haji-setä ei peseytynytkään, hän silti välitti siitä, miltä näytti. Hänellä oli hieman erikoinen tapa huolehtia hiustensa ja partansa leikkuusta. Hän nimittäin poltti ne oikean pituisikisi. Ulkonäköään hän tarkkaili sillon tällön pysäköytyjen autojen sivupeileistä.

Haji oli kova tupruttelemaan. Tosin hän ei mielellään polttanut tupakkaa, vaan täytti piippunsa esimerkiksi eläinten ulosteella. Jos näitä hieman erikoisempia nautintoaineita ei ollut saatavilla, Haji poltteli myös tavallista tupakkia.

Ilmeisesti toi eläinten lanta on aika stydiä kamaa, sillä tavallisia savukkeita Haji-setä saattoi polttaa 5 samaan aikaan.

Haji-setä oli usein yksinäinen ja hänen kerrotaan toivoneen, että hänellä olisi vaimo. Hän kuitenkin seurasi aktiivisesti politiikkaa ja oli perillä historian tapahtumista.

Hän esimerkiksi tiesi hämmästyttävän paljon erilaisista sodista sekä Ranskassa ja Venäjällä tapahtuneista vallankumouksista.

Alueen kuvernööri kertoi, että Haji-setä oli mukava juttukaveri. Kuvernööri tuomitsi ankarasti kaikki, jotka nimittelivät Hajia tai muutoin häiritsivät hänen elämäänsä.

Valitettavasti tätä kuitenkin tapahtui ja esimerkiksi kivet lensivät usein Haji-sedän suuntaan. Aika kurja ajatella, että Haji oli varmasti suuren osan elämästään joutunut elämään tällaisten häiriköiden kanssa.

Miksi Haji-setä ei peseytynyt?

Polttava kysymys on tietysti se, miksi Haji-setä ei peseytynyt. Yksittäistä syytä on hankala löytää ja peseytymättömyydelle on esitetty useita eri teorioita.

Toiset kertoivat Hajin pelänneen vettä. Toisaalta Hajin on kerrottu uskoneen, että puhtaus ja peseytyminen tekee hänet sairaaksi. Likainen elämäntapa oli siis Hajin mielestä terveellistä.

Useat Hajin tunteneet henkilöt olivat sitä mieltä, että hän kärsi jonkinasteisista mielenterveysongelmista. Erään kertomuksen mukaan Haji oli nuorena ollut hyvin rakastunut, mutta nainen oli lopulta hylännyt hänet.

Harvinaisen terve mies

Haji-setä oli eläessään harvinaisen terve mies, ottaen huomioon, että hänen elintapansa eivät täyttäneetkään nykyaikaisia länsimaisia standardeja. Paikalliset lääkärit olivat vuosien saatossa tutkineen Hajia ja hämmästyneet kuinka terve mies lopulta oli.

Eräs paikallinen lääkäri suoritti kerran Hajille suurin piirtein kaikki mahdolliset testit, jolla saisi tietoa miehen terveydestä. Testien mukaan Haji kärsi vain yhdestä sairaudesta.

Tämä seiraus oli trikinoosi. Taudin aiheuttaa Trikiinimato. Kyseessä on sukkulamato, joka voi loisia kaikissa lihaa syövissä eläimissä, myös ihmisessä.

Trikiini-mato aiheuttaa trikinoosia

Tämä sukkulamato leviää eläimestä toiseen, kun toinen eläimistä syö puuttellisesti kuumenettua lihaa. Hajin olisi pitänyt kypsentää kaikki liha vähintään 70 asteeseen, jos hän olisi halunnut välttyä tältä loistartunnalta.

Suomessa trikiinimatoa on tavattu viimeksi 1970-luvulta, jollon ihminen sai tartunnan syötyään karhun lihaa. Tämä loinen ei kuitenkaan ollut syy Hajin kuolemaan.

Lääketieteen ammattilaiset ovat päätyneet siihen tulokseen, että Haji-sedällä oli hyvin todennäköisesti vahva immuunijärjestelmä, joka oli kehittynyt vuosikymmenten peseytymättömyyden seurauksena.

Kuoliko Haji-setä peseytymisen seurauksena

Muutama kuukausi sitten kyläläiset olivat jotenkin onnistuneet houkutella 94-vuotiaan Haji-sedän pesulle. Helposti tulee mieleen, että tässä olisi selkeä syy-seuraus-suhde Hajin kuolemaan.

Iranilainen uutistoimisto IRNAn mukaan ei kuitenkaan ole näyttöä siitä, että Haji olisi kuollut juuri peseytymisen takia.

Yritin kaivella kaikkialta netistä, mutta mistään en löytänyt mitään varmaa tietoa siitä, mihin Haji lopulta kuoli. Toisaalta kuolema 94 vuotiaana ei ole mikään harvinainen tapahtuma. Ehkä Haji kuoli yksinkertaisesti vanhuuteen.

Vaikka Hajilla ei ollut tiedettävästi perheenjäseniä, monet kyläläiset olivat pitäneet hänestä parhaan kykynsä mukaan huolta.

Haji-setä oli legenda jo eläessään, sillä Iranin tiedotusvälineiden mukaan hänen elämstään on tehty vuonna 2013 dokumentti ”The Strange Life of Amou Haji”

Harmi kun tota dokumenttia ei ainakaan meikäläisen käyttämistä suoratoistopalveluista ole saatavilla.

Kuka on nyt maailman likaisin mies?

Kuka nyt sitten on maailman likaisin mies, kun Haji-setää ei enää ole? The Guardian lehden mukaan titteli siirtyy Intialaismiehellä, joka ei tiettävästi ole peseytynyt vedellä ja saippualla yli 40 vuoteen.

Tämäkään kaveri ei ole sieltä ihan tavallisimmasta päästä, sillä hän puhdistaa itsensä tulikylvyssä.

Hänen kerrotaan sytyttävän joka ilta nuotion, jonka vieressä hän seisoo yhdellä jalalla polttaen kannabista ja rukoillen hindujen Shiva-jumalaa.

Lähteitä ja tutkittavaa

https://allthatsinteresting.com/amou-haji

https://www.theguardian.com/world/2022/oct/25/worlds-dirtiest-man-dies-in-iran-at-94-a-few-months-after-first-wash

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/maailman-likaisin-mies-uskoi-pesulla-kaymisen-sairastuttavan-menehtyi-vain-kuukausia-sen-jalkeen-kun-vihdoin-suostui-peseytymaan/8557888#gs.guyxzf

https://edition.cnn.com/2022/10/26/asia/worlds-dirtiest-man-dies-iran-haji-scli-intl/index.html

https://www.city.fi/ilmiot/maailman+likaisin+mies+asuu+intiassa/5043

https://popcrush.com/worlds-dirtiest-man-perfect-health/

https://www.ladbible.com/news/scientists-amazed-at-good-health-of-87yearold-20220119

https://www.indiatoday.in/health/story/worlds-dirtiest-man-dies-after-bathing-once-in-60-years-heres-why-he-did-not-shower-for-so-long-2291442-2022-10-31

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/69a7a304-d291-4b9e-8dd8-b6f9632a35eb

https://en.wikipedia.org/wiki/Kahrar-e_Dejgah

https://fi.wikipedia.org/wiki/Trikiini

Petteri Mikkonen

Kiinnostunut kaikesta! Youtuben parhaat dokumentit!