Ullanlinnan Surma

Petteri Mikkonen
Petteri Mikkonen

Viime viikon lauantaina (17.12) alkuillasta Helsingin poliisi tiedotti, että se tutkii epäiltyä henkirikosta Ullanlinnassa Raatimiehenkadulla. Poliisi kertoi, että Epäillyn henkirikoksen uhri on Ullanlinnassa asunut vuonna 1975 syntynyt nainen.

Tieto tapauksesta levisi nopeasti lehtien ja sosiaalisen median välityksellä. Mä en yhtään ihmettele, että tämä henkirikos on herättänyt ihmisten mielenkiinnon. Tapaukseen liittyy poikkeuksellisia seikkoja, joihin ei kovin usein törmää.

Tämä video käsittelee tuota poikkeuksellista henkirikosta.Pääpaino tällä videolla on selvittää, minkälainen ihminen tämän henkirikoksen takana on. Synkästä aiheesta huolimatta tää video ei sisällä väkivaltaista kuvitusta tai kuvailua!

Tiedot tähän videoon on otettu suomalaisista uutislähteistä!

Voit katsoa artikkelin myös videomuodossa:

Intro 2

Moikka mun nimi on Petteri - Mikä on sun mielestä mielenkiintoisin suomalainen rikostapaus?

Jos mun pitäis valita niistä, mistä oon jo tehnyt videon, niin valkkaisin varmaankin Raisa Räisäsen katoamisen! Jos tapaus ei oo sulle tuttu, oon tehny siitä kaksi videota!

Ylipäätänsä oon koonnu kaikki mun tosielämän rikostarinat yhdeksi soittolistaksi ja linkin sinne löydät tämän videon kuvauskentästä!

Tän videon kommenttikenttään voi myös ehdotella mielenkiintoisia tapauksia, joista haluaisit saada videon tulevaisuudessa.

Jos tän kaltainen sisältö kiinnostaa sua, niin tilaa mun kanava ja laita ilmoituskellot päälle! Arvostan tällaista elettä todella paljon!

Tapahtumien kulku

Poliisi sai perjantaina 16.12 ilmoituksen, että Ullanlinnassa asuva vuonna 1975 syntynyt nainen ei ollut palannut kotiinsa työpäivän jälkeen! Nainen työskenteli finanssialalla.

Naisen läheiset olivat perjantaina jo todella huolissaan tästä naisesta, sillä he olivat poliisille ilmoituksen lisäksi tehneet ilmoituksen myös Facebookiin. Etsijät kertoivat perjantaina, että kadoksissa oleva nainen oli lähtenyt aamulla töihin, mutta töissä häntä ei oltu enää nähty.

Vapaaehtoisten etsijöiden lisäksi, myös poliisi etsi kadonnutta naista jo perjantaina. Tämähän on sinänsä jo itsessään musta hieman erikoista, koska harvoin ihmistä ruvetaan etsimään välittömästi sen jälkeen, kun hänet on ilmoitettu kadonneeksi. Perjantaina poliisipartio kävi myös naisen ja tämän puolison asunnossa jututtamassa naisen aviomiestä. Poliisi ei kuitenkaan tuolloin havainnut mitään epäilyttävää, joka olisi vaatinut välittömiä toimenpiteitä.

Aviomies osallistui myös kadonneen vaimonsa etsintään. Eräs samassa talossa asunut henkilö kertoi, että oli nähnyt tämän aviomiehen kahden poliisin seurassa talon alaovella perjantai iltana klo 23 aikoihin.

Tämä välitön etsintöjen aloitus kielii mun mielestä siitä, että Poliisilla oli jo tässä vaiheessa tieto, että kyseiseen tapaukseen saattaa liittyä jotain epäilyttävää. No tähän asiaan palataan myöhemmin tällä videolla.

Tätä asiaa pohdittiin myös Helsingin Sanomissa. Rikostarkasta Jari Koski kommentoi tätä lehdelle seuraavasti:

”Helsingissä tulee vuosittain useampi sata ilmoitusta kadonneesta henkilöstä. Toisin kuin ehkä mediasta tai muualta on saattanut lukea, meillä ei ole mitään ohjenuoraa tai proseduuria, että jos ihminen ilmoitetaan kadonneeksi, meidän pitäisi odottaa jonkin aikaa, ennen kuin teemme yhtään mitään.”

Poliisi siis tekee riskiarvioin jokaisen kadonneen kohdalla.

