Mikä on Taliban?

Petteri Mikkonen
Petteri Mikkonen

Tällä hetkellä (Elokuu 2021) Taliban on esillä kaikissa medioissa, niin kansainvälisesti kuin kotimaassakin!

Kuten niin monen asian kohdalla, niin myös tässä, mua alkoi todella paljon kiinnostaa mistä asiassa on todella kysymys!

Tämä artikkeli onkin tutkimusmatka Talibanin historiaan ja niihin seikkoihin, jotka ovat johtaneet siihen, että Afganistan on taas Taliban-hallinnon alaisuudessa.

🔥 Talibanin perustaminen

Talibanin perustaminen ajoittuu ajanjaksoon, jolloin Neuvostoliitto miehitti Afganistania vuosina 1979-1989. Miehityksen aikana paikalliset löysivät yhteisen ideologian Islamista.

Taliban perustettiin Eteläisessä osassa Afganistania Mullah Mohammad Omarin toimista. Hän oli Paštu-heimon jäsen. Kyseessä on etninen ryhmä, joka vaikuttaa pääasiassa Pakistanin länsi- ja pohjoisosissa, sekä Afganistanin Itä- ja eteläosissa. Paštuilla on oma kieli ja heimo on säilyttänyt vahvan heimorakenteen ja Paštuwali-nimisen käyttäytymissäännöstön, joka painottaa esimerkiksi vieraanvaraisuuden tärkeyttä.

Mullad Mohammad Omar

Tällaiset käyttäytymis- tai kunniasäännöstöt ovat hyvin tyypillisiä muissakin heimoyhteisöissä.

Mullah Mohammed Omarista tuli Mujahid-komentaja ja hän oli mukana ajamassa Neuvostoliittoa pois Afganistanista 1989. Mujahidin tarkoittaa islamilaisia taistelijoita, jotka käyvät Jihadia eli pyhää sotaa ei-muslimeja vastaan.

Kun neuvostoliiton joukot vetäytyivät Afganistanista maan johto jäi Mohammed Najibullahin johtaman hallituksen käsiin, joka nautti edelleen Neuvostoliiton tukea. Kun tuki sitten viimein loppui vuoden 1992 alussa hallitus alkoi hajota ja syntyi kaaos.

Tämä johti erilaisten ryhmittymien väliseen kilpailuun ja lopulta sisällissotaan, joka vaati kymmeniä tuhansia kuolonuhreja. Sisällissodan repimää Afganistania koetteli terrorismi, rikollisuus ja korruptio.

Vuonna 1994 Mullah Omar perusti noin 50 seuraajansa kanssa ryhmän Kandaharin-kaupunkiin. Ryhmän tarkoituksena oli vastustaa edellä mainittuja sisällissodan mukanaan tuomio lieveilmiöitä.

Mullah Omar väitti myös saaneensa ilmestyksen, joka kehotti häntä palauttamaan rauhan, ja keräsi ympärilleen seuraajajoukon

Nimi Tālebān tarkoittaa opiskelijoita. Se on monikkomuoto sanasta Ṭālib. On hyvä huomata, että nimi voidaan kirjoitaa joko taleban tai taliban Afganistanin kahden virallisen kielen, darin tai paštun, mukaisesti.

Tällä nimellä viitattiin alunperin niihin perustajajäseniin, jotka opiskelivat Mullah Omarin johdolla.

Tämä ryhmä valloitti nopeasti Kandaharin ja levittäytyi siitä hiljalleen joka puolelle Afganistania.

💰 Mistä Taliban sai rahaa sodankäyntiin?

Jotta talibalinit pystyivät toteuttamaan pyrkimystään Afganistanin hallinnasta organisaatio tarvitsi rahaa. Pääasiassa tämä rahoitus tuli laittomasta huumekaupasta.

Talibanit perivät veroja unikonviljeliöiltä ja heroiinintuottajilta, jotka saivat työskennellä Talibanin hallitsemilla alueilla. He myös verottivat yrityksiä, polttoainekauppaa ja osallistuivat laittomaan kaivostoimintaan.

Unikkopeltoa Afganistanissa

Tämän lisäksi Taliban sai ulkopuolista rahoitusta. Arvioiden mukaan Talibanin vuosittaiset tienestit olivat jopa 1,6 miljardia dollaria.

🕌 Ensimmäinen valtakausi (1996-2001)

Talibanien pyrkimyksenä oli ottaa käyttöön tiukka ja vanhoillinen versio Islamista kaikkialla Afganistanissa. Lopulta vuonna 1996 Talibanit olivat keränneet tarpeeksi sotilaallista voimaa ja onnistuivat miehittämään Afganistan pääkaupungin Khabulin.

