El Chapo

Petteri Mikkonen
Petteri Mikkonen

Joaquin ”El Chapo” Gusman nousi 1990-luvulla mitättömästä rötöstelijästä pahamaineisen Sinaloa-kartellin johtajaksi ja erääksi Meksikon pahamaineisimmista huumeparoneista.

Jotain tästä henkilöstä kertoo se, että Yhdysvallat on nimennyt El Chapon maailman vaikutusvaltaisimmaksi huumepomoksi.

Sen lisäksi, että El Chapo kuljetti tonneittain huumeita ympäri maailmaa, hän pakeni kahdesta todella tiukan turvaluokituksen vankilasta. Tämän takia hänestä tulikin nopeasti yksi maailman kuuluisimmista etsintäkuulutetuista ihmisistä.

Tämä artikkeli kertoo El Chapon tarinan! keskittyen näihin uskomattomiin vankilapakoihin, joihin vertailukohtaa voi hakea vain elokuvista ja telkkarisarjoista. Voit katsoa artikkelin myös videomuodossa:

El Chapon tie järjestäytyneeseen rikollisuuteen

Joaquín Archivaldo Guzmán Loera syntyi La Tunassa, joka on kylä Sierra Madren vuoristossa Sinaloan osavaltiossa, Meksikossa. La Tunan kylä on paikka, jossa huumeiden salakuljettavat ovat kasvattaneet oopiumia ja marihuanaa 1900-luvun alusta lähtien.

Joaquín Guzmán suku oli asunut alueella jo usean sukupolven ajan. Alue oli köyhää ja suurin osa sen asukkaista saivat elantonsa maanviljelyksestä ja karjan kasvattamisesta. Myös Guzmánin vanhemmat olivat karjankasvattajia. Tosin on sanottu, että perheen isä sai todellisuudessa ansionsa hyvin pitkälti Oopiumunikon viljelystä.

Oopiumunikko // Shutterstock

La tunan kylässä ei hirveästi ollut ansaintamahdollisuuksia, joten nuori Guzmán keskeytti koulunsa jo kolmannella luokalla työskennelläkseen isänsä kanssa. Homma meni niin, että kun Oopiumunikko oli valmis sadonkorjuuseen, Guzmán vaelsi veljiensä kanssa läheiselle kukkuloille, keräsi sadon, jonka perheen isä sitten myi eteenpäin.

Tästä rahaa ei perheelle ihan hirveästi tullut, sillä Guzmánin isä käytti unikkokaupasta saamansa rahat lähinnä juopotteluun ja naisiin. Tämä alkoi risoa nuorta Guzmánia, joka alkoikin jo 15-vuotiaana viljelemään Marihuanaa serkkujensa kanssa.

Unikkoa viljellään Meksikossa runsaasti // Shutterstock

En tiedä oliko syy tässä vai jossain muussa, mutta Guzmánin isä heitti poikansa ulos perheen talosta hänen ollessaan teini-iässä. Näihin aikoihin Guzmán sai myös lempinimensä ”El Chapo” joka tarkoitti lyhyttä tai pätkää. Nimi viittaa siihen, että Guzmán hän oli verrattain lyhyt, ainoastaan 168 cm.

Monet alueen asukkaista olivat tyytyväisiä tai tyytyivät unikon viljelyistä saataviin tuloihin, joita lähialueen viljelmät heille tarjosivat. El Chapolle tämä ei kuitenkaan riittänyt ja parikymppisenä hän jätti alueen pölyt taakseen ja liittyi järjestäytyneen rikollisuuden palvelukseen!

Sinaloan kartelli

1980-luvulla El Chapo toimi Guadalajaran huumekartellin jäsenenä. Hän nousi nopeasti kartellin hierarkisessa järjestelmässä. Kun Guadalajaran kartelli hajosi 1980-luvun lopulla, sen tilalle syntyi monia muita kartellimaisia ryhmittymiä. El Chapon hallinnassa olevasta ryhmästä tuli Sinaloa-kartelli.