Ainakin mun tutkimissa tapauksissa on kuitenkin enemmän sääntö kun poikkeus, että poliisi aloittaa etsinnät vasta huomattavasti myöhemmin! Esimerkiksi äskettäin tein kaksi videota Riina Mäkisen katoamisesta. Tuossakin tapauksessa poliisi aloitti etsinnät vasta useiden päivien jälkeen siitä, kun Riina Mäkinen oli ilmoitettu kadonneeksi!

Hufvudstadsbladetin mukaan kadonneen naisen ja tämän aviomiehen oli tarkoitus järjestää launtaina pikkujoulut ystävilleen. Mies oli kuitenkin ilmoittanut perjantaina, että juhlat olivat peruttu.

Seuraavana päivänä eli lauantaina yhdeksän aikaan aamulla kadonneen naisen kanssa samassa talossa asunut mies näki kauppaan mennessään kun tämän kadonneen naisen aviomies yritti ulkovaatteissa lastata jotakin porttikongissa odottavaan autoon. Kyseisen silminnäkijä epäili, että kyseessä olisi ollut matto jätesäkissä.

Kun mies palasi kaupasta auton lastaus porttikongissa oli edelleen kesken. Tämä silminnäkijä kertoi, että auton lastauksen parissa touhunnut mies ei vaikuttanut mitenkään hermostuneelta, eikä mikään tämän toiminnassa herättänyt mitään epäilyksiä! Hän kertoi, että oli parhaillaan siivouspuuhissa.

No joku kuitenkin osasi epäillä jotain ja kutsui poliisit paikalle. Tällöin paljastui, että mies oli yrittänyt siirtää kuollutta vaimoaan autoonsa. Mies pidätettiin välittömästi. Henkirikoksen epäillään tapahtuneen pariskunnan yhteisessä asunnossa, jossa poliisi olisi siis käynyt jo edellisenä päivänä.

Epäilty aviomies on lääketieteen tohtori ja työskenteli psykiatrina

Mainitaan tähän väliin, että tällä hetkellä poliisi tutkii tätä tapausta rikosnimikkeellä tappo. Poliisi on kuitenkin kertonut, että rikosnimike voi tutkinnan edessä vielä muuttua.

No tämä epäilty vuonna 1974 syntynyt mies on koulutukseltaan lääketieteen tohtori ja työskenteli psykiatrina. Mä en nyt tarkoituksella mainitse epäillyn nimeä, vaikka se helposti internetistä löytyykin.

Mä tein omia tutkimuksia ja päädyin epäillyn LinkedIn-profiiliin. Viimeisenä työpaikkana mainitaan Terveystalo, jossa mies oli työskennellyt marraskuusta 2018. TIttelinä, Ainakin LinkedInin mukaan on Regional Medical Director. Mä en ole kovin hyvä titteleiden kanssa, mutta suoraan toi kääntyy suomeksi alueellinen lääketieteellinen johtaja.

Terveystalon oman tiedotteen mukaan epäilty olisi työskennellyt Terveystalossa oman yrityksensä kautta. Samaisessa tiedotteessa mainitaan, ettei epäillyllä lääkärillä ole ollut vastsaanottoja Terveystalossa useaan kuukauteen.

Terveystalo on myös ilmoittanut saaneensa joitain yksittäisiä yhteydenottoja asiakkailtaan liittyen tähän henkirikokseen.

LinkedInin mukaan tää mies on tehnyt todella mittavan uran. Hän on aikaisemmin työskennellyt johtavassa asemassa julkisessa terveydenhuollossa sekä sosiaalipalveluita tuottavassa yrityksessä.

Miehen raha-asiat olivat myös hyvällä mallilla. Edellisellä tilikaudella hänen oma yrityksensä teki voittoa yli 200 000 euroa. Verotietojen mukaan epäillyn ansiotulot olivat viime vuonna 120 000 euroa.

Epäilty mies on väitellyt tohtoriksi Helsingin yliopistosta. Väitöskirjassa hään selvitti, millaisia tekijöitä rikollisten uusijoiden taustalta löytyy. Väitöskirjassa esitettyjen arvioiden perusteella väkivaltaisuudesta puolet johtuu perimästä ja puolet ympäristön vaikutuksesta.

Väitöskirjassa tutkittiin geenimuotoa, jonka kantajilla on suurempi riski väkivaltaiseen käytökseen.

