Totuusseerumi

Petteri Mikkonen
Petteri Mikkonen

Harry Potter-kirjoissa Severus Kalkaroksen mukaan vahvinta olemassaolevaa taikajuomaa, totuusseerua, täytyy antaa hautua täyden kuunkierron ja sen valmistus on vaikeaa. Totuusseerumi on kirkasta, väritöntä ja hajutonta, eikä sitä juurikaan erota vedestä.

No kaikki Harry Potterin lukeneet henkilöt tietävät, että kirjoissa mainitaan keinoja, jolla totuusseerumiakin pystytään vastustamaan!

No jos unohdetaan Harry Potter, niin tässä meidän jästienkin maailmassa eräänlaista totuusseerumia on yritetty käyttää muun muassa rikollisten kuulusteluissa. Tavoitteena on tietysti saada ihminen puheliaammaksi ja heikentää hänen tarkkaavaisuuttaan niin, että hän tulee paljastaneeksi asioita, jotka hän muuten pitäisi salassa.

Kyseessä on psykoaktiivisia tai sen kaltaisia aineita, joiden käyttö on kansainvälisten kidutusta koskevien lainsäädäntöjen nojalla vankien kuulusteluissa ehdottomasti kielletty!

Tässä artikkelissa kerron, millaisia aineita nämä totuusseerumit ovat, missä niitä on käytetty ja toimivatko ne oikeasti! Videon lopussa perehdytään totuusseerumeitakin tutkineeseen MK-Ultra projektiin, joka oli Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA:n salaisen ohjelman koodinimi. Uskomatonta on se, että tällä projektilla oli yhteyksiä myös Suomeen.

Voit katsoa artikkelin myös videomuodossa:

Viini oli ensimmäinen totuusseerumi

Viiniä on käytetty jo antiikin ajoista lähtien päihteenä, mutta myös aineena, jonka avulla ihmisiä on yritetty saada puhumaan ohi suunsa. Tästä on hyvänä esimerkkinä Latinankielinen lause in vino veritas, joka kääntyy suomeksi Viinissä on totuus.

in vino veritas // Shutterstock

Varsinaisesta totuusseerumista viinin kohdalla puhuttiin vasta 1900 luvun alkupuolella, jolloin New Yorkin poliisi käytti sitä apuna rikollisten kuulustelemisessa.

Jos olet joskus nauttinut alkoholia tiedät varmasti, että pienissä kaljapäissä erilaisten valkoisten valheiden kertominen onnistuu edelleen, joten mistään kovin aukottomasti menetelmästä tässä ei ole kysymys.

Skopolamiini pyyhkii muistin pois

Ensimmäistä varsinaista totuusseerumi mainosti Tohtori Robert House 1900-luvun alussa. Kyseessä oli Skopolamiini niminen aine, jota oli alunperin käytetty anestia- eli nukutuslääkkeenä synnytyksen yhteydessä. Se oli tuudittanut synnyttämään tulleet naiset unenkaltaiseen olotilaan koko synnytyksen ajaksi. Lisäksi havaittiin, että kun aineen vaikutus lakkasi ja synnytys oli ohi, naiset eivät muistaneet synnytyskivuista mitään.

Tohtori House oli keksinyt Skopolamiinin käytön totuusseerumina, kun hän erään synnytyksen yhteydessä oli pyytänyt synnyttävän naisen aviomieheltä vaakaa vastasyntyneen lapsen punnitsemiseksi. Kun aviomies ei tätä löytänyt, vaimo joka oli edelleen Skopolamiinin vaikutuksen alaisena eikä siis tiennyt ympäristöstään yhtään mitään, antoi tarkat ohjeet siitä, missä vaaka sijaitsi.

Tohtori House oli tästä hämmästynyt ja muutamien lisätutkimusten jälkeen hän totesi, että skopolamiinia voi käyttää myös täysin päinvastaiseen toimenpiteeseen kuin synnytyksen yhteydessä. Nimittäin muistojen ja tietojen palauttamiseen mielen sopukoista.

