Antti Hanhivaaran katoaminen

Petteri Mikkonen
Petteri Mikkonen

Suomessa katoaa ihminen joka päivä. Moni heistä löytyy nopeasti, mutta kaikkia ei löydetä koskaan. 21-vuotias Antti Hanhivaara katosi 14. lokakuuta 2006 eli hieman yli 15 vuotta sitten. Poliisi uskoo Antin kadonneen Lapissa Angelin erämaahan eikä tapaukseen liity rikosta.

Antti Hanhivaara

Kun Antti Hanhivaaran katoamiseen tutustuu, ei voi välttyä ajatukselta, että katoamiseen liittyy jotain hyvin omituista. Antti Hanhivaaran omaiset eivät myöskään ole poliisin lailla yhtä vakuuttuneita siitä, että Antti olisi vain kadonnut erämaahan.

Selvittämättömät katoamiset ovat varmasti omaisille hyvin rankkoja kokemuksia. Eräs syy tämän artikkelin tekemiselle on se, että en halua, että Antin katoaminen painuu unohduksiin! Toivon vilpittömästi, että omaiset saavat joskus totuuden selville.

Antti Hanhivaaran lapsuus ja nuoruus

Antti Hanhivaara perheineen oli kotoisin Ivalosta. Hänen perheeseensä kuului hänen lisäksi Antin veli ja sisko, sekä äiti ja isä. Antti oli pienestä asti tottunut kulkemaan isänsä kanssa Lapin erämaassa, johon he veivät turisteja.

Ivalo // Shutterstock

Antin Vanhemmat kuitenkin erosivat lasten ollessa pieniä. Kun Antti oli 12-13 vuotias, perhe muutti Varsinais-Suomeen, Laitilan kaupunkiin!

Antin Sisko kuvailee veljeään rauhalliseksi ja suojelevaksi, jolla oli muutama erityisen läheinen kaveri. Antti oli kiinnostunut autoista, videopeleistä ja eli kaikien puolin normaalia elämää.

Elämä etelässä ei ollut Antin juttu ja hän muuttikin heti peruskoulun jälkeen takaisin Ivaloon opiskelemaan. Opiskeluiden jälkeen antti jatkoi turistibusinesta ja järjesti asiakkaille esimerkiksi Husky-safareita

Antti oli pienestä asti tottunut liikkumaan erämaassa // Shutterstock

Kuten aikaisemmin mainitsin, autot olivat antille tärkeitä ja hän olikin hommannut itselleen vuoden 1982 Toyota Carinan, jota sitten laittoi kuntoon! Antin isä kertoi, että Antti oli kytännyt kyseistä autoa jo pitkään ja viimein kun hän sai sen, hän piti sitä kuink kukkaa kämmennellä.

Antin käytös muuttuu

Ennen katomistaan vuonna 2006 Antti kävi normaalia enemmän autollaan etelässä, joka oli hieman omituista ottaen huomioon, että polttoaineeseen meni paljon rahaa. Hänen käytöksensä muuttui muutenkin levottomaksi eikä hänen etelän vierailusta saanut kertoa hänen ystävilleen.

Antti oli myös tullut erityisen tarkaksi tavaroistaan. Hänen siskonsa kertoi, että kuukautta ennen katoamistaan Antti suuttui pahan päiväisesti, kun sisko yritti ottaa hänen puhelimensa.


Tämän jälkeen Antti lähti takaisin Ivaloon, mutta palasi vielä kerran seuraavalla viikolla Etelään. Antti ei ollut kertonut tätä siskolleen, vaan pyytänyt äitiänsä kutsumaan tämän paikalle. Tätä kohtaamista ei kuitenkaan koskaan tapahtunut.

Tähän Antin viimeiseen Etelän-reissuun liittyy pari outoa asiaa. Ensinnäkin hän palautti hänen äidin asunnon avaimen takaisin. Toisekseen, kun hänelle oli yritetty antaa läheisessä kaupassa bonus-korttia, Antti oli kieltäytynyt ja sanonut, ettei tarvitse sitä, koska on lähdössä pitkälle matkalle.

Nyt seuraa mun omaa pohdintaa. Ensinnäkin se, että Antti vierailu usein tutuiltaan salaa Etelässä kielii mun mielestä siitä, että hän pelkäsi jotain. Lisäksi Siskon kertoma kuvaus siitä, että Antti oli suuttunut hänen yrittäessään ottaa hänen puhelintaan viestii mun mielestä siitä, että Antilla oli jotain salattavaa, mistä ei voi puhua edes läheiselle siskolle.

Toisekseen viimeisen Etelän-reissun tapahtumat ovat sen kaltaisia, että on pakko tulla siihen päätelmään, että Antti oli ainakin jollain tavalla tietoinen siitä, että tulevaisuudessa olisi tapahtumassa jotain ikävää.