El Chapon ohjauksessa Sinaloan-kartellista kasvoi Meksikon merkittävin kartelli, joka kehitti erittäin luovia huumeiden salakuljetustekniikoita. Eräs näistä oli ilmastoitujen tunnelien rakentaminen Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalle. Salakuljetusvälineenä käytettiin myös esimerkiksi tölkkichilejä, jotka sitten pakattiin rekkoihin tai juniin ja kuljetettiin Yhdysvaltoihin. Eräs mielenkiintoinen tapa, mitä Sinaloan kartelli käytti, oli huumeiden ampuminen katapultilla Yhdysvaltojen puolelle.

El Chapo tunnettiin myös hyväntekijänä, joka rakennutti taloja ja antoi rahaa köyhille. Toiminta oli siis hieman samanlaista kuin Huumeparoni Pablo Escobarilla, josta muuten myös löytyy pari videota mun kanavalta!

90-luvun alkupuolella Sinaloa-kartelli oli Meksikon rikkain ja vaikutusvaltaisin huumekartelli. Sen kuljettamat ainemäärät olivat valtavia ja kuljetukset tapahtuivat niin lentoteitse, meritse ja maanteitsekin. Kartellilla oli jakeluverkosto kaikkialla Yhdysvalloissa ja toimintaa esimerkiksi Kaakkois-Aasiassa

Sinaloan ja muista Keski- ja Etelä-amerikan kartelleista sais ehdottomasti useammankin videon! Kerro ihmeessä kommenteissa, haluaisitko lisää matskua tästä aiheesta.

Kardinaalin murha ja El Chapon pidätys

Sinaloan kartelli ei suinkaan ollut ainoa Meksikolainen kartelli. Useamman rikollisjärjestön läsnäolo johti väistämättä konflikteihin. Sinaloan ja Tijuanan kartellien välinen, vuosia kestänyt sota, nousi erittäin väkivaltaiseksi toukokuussa 1993. Tuolloin aseistetut Tijuanan kartellin jäsenet avasivat tulen autoa kohti Guadalajaran kansainvälisen lentokentän läheisyydessä.

Syy ammuskeluun oli se, että Tijuanan kartteli uskoi, että autossa olisi ollut piilossa itse El Chapo. Todellisuudessa autossa istui Juan Jesús Posadas Ocampo, joka oli Guadalajaran kaupungin kardinaali ja arkkipiispa. Isku meni siis hieman ohi kohteen.

Tämän jälkeen Meksikon hallitus aloitti mittavan ajojahdin löytääkseen kardinaalin ampuneet henkilöt. Tämän ajojahdin yhteydessä El Chapon kuva julkaistiin ensimmäistä kertaa laajasti ja hänestä tuli henkilö, joka tunnettiin kaikkialla Meksikossa.

El Chapoa tämä ei tietysti miellyttänyt ja hän otti jalat alleen ja painui Meksikon vieressä sijaitsevaan Guatemalaan! Onneksi El Chapo oli jo tässä vaiheessa erittäin rikas mies ja hänen onnistuikin ostamaan Guatemalan armeijalta suojelua 1,2 miljoonan dollarin hintaan.

Guatemalan armeijan onnistui kuitenkin pidättämään El Chapo 9. 6.1993 hotellista lähellä Guatemalan ja Meksikon välistä rajaa. Pari päivää myöhemmin hänet kuljetettiin sotilaslentokoneessa Meksikoon, jossa hänet vietiin välittömästä Meksikon liittovaltion vankilaan, joka tunnetaan nimillä ”La Palma” tai ”Altiplano”.

El Chapo johti pahamaineista Sinaloa -kartellia // shutterstock

Syytelista oli pitkä ja lopulta hänet tuomittiin 20 vuodeksi tiukasti vartioituun Puente Granden vankilaan. Tuomio tuli huumekaupasta ja ampuma-aseiden hallussapidosta. Alunperin El Chapoa syytettiin myös murhista, mutta näistä ei koskaan tullut tuomiota.