Skopolamiinin avulla voi kaivaa muistoja mielen sopukoista // Shutterstock

Aineen käyttö lisääntyi ja Skopolamiinia käytettiin laajasti Yhdysvaltojen poliisilaitoksen toimesta koko 1920- ja 1930-lukujen ajan. Joissakin tapauksissa myös oikeudenkäyntien yhteydessä tuomari saatto sallia skopolamiinin käytön.

Mistä aineesta sitten on kysymys? Skopolamiini on useissa koisokasveissa esiintyvä atropiinin kaltainen tropaanialkaloidi. Vaikutus elimistössä perustuu siihen, että Skopolamiini toimii hermostossa muskariinireseptoreita salpaavana antikolinerginä.

Paljon vaikeita sanoja, mutta yksinkertaisuudessa Skopolamiini, kuten muutkin antikolinergit vähentävät parasympaattisen, eli tahdosta riippumattoman hermoston toimintaa.

Skopolamiinilla on myös ihan oikeata lääketieteellistä käyttöä, sillä sitä käytetään esimerkiksi matkapahoinvointilääkkeenä ja parkkinssonin taudin hoidossa.

Skopolamiinia saadaan koisokasveista // Shutterstock

Jotkut saattavat tunnistaa Akopolamiinin ja Antropiinin myös päihteenä, koska niillä on rauhoittava ja hallusinogeeninen vaikutus! Esimerkiksi hulluruoho ja hullukaali ovat sellaisia kasveja jotka sisältävät näitä kemikaaleja. Skopolamiinin käyttö päihteenä on lisääntynyt ja esimerkiksi kolumbiassa sen käyttö on kasvanut räjähdysmäisesti.

Skopolamiinin käyttö totuusseerumina perustui siihen, että se pyyhki käytännössä koehenkilön muistin puhtaaksi, joten he eivät olleet tietoisia asioista, mitä olivat aineen vaikutuksen alaisena puhuneet. Ihan vaaratonta tavaraa tää ei todellakaan ole, sillä liian suurella annostuksella skopolaminin käyttäjä saattaa joutua koomaan ja menettää henkensä. Tämän lisäksi tappavan annoksen ja tavallisen käyttöannoksen välinen ero ei ole kovinkaan suuri.

Kaiken kukkuraksi Skopolamiinia, jota muuten myös paholaisen henkäykseksi kutsutaan, käyttävät myös rikolliset. Tyypillinsen rikollisen käytön yhteydessä henkilölle annetaan Skopolamiinia, joka saa hänet esimerkiksi nostamaan kaikki säästönsä pankkitililtä tai luovuttamaan jotain muuta erityisen arvokasta rikollisille.

Skopolamiinia hyödynsivät myös rikolliset // Shutterstock

Skopolamiinin käytöstä rikollisuuden yhteydessä on puhuttu myös ihmeaineesta, joka mahdollistaa täydellisen rikoksen. Kuten mä jo aikaisemmin mainitsin, paholaisen henkäystä ottanut henkilö ei muista vaikutuksen lakattua, että ylipäätänsä mitään rikosta olisi tapahtunut.

Skopolaamin käytöstä totuusseerumina liikkuu paljon erilaista tietoa. Joidenkin lähteiden mukaan Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu olisi käyttänyt ainetta pakottaakseen totuuden ulos kuulustelemiltaan ihmisiltä.

Erös salaliittoteoria väittää, että CIA olisi käyttänyt skopolamiinia James Holmesin kuulusteluissa. Kyseinen kaveri oli vastuussa vuoden 2021 Aurorassa Coloradossa tapahtuneesta ammuskelusta, jossa hän tappoi 12 ihmistä ja haavoitti 70 muuta Batman: Yön ritari elokuvanäytöksessä.

Barbituraatit totuusseerumina

Barbituraatit ovat barbituurihaposta johdettuja lääkeaineita, joita on käytetty sekä rauhoittavina että unilääkkein annostusta ja lääketyyppiä vaihtelemalla. Tämän lisäksi esimerkiksi Natriumpentotaalia on käytetty kivunlievitykseen, lihasten rentoutumiseen ja verenpaineen alentamiseen!

