Vladimir Putin - Hirmuhallitsija

Petteri Mikkonen
Petteri Mikkonen

Vladimir Putin on tällä hetkellä henkilö, jonka tekemisiä lähes kaikki maailman ihmiset seuraavat.

Venäjän aloittama sota Ukrainassa on saanut ihmiset tosissaan pohtimaan, mitä Venäjän presidentti oikein ajattelee ja mitkä ovat hänen lopulliset tavoitteensa!

Ymmärtääkseen Putinin nykyisiä toimia on syytä katsoa taaksepäin historiaan ja niihin lähtökohtiin, mistä hän on ponnistanut Venäjän valtionpäämieheksi, asevoimien ylipäällikköksi ja maan korkeinpaan virkaan!

Voit katsoa artikkelin myös videomuodossa!

Nuori Vladimir Putin

Vladimir syntyi Leningradissa 7. 10.1952 työläisperheeseen. Hänellä oli kaksi vanhempaa veljeä, jotka kuolivat nuorena.

Vladimirin isä Vladimir Spiridonovitš Putin ja äiti Maria Ivanovna olivat tehdastyöläisiä. Äiti Maria oli ortodoksinen, joten nuori Vladimir sai myös ortodoksisen kasteen.

Putinien perhe asui Leningradissa pienessä, ainoastaan 17 neliömetrin kokoisessa huonokuntoisessa huoneessa, joka oli osa isompaa huoneistoa. Huoneessa asui Putinin perheen lisäksi asui myös kaksi muuta perhettä.

Vladimir aloitti koulun seitsemän vuotiaana, mutta ei menestynyt opinnoissaan kovinkaan hyvin. Hänen käytöksessään oli myös moitittavaa, eikä häntä tämän vuoksi hyväksytty puolueen lapsijärjestöön, pioneereihin.

Urheilu ja etenkin kamppailulajit tulivat Vladimirin elämään jo nuorena. Hän kokeili ensin nyrkkeilyä, mutta siirtyi sitten Neuvostoliitossa kehitettyyn Sambo nimiseen kamppailulajiin ja sen jälkeen Judoon, josta tuli todella merkittävä osa nuoren Vladimirin elämää. Judosta Vladimir sai voimaa puolustaa itseään isompia poikia vastaan! Judo on pysynyt Putinin elämässä aina näihin päiviin saakka.

Judolla oli positiivinen vaikutus myös nuoren Putinin opintoihin. Urheiluseura nimittäin vaati jäseniltään kelvollisia kouluarvosanoja. Koulumenestyksen parantuessa Vladimir eteni nopeasti koulunsa pioneeriosaston johtajaksi ja kahdeksannella luokalla hänet valittiin kommunistisen puolueen nuorisojärjestöön Komsomoliin.

Teini-ikäisenä Putin kiinnostui vakoojan urasta. Tämä johti siihen, että hän asteli tiedustelupalvelu KGB:n Leningradin-päämajaan ja tarjoutui vapaaehtoiseksi. Häntä ei kuitenkaan huolittu tiedustelupalveluun ja kehotettiin opiskelemaan oikeustieteitä yliopistossa.

Putinin oikeustieteen opinnot Leningradin valtionyliopistossa alkoivat syksyllä 1970.

Ura KGB:ssä

Putinin ura pahamaineisessa Valtion turvallisuuspoliisi KGB:ssä alkoi kesällä 1975. Aluksi Putin toimi henkilöstöosastolle toimistotöissä, mutta siirtyi pian upseerikoulutukseen, jossa hän oppi erilaisia kuulustelutekniikoita ja muita tiedustelutoiminnan perusteita.

Valmistuttuaan yliluutnantiksi, Putin siirtyi KGB:n vastavakoiluosastolle, jonka tehtävänä oli pitää yllä yhteiskuntajärjestystä ja poliittista kontrollia.

Vuosien kuluessa Putin eteni KGB:n sisäisessä arvojärjestykseessä ja lopulta 1983 hänet ylennettiin majuriksi. Elokuusta 1985 lähtien Putin työskenteli KGBn tukikohdassa Dresdenissä, joka oli jäänyt Toisen maailmansodan jälkeen Itä-Saksan puolelle ja Neuvostoliiton vaikutuspiiriin.

Vladimir Putin työskenteli KGB:n palveluksessa // Shutterstock

Työ Dresdenissä ei ollut mitään kovin erikoista tai ihmeellistä. Putinin tehtävänä oli kerätä tietoa poliittisen, taloudellisen ja sotilaallisen tilanteen kehittymisestä lännessä ja osallistua informanttien eli tiedonantajien värväämiseen. Vuonna 1987 Putin ylennettiin everstiluutnantiksi ja hänestä tuli yksi yksikön johtajien tärkeimmistä neuvonantajista.