Ylellistä elämää vankilassa

Kuten varmasti tiedätte, Meksiko on hyvin korruptoitunut maa. Niimpä rikas ja vaikutusvaltainen El Chapo lahjoi vankilan työntekijät ja sai niin laajat vapaudet, että hän pystyi jatkamaan Sinaloan kartellin puikoissa vankilasta käsin. Virallisesti Sinaloan kartellin käytännön asioita hoiteli El Chapon veli Arturo, joka tunnetaan liiganimellä El Pollo eli suomeksi kana.

El Chapo eleli vankilassa aivan kuin kuningas. Hän lahjoi vartijat tuomaan hänelle viihdykkeitä, kuten viinaa ja naisia. Vankilaan kuljetettiin myös Viagra pillereitä, jotka takasivat El Chapon mieskunnon! Tähän väliin on mainittava, että El Chapolla on yhteensä 18 lasta 7 eri naisen kanssa.

Toisaalta El Chaposta esitettiin myös hieman erilaisia näkemyksiä. Vankilan psykologi kuvaile häntä älykkääksi, itsekeskeiseksi ja narsistiseksi.


Vankilassa El Chapo tapasi myös aseellisesta ryöstöstä telkien taakse joutuneen naisvangin nimeltä Zulema Hernández, joka oli entinen poliisi. Myöhemmin Zulema Hernandez toimi myös Sinaloa-kartellissa, kunnes kohtasi traagisen loppunsa vuonna 2008. Tuolloin Zuleman ruumis löydettiin arkusta johon oli kaiverrettu useita Z-kirjaimia. Näiden arvellaan tarkoittaneen Los Zetasia, ota pidetään yhtenä Meksikon vaarallisimmista huumekartelleista.

El Chapon ensimmäinen vankilapako

Kenellekkään ei varmaan tässä vaiheessa tule yllätyksenä, että jos meininki vankilassa on tuon kaltaista niin El Chapo ei ehkä istu vankilassa koko 20 vuoden tuomioitaan!

Kahdeksan vuotta El Chapo kuitenkin viihtyi ylellisessä vankilassaan, kunnas Tammikuussa 2001 hän karkasi ulos korkea turvaluokituksen omaavasta Puente Granden vankilasta. Poliisi on sitten jälkeenpäin kertonut, että El Chapo suunnitteli erittäin huolellisesti pakonsa. Tähän kuului jo se edellä mainittu seikka, että hän vaikutti rahojensa kanssa lähes kaikkiin vankilassa työskenteleviin henkilöihin. Tähän kuului myös koko laitoksen johtaja.

Siitä miten varsinainen pako tapahtui liikkuu monenlaisia kertomuksia. Lähes myyttisiin mittasuhteisiin on noussut versio, jossa eräs vartija olisi salakuljettanut kartellipomon ulos pyykkikärryissä.

Jälkeen päin useat toimittajat ja kirjailijat ovat päätyneet tutkimuksissaan siihen, että El Chapo yksinkertaisesti käveli itse ulos vankilan ovista. Näissä kertomuksissa kerrotaan, että El Chapo olisi vankilan henkilökunnan lisäksi lahjonut paikallisen poliisin ja tämän takia hän olisi kävellyt ulos vankilasta poliisin uniformussa. Tähän liittyy viä se, että poliisit olisivat taanneet El Chapolle 24 tuntia aikaa päästä pois osavaltiosta ennen kuin armeijan suorittama ajojahti alkaisi.

Se mitä tämä kaikki tuli maksamaan El Chapolle ei tietysti ole varmaa. Tyypillisin arvio on, että vankilapako maksoi hänelle 2,5 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Tämä tietysti kuulostaa meistä tavallisista kuolevaisista suurelta summalta, mutta arvioimalla El Chapon varallisuutta summa asettuu oikeaan perspektiiviin.

El Chapon kokonaisvarallisuutta on myös tietysti todella hankala määritellä tarkasti. Mainio The Infographics Show Youtube-kanavalla olevalla aihetta käsittelevällä videolla on kuitenkin laskettu jonkinlainen arvio. Sen mukaan El Chapo nettosi vuodessa huumekaupalla 2-4 miljardia dollaria. Toki El Chapolla oli muitakin kuluja kuin vankilapako, mutta siitä huolimatta 2,5 miljoonaa dollaria tuskin kaatoi hänen talouttaan.