Barbituraattien käytöstä on nykyääin hyvin pitkälle luovuttu, sillä niiden yliannostukseen liittyy merkittävä kuolemanriski. Tämä on koitunut kohtaloksi monille kuuluisuuksille. Esimerkiksi näyttelijät Marilyn Monroe ja Judy Garland sekä kitaravirtuoosi Jimi Hendrix kuolivat ainakin osittain barbituraattien käytön vuoksi.

Barbituraattien käytöstä on pitkälti luovuttu yliannostusriskin takia // Shutterstock

No lääke- ja päihdekäytön lisäksi barbituraatteja on käytetty myös totuusseerumina. Vuonna 2007 Intian pääkaupungissa New Delhissä poliisi antoi jo edellä mainittua natriumpentotaalia varakkaalle, Moninder Singh Pandher nimisellä liikemiehelle ja hänen palvelijalleen.

Syy barbituraattien antamiseen johtuu siitä, että näitä kahta herraa epäiltiin pahamaineisista Noidan kaupungissa Intiassa tapahtuneista murhista. Natrimpentotaalin vaikutuksen alaisena he tunnustivat houkutelleensa uhrit kotiinsa ja murhanneen heidät.

CIA ja projekti MK-Ultra

MK-Ultra oli siis Jenkkien tiedustelupalvelu CIA:n suorittama salainen, lääketieteellinen koe, missä tutkijat nauttivat itse erilaisia psykoaktiivisia aineita kuten LSD:tä, amfetamiinia ja muita psykoaktiivisia aineita kuten tälläkin videolla mainittua Skopolamiinia. Kyse ei ollut mistään lyhyestä projektista, sillä koe oli käynnissä 50 luvulta aina 70 luvulle saakka.

Melko kuumottavaa MK-Ultra oli se, että kokeita tehtiin tutkijoiden lisäksi myös tavallisilla ihmisillä siten, että he eivät olleet tietoisia kokeesta. Koehenkilöiksi valikoitua esimerksi mielenterveyspotilaita, vankeja, narkomaaneja ja ihan tavallisia valtaväestön edustajia.

MK-Ultra projektin varhaisessa vaiheessa, vuonna 1952 koehenkilöinä käytettiin kahta Neuvostoliiton vakoojaa. Tuolloin CIA:n johtajalle lähetetyssä muistiossa näille vakoojille annettiin ”kevyitä huumeannoksia”. En tiedä kuinka kevyitä nämä loppupeleissä olivat, sillä muistiossa mainittiin että vakoojat vaipuivat täydellisen hypnoottiseen transsiin.

Vakoojia kuulusteltiin puolentoistatunnin ajan. Muistiossa todetaan, että nämä koehenkilöiksi päätyneet vakoojat eivät muistaneet jälkeenpäin mitään koko kuulustelutilanteesta.

CIA:n tarkoituksena oli kehittää totuusseerumi, jota voitaisiin käyttää kuulustelutilanteessa. Projektilla oli myös muitakin tavoitteita. Erään vuodelle 1955 päivätyn dokumentin mukaan MK-Ultran tavoitteina oli löytää erilaisia aineita erilaisiin käyttötarkoituksiin. Keskiössä oli hyvin suurelta osin mielen manipulointi.

MK-Ultra // Shutterstock

Koehenkilöitä kuulusteltiin armottomasti kirkkaiden lamppujen alla. On selvää, että tämän kaltainen koe aiheutti ihmisissä vakavia mielenterveyden häiriötä ja johti joidenkin kohdalla jopa itsemurhaan.

Lopulta MK-Ultra projektin lopputulemana oli se, että rankkoja kuulustelutapoja sietävät vangit luultavasti pitäisivät pintansa myös tajuntaan vaikuttavan aineen alaisina.

Vaikka pahamainen MK-Ultra loppuikin jo 70-luvulla, niin viime vuosikymmenellä tulleen raportin mukaan CIA oli pohtinut, voisiko se käyttää totuusseerumia vangeille, joita kuulusteltiin epäiltynä terrori-iskuihin.

