Pikkutyttö päihitti aivoja syövän ameban

Petteri Mikkonen
Petteri Mikkonen

12-vuotias Arkansasilainen tyttö Kali Hardig oli heinäkuussa 2013 pitämässä hauskaa ystävien kanssa. He viettivät aikaa paikallisessa vesipuistossa, eikä varmasti kukaan osannut odottaa mikä yllätys heitä vedessä vaani.

Seuraavana päivänä Kali alkoi kuitenkin voida pahoin ja hänelle iski valtava päänsärky. Hänen vanhempansa olivat tietysti pelästyneitä ja kiikuttivat tytön sairaalaan.

Sairaalassa lääkärit saivat selville, että Kali oli saanut vesipuistossa nenän kautta aivoihin matkanneen ja aivokudosta syöneen harvinaisen Naegleria fowleri -ameban!

Tämä artikkeli kertoo Kali Harligin uskomattamosta selviytymistarinasta. Lisäksi kerron artikkelissa minkälainen tämä erittäin vaarallinen ameeba on!  Lopussa nimittäin kerron Zacharysta, jonka kohtalo ei ollut yhtä onnekas kuin Kali Haligilla.

Artikkelin voit katsoa myös videomuodossa!

Naegleria fowleri -ameba

Naegleria fowleri -ameba kuuluu länsimaissa eniten pelkoa herättäviin loisiin. Tämä ei ole ihme, sillä 99 % ihmisistä, joihin tämä ameba tunkeutuu, kuolevat alle kahdessa viikossa. Yleensä Naegleria fowloeri -ameban tartunta todetaan vasta ruumiinavauksessa.

Tämä erittäin ikävä loinen ei kato uhrien ikää ja joukossa on ollut niin lapsia kuin aikuisiakin. Yhteistä näille kaikille on se, että uhrit ovat uineet järvissä, lammissa tai uima-altaissa. Suolaisissa meriverissä tämä ameeba ei viihdy. Tartuntaa ei voi myöskään saada toisesta ihmisestä tai juomalla saastunutta vettä.

Oleellista on makean veden lämpötila, sillä kun vesi lämpenee yli 40-asteiseksi, Naegleria fowleri alkaa lisääntymään hurjaa tahtia. Kyseessä on aika sitkeä kaveri, sillä se sietää 60 asteen lämpötilaakin useita tunteja.

No miten sitten tämä vekkuli kaveri pääsee tunkeutumaan sisälle elimistöön. No vastaus on, että nenän kautta! Tunkeutuminen aiheuttaa nenäverenvuotoa ja kuoliota kudoksissa. EI kuitenkaan kannata huolestua, jos nenä kuitenkin joskus vuotaa verta. Naegleria fowleri -tartunta on hyvin harvinainen ja esimerkiksi Yhdysvalloissa viimeisten 60 vuoden aikana tartunnan on saanut vain 148 ihmistä.

N.Fowlerin elinkierto

Tän koko Ameban elinkaari näkyy yllä olevassa kuvassa Sen elämä käy läpi kolme eri vaihetta, jotka ovat seuraavat: 1. Kystavaihe, 2. Trofosoiitti eli aktiivivaihe ja 3. siimaeliö.

Vaiheen kaksi Trofosoiitit ovat kooltaan 10-35 mikrometriä. Tämä on Naegleria fowleri ainoa elämän vaihe, missä se tarttuu ihmiseen.

Päästyään nenän kautta sisälle elimistöön, tämä ameba syö itsensä hermoratoja pitkin uhrinsa aivoihin. Jos mietitte mitä syödä tässä yhteydessä tarkoittaa, niin Naegleria fowleri käyttää ravinnokseen hermosoluja. Tämän lisäksi tälle ameballe kelpaavat meiän ihmisten aivot.

Aivoissa tästä amebasta tulee patogeeni eli taudinaiheuttaja. Kyseisen ameban aiheuttama tauti on primaarinen ameba-aivotulehdus.