Meksikon huumesota

Karattuaan vankilasta El Chapo ei todellakaan jäänyt lepäämään laakereilleen. Heti vapauduttuaan hän pyrki Sinaloa-kartellin kanssa hallitsemaan Ciudad Juárezin kaupungissa olevia Yhdysvaltojen ja Meksikon välisiä rajanylityspaikkoja. Nämä rajanylityspaikat olivat alunperin Juárez-kartellin Carrillo Fuentesin perheen hallinnassa. Ei voida sanoa, että Sinaloa ja Juárez kartellien välit olisivat olleet erityisen lämpimät. Silti nämä kaksi suurta kartellia pääsivät tuolloin sopimukseen!

Tämä ei kuitenkaan tarkoittanut pysyvää rauhaa, sillä 11.9.2004 El Chapo kumppaneineen murhautti Juárez-kartellin pomon Rodolfo Carillo Fuentesin ja hänen vaimonsa.

Tämä selkkaus teki Juárezin kaupungissa päänäyttömön Meksikossa toimivien kartellien väliselle huumesodalle. Joulukuun 2006 jälkeen tämä sota on vaatinut yli 60 000 hengen ja tehnyt Meksikosta yhden maailman vaarallisimmista valtioista.

Huumesota Meksikossa on vaatinut valtavasti kuolonuhreja // Shutterstock

Joulukuussa 2006 Meksikoon tuli uusi presidentti Felipe Calderó, joka ilmoitti tukahduttavansa maassa riehuvan huumesodan. No tämä ei kovin hyvin onnistunut ja kartellit hallitsivat edelleen suuria alueita ja kävivät valtataisteluita keskenään!

Yhdysvalloilla ja huumepoliisi DEA:lla oli tietysti oma vahva roolinsa Meksikon huumesodassa. Jos teitä kiinnostaa niin Meksikon huumesota voisi olla yksi mielenkiintoinen videoaihe.

El Chaposta on sanottu, että hän oli mukana Sinaloan kartellin jokaisella osa-alueella. Toisin sanoen El Chapo mikromanageroi kaikkea mitä kartellissa tapahtui. Yksityiselämässä El Chapon päivät täyttyivät seksin harrastamisesta vieraiden naisten kanssa. Naisia oli kuulemma enemmän, kuin tavallinen ihminen voi käsittää!

El Chapon kannalta kaikki hyvä kuitenkin loppuu aikanaan. Hän oli pitkään piileskellyt Sierra Madren vuoristossa, mutta oli aikeissa lähteä Meksikon itärannikolle Mazatlánin rantakaupunkiin. Tämän tiesivät myös hänen henkilökohtaiset turvamiehensä, jotka jäivät kuitenkin kiinni poliisille. El Chapon kannalta ikävästi nämä turvamiehet kertoivat pomonsa tulevat muuttoaikeet poliisille.

Toi Mazatlánin kaupunki on mulle tuttu! Mun ystävä oli aikanaan kyseisessä kaupungissa vaihto-opiskelijana ja mää vierailin siellä. Vuosi oli 2006 ja silloin tuli vietettyä pari melko hupaisaa viikkoa tuossa rantakaupungissa. Yksityiskohdat tuosta vierailusta ehkä jätetään tämän videon ulkopuolelle!

22.2.2014 aamuvarhaisella Meksikon viranomaiset pidättivät El Chapon Mazatlánin rannalla sijainneesta hotellista. Hänen henkilöllisyytensä vahvistettiin sormenjäljen avulla, jonka jälkeen edessä oli lento maan pääkaupunki Mexico cityyn virallista tunnistamista varten.

Tämän jälkeen Mexicon Cityn kansainvälisellä lentokentällä pidettiin lehdistötilaisuus, jossa raudoissa ollut El Chapo laitettiin kameroiden eteen. Tämän jälkeen El Chapo lennätettiin Meksikon liittovaltion poliisin Black Hawk -helikoptereilla liittovaltion vankilaan Almoloya de Juárezin osavaltioon

Toinen vankilapako

Tällä kertaa El Chapo ei viihtynyt telkien takana yhtä kauan kuin edellisellä kerralla. On selvää, että häntä vartioitiin nyt kaikin mahdollisin tavoin. Tähän kuului tietysti myös se, että El Chapon viestintä ulkomaailman kanssa oli todella tarkan suurennuslasin alla.