Väitöskirjan kirjoittamisen jälkeen on jatkanut tieteellistä uraansa ja ollut mukana usean vertaisarvioidun tutkimusartikkelin kirjoittamisessa.

On jotenki erikoista ajatella, että henkirikoksesta syytetty mies tutki väitöskirjassaan väkivaltaa.

Tää mies on ollut myös eräässä Ylen dokumentissa 20 vuotta sitten. Tuossa dokumentissa hänet tunteneet henkilöt kuivailivat miestä omalaatuiseksi, jopa boheemiksi porsaanaksi, joka ei kuitenkaan vaikuttanut aggressiiviselta tai pelottavalta.

Tossa dokumentissa epäilty mies kertoo syitä, miksi hän halusi juuri psykiatriksi. Hän kertoi esimerkiksi tuolloin 20 vuotta sitten, että

Aloin opiskella lääkäriksi, koska halusin auttaa ihmisiä. Nyt valmistumisen jälkeen minusta tuntuu, että minulla on mahdollisuuksia sekä työkaluja, joiden avulla voin auttaa ihmisiä!

Toisaalta mä en tiedä, onko 20 vuotta vanhoilla ajatuksilla ja lääkärinmotiiveilla mitään tekemistä enää tämän viikko sitten tapahtuneen henkirikoksen kanssa.

Tosin luovuus on sana, jota epäillyn miehen kohdalla on käytetty myös aivan viime aikoina. Eräs äiti kertoi etsineensä tammikuussa 2021 nuorisopsykiatria seitsemäsluokkalaiselle lapselleen. He olivat päätyneet tämän nyt henkirikoksesta epäillyn miehen asiakkaiksi.

Toi Äiti kertoi, että mies oli hyvin luova ja esitti hyvin rohkeita ratkaisuja. Hän mainitsi, että kyseessä ei ollut mitenkään tunnollinen tai standardeja kumartava tyyppi.

Miehen Ex-vaimolla on kuitenkin hieman toisenlaista kerrottavaa. Pariskunta oli nimittäin setvinyt oikeudessa asti jotakin riita-asiaa. Ex-puoliso koki entisen miehensä käytöksen uhkaavaksi, hyökkääväksi, syytteleväksi ja painostavaksi.

No tää Riita-asia meni sitten sovitteluun, johon molemmat osapuolet olivat suostuvaisia. Tosin sovittelua ei kestänyt kovinkaan pitkään, kun mies halusi lopettaa sen. Asiaa ei ole käsitelty sittemmin käräjäoikeudessa.

Sellainen maininnanarvoinen asia tästä miehestä on se, että Valviran teettämän selvityksen perusteella miehen ammatinharjoittamisoikeutta päätettiin rajoittaa vuonna 2014. Taustalla oli huoli potilaiden turvallisuudesta

Rajoituksen voimassaoloaikana mies sai harjoittaa lääkärin ammattia vain julkisella sektorilla ja vain toisen täysin valtuutetun lääkärin valvonnassa. Hän ei myöskään saanut toimia päivystystehtävissä.

No se miksi tän miehen ammatinharjoittamisoikeutta rajoitettiin ei ole selvillä. Merkittävä osa selvityksen yksityiskohdista on salattu, eikä alkuperäinen perustelu potilasturvallisuuden vaarantumiselle ole tiedossa.

Valvira luopui näistä rajoitteista 30. maaliskuuta 2015. Edelleen sekään ei ole julkista, miksi näistä rajoitteista luovuttiin!

Valvira perustelee asiakirjojen salaisuutta viranomaisten toiminnan julkisuutta koskevan lain 24. pykälän kohdalla 25, jonka mukaan viranomaisella on oikeus salata asioita, mikäli ne sisältävät tietoja esimerkiksi sosiaalihuollon asiakkaasta, palvelusta tai henkilön terveydentilasta, terveydenhuollon tai kuntoutuksen palvelusta tai seksuaalisesta suuntautumisesta tai käyttäytymisestä.

Vangitsemisoikeudenkäynti Auroran sairaalassa

Viime tiistaina 20.12 mies määrättiin vangittavaksi todennäköisin syin taposta epäiltynä. Erikosita tässä vangitsemisoikeudenkäynnissä oli se, että se käytiin poikkeuksellisesti Auroran psykiatrisessa sairaalassa.

Toimittajilla ei ollut pääsyä tietenkään tonne Auroran sairaalan, mutat he saivat kuitenkin seurata oikeudenkäyntiä videoyhteyden välityksellä Helsingin käräjäoikeuden tiloista.