Tällöin Taliban julistautui Afganistanin viralliseksi hallitsijaksi. Mullah Omar nimitettiin Afganistanin emiiriksi. Hän myös otti käyttöön pitkään unohduksissa olleen arvonimen ”Uskovien johtaja”.

Itse Mullah Omar julistautui profeetta Muhammadin seuraajaksi.

Vaikka Taliban päälliköikin nyt koko Afganistanin alueella ja oli omasta mielestään maan virallinen hallitsija, niin kansainvälistä tunnustusta se ei saanut. Ainoastaan Saudi-Arabia, Pakistan ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat tunnustivat sen lailliseksi hallitsijaksi.

Länsimaat piti niin kutsutn Pohjoisen liiton hallitsemaa Afganistanin islamilaista valtiota virallisena Afganistanin edustajana, vaikka sen hallitsema alue käsitti vain 10 prosenttia koko maan pinta-alasta.

Pohjoinen liitto oli Yhdistynyt islamilainen rintama, jonka tarkoituksena oli pelastaa Afganistan Taliban hallinnolta. Pohjoiseen liittoon kuului ryhmittymiä, jotka aikaisemmin olivat sotineet keskenään! Nyt kuitenkin yhteinen vihollinen, Taliban, sai nämä ryhmittymät taistelemaan yhtenä rintamana Talibania vastaan. Pohjoisella liiton ytimen muodosti noin 15 000 taistelijasta koostuva armeija.

Erityisen suurta Talibanin vastustus oli maan pohjois-, länsi- ja keskiosissa. Lopulta kuitenkin vastarinta väheni ja vuonna 2001 Talibania vastustettiin enää pienellä alueen maan pohjois-osassa.

Talibanin tultua valtaan sen vaikutus näkyi jokaisella elämän osa-alueella. Afganistanissa vallitsivat nyt tiukat islamilaiset säännöt, jotka kielsivät esimerkiksi television katselemisen, musiikin kuuntelemisen ja ylipäätänsä kaiken viihteen Tyttöjä kiellettiin menemästä kouluun ja naiset velvoitettiin käyttämään päästä varpaisiin ylettyvää, lähes kaiken peittävää asua, burkaa.

Talibanin hallinnon rakenne oli monimutkainen, eikä sen määrittely ollut kovinkaan helppoa. Se ei toiminut demokraattisesti tai poliittisesti, eikä Talibanin hallinnon aikana Afganistanissa järjestetty virallisia vaaleja. Tätä perusteltiin Šaria-lailla, joka ei hyväksy politiikkaa tai poliittisia puolueita.

Muutenkin Talibanit noudattivat Šaria-lakia kaikessa. Šaria on islamilainen laki, joka on islaminuskon mukaan Jumalan ihmisille antama muuttumaton laki. Käytännössä Saria siis määritttää sen, miten ihmisten kuuluu elää.

Vaikka kyseessä onkin muuttumaton, Jumalasta lähtöisin oleva laki, niin silti sen sisältöä ei voida löytää Muslimien pyhästä kirjasta, Koraanista tai muista pyhistä kirjoituksista. Saria-lain tulkintaa tekee Imaami. Tämän takia islamilainen maailma ei jaa yhtä ainoaa käsitystä Sarian sisällöistä.

Islamin levinneisyys // Peaceworld111 CC BY-SA 4.0

Talibanien harjoittama tulkinta šariasta oli vanhoillista ja edusti lain jyrkintä tulkintamuotoa. Tästä kertoo jotain se, että uskosta luopumisesta rangaistiin kuolemalla.

Talebanien hallinnon aikana myös ei-islamilaista kulttuuriperintöä hävitettiin järjestelmällisesti. Esimerkiksi Bamiyan kaupungin kaksi suurta buddhapatsasta räjäytettiin taivaan tuuliin vuonna 2001.

Taliban myös salli islamilaisten terrorijärjestön jäsenten oleilun Afganistanistanissa. Näistä tunnetuin oli Saudiarabialainen Osama bin Laden, joka järjesti useita terrori-iskuja yhdysvaltoihin. Tunnetuin näistä oli Bin Ladenin johtaman Al-Qaidan iskut 11.9.2001 Yhdysvaltoihin.

Iskujen jälkeen Yhdysvallat vaati Talibanilta, että he luovuttaisivat Osama Bin Ladenin Yhdysvalloille oikeudenkäyntiä varten. Kun tähän ei suostuttu Yhdysvallat liittolaisineen hyökkäsi Afganistaniin ja kahden kuukauden kuluttua Taliban joutui luopumaan Khabulin ja myöhemmin Kandaharin hallinnasta. Tämä merkitsi virallisesti Afganistanin Taliban-hallinnon loppua.

7.joulukuuta 2001 Mullah Omar nähtiin viimeisen kerran elossa. Hän oli tuolloin moottoripyöräsaattueessa pakenemassa menetetystä Kandaharista kohti Uruzganin maakunnan vuoristoa.

Kaiken kaikkiaan isku Talibania vastaan kesti vain muutaman kuukauden ajan. Kun Taliban oli saatu pois vallastas Yhdysvallat asetti Afganistanin johtoon Hamid Karzain väliaikaisen hallituksen.

🪖 Sissisota

Talibanin väistyttyä virallisesti Afganistanin johdosta, se ei kuitenkaan kadonnut. Seuraavien vuosien aikana käytiin armotonta sissisotaa, jota, nyt piilossa oleva Mullah Omar, johti. Taliban ei koskaan myöntänyt, että Omar olisi poistunut Afganistanista. Monet tietolähteet kuitenkin mainitsevat, että hän olisi johtanut sotatoimia Pakistanista käsin.

Ensimmäisten neljän vuoden aikana tilanne oli suhteellisen rauhallinen ja monella kävi mielessä jopa Talibanin luovuttaneen pyrkimysten kanssa. Kuitenkin vuonna 2003 Talibanin keskeiset johtajat olivat kuitenkin perustaneet Quetta Shura nimisen ryhmän, joka oli saanut nimensä Pakistanilaisen kaupungin mukaan.

Taliban taistelijoita // ResoluteSupportMedia, CC-BY-2.0

Talibanin aktivoituminen huomattiin myös länsimaissa ja kesällä 2006 Yhdysvaltojen johtamat NATO-joukot laajensivat toimintaansa Afganistanissa. Vuoden 2006 Yhdysvallat myös suorittivat kaksi merkittävää operaatiota, jotka kantoivat nimeä Mountain Thrust ja Meduusa.

Mullah Omar kuoli lopulta 2013 Pakistanilaisessa sairaalassa. Tätä ei kuitenkaan koskaan virallisesti vahvistettu Talibanin toimesta.

Omarin jälkeen Talibanin johtajaksi nousi Mullah Akhtar Mansour. Hänen valtakautensa jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä hän menehtyi Pakistanin alueelle tehdyssä Yhdysvaltain ilmaiskussa vuonna 2016.

Tämän jälkeen valtaan nousi Talibanin nykyinen johtaja Hibatullah Akhundzada, jonka valta rajoittui lähinnä poliittisiin ja uskonnollisiin asioihin. Sotilaallista vastuuta ja valtaa nautti Haqqani-niminen verkosto, joka on nykyään läheisissä väleissä Talibanin kanssa.

Hibatullah Akhundzada

Hibatullah Akhundzada on iältään noin 60 vuotias ja hän on julkaissut suurimman osan Talibanin fatwoista eli islamilaisen lain tulkinnoista.

Hänen historiansa Talibanin kanssa on pitkä. Alunperin hän taisteli 1980-luvulla Neuvostoliiton miehitystä vastaan ja liittyi Talibaniin 1990-luvulla. Tämän jälkeen hänellä on ollut järjestössä rooli järjestön sisäisessä tuomioistuimessa.

🇺🇸 Yhdysvallat vetää joukkonsa pois Afganistanin alueelta.

Pääosa Talibanin rahoituksesta tuli edelleen Oopiumin tuotannosta, jonka merkitys kasvoi vuosi vuodelta. Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten junailema hallinto ei koskaan saanut kunnollista jalansijaa Afganistanista, jonka johdosta se joutui käymään neuvotteluja Tallibanin kanssa.

Näistä tapaamista huolimatta Taliban ei suostunut tunnustamaan tätä länsimielistä hallintoa Afganistanin viralliseksi johtajaksi. Kävi myös niin, että Talibania ei enää kiinnostanut neuvotella paikallisen hallinnon kanssa, vaan se halusi suoran neuvotteluyhteyden Yhdysvaltojen kanssa.

Neuvottelut alkoivatkin vuonna 2018. Yhdysvaltojen tavoitteena oli saada Taliban tunnustamaan Afganistan virallinen keskushallinto. Taliban pyrki siihen, että Jenkit vetäisivät joukkonsa pois Afganistanista.

Lopulta Helmikuussa 2020 Taliban sitoutui estämään terroristien toimimisen sen maaperällä. Lisäksi se lupasi aloittaa viralliset neuvottelut Afganistanin hallituksen kanssa. Yhdysvallat puolestaan lupasi vetää joukkonsa maasta pois 14 kuukauden kuluessa. Vetäytymistä kuitenkin hidasti se, että Taliban ei ollut valmis sopimaan vankien vaihdosta Yhdysvaltojen kanssa.