Metelöintiä asunnolla

Perjantaina 13.10.2006 Antti oli viettämässä ystävänsä kanssa iltaa Antin asunnolla Ivalossa. Antin ystävän lisäksi paikalla oli, ainakin jossain vaiheessa, myös muitakin ihmisiä.

Illanvietto ei sujunut kovinkaan rauhallisissa merkeissä, sillä Antin naapurissa asunut vanhempi naishenkilö oli mennyt ulos Antin ikkunan taakse ja vaatinut, että jos asunnossa ei oltaisi hiljempaa, hän kutsuisi poliisit paikalle.

Tämä naapuri oli nähnyt asunnossa kaksi naista ja isokokoisen mieshenkilön, joka piti meteliä. Kun naapuri oli esittänyt vaatimuksensa metelöintii asunnossa loppui. Yhteensä naapuri oli nähnyt Antin asunnossa useampia henkilöitä. Hänen kertomuksensa mukaan paikalla oli ainakin 4-5 henkilöä.

Myöhemmin, kun Antti oli jo kadonnut, antin naapuri ilmottautui itse poliisille kertomaan havainnoistaan. Hänen kertomuksensa mukaan poliisin toiminta oli hyvin välinpitämätöntä, eikä heitä kiinnostanut naisen havainnot.

Seuraavana päivänä naapuri oli vielä havainnut, että Antin asunnolle oli tullut tyttö polkupyörällä ja mennyt sisälle asuntoon. Tämän jälkeen pyörä jäi pitkäksi aikaa seisomaan Antin talon ulkopuolelle.

Karigasniemen kotibileiden kautta Angeliin

Antti poistui poliisin kertomuksen mukaan ystävänsä kanssa myöhään illalla asunnoltaan kotibileisiin Karigasniemelle. SItä koska tämä siirtymä tapahtui tarkalleen on hieman poikkeavaa tietoa. Joidenkin lähteiden mukaan kotibileisiin lähdettiin vasta puolen yön jälkeen.

Karigasniemelle on Ivalosta matkaa 140 km // Shutterstock

.Kotibileissä Antti vietti ystävänsä kanssa aikaa tutussa seurassa. Bileistä jatketaan matkaa soratietä pitkin Angeliin, johon oli tarkoitus kyyditä tuttu pariskunta. Autosta on myös silminnäkijähavainto hieman ennen Angelia.

Angeli on kylä Inarin kunnassa Muotkatunturin erämaa-alueen kupeessa. Se sijaitsee Inarijoen varressa aivan Norjan rajan tuntumassa. Matkaa Karigasniemeltä Angeliin on noin 60 kilometriä.

Antin autosta on silminnäkijähavainto ennen sen saapumista Angeliin. Tämän perusteella on arvioitu, että seurue saapui perille noin kello kahdeksan aikaan aamulla. Tämän jälkeen kaikki autossa olevat ovat menneet jatkamaan aamua kyydittävän asunnolle.

Holtitonta ajamista Angelissa

Poliisin mukaan Antti lähtee, jostain tuntemattomasta syystä, ajamaan yksin asunnolta pois 9-10 aikaan Lauantai aamuna 14.10.

Aamun aikana Antin autosta on useita havaintoa Angelin kylällä. Autolla on ajettu aikamoista rallia esimerkiksi läheisellä sorakuopalla, josta on myöhemmin löydetty Antin auton osia ja esimerkiksi Auton rekisterikilpi.

Angelin kylä lähellä Norjan rahaa // Shutterstock

Jossain vaiheessa Antin ystävä oli yrittänyt tavoittaa Anttia, mutta puheluun ei vastattu. Tämän jälkeen hän on lähtenyt kävelemään Angelissa olevalta asunnolta pois.

Eräs mielenkiintoinen havainto on vapaalla olleelta rajavartiolaitoksen työntekijältä. Hän oli huomannut holtittoman ajamisen ja kun Antin auto oli pysähdyksissä tienposkessa hän oli mennyt nuhtelemaan auton kuskia. Varmaksi hän ei osannut sanoa, oliko auton kuljettaja Antti.

Rajavartiolaitoksen työntekijä seurueineen jatkoivat matkaa ja huomasivat pian tien poskessa kävelen nuoren miehen, jonka he tunnistivat Antin ystäväksi.

Poliisin mukaan tämän jälkeen Antin ystävä on ja Antti ovat tavanneet ja jatkaneet vähän matkaa autolla yhdessä. Tässä vaiheessa myös kuskia oli vaihdettu. Tämä on käynyt ilmi vielä erään silminnäkijän havainnosta, joka oli pysäyttänyt auton sen pitäessä katkenneen pakoputken vuