Lionel Messi - Kaikkien aikojen paras pelaaja

Petteri Mikkonen
Petteri Mikkonen

Tuliko Lionel Messistä Qatarin MM-kisojen MM-voiton jälkeen lopullisesti kautta aikojen paras jalkapallon pelaaja! Tällä videolla mää käyn läpi Messin huikeaa uraa ja videon lopussa kerron oman näkemykseni asiasta!

Tervetuloa mukaan jalkapallon ihmeelliseen maailmaan!

Voit katsoa artikkelin myös videomuodossa

Lapsuus ja nuoruus

Lionel Messi, koko nimeltään Lionel Andrés Messi, syntyi 24.6.1987 Rosarion kaupungissa Argentiinassa. Hänen isänsä työskenteli terästehtaassa ja äiti siivooja. Isänsä puolelta Lionel on italialaista ja espanjalaista syntyperää. Myös hänen äidillään oli italialaiset sukujuuret.

Rosariossa on syntynyt myös eräs toinen merkittävä henkilö. Nimittäin Ernesto Guevara, joka tunnetaan paremmin nimellä Che Guevara. Pitäskö joskus tehdä video tästä vallankumouksellisesta sissijohtajasta?

Messi on kertonut pelanneensa jalkapalloa kolmivuotiaasta lähtien, kuten niin moni muukin latinopoika.

Messi on kertonut, että palloa tuli potkittua aina kun mahdollista. Myös talon sisällä, jossa hän perheensä kanssa asui. Messi kertoi, että sisällä potkimisen seurauksena meni paljon asioita rikki, joka sai hänen äitinsä hulluksi.

Messi kuitenkin jatkoi, että pelaa vielä nykypäivänäkin kotinsa sisällä. Nykyään ehkä osumatarkkuus on kuitenkin parantunut Rosarion päiväistä.

Messi on sanonut joskus haastattelussa että ”Yhä edelleen minulla pitää olla pallo lähellä – kotona, joka paikassa. Minun täytyy päästä koskettamaan sitä”

Messi kärsi synnynnäisestä kasvuhormonin vajaatoiminnasta. Olisi ollut täysin mahdollista, että hän olisi voinut jäädä ainoastaan 140 senttiseksi. Kasvuhormonihoidon, jota Messi sai viisi vuotta, pituutta kuitenkin tuli 169 cm.

Messin ensimmäinen joukkue Rosariossa oli paikallinen Grandoli, johon hänen isoäitinsä Celia vei hänet pelaamaan 5-vuotiaana. Celialla on tärkeä paikka Messin sydämessä. Jokaisen maalinsa jälkeisessä tuuletuksessa Messi katsoo ylös ja nostaa etusormensa kohti taivasta. Tämän tuuletuksen hän omistaa Celia isoäidilleen!

Isoäiti Celia on Messin mielessä maalin jälkeisessä tuuletuksessa // Shutterstock

Vuonna 1995 Messi liittyi Rosarion Newell’s Old Boys -jalkapallojoukkueeseen. Messin ilmiömäiset pelitaidottaidot herättivät arvostettujen seurojen huomion Atlantin molemmin puolin.

Rosarion ylpeyden Newell's Old Boysin tunnus

Messi ei pelannut ainoastaan seurassa. Katufutis oli vahvasti läsnä hänen elämässään! Katupeleissä alusta on usein kovaa betonia ja pelivälineenä futsal pallo, joka tarjosi paremman pallokontrollin verrattuna kovempaan palloon!

Noi katupelit argentiinassa ei ollut mitään pientä hassuttelua, vaan peleissä taisteltiin ankarasti voitosta. Peleissä lapset oppivat jo nuorena pelaamaan pallosta jokaisessa kaksinkamppailussa.

Katufutis tausta näkyy vielä tänäkin päivänä Messin pelaamisessa. Esimerkiksi matala peliasento sekkä jalkapohjalla tehdyt haltuuntotot ja jätöt ovat peruja Rosarion kaduilta.

Newell’s Old Boysilla ei ollut varaa käyttää noin 500 puntaa kuussa Messin kasvuhormonilääkitykseen!. Apuun tuli FC Barcelona joka lupasi maksaa hoidot 13-vuotiaalle Messille sillä ehdolla että hän siirtyy seuraan

Messin ollessa 13-vuotias Rosarion ykkösseura Newell's Old Boys vaihtuikin Katalonian ylpeyteen FC Barcelonaan. Messin mukana Espanjaan seurasi isä kolmen sisaruksen jäädessä äidin kanssa kotimaahan.