Kun Itä-Saksan kommunishallinto poistui maasta helmikuussa 1990 Putinin perheineen palasi Moskovaan.

Tähän väliin muutama sana Vladimir Putinin perheestä. Putin oli avioitunut vuonna 1983 Ljudmilan kanssa, joka oli ennen tätä Aeroflot-lentoyhtiön lentoemäntänä. Avioliitosta syntyi 1980-luvun puolivälissä kaksi tytärtä Maria ja Jekaterina

Ljudmila Putina ja tyttäret Maria ja Jekaterina eivät ole juuri ollut julkisuudessa. Vladimir Putin on aina ollut tarkka yksityisyydestään ja ennen kaikkea hänen perheensä oli seikka, josta ei saanut keskustella julkisesti.

Putinin palattua Moskovaan hänen oli aluksi vaikea löytää töitä. Lopulta hän päätyi takaisin Leningradiin ja meni töihin yliopistoon, jossa oli aikaisemmin opiskellut. Putinen pesti oli kansainvälisten asioiden rehtorin avustaja. Todellisuudessa Putinin tehtävä oli pitää silmällä yliopiston opiskelijoita ja sinne tulevia vierailijoita.

Lopullisesti Putin erosi KGB:n palveluksesta elokuussa 1991

Putinin tie valtaan

Neuvostoliiton hajottua Venäjän federaation ensimmäiseksi presidentiksi valittiin Boris Jeltsin, joka pyrki luomaan maahan demokratian ja markkinatalouden.

Boris Jeltsin oli Venäjän federaation ensimmäinen presidentti // Kremlin.ru (CC BY 4.0)

Putinin ollessa vielä KGB:n palveluksessa Leningradin kaupunkineuvoston johtaja Anatoli Sobtšak oli värännyt Putinin neuvonantajakseen. Myöhemmin Sobtšak nimitti Putinin johtamaan Pietarin ulkomaankauppakomiteaa.

Keväällä 1994 Putinista tuli yksi kolmesta Pietarin apulaispormestarista.

Kun Pietarin entistä pormestaria Anatoli Sobtšakia syytettiin myöhemmin korruptiosta Putin osoitti hänelle uskollisuuttaan. Putinin lojaaliuden on myös uskottu nostattaneen hänen arvostustaan Venäjän presidentti Boris Jeltsinin silmissä.

Jeltsin nimesi Putininin turvallisuuspalvelu FSB:n johtajaksi ja tämän jälkeen pääministeriksi 1999. Putinilla oli tässä vaiheessa jo olemassa uskollinen lähipiiri, jotka olivat seuranneet häntä Pietarista.

1999 puhkesi toinen Tšetšenian sota, jota oli edeltänyt pommi-iskut kerrostaloihin Moskovassa ja Volgodonskissa. Putin osallistui näiden pommiräjähdysten tutkintaan ja kertoi, että hän nitistäisi terroristit vaikka yleisessä käymälässä.

Tšetšenian sodan myötä Putinin imagoksi muodostui hyväkuntoinen ja aikaansaava nuori johtaja.

Sen sijaan Boris Jeltsin ei nauttinut viimeisinä presidentti-vuosinaan kansansuosiota. Hän myös kärsi heikosta terveydestä ja läträsi melko paljon alkoholin kanssa. Putin olikin pääministerinä erittäin hyvissä asemissa, kun Jeltsin ilmoitti erostaan uudenvuoden puheessaan vuonna 1999.

Putin Venäjän presidenttinä

Putinin tultua presidentiksi hän oli vahva johtaja ja tukahdutti Jeltsinin aikana riehuneet levottomuudet. Tätä hän on myös korostanut useissa Venäjän kansalaisille suunnatuissa puheissaan.

Demokratiakokeilu oli Venäjällä nähty epäonnistumisena, joka oli suistanut maan kaaokseen. Kansalaiset toivottivat ilolla tervetulleeksi presidentti Putinin, jonka uskottiin palauttavan Venäjän taas ruotuun.

Venäläiset näkivät Putinissa vahvan johtajan // Shutterstock

Putinin tultua valtaan öljyn hinnassa tapahtui nousi, joka sai Venäjän talouden elpymään ja nostatti tavallisten ihmisten elintasoa.

Kansansuosion ja turvallisuuselimien tuen myötä Putin kävi haastamaan rikkaat venäläiset Olirgarkit, jotka olivat Jeltsinin hallinnon aikana kivunneet lähellä vallan huippua.