Aina oireet tartunnasta eivät tule heti, vaan niissä voi kestää jopa viikon ajan. Oireisiin kuuluu muutoksia haju- ja makuaistissa, päänsärkyä, kuumetta, pahoinvointia, oksentelua ja niskajäykkyyttä.

Kun aikaa kuluu muutamia päiviä lisää oirekirjo laajentuu. Tällöin voi esiinty edellisten oireiden lisäksi sekavuutta, huomiokyvyn heikkenemistä, tasapainohäiriöitä ja hallusinaatioita. Kuten aikaisemmin mainitsin, niin kuolema tulee nopeasti, yleensä jo 1-12 päivän sisällä oireiden alkamisesta.

Kali Hardigin uskomaton selviytymistarina

No mennään nyt sitten Kali Hardigiin ja siihen, miten hän kuin ihmeen kaupallla selvisi tän ameban hyökkäyksestä.

Kali oli tosiaan ystäviensä kanssa aivan normaalisti Arkansasilaisessa vesipuistossa nauttimassa kauniista päivästä. Jotain tän vesipuiston laadusta kertoo se, ettät tämä ameba ylipäätänsä eleli siellä. Jos vesi olisi esimerkiksi kloorin avulla puhdistettu kunnolla, ei näin olisi päässyt käymään.

kun Kali oli seuraavana päivänä kuljetettu epämääräisten oireiden vuoksi läheiseen sairaalaan ei kukaan osannut epäillä ensimmäiseksi, että kyseessä olisi Naegleria fowleri -ameba. Se kuitenkin tiedettiin, että jotain vakavaa oli sattunut, sillä Kali oli todella kriittisessä tilassa. Sairaalassa Kali ei reagoinut ärsykkeisiin, eikä hän kyennyt hengittämään omatoimisesti. Pian hän vaipui myös koomaan.

Koska Naegleria fowleri elää normaalisti syömällä bakteereja, sitä voidaan kasvattaa petrimaljoilla jossa on mukana Escherichia coli -bakteereja. Muistan biokemian opiskeluajoilta, että tätä bakteeria käytettiin yleisesti erilaisissa biokemiallisissa kokeissa.

E. coli bakteereja petrimaljalla // Shutterstock

Mä en löytänyt tietoa käyttivätkö lääkärit Kali Hardigin tapauksessa juuri tätä edellä mainittua menetelmää ameban osoittamiseen, mutta uskon niin tapahtuneen.

Kun lääkärit olivat saaneet selville, mikä Kali Hardigia vaivasi he kertoivat hänen vanhemmilleen surulliset uutiset. Lääkärit myös varoittelivat, että Kali ei todennäköisesti eläisi edes tulevan viikonlopun yli. Selviytymismahdollisuudeksi lääkärit antoivat yhden prosentin. Lääkärien melko pessimistinen asenne johtui siitä, että he tiesivät, että viimeisen 50 vuoden aikana 128 sairastuneesta ihmisestä vain kaksi oli selvinnyt hengissä

Vaikka selviytymismahdollisuudet Kalilla olivat noin kolmen prosentin luokkaa, niin lääkärit aloittivat kuitenkin Ameba -tartunnan hoidon. Hoitokeinona käytettiin sienilääkettä, antibiootteja sekä uutta, juuri ameba-tartuntaan suunniteltua lääkettä.

Kuumottavaa tässä on se, että lääkärit joutuivat poraamaan reiän Kalin päähän, jotta lääkkeiden annosteleminen onnistuisi mahdollisimman tehokkaasti.

Kalin ruumiinlämpö myös laskettiin noin 33,9 asteeseen. Tämä tehtiin aivokudosten vaurioiden minimoimiseksi

Nuori tyttö joutui olemaan pitkään sairaalassa. Kun kaksi viikkoa oli kulunut, Hardigilta otetussa aivo-selkäydinnäytteessä ei ollet enää merkkejä ameebasta. Tämä ei kuitenkaan tarkoittanut, että vaara olisi ohi ja Kali Hardig joutuikin viettämään sairaalassa vielä kauan.

Kun Kali viimein kotiutettiin 55 päivän jälkeen, hän ei kyennyt kävelmään juuri muutamaa askelta enempää. Lisäksi puhuminen ja sanojen tuottaminen tuotti suuria vaikeuksia. Säännöllisen fysio- ja puheterapian ansiosta Kali pystyi aloittamaan koulun käynnin osa-aikaisesti.

Kun Kali oli jo selvillä vesillä ameba-tartunnastaan hänen perhe ja ystävät käyttivät paitoja, jossa luki "Kali's Krew" ja numero 3. Tämä sen takia, että Kali oli 3. viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana Naegleria fowleri -ameban hyäkkäyksestä selvinnyt henkilö

Täytyy ihailla, tuolloin nuoren tytön, elämänhalua, sillä heti kun Kali oli tarpeeksi vahva hän jatkoi rakasta uintiharrastustaan. Itse en varmaan tuollaisen selviytymiskamppailun jälkeen niin uskaltaisi tehdä.

Zachary Reyna ei ollut yhtä onnekas

Samaisena kesänä, kun Kali Hardig voitti taistelunsa Amebaa vastaan, eräs toinenkin nuori lapsi sai tartunnan. Zachary Reyna niminen poika oli ollut ystäviensä kanssa pelaamassa polvilaudalla jotain peliä lähellä kotiaan Floridassa.

Mä en ite ollu kuullutkaan mistään polvilaudasta, mutta ilmeisesti kyseessä on hieman helpotetumpi versio wakeboardingista.

Tämän kohtalokkaan vesiurheilupäivän jälkeen Zacharyn nukkui lähes vuorokauden ajan ja oli hyvin huonovointinen. Hänen perheensä ajatteli, että kyseessä olisi tavallinen vatsapöpö, mutta kun vointi meni vain huonompaan suuntaan, oli Zachary kuljetettava Miamilaiseen lastensairaalaan.

No sairalaassa Zacharyn kerrottiin saaneen Naegleria fowleri -tartunnan! Vaikka toivoa ei tietenkään tässäkään tapauksessa juurikaan ollut, niin Kali Hardigin selviäminen loi Zacharyn omaisille kuitenkin toivoa.

Ihmiset seurasivat laajasti Zacharyn kamppailua ja esimerkiksi hänelle perustetulle facebook-sivulle tuli runsaasti tykkäyksiä! Ihmiset myös lahjoittivat runsaasti rahaa Zacgarylle ja hänen perheelleen!

Pieni toivonpilkahdus saatiin, kun Zacharyn vanhemmat ilmoittiavat, että testit olivat osoittaneet Ameban poistuneen Zacharyn elimistöstä. Samalla kuitenkin todettiin, että Zacharyn aivot olivat luultavasti kärsineet pahoja vaurioita.

Vaikka Zachary taisteli urheasti Amebaa vastaan, hän hävisi taistelun vietettyyn 21 päivää sairaalassa. Vanhemmat päättivät luovuttaa Zacharyn terveet elimet muille apuja tarvitseville. He totesivat kauniista, että vaikka Zachary olikin nyt kuollut, hän saattais pelastaa vielä jonkun toisen ihmisen.

Lähteitä ja tutkittavaa:

https://listafriikki.com/oudoimmat/10-uskomatonta-selviytymistarinaa/

https://askelterveyteen.com/naegleria-fowleri-aivoja-syova-ameba/

https://whyy.org/segments/meet-a-survivor-of-a-rare-deadly-brain-eating-amoeba/

https://eu.usatoday.com/story/news/usanow/2013/09/12/kali-hardig-brain-eating-amoeba/2804763/

https://tieku.fi/luonto/loiset-7-sinussa-asuvaa-loista

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535447/

https://www.dailymail.co.uk/news/article-2391527/Zachary-Reyna-12-critically-ill-rare-amoeba-infection-swimming-water.html

TiedeIhminen

Petteri Mikkonen

Kiinnostunut kaikesta! Youtuben parhaat dokumentit!