Sopimukseen FC Barcelanon kanssa liittyy mielenkiintoinen ja hauska yksityiskohta. Nimittäin seuran nuoriso-osaston johtaja Carles Rexach teki sopimuksen Messin kanssa paperinenäliinalle, kun muuta paperia ei ollut heti saatavilla.

Messi aloitti pelaamisen FC Barcelonan alle 14-vuotiaiden joukkueessa. Messin pelisuoritukset jatkuivat ilmiömäisenä ja hän teki juniorijoukkuueessa 21 maalia 14 ottelussa.

Ollessaan 16-vuotias, Messi teki epävirallisen debyyttinsä ystävyysottelussa FC Barcelonan edustujoukkueen kanssa.

Kaudella 2004–2005 Messistä, joka oli tuolloin vasta 17 vuotias, tuli Espanjan LaLigan nuorin virallinen pelaaja ja maalintekijä. Vaikka Messi oli vain 1,69 cm pitkä ja painoi 67 kiloa, hän oli vahva, tasapainoinen ja monipuolinen kentällä.

Ura FC Barcelonassa

Leo Messi FC-Barclenon pelipaidassa on varmasti monelle jalkapallon ystävälle tuttu näky. Messi sai vuonna 2005 myös Espanjan kansalaisuuden, joka kuitenkin otettiin vastaan ristiriitaisin tuntein kiihkeissä katalonialaisfaneissa.

Tämä kuitenkin unohtui nopeasti, sillä seuraavalla kaudella, eli kaudella 2005-2006, Messi ja FC Barcleno voittivat LaLigan lisäksi myös Mestareiden liigan.

Messin peli parani edelleen nopeasti seuraavina vuosina ja vuoteen 2008 mennessä hän oli yksi maailman parhaimmista pelaajista ja sijoittui toiseksi Manchester Unitedin Cristiano Ronaldon jälkeen vuoden 2008 Kultainen pallo (Ballon d'Or) -äänestyksessä.

Kultainen pallo on ranskalaisen France Football -lehden vuodesta 1956 jakama palkonto, joka myönnetään vuosittain maailman parhaaksi valitulle jalkapalloilijalle. Joskus tästä palkinnosta puhutaan myös Euroopan vuoden jalkapalloilija palkintona.

Lionel Messi FC Barcelonan väreissä // Shutterstock

Tuolloin siis Christiano Ronaldo päihitti Messin. Usein kuulee kysymyksen, kumpi näistä herroista Messi vai Ronaldo on parempi jalkapalloilija!

Mitä sä vastaisit tähän kysymykseen?

Mä oon aina pitänyt Messistä enemmän. Tähän tosin saattaa vaikuttaa myös kuva, mitä Messi on antanut itsestään julkisuuteen.

Alkuvuodesta 2009 Messi päätti upean kauden auttamalla FC Barcelonaa vangitsemaan seuran ensimmäisen "triplan”. Tällä tarkoitetaan sitä, että Barcelona voitti tuolla kaudella kolme suurta Euroopan seuramestaruutta. Näitä olivat tietysti LaLiga, Copa del Rey, joka on vuosittain Espanjassa pelattava cup-muotoinen kilpailu sekä viimeisenä Mestarien liiga.

Tämä ei jäänyt FC Barcelonalle ainoaksi triplaksi, sillä kaudella 2014-2015 se toisti kyseisen saavutuksen. Wikipediasta löytyy muuten hyvä taulukko, jossa on listattu kaikki triplat, mitä seurat ovat voittaneet.

No tuolla kaudella 2008-2009 Messi pisti verkot heilumaan 38 kertaa 51 ottelussa. Lisäksi tällä kertaa hän voitti Ronaldon sekä Kultainen pallo -kisassa että FIFAN:n vuoden pelaaja taistossa.

Messin loistelias ura jatkui myös seuraavalla kaudella. Hän teki kotiyleisön edessä Camp Noulla 34 maalia ja siivitti FC Barcelonan jälleen LaLigan voittoon. Lisäksi tuona vuonna napsahti Golden Shoe -palkinto Euroopan marhaana maalintekijänä sekä jälleen kerran Kultainen pallo!

Maaliskuussa 2012 Messi teki 233. maalinsa Barcelonassa ja hänestä tuli seuran kaikkien aikojen paras maalintekijä LaLigassa. Messi oli tuolloin ainoastaan 24 vuotias.

Vuonna 2014 Messi teki Barcelonan maaliennätyksen, 370 maalilla. Lisäksi samana vuonna hän rikkoi myös oman uransa maaliennätykset sekä Mestarien liigassa (72 maalia) että LaLigassa (253 maalia).

Messin ura Argentiinan maajoukkueessa

Hypätääs välillä tutkimaan Messin maajoukkueuraa Argentiinan pelipaidassa.

Messi on pelannut yhteensä 172 A-maaottelua, joissa hän on takonut huikeat 98 maalia. Syöttöjä Messille on kertynyt yhteensä 55 kappaletta.

Messi on pelannut koko ammattiuransa Euroopassa. Tämän lisäksi, kuten jo tälläkin videolla on tullut jo ilmi, Messillä on kaksoiskansalaisuus. Messin siteet Argentiinaan ovat säilyneet vahvoina koko hänen uransa ajan ja hän on ollut Argentiinan maajoukkueen riveissä aina vuodesta 2005 lähtien. TIlanne voisi olla myös toinen, sillä Messille tarjottiin paikkaa myös Espanjan maajoukkueessa.

Jotain Messin suhteesta Argentiinaan kertoo se, että vaikka hän on asunut yli puolet elämästään Barcelonassa, Messi puhuu edelleen espanjaa Rosarion murteella.

Messi teki nuorten maajoukkuedebyyttinsä ystävyysotteluissa Paraguayta ja Uruguauta vastaan kesällä 2004. Seuraavana vuonna Messi valittiin mukaan nuorten Etelä-Amerikan mestaruuskisoihin! Nosita kisoista oli saaliina viisi maalia sekä pronssinen mitali, jonka myötä Argentiina pääsi nuorten MM-kisoihin.

Kisat pelattiin kesällä 2005 Alankomaissa ja Messi johdatti Argentiinan mestaruuteen. Noissa kisoissa Messi voitti maalikuninkuuden sekä parhaan pelaajan palkinnon.

Ensimmäisen miesten maaottelunsa Messi pelasi elokuussa 2005 Unkaria vastaan. Toi peli ei tuonut Messille kovin kaksista kunniaa. Hän nimittäin tuli vaihdosta kentälle ja 47 sekunti sen jälkeen lensi sieltä pihalle. Punainen kortti tuli siitä, kun Messin kyynerpää osui Unkarilaispelaajan kasvoihin.

Ensimmäisen akuisten Mailmanmestaruuskilpailu-ottelunsa Messi pelasi vuoden 2006 kisoissa Saksassa. Noissa kisoissa Messi teki yhden maalin ja Argentiina karsiutui jo puolivälierissä.

Vuonna 2008 Messi oli mukana Argentiinan joukkuessa, joka voitti Olympiakultaa Pekingin olympialaisissa.

Vuoden 2014 Brasilian MM-kisoissa Messi esitti häikäiseviä pelisuorituksia. Hän teki neljä maalia ja johdatteli Argentiinan lohkovaiheen läpi pudotuspeleihin. Argentiina eteni lopulta aina finaaliin saakka.

Mestaruutta ei kuitenkaan tullut ja Argentiina hävisi 1-0 Saksalle. Messille kisat olivat kuitenkin menestys ja hän voitti Golden Ball -palkinnon turnauksen parhaana pelaajana.

Copa Américassa 2015 Argentiina voitti hopeaa finaalissa Chileä vastaan. Tuolloin varsinainen peliaika päättyi 0-0 tasapeliin. Messi teki Chilelle 4–1 päättyneessä rangaistuspotkukilpailussa Argentiinan ainoan maalin. Jos ette tiennyt, niin Copa América on Etelä-Amerikan jalkapalloliiton Conmebolin järjestämä maanosan mestaruusturnaus.

Myös seuraavana kyseisessä turnauksessa olivat vastakkain Chile ja Argentiina. Peli päättyi jälleen maalittomaan tasapeliin ja mestaruus jouduttiin ratkomaan rangaistuspotkukilpailussa. Jälleen Chile päihitti Argentiinan. Messi oli myös ampumassa pilkkua, mutta hän epäonnistui ja ampui yli maalin. Chile voitti pilkut lopulta 4-2.

Messi on pelannut yhteensä 172 A-maaottelua // Shutterstock

Chilelle kärsityn finaalitappion jälkeen Lionel Messi yllätti kaikki ja ilmoitti lopettavansa uransa Argentiinan maajoukkueessa ainoastaan 29 vuotiaana.

Messi totesi tuolloin, että ”Maajoukkueurani on ohi. Olen tehnyt kaikkeni. Se sattuu, kun emme ole mestareita”

Messi oli tuossa vaiheessa voittanut viidesti FIFA:n Kultaisen pallon vuoden parhaana pelaajana. Maajoukkueessa hän ei kuitenkaan ollut voittanut koskaan muuta kuin Pekingin Olympiakisojen kultamitalin! Vaikka tämäkin toki on hieno saavutus, niin jalkapallossa Olympiakisat eivät ole lähimainkaan niin arvostettu kun MM-kilpailut.

No Messin päätös lopettaa uransa oli ilmeisesti harmistuksissaan tehty pikainen päätös, sillä runsas kuukausi myöhemmin, elokuussa 2016, Messi sanoi pyörtäneensä päätöksensä ja jatkavansa edelleen maajoukkueuraansa.

Vuoden 2018 MM-kisoissa Argentiina karsiutui lohkovaiheessa ja hävisi Nigerialle. Messi pelasi kaikki Argentiinan neljä ottelua. Kisoista oli saldona yksi maali Nigeriaa vastaan.

Lopulta vuonna 2021 Argentiinan onnistui Messin johdolla voittamaan Copa Américan. Messi pealsi kaikki seitsemän ottelua ja laukoi yhteensä neljä maalia.

Siirto Paris Saint-Germainiin

Messin ura FC Barcelonassa oli loppuun asti menestyksekäs. Jokaista voitettua pokaalia ja palkintoa ei ole ehkä järkevää listata tähän, jokainen voi käydä tarkistamassa ne kuvauksessa olevasta linkistä.

Messin tilastot Barcelonan paidassa ovat huikeata luettavaa. Kaikkiaan Messille kertyi 520 LaLigan ottelua, jossa hän teki yhteensä 474 maalia ja antoi 216 maalisyöttöä.

Mestarien liigassa otteluita kertyi yhteensä 149. Näissä Messi viimeisteli 120 maalia ja syötti 41. Jos lasketaan kaikki sarjat ja kilpailut yhteensä, Messi pelasi Barcelonassa 778 ottelua, joissa hän teki 672 maalia ja 303 syöttöä.

Elokuussa 2021 FC Barcelona ilmoitti, että Lionel Messi ei enää jatka seuran riveissä. Seuran tiedotteen mukaan Messi ei jatka seurassa ”taloudellisten ja rakenteellisten esteiden” vuoksi, vaikka osapuolet olivat jo päässeet yhteisymmärykseen uudesta viisivuotisesta sopimuksesta ja Messi oli suostunut palkanalennukseen.

Kyse tässä oli siitä, että tuossa vaiheessa jättiveloissa olevalle FC Barcelonalle oli asetettu palkkakatto.

Ilmoituksen jälkeen alkoi tietysti valtava huhumylly siitä, mikä olis Messin seuraava seura. Tuolloin mainittiin, että Paris Saint-Germain ja Manchester City ovat olleet Messin perässä.

Lopulta PSG oli seura, johon Messi päätyi. Asiantuntijoiden mukaan Messin liittyminen PSG:n vahvuuteen oli inhimillisten, pelillisten, taloudellisten ja poliittisten syiden summa.

Yle Urheilun asiantuntija Erkka V. Lehtola arveli siirron vahvistuttua, että suurin motiivi Messille oli muut PSG:ssä pelaavat henkilöt. Näitä olivat esimerkiksi entinen Barcelonan joukkuetoverinsa, brassi Neymar sekä Messin maanmiehet Angel Di Maria ja Leandro Paredes, jotka molemmat olivat Messille läheisiä.

Toki taloudelliset syyt painoivat vaakakupissa. PSG:n takana häärii Qatar, joka oli perustanut vuonna 2004 valtio omisteisen hallintayhtiö Qatar Sportsin, jonka virallinen tehtävä oli tehdä voittoa, jota sitten käytetään Qatarin valtion urheilu-, vapaa-aika- ja viihdeprojekteihin.

Qatarin valtion rahoittama PSG maksaa ennennäkemättömiä palkkoja pelaajilleen. Messin tultua seuran riveihin PSG:n budjetti oli kyseisellä kaudella häikäisevät 280 miljoonaa euroa.

Messin osuus tuosta summasta oli 35 miljoonaa euroa. Hyökkäyskolmikon muut tähdet eivät myöskään joutuneet tyytymään hiluihin. Brassitähti Neumar nettosi 30 miljoonaa kaudesta ja ranskalainen Kylian Mbappe 20 miljoonaa euroa.

Toisaalta, kyllähän Maailman suurimman kaasukentän omaavalla Qatarilla on rahaa.

Tärkein poliittinen motiivi Messin siirron takana on vahvistaa Qatarin kuvaa merkittävänä kansainvälisenä toimijana, johon liitetään voimakkaita positiivisia arvoja. Rikkaat seuran omistajat ajattelevat, että Messin edustamat arvot välittyvät myös omistajatahoon.

Toisaalta Urheilijoiden muuttuminen tietynlaisiksi suurvaltojen mannekiiineiksi on ongelmallista. Urheilijat joutuvat tällöin erilaisten intressien väliin, eivätkä he voi enää täysin vapaasti kertoa omia mielipiteitään kaikista asioista. Jos nyt miettii Messiäkin, niin kaverilla on esimerkiksi Instagramissa 404 miljoonaa seuraajaa, joka tekee hänet yhdeksi maailman seuratuimmaksi ihmiseksi.

Messin kuva, jossa hänellä on MM-voittopokaali käsissään on myös tällä hetkellä Instagramin kaikkien aikojen tykätyin kuva. Edellinen ennätyskuva oli muuten kuva kananmunasta. Kuka muistaa tän hauskan kuvan?

No oli miten oli, niin ensimmäisellä kaudellaan pariisilaisseurassa Messi voitti Ranskan-mestaruuden ja viimeisteli liigassa yhteensä kuusi maalia.

Lionel Messi ja Panama paperit

Aivan tahraton ei Messinkään julkisuuskuva ole. Vuonna 2016 paljastui, että Messi ja tämän isä ovat omistajina veroparatiisiyhtiö Mega Star Enterprisesissä, jonka panamalainen asianajotoimisto Mossack Fonseca on perustanut vuonna 2012.

Messin yhteydet veroparatiisiyhtiöön paljastuivat niin kutsutuista Panaman papereista. Nämä Panaman paperit ovat julkisuuten vuodettuja luottamuksellisia asiakirjoja, jotka sisälsivät yksityiskohtaisia tietoja yli 214 000 offshore ja niiden veroparatiiseihin sijoittamista varoista.

Offshore yritykset ovat tällaisin yrityksiä, joiden liiketoiminta tapahtuu muualla kuin siinä valtiossa, mihin yritys on alunperin rekisteröity. Näin pyritään tietysti saamaan mahdollisimman edullinen verokohtelu.

No nämä Panaman paperit koostuivat yli 11,5 miljoonasta asiakirjasta lähes 40 vuoden takaa aina vuoden 2016 kevääseen asti. Asiakirjat ovat peräisin tosta mun äsken mainitsemasta panamalaisesta Mossack Fonseca lakiasiantoimistosta.

Noissa Panaman papereista paljastuu myös suomalaisia nimiä. Muutenkin tää koko keissi alko kiinnostaa mua todella paljon, joten ehkä perehdyn siihen paremmin jollain toisella videolla.

No sinänsä veroparatiisiyhtiön omistamisessa ei ole mitään laitonta. Veronkierto ja veropetokset sitävastoin ovat.

Lionel Messi ja hänen isänsä tuomittiin veropetoksesta, jonka suuruus oli 4,1 miljoonaa euroa. Rangaistuksena oli 21 kuukautta ehdollista vankeutta ja yhteensä 3,7 miljoonan euron sakot. Messi valitti tuomiostaan, mutta korkein oikeus ei muuttanut aikaisempaa tuomiota.

MM 2022

Kukaan ei ole varmasti voinut välttyä siltä tiedolta, että Argentiina voitti viime sunnuntaina jalkapallon MM-kultaa. Tämän turnauksen juhlituin mies oli ehdottomasti Lionel Messi

Messi teki finaalissa Ranskaa vastaan ottelun avausmaalin ja osui lisäksi toisen kerran varsinaisen ottelun lisä ajalla. PSG oli muuten hyvin edustettuna finaaliottelun maaleissa. Messin lisäksi nimittäin myös Kylian Mbappé iski Ranskalle hattutempun.

Kaiken kaikkiaan toi finaali oli aivan uskomaton jännitysnäytelmä, enkä oikein muista koska MM-kisoissa olisi ollut vastaavaa.

Finaali oli Messille jo uran 26. MM-lopputurnausottelu, ja hän siirtyi sen ansiosta eniten pelejä pelanneiden listan kärkipaikalle. Lisäksi kun Messi iski Argentiinan 1–0-johtoon, tuli hänestä MM-historian ensimmäinen pelaaja, joka on onnistunut maalinteossa yhden lopputurnauksen jokaisessa neljässä pudotuspeliottelussa.

Ennätykset eivät lopu vielä tähän. Messi nimittäin ohitti finaalissa Italian Paolo Maldinin eniten minuutteja pelanneena pelaajana.

Näiden MM-kisojen jälkeen voidaan myös tarkastella tuota jo aikaisemmin esitettyä kysymystä, Messi vai Cristiano Ronaldo? Messi on nyt maailmanmestari ja hänet valittiin toistamiseen MM-kisojen parhaaksi pelaajaksi.

Ronaldolta puuttuu nämä molemmat ja on hankala kuvitella, että hän tulisi kumpaakaan enää saavuttamaan. Toisaalta pelaajia voidaan tietysti mitata muutenkin kuin voitetuilla turnauksilla ja palkinnoilla.

Finaalin jälkeen koettiin myös hetki, joka on raivostuttanut osan jalkapalloväestä ja muistakin ihmisistä. Palkintoseremoniassa nähtiin nimittäin tilanne, jossa Qatarin emiiri Hamim bin Hahad al-Thani onnitteli maailmamestarijoukkueen Messiä kietomalla tämän ylle juhlavan kaavun.

Kyseinen kaavun, jonka arabiankielinen nimi on bisht, pukeminen jonkun päälle assosioituu juhlaan, hyväksymiseen ja kunnioitukseen. Helsingin yliopiston Lähi-idän ja islamin tutkija Hannu Juusolan mukaan kyseessä on normaali kunnianosoitus. Kyse ei myöskään ole pelkästään Qatariin liittyvästä asiasta, vaan kyseinen kunninanosoitus on käytössä laajasti arabimaissa.

No somessa ja muuallakin mediassa tästä on toden totta pahoitettu mieli oikein kunnolla. Kaavun pukemista Messin päälle pidettiin häikäilemättömänä pr-temppuna. Brittiläinen The Telegraph julkaisi artikkelin loppuottelusta otsikolla

”Outo kaapu pilasi jalkapallon MM-historian hienoimman hetken”.

Mä en nyt oikein osaa nähdä tätä asiaa tolla tavalla. Ymmärrän täysin kritiikin Qataria kohtaan kisojen järjestelyissä ja ihmisoikeuskysymyksissä, mutta en näe tällaisen yleisesti arabimaissa käytössä olevan kunnianosoituksen olevan näin suuri negatiivinen asia ja taivastelun kohde.

Kritiikki kannattaisi mun mielestä osoittaa urheilubusinekseen laajemmin ja siihen, miksi Qatar ylipäätänsä sai aikanaan kisat järjestettäväkseen.

Jokaisella saa tietysti olla omat mielipiteensä ja olisikin mielenkiintoita kuulla teidän ajatuksia tästä asiasta tuolla kommenttikentässä!

Mä päätän tämän artikkelin siihen toteamukseen, että Lionel Messi on mun mielestä kaikkien aikojen paras jalkapallon pelaaja!

Lähteitä ja tutkittavaa

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000009276830.html

https://www.hs.fi/urheilu/art-2000009276033.html

https://www.hs.fi/urheilu/art-2000009275411.html

https://www.biography.com/athlete/lionel-messi

https://www.youtube.com/watch?v=O7pQv2QuX2Y

https://www.hs.fi/urheilu/art-2000002760559.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Lionel_Messi

https://yle.fi/a/74-20006239

https://www.is.fi/mm-futis/art-2000009275396.html

https://www.hs.fi/talous/art-2000002894481.html

https://yle.fi/a/3-12055132

https://www.globalis.fi/Maat/qatar

Petteri Mikkonen

Kiinnostunut kaikesta! Youtuben parhaat dokumentit!