Tässä oli kyse siis CIA:n sisäisestä raportista, joka oli aiemmin luokiteltu salaiseksi mutta jonka oikeus määräsi julkaistavaksi. Tuossa raportissa mainitaan, että lupaavin aine, jota oltaisiin voitu käyttää totuusseerumina oli bentsodiatsepiineihin kuuluvan midatsolaami.

Tossa raportissa kuitenkin todetaan, että tämän kaltaisen totuusseerumin käyttö olisi luultavasti ristiriidassa Yhdysvaltojen lainsäädännön kanssa, koska vangeille ei lain mukaan saa teettää lääketieteellisiä kokeita eikä kuulusteluissa saa käyttää tajuntaan vaikuttavia lääkkeitä. CIA ei kuitenkaan koskaan tiedustellut tätä asiaa oikeusministeriöltä ja lopulta hylkäsi henkkeensa vuonna 2003.

MK-Ultra ja Suomi

Myöhemmistä, MK-Ultraa koskevista, arkistolöydöistä on myös löydetty tieto siitä, että CIA oli selvittänyt 1970-luvulla, miten suomalaisten mielikuvia voitaisiin ohjailla.

Arkistoista käy ilmi, että suomalaistutkijat auttoivat näissä salaisissa hankkeissa amerikkalaisia enemmän kuin aikaisemmin on luultu.

Suomalaisista tutkijoista CIA:n rahoitusta ovat saaneet Human Ecology Fund-rahaston kautta miehet nimeltä Juhani Hirvas sekä Erik Allardt.

Viimeisimpien julkiseksi tulleiden raporttien ja arkistomateriaalien mukaan, edellä mainitun suomalaiskaksikon työ oli CIA:lle hyvin tärkeää. Kaikkea tietoa ei edelleenkään ole saatavilla. On kuitenkin saatu selville, että suomalaiset olivat hakeneet rahoitusta tutkimukseen, jossa jollakin tavalla tutkittiin ihmismielen ja yhteiskunnan muutosten ymmärtämistä.

Tämä ei kuitenkaan ollut suomalaisen tutkimuksen virallinen fokus. Kokonaisuudessaan tutkimus käsitteli mielenterveysongelmaisten suhdetta ympäristöönsä Suomessa.

Toisaalta Neuvostoliiton vaikutuspiiriin ajautunut Suomi oli samalla myös maalitauluna CIA:n suorittamissa kokeissa. CIA oli kerännyt kylmän sodan aikaan tietoja siitä, millaisilla kielellisillä keinoilla suomalaisten suhtautumista sosalistimaiden johtajiin voitaisiin muuttaa jenkeille mieluisammaksi.

Koska monet asioita käsittelevät asiakirjat ovat edelleen salaisia, täydellistä totuutta tuskin koskaan saadaan selville. On selvää, että totuusseerumien käyttöön liittyy lukuisia salaliittoteorioita.

Eräs näistä käsittelee presidentti John F. Kennedyn murhaa. Tässä teoriassa CIA olisi osallistunut murhaan aivopesemälle murhaajan, siten ettei hän jälkeenpäin muista teostaan mitään. Jos aihe kiinnostaa, katso video alta:

Lähteitä ja tutkittavaa

https://www.businessinsider.com/is-there-such-a-thing-as-truth-serum-2014-10?r=US&IR=T

https://tieku.fi/ihminen/psykologia/tosielaman-totuusseerumit

https://www.tiede.fi/artikkeli/kysy/onko_totuusseerumia_oikeasti_olemassa

https://www.youtube.com/watch?v=ri-6K897bs0

https://www.scientificamerican.com/article/what-is-truth-serum/

https://www.bbc.com/news/magazine-24371140

https://yle.fi/uutiset/3-10507313

http://thescienceexplorer.com/brain-and-body/scopolamine-mind-control-drug-most-dangerous-world

https://www.discovermagazine.com/the-sciences/the-truth-about-truth-serum

https://murderpedia.org/male.P/p/pandher-moninder.htm

https://sunrisehouse.com/barbiturates/truth-serums/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Projekti_MK-Ultra

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005899079.html

Historia ja yhteiskunta

Petteri Mikkonen

Kiinnostunut kaikesta! Youtuben parhaat dokumentit!