Jos joku rikas liikemies joutui riitoihin Putinin kanssa edessä oli Maanpako karkotus Siperiaan. Näin kävi esimerkiksi Mihail Hodorkovskille, joka on nyt antanut haastatteluja Ukrainan sodan tiimoilta.

Samalla kun vanhat Oligarkit syöstiin pois vallan kahvasta, turvallisuuskoneiston riveistä nousseet silovikit kasvattivat rooliaan Venäjän valtion johdossa ja valtion yhtiöissä. Silovikkeihin kuului esimerkiksi turvallisuuspalvelu FSB:n entisiä upseereita ja erilaisia neuvonantajia.

Putinin hallinto myös kiristi otettaan mediasta ja monet oligarkkien omistuksessa olleet tiedotusvälineet palautettiin suoraan tai välillisesti Venäjän valtion kontrolliin. Tämä johti siihen, että oppositiopoliitikoita ei enää päästetty kertomaan näkemyksiään suurissa televisiokanavissa.

Oppositiopoliitikot vaimennetaan myös hieman kovemmilla keinoilla. Tästä esimerkkinä on journalisti ja Putinin hallinnon kritisoija Anna Politkovskaja, joka löydettiin 7. 10.2006 ammuttuna asuinkerrostalonsa hissistä Moskovasta.

Vuonna 2007 presidentti Putin piti Münchenissä vihamieliseksi tulkitun puheen, jossa hän arvosteli Yhdysvaltoja.

Putin ja Medvedev vaihtavat rooleja

Putin siirtyi pääministeriksi vuonna 2008, koska hän ei kahden presidenttikauden jälkeen enää saanut jatkaa presidenttinä. Tuolloin hänen tilalleen nousi Dmitri Medvedev, joka oli Putinin läheinen liittolainen jo Pietarin ajoilta.

Vaikka Putin toimikin vuodesta 2008 vuoteen 2012 Venäjän pääministerinä, hän oli tiukasti kiinni vallan kahvassa. Putinin ollessa pääministerinä myös oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi teki ensimmäisen suuren korruptiopaljastuksensa koskien öljyputkiyhtiö Transneftia.

Monia Venäläisiä suututti syksyllä 2011 tullut ilmoitus, että Putin ja Medvedev vaihtaisivat taas rooleja ja Putin asettuisi ehdolle vuoden 2012 presidentin vaaleissa.

Navalnyi ei tehnyt pelkästään paljastuksia korruptiosta vaan organisoi laajoja mielenosoituksia ympäri maata.

Kevään 2012 presidentinvaaleissa Putin sai 63,6 prosenttia äänistä. Tuolloin Toiseksi tullut kommunistien Gennadi Zjuganov syytti vaaleja epärehellisiksi.

ennen vaaleja Putinia vastustaviin mielenosoituksiin osallistuneita opposition jäseniä alettiin painostaa ja kuulustella. Putin myös vahvisti useita lakeja, jotka vähensivät kansalaisten mahdollisuutta osoittaa mieltään.

Navalnyin johtamat mielenosoitukset kuumenivat Putinin virkaanastujaispäivänä, jolloin valtavat määrät ihmisiä pidätettiin, Navalnyi mukaan lukien.

Nextorysta löytyy mielenkiintoinen kirja: Putinin pahin vihollinen: Aleksei Navalnyin tarina! Voin tuota kirjaa suositella lämpimästi. Oon myös tehnyt Navalnyista videon, johon löydät linkit tämän videon kuvauskentästä.

Lännen ja Venäjän välit kiristyvät

Kolmannella presidenttikaudella Putin toteutti selkeästi aikaisempaa aggressiivisempaa ulkopoliittista linjaa.

Venäjä oli käynyt jo aikaisemmin vuonna 2008 lyhyen sodan Georgiaa vastaan. Venäjä oikeutti sotansa tuolloin sillä, että Georgian presidentti tavoitteli Georgian Nato-jäsenyyttä.

Putinia ja Venäjän johtoa hiersivät myös Kosovon itsenäisyyden tunnustaminen 2008 ja Naton sotilasoperaatio Muammar Gaddafin kaatamiseksi Libyassa 2011.

2014 Ukrainan pääkaupunki Kiovassa tapahtuneet Maidanin mielenosoitukset eskaloituivat verilöylyksi. Tuolloin venäjämielinen presidentti Janukovytš joutui luopumaan vallasta ja pakeni Venäjälle.