Itse epäiltyä miestä ei toimittajille kuitenkaan näytetty. Seuraavaksi mies siirrettään Turun vankimielisairaalaan!

Tätä videota tehdessä mulla ei ainakaan ole vielä tietoa, onko poliisi päässyt edes kuulustelemaan vielä tätä epäilyä. Ainakaan alkuviikon aikana kuulusteluita ei oltu vielä tehty.

No nyt on sitten paljon pohdittu erinäisissä foorumeissa sitä, voisiko tämä mies koulutuksensa ja ammattinsa puolesta pystyä jollakin tavalla feikkaamaan omaa mielentilaansa.

No iltalehti kysyi tätä Oikeuspsykiatri Alo Jüriloolta. Ompas muuten erikoinen nimi! No Jüriloom mukaan huijaaminen mielentilatutkimuksissa on todella vaikeaa.

Jüriloon mukaan suomalainen mielentilatutkimus on maailman paras. Tutkimuksen tekeminen kestää kaksi kuukautta ja siihen voidaan hakea tarvittaessa jopa jatko-aikaa.

Tää mielentilatutkimuksen tekeminen ei ole siis mikään lyhyt prosessi eikä sitä tee yksittäinen ihminen, vaan tapaukseen erikoistunut tiimi. Lisäksi on tärkeä huomata, että mielentilatutkimuksessa ei haeta tutkittavan sen hetkistä mielentilaa, vaan sitä mielentilaa, joka hänellä oli rikoksen tekohetkellä.

Oikeuspsykiatri Jüriloon mukaan mahdollisuus siihen, että ihminen kykenisi simuloimaan jotain psyykkistä häiriötä koko pitkän mielentilatutkimuksen ajan on minimaalisen pieni.

Lisäksi tässä voi tietysti pohtia myös sitä, miksi joku haluaisi tahallaan itsensä tahdosta riippumattomaan hoitoon! Suomessa vankilatuomiot ovat usein tätä lyhyempiä.

Epäilty mies ajoi auton mereen Kauppa­torilla

Epäilty mies on ollut osallisena melko erikoisessa tapahtumasarjassa vuonna elokuussa 2021. Nimittäin tuolloin hän sai sakkotuomion liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ajettuaan autolla mereen Helsingin Kauppatorilla.

Auton kyydissä oli tämä nyt surmattu nainen, sekä neljä lasta. Lapset eivät olleet heidän yhteisiään vaan aikaisemmista liitoista

Mies kertoi tuolloin vuonna 2021 kuulusteluissa olleensa koeajamassa autoa perheensä kanssa. Hän kertoi seonneensa auton ohjauslaitteissa ja luulleensa laittaneensa pakin päälle, kun vahingossa painoikin kaasua.

Kuulusteluissa mies kertoi että kyse oli täysin vahingosta ja että tapaus oli hänelle hyvin traumaattinen. No autossa olijoilla ei ollut vaatimuksia asian suhteen ja poliisi päätti tutkinnan ja antoi miehelle sakkoja!

No nyt, kun tää henkirikos on paljastanut, tääkin tilanne näyttäytyy hieman erilaiselta. Toki kyseessä voi olla vahinko, kuten mies kuvasi, mutta ainakin mulle nousee mieleen myös vaihtoehto teon tahallisuudesta.


Tossa tilanteessa oli todella lähellä käydä pahasti ja ilman lähellä olevien ihmisten apua olisi varmasti käynytkin!

Kaiken kaikkiaan hyvin surullinen tapaus. Valitettavasti parisuhdeväkivalta ei ole Suomessa harvinaista. Tutkimusten mukaan väkivaltaa on kokenut kolmasosa naisista ja viidesosa miehestä. Useimmiten uhri on ollut nainen ja tekijä mies.

Yksikin tällainen tapaus on ehdottomasti liikaa.

Lähteitä ja tutkittavaa

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/d0f6417a-a42e-498a-ada3-155e6a64c933

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/e6fae586-931d-4680-89ad-f4441663ef32

https://yle.fi/a/3-5886211

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009274168.html?utm_medium=promobox&utm_campaign=hs_tf&utm_source=is.fi&utm_content=promobox

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/ffaf4d48-477e-4b26-9745-8c396db183b6

Petteri Mikkonen

Kiinnostunut kaikesta! Youtuben parhaat dokumentit!