Lopulta Yhdysvallat ilmoitti, että se vetäisi joukkonsa pois Afganistanista vuoden 2021 syyskuuhun mennessä.

💥 Taliban nousee uudelleen valtaan

Tästä päästäänkin tähän päivään! Kuten kaikki varmast tässä vaiheessa tietävät, Taliban on noussut uudelleen valtaan Afganistanissa.

Tammikuussa 2021 Yhdysvaltojen uusi presidentti Joe Biden määräsi selvitystyöt, jonka tarkoituksena oli tutkia kuinka hyvin Taliban oli noudattanut edellä mainittua sopimusta terroristien poistamisesta maaperältään ja keskusteluyhteyden avaamisesta Talibanin hallituksen kanssa.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden

Huhtikuussa seurasi Biden ilmoitus, että Yhdysvallat ja sen myötä muut NATO-joukot vetäytyvät Afganistanista viimeistään 11. syyskuuta 2021 mennessä.

Tieto vetäytymisestä antoi Talibanille rohkeutta ryhtyä aikaisempaa aggressiivisempaan sodankäyntiin. Kesäkuussa Talibanin hallinnoima alue kasvoi nopeasti ja taisteluja käytiin jo 26:ssa Afganistanin 34:stä maakunnasta.

Heinäkuun toinen päivä Yhdysvallat vetäytyi strategisesti merkittävältä Pegramin lentokentältä. Samalla poistui suuri osa maassa olleista yhdysvaltalaisista sotilaista. Samoihin aikoihin myös suuri osa muiden maiden sotilaista vetäytyi Afganistanista.

Heinäkuun loppua kohden yhä useampi merkittävä asutuskeskus ajautui Talibanin hallintaan. Tässä tärkeässä osassa oli se, että Taliban otti haltuunsa tärkeimmät Afganistanin tieverkostot ja näin katkaisi yhteyden maan pääkaupunki Khabuliin.

Sekä Yhdysvallat että Britit lähettivät Kabuliin lisäjoukkoja turvaamaan ulkomaiden kansalaisten sekä afgaaniliittolaisten evakuointia.

Lopullinen niitti Talibanin valtaannousulle oli kahden merkittävän Kaupungin Jalabadin ja Kabulin valtaaminen 15.elokuuta. Tämän jälkeen Taliban julistautui sodan voittajaksi ja Afganistanin presidentti Ashraf Ghani joutui pakenemaan maasta.

🤔 Miltä Afganistanin tulevaisuus näyttää?

Kaikista suurin kysymys varmasti on nyt se, miltä Afganistanin tulevaisuus näyttää Talibanin hallinnassa? Taliban on ilmoittanut, että se on antanut taistelijoilleen käskyn olla menemättä koteihin ilman omistajien lupaa. Se on lisäksi ilmoittanut, että uuden hallituksen muoto julkistetaan pian.

Talibanin tiedottaja Mohammad Naeem kertoi Al Jazeera-televisiokanavalla, että Taliban haluaa ennen kaikkea rauhanomaiset suhteet muihin maihin. Tämän lisäksi Kabulia hallussaan pitämän Haqqani-verkosto on ilmoittanut, että ”Kaikki afgaanit voivat elää turvassa islamilaisessa emiraatissa”

Naisten asema Talibanin johtamassa Afganistanissa on myös kysymysmerkki. Viimeisen 20 vuoden aikana tytöt ovat saaneet käydä koulussa ja naiset töissä.

Naisten asema Afganistanissa on edeleen kyseenalainen // CC-BY-SA 2.0

New York Times -lehden mukaan Taliban on kertonut, että se pyrkii järjestämään sellaisen Islamilaisen valtion, jossa naisten oikeudet olisi turvattu. Tähän kuuluu oikeus koulutukseen ja työntekoon.

Tälläkin hetkellä on Talibanin hallinnoimia alueita, missä tytöillä on oikeus koulunkäyntiin. Näin ei kuitenkaan ole kaikkialla.

Nähtäväksi jää, onko tämän asian osalta tapahtunut muutos vai onko edessä paluu Talibanin ensimmäiseen valtakauteen, jolloin naiset eivät esimerkiksi saaneet liikkua ilman miespuolista seuralaista.

Tärkeä asia on myös se, kuinka paljon Taliban nauttii suosiota Afganistanilaisten keskuudessa. Vuonna 2019 on tehty laajamittainen tutkimus, että 85 % Afganistanilaisista ei pidä Talibanin hallintaa hyvänä asiana eikä sympatiaa heitä kohdaan löydy.

Lähteitä ja lisälukemista

Historia ja yhteiskunta

Petteri Mikkonen

Kiinnostunut kaikesta! Youtuben parhaat dokumentit!