Tsunami Intian valtamerellä 2004

Petteri Mikkonen
Petteri Mikkonen

26.12.2004 Intian valtamerelle tapahtui valtava maanjäristys, joka aiheutti valtavia hyökyaaltoja, jotka aiheuttivat valtavia tuhoja Kaakkois-Aasiassa.

Kyseessä oli yksi historian suurimmista katastrofeista. Tapaus kosketti myös suomalaisia syvästä, sillä onnettomuudessa kuoli 179 suomalaista ja se on suurin suomalaisia kohdannut yksittäinen suuronnettomuus rauhan aikana.

🌊 Mikä on tsunami

Yleisesti tsunamia käytetään synonyymina hyökyaallolle. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa, sillä tsunami ja hyökyaalto syntyvät eri tavalla. Hyökyaalto syntyy ilman liikkeistä ja vuorovesi-ilmiön seurauksena, kun taas tsunami syntyy meren pohjassa esimerkiksi mannerlaatan painumisen seurauksena. Toisaalta tsunamin voi aiheuttaa myös tulivuoren purkautuminen tai meteoriitin iskeytyminen valtamereen.

Tsunami poikkeaa tavallisesta tuulen kehittämästä hyökyaallosta myös siinä, kuinka pitkä väli aalloilla on. Tavallisessa hyökyaallossa aallot seuraavat toisiaan enintään 20 sekunnin välein, kun taas tsunamissa kahteen peräkkäiseen aaltoon saattaa kulua viidestä minuutista aina puoleentoista tuntiin!

Valtaosa tsunameista syntyy juuri Intian valtamerellä, jolle on annettu englannin kielinen nimitys Tyynen meren tulirengas. Tämä vyöhyke on hevosenkengän muotoinen ja 40 000 kilometriä pitkä. Siellä sijaitsee myös suurin osa maapallon aktiivisista ja ei-aktiivisista tulivuorista.

🌊 Mikä aiheutti tsunamin joulukuussa 2004?

Indonesian edustalla, Sumatran saaren pohjoisosan länsipuolella, tapahtui syvällä valtameren pohjassa maanjäristys klo 7,58. Kyseinen maanjäristys oli magnitudiltaan 9,1. Magnitudi on tapa mitata maanjäristyksen suuruutta ja voimakkuutta itse maanjäristysaaltojen lähteessä. Sen aiheutti kun intian mannerlaatta painui burman mannerlaatan alle jopa 20 metriä.

Sunduktiovyöhyke, eli alue, missä painuminen tapahtui oli 1600 kilometriä pitkä. Tätä järistystä seurasi yhteensä 140 jälkijäristystä. Joista suurin tapahtui Nikobaarien saaristossa kolme ja puoli tuntia ensimmäisen järistyksen jälkeen.

Tapahtuman johdosta Burman mannerlaatta pullistui ja siihen syntyi valtavia jännitteitä. Lopulta burman mannerlaatta luisui nopeasti takaisin Intian mannerlaatan päälle, jolloin vapautui valtavasti energiaa, joka vastasi 5 megatonnia TNT-räjähdettä (Trinitrotolueeni). Tämä on kaksi kertaa enemmän energiaa, mitä yhteensä kaikki toisessa maailmansodassa tapahtuneet räjähdykset.

🇮🇩 Valtavat aallot osuvat Indonesiaan

Mannerlaattojen äkillinen liike sai aikaa nopean sysäyksen, joka nosti koko sen yläpuolella olevan vesikerroksen liikkeeseen.

Tsunamit, kuten monet muutkin luonnonilmiöt käyttäytyvät eri tavalla syvässä ja matalassa vedessä. Syvällä meressä, aallon korkeus oli vain tuskin havaittavat puoli metriä, mutta sen etenemisnopeus oli 800 kilometriä tunnissa. Rannan läheisyydessä aallon nopeus hidastuu 30–40 kilometriin tunnissa.

Rannan läheisyydessä valtavat vesimassat puristuvat äkkiä yhteen. Lopputuloksena on valtavan, muurin kokoinen aalto, joka vyöryy kohti sisämaata.

Erittäin tuhoisia tsunameita syntyy noin viidentoista vuoden välein, mutta ne eivät kuitenkaan aiheuta lähellekkään aina vuoden 2004 tsunamin kaltaisia tuhoja. Tästä tsunamista teki poikkeuksellisen tuhoisan aaltojen valtavan etenemisnopeuden lisäksi se, että maanjäristyskohta oli vain 160 kilometrin etäisyydellä Sumatran pohjoisosan länsirannalta. Ensimmäiset valtavat aallot iskeytyivät Sumatran saarelle vain 20 minuuttia maanjäristyksen jälkeen.

Tuhoutunut kylä Sumatralla

Tuohon aikaan tsunamien ennustaminen Intian valtamerellä ei ollut yhtä hyvällä tasolla kuin tänä päivänä, joten kerrostalon kokonaiset aallot tulivat ihmisille täysin yllätyksenä.

Vettä tulvi ranta-alueille jopa 4-6 metriä Monissa kohdin rannikkoa aallot työntyivät jopa 3 kilometrin päähän sisämaahan. Koska ihmiset Indonesiassa eivät olleet varautuneet tsunamiin, menehtyi ensimmäisten aaltojen aikana välittömästi 100 000 ihmistä. Myös takaisin vetäytyvä vesi aiheutti massiivisia tuhoja.

🌎 Tuhoalue laajenee

Kaikki aallot etenevät ne synnyttäneestä lähteestä poispäin. Näin on siis myös tsunamien tapauksessa ja rannikot, jotka ovat suurien maa-aluiden varjossa, ovat yleensä turvassa. Intian valtameressä tapahtunut maanjäristys tapahtui lähes pohjois-etelä-suunnassa. Tämän takia suurin tuhovoima vaikutti Itä-länsisuunnassa, jossa tsunami eteni leviämättä juurikaan sivuille.

Erityisen pahoja tuhoja kärsiä Indonesian lisäksi Intia, Thaimaa ja Sri-Lanka. Thaimaan edustalle aallot tulivat noin puolitoista tuntia maanjäristyksen jälkeen. Sri-Lankan ja Intian itä-osat aallot saavuttivat parissa tunnissa. Thaimaassa ja Sri-Lankassa oli alueita, joissa tsunamin voimakkuus nousi samaan luokkaan kuin Sumatran saarella Indonesiassa. Thaimaassa tuhovoimaa lisäsi myös se, että vuorovesi oli tuolloin korkeimmalla kohdalla.

Tuhoalue Sri-Lankassa (Sarvodaya Shramadana, CC-BY-SA 2.0)

Tsunamin tuhovaikutukset ulottuivat yli 4 000 kilometrin päähän Afrikan itärannikolle Somaliaan, Keniaan ja Tansaniaan. Jopa Chilessä mitattiin 2 metriä korkea tsunami.

Tsunami voi kuitenkin kiertyä maa-alueiden ympäri. Näin kävi myös vuoden 2004 tsunamin kohdalla ja se iskeytyikin voimalla Sri-Lankan länsirannikolle ja Intiassa sijaitsevaan Keralan osavaltioon.

🇫🇮 Suomalaiset tsunamin keskellä

Suurimmat menetykset suomalaisille tapahtuivat Thaimaassa, joka oli tuohon aikaan jo suosittu turistikohde. Myös sesonki oli kuumimmillaan. Katastrofin jälkeen paikalliset aloittivat avustustoimenpiteet välittömästi ja viranomaisetkin tunnin kuluessa. Paikalliset sairaalat täyttyivät pahasti katastrofissa loukkaantuneista ja monet siirrettiin Bangkokin lähistölle hoitoon.

Suomessa viranomaisten toiminta alkoi seuraavana päivänä 27.12, jolloin tehtiin päätös, että kaikki katastrofialueella olleet suomalaiset evakuoidaan. Lennoilla kotiutettiin Suomeen noin 3300 henkilöä. Tämän lisäksi erinäisillä reittilennoilla suomalaisia palasi kotiin noin 400.

Suomen hallitusta on myöhemmin kritisoitu voimakkain sanankääntein pelastustöiden hitaasta aloittamisesta. Tuolloinen Euroopan keskuspankin varapääjohtajan Sauli Niinistön mukaan ulkoministeriön virkamiehet eivät aluksi uskoneet, kun hän soitti ja kertoi tuhojen laajuudesta. Niinistö oli poikansa kanssa selviytynyt kiipeämällä betoniseen sähkötolppaan.

🌊 Miten vastaavalta katastrofilta vältytään tulevaisuudessa?

Tsunameista varoittavia järjestelmiä on ollut käytössä jo 1950 luvulta lähtien. Varoitusjärjestelmät perustuu merenpohjassa olevaan painemittariin, joka seuraa veden paineen muutoksia. Nämä mittaustiedot kulkevat sitten eri puolille maailmaa.

Intian valtamerellä on vuoden 2004 tsunamin jälkeen asennettu lukuisia tällaisia meren pohjassa olevia mittareita. Kuitenkin, vaikka nämä olisivat olleet käytössä jo 2004, ei tuhoja Indonesiassa olisi pystytty välttämään, koska tsunami eteni rannikolle niin lyhyessä ajassa.

Sen sijaan muualla Kaakkois-Aasiassa tapahtuvia tuhoja olisi merkittävästi pystytty vähentämään, kun tieto tsunamista olisi saavuttanut muut alueet ajoissa!

Onnettomuudet ja luonnonkatastrofit

Petteri Mikkonen

Kiinnostunut kaikesta! Youtuben parhaat dokumentit!