Vankilassa El Chapo käyttäytyi esimerkillisesti niin vankilan henkilökuntaa kuin muita vankeja kohtaan. Vaikka pintapuolisesti kaikki olikin esimerkillisesti ja hyvin, niin pinnan alla kyti. Kirjaimellisesti.

El Chapon kumppanit olivat nimittäin ostaneet maa-alueen läheltä vankilaa. Tänne he olivat rakentaneet taloa. Tosin tässä kohtaa ei voida puhua ehkä varsinaisesta talosta, sillä ainoastaan niiden ulkoseinät olivat pystyssä.

Tämän talon oli tarkoitus toimia hämäyksenä operaatiolle, jota niiden sisälle suoritettiin. Tämä, melko uskalias, operaatio oli tunnelin kaivaminen vankilan alle, suoraan El Chapon selliin! Jos joku kuulostaa klassiselta vankilapaolta niin se on ehdottomasti tämä! Tällä tunnellilla oli mittaa puolitoista kilometriä ja se oli 170 cm korkea ja 70 cm leveä. Tunneli kulki noin 10 metrin syvyydessä maanpinnan alapuolella. Nämä mitata oli tarkoin mietietty, jotta huumekuningas El Chapo pystyisi kumartumatta liikkumaan tunnelissa.

Tunnelin kaivaminen ei ollut mikään helppo tehtävä. Ensinnäkin vankilan ympärillä oli hälyttimet, jotka reagoivat herkästi maanpinnan värähtelyihin. Toiseksi, uhkana oli koko ajan se, että Meksikon viranomaiset siirtäisivät El Chapon toiseen vankilaan.

Myös hämäykseksi rakennettu talo muodosti oman riskinsä, sillä se keräsi jatkuvasti ympärilleen ihmettelijöitä. Kaivettu maa aine oli myös ongelma. Tämä ratkaistiin siten, että tunneliin rakennettiin raide, jonka avulla maa-ainesta pystyttiin kuljettamaan nopeasti tunnelista hämäykseksi rakennetun talon sisälle. Täältä sitten miehet kuljettivat jatkuvasti maata talon ympärillä olevalle pellolle. Näin tästä maa-aineksesta ei muodostunut epäilyttävää kasaa minnekkään.

Tunnelin rakentamiseen kului aikaa 16 kuukautta. Tämä on hämmästyttävän nopea aika, sillä tunnelinkaivajilla ei ollut käytössään vain alkeellisia työkaluja. Poran käyttö esimerkiksi olisi nopeuttanut merkittävästi kaivuutöitä, mutta ääni joka siitä lähti olisi varmasti kiinnittänyt jonkun huomion! Lisäksi se olisi varmasti huomattu myös vankilan ympärille sijoitetuilla antureilla, jotka tarkkaillivat maanpinnan liikkeitä.

Lopulta 11.7.2015 tunneli oli valmis ja El Chapon apulaiset puhkaisivat lattian El Chapon sellissä olevaan suihkutilaan. Viimeinen havainto El Chaposta vankilan turvakameroissa oli 20.52, jolloin hän oli suihkutilan lähellä. Itse suihkutilassa ei kameroita ollut.

Kun vartijat eivät nähneet kameroissa El Chapoa 25 minuuttiin he menivät hänen selliinsä vain huomatakseen, että El Chapo oli poissa. Samalla löydettiin myös tunneli. Hauska yksityiskohta on se, että kun tunneli tutkittiin, sieltä löydettiin moottoripyörä. El Chapo oli siis kylmän viileästi huristellut moottoripyörällä tunnelia pitkin vapauteen.

El Chapo jäi kiinni Hollywood-unelman takia

Röyhkeän paon tehnyt El Chapo oli siis nyt jälleen vapaalla jalalla. Vankilapako oli äärimmäisen suuri nöyryytys meksikolaisviranomaisille ottaen huomioon, että El Chapo oli onnistunut jo aikaisemminkin pakenemaan.