Maidanin mielenosoitukset Ukrainassa vuonna 2014 // Shutterstock

Samaan aikaan Venäjä aloitti operaation Krimin niemimaan liittämiseksi Venäjään.

Me kaikki tiedämme mikä tilanne Ukrainassa nyt on! Mä oon tähän mennessä tehnyt 3 videota koskien Ukrainaa ja siellä käytävää sotaa. Jos tää aihe kiinnostaa niin suosittelen katsomaan myös noi videot. Aloittaa voit alla olevasta videosta.

Mainittakoon nyt kuitenkin, että Krimin miehityksen jälkeen Putinin kannatus Venäjällä nousi. Samaan aikaan yleinen ilmapiiri kääntyi aiempaa konservatiivisempaan suuntaan.

Venäjän ja lännen välejä hiersivät myös se, että Venäjä asettui sotilaallisesti Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallinnon taakse. Edelleen välit viilenivät, kun Venäjän syytettiin sekaantuneen Yhdysvaltain presidentivaaleihin 2016.

Vuonna 2018 Putin valittiin neljännelle presidenttikaudelle 77 % äänienemmistöllä.

Naamiot on riisuttu

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi Ukrainan sodan puhjettua Vladimir Putinista ja Venäjästä, että naamiot on nyt riisuttu ja vain sodan kylmät kasvot näkyvät.

Putinin perusteet hyökätä Ukrainaan olivat hyvin vinoutuneet harhaiset. Hän ilmoitti, että Venäjä ei hyökkää Ukrainaan vaan vastaa Ukrainan muodostamaan uhkaan.

Putin väitti, että ihmiset Ukrainassa ovat olleet kahdeksan vuoden ajan Kiovan natsihallinnon piinan ja kansanmurhan kohteena.

No totuus on kuitenkin se, että Ukraina ei ole uhka Venäjälle. Toisaalta fasismilla ja natsisismilla väritetyt puheet eivät ole Putinille mitään uusia asioita. Niitä on toistuvasti käytetty luomaan kuvitteellista uhkaa, joka kohdistuu Venäjää vastaan.

Putin ihailee avoimesti Neuvostoliiton ja Venäjän suuruden aikaa ja Neuvostoliiton hajoaminen oli hänelle henkilökohtainen katastrofi.

Kohtalonkysymys - Mitä Putin tekee seuraavaksi?

Useimpien asiantuntijoiden mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei ole sujunut alkuunkaan presidentti Vladimir Putinin suunnitelmien mukaan. Putin on aliarvioinut Ukrainan vastarinnan sekä lännen yhtenäisyyden ja kyvyn nopeisiin vastatoimiin.

Mutta koska Putin on käytännössä Yksinvaltias diktaattori, hän ei ole tottunut myöntämään, että on väärässä. Tätä tukee myös Putinin ympärille kokoama sisäpiiri, joka myötäilee johtajan oikkuja, eikä uskalla lähteä avoimesti häntä vastaan.

Kaikkialla maailmassa mietitään nyt, mitä Vladimir Putin tekee seuraavaksi. Brittiläisessä Strategisen tutkimuksen instituutissa (IISS) työskentelevä Nigel Gould-Davies sanoo, että Putinilla on koko ajan voimistuva tarve lopettaa sota mahdollisimman nopeasti.

Tähän on oikeastaan kaksi vaihtoehtoa!

Ensimmäinen keino on se, että Putin lisää reilusti kierroksia ja tekee sodasta yhä raaemman. Tavoitteena tässä on, että Ukraina nujerretaan keinolla millä hyvänsä. Putin voi myös uhkailla lisää ydinaseilla tai pyrkiä laajentamaan sodan Ukrainan ulkopuolelle. Putinin tavoitteeksi voi muodostua sodan kääntäminen Yhdysvaltojen ja Venäjän väliseksi, jolloin epäonnistuminen Ukrainassa painuu taka-alalle.

Toinen vaihtoehto on neuvotella sellainen rauhansopimus, jossa Putin luopuu useimmista vaatimuksistaan, kuten Ukrainan johdon vaihtamisesta. Tämä voi kuitenkin olla Putinille liian nöyryyttävää. Lisäksi se voisi vaarantaa hänen oman valtansa Venäjän johdossa.

Kenelläkään ei kuitenkaan ole kristallipalloa käytössä ja varman vastauksen edellä mainittuun kysymykseen tietää korkeintaa yksi henkilö, Vladimir Putin itse.

Lähteitä ja tutkittavaa

Historia ja yhteiskunta

Petteri Mikkonen

Kiinnostunut kaikesta! Youtuben parhaat dokumentit!