Oli selvää, että viranomaisille oli äärimmäisen tärkeätä päästä jälleen nopeasti El Chapon jäljille. Tämä myös onnistui ja El Chapo jäi kiinni uudestaan vuoden 2016 tammikuussa.

Tämä pidätys ei ollut pelkästään seurausta viranomaisten nohevasta jäljitystyöstä. El Chapo oli nimittäin päättänyt, että hänestä pitäisi tehdä elokuva. Hän oli neuvotellut useiden näyttelijä- ja tuottajatahojen kanssa siitä, miten hänen elämästään saataisiin tehtyä täysiversinen Hollywood elokuva.

Tutkijat saivat vihiä yhteydenpidosta näyttelijöiden ja tuottajien kanssa, ja se auttoi heitä jäljittämään Guzmanin Los Mochisissa Luoteis-Meksikossa sijaitsevaan taloon. El Chapo oli meinannut jäädä kiinni jo kerran lokakuussa, mutta poliisit eivät lähestyneet häntä, sillä hän oli lasten seurassa kaupassa.

Kiinnijäämisen jälkeen El Chapo palautettiin vankilaan, josta hän oli tunnelin kautta paennut!

El Chapo tuomitaan Yhdysvalloissa

El Chapo oli merkityksellinen rikollinen Yhdysvalloissa ja hänellä oli useita kymmeniä pidätysmääräyksiä useissa Yhdysvaltojen osavaltioissa. Tämän vuoksi Yhdysvallat halusi itse tuomita El Chapon ja passittaa hänet vankilaan! Maa myös nimesi El Chapon maailman vaikutusvaltaisimmaksi huumepomoksi.

Yhdysvaltojen huumepoliisi DEA on ollut vahvasti mukana El Chapon jahtaamisessa // Shutterstock

Tähän pyyntöön suostuttiinkiin ja vuoden 2017 tammikuussa ilmoitettiin, että El Chapo oli siirretty Yhdysvaltoihin! El Chapo oli yrittänyt valittaa tästä siirrosta, mutta siihen ei oltu suostuttu. Yhdysvaltojen piti myös luvata, ettei El Chapo saa kuoleman tuomiota. Meksiko on lakkauttanut kuolemantuomion, eikä luovuta kansalaisiaan maihin, joissa heitä saattaa odottaa teloitus.

Oikeydenkäynti Yhdysvalloissa alkoi vuonna 2018 ja seuraavana vuonna 61-vuotias El Chapo sai New Yorkissa tuomion kymmenestä rikoksesta, joista häntä syytettiin. Oikeudenkäynti oli mittava ja sen aikana kuultiin kymmeniä todistajia ja nähtiin valtava määrä todistusaineistoa. Raskauttavinta antia El Chapon kannalta olivat hänen läheistensä todistajalausunnot, jotka todistivat häntä vastaan.

El Chapo sai elinkautisen vankeusrangaistuksen ja sen lisäksi 30 vuoden tuomion! Mää jotenkin jaksan aina ihmetellä näitä jenkkien tuomioita. Kärsitäänkö tuo 30 vuotta sitten tuonpuoleisessa?

Kalliovuorten Alcatraz on El Chapon uusi koti

El Chapo on laitettu istumaan loppuelämän tuomiotaan ADX Florenceen, joka on ainoa laitos Yhdysvalloissa, joka on kokonaan turvallisuusluokassa kuusi eli supermax. Vankilaa vuosina 2002-2005 johtanut Robert Hood on kuvaillut tässä vankilassa elämistä ”kuolemaa pahemmaksi” kohtaloksi. Kukaan ei ole vielä paennut 90-luvulla rakennetusta vankilasta.

Florencen vankilassa vangit joutuvat elämään melko karuissa olosuhteissa. Sellit ovat äänieristettyjä ja kooltaan 2,1 x 3,7 metriä. Sellissä on tuoli, pöytä ja sänky, jotka ovat valettu betonista. Sellin vessa ja lavuaari ovat metallisia. Selleissä on pieni ikkuna, jotka on suunniteltu siten, etteivät vangit näe laitoksen muuren ulkopuolelle taivasta lukuun ottamatta. Tässä huipputurvallisessa vankilassa ei ole yhteisiä ruokailuja ja vangit nauttivat ateriansa omissa selleissään. Osalla vangeista on mahdollisuus saada selliin televisio ja kirjoja.

Myös ulkoilu on osalle vangeista mahdollista. Tämä tapahtuu hieman asuinselliä suuremmassa häkissä, josta näkee vain taivaan. Vapaasti ei täälläkään voi olla, sillä jaloissa, käsissä ja vatsan ympärillä on raudat ja ketjut.

Näistä ”eduista” El Chapo tuskin pääsee hirvittävästi nauttimaan!

Lähteitä ja tutkittavaa

https://youtu.be/-E_TWPCkqy4

https://www.nytimes.com/interactive/2015/07/13/world/americas/mexico-drug-kingpin-prison-escape.html

https://www.usatoday.com/story/news/world/2015/07/12/joaqun-guzmn-loera-mexico-drug-lord-el-chapo/30043579/

https://yle.fi/uutiset/3-10882665

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/grafiikka-huumeparoni-el-chapon-uskomaton-pako-nain-kaikki-tapahtui/5227202

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000001940313.html

https://fi.wikipedia.org/wiki/Joaqu%C3%ADn_Guzmán_Loera

https://www.businessinsider.com/the-story-of-el-chapos-escape-from-prison-in-a-laundry-cart-2021-7?r=US&IR=T

https://www.reuters.com/article/us-usa-mexico-el-chapo-supermax-idUSKCN1UC142

https://globalnews.ca/news/4955760/el-chapo-guilty-prison-supermax/

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000007822255.html

https://www.reuters.com/article/us-usa-mexico-el-chapo-profile-newsmaker-idUSKCN1Q12E8

https://web.archive.org/web/20161206123423/http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000002878885.html

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sinaloa_(kartelli)

https://www.britannica.com/topic/Sinaloa-cartel

https://edition.cnn.com/2016/07/01/world/a-history-of-el-chapos-reign/index.html

https://www.businessinsider.com/mexico-to-close-puente-grande-prison-famous-for-chapo-escape-2020-9?r=US&IR=T

https://www.theguardian.com/world/2014/feb/22/joaquin-guzman-mexican-drug-lord

https://youtu.be/FVvQaC0dUbo

https://en.wikipedia.org/wiki/ADX_Florence

https://www.corrections1.com/escapes/articles/5-things-to-know-about-the-escape-proof-supermax-prison-Nw3H6vQbd0EN0mhttps://www.bbc.com/news/world-latin-america-35271257Sd/

https://www.mexicanist.com/l/torture-prison-and-death-the-fate-of-el-chapo-guzman-women/

https://nypost.com/2018/11/27/el-chapo-smuggled-500m-worth-of-cocaine-inside-jalapeno-cans-testimony/'https://web.archive.org/web/20140829191149/http://www.washingtonpost.com/world/the_americas/the-mexican-drug-lord-chapo-guzman-is-in-prison-but-he-might-live-by-his-own-rules/2014/08/28/1878a689-aeaf-4d4f-a8bc-fca2dab3a02e_story.html

https://abcnews.go.com/International/inside-mexican-drug-lord-el-chapos-2nd-prison/story?id=32414208

https://edition.cnn.com/2015/07/12/americas/mexico-el-chapo-escape-sinaloa-cartel-tunnels/index.html

https://www.aamulehti.fi/ulkomaat/art-2000007338429.html

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006121263.html

https://youtu.be/-E_TWPCkqy4

https://www.aamulehti.fi/ulkomaat/art-2000007338428.html

https://yle.fi/uutiset/3-9413596

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/a6e9081c-40d8-431a-bed7-759b77a9f924

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006176363.html

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/cc06a09c-d8b7-404b-acfb-a748096634c1

Petteri Mikkonen

Kiinnostunut kaikesta! Youtuben parhaat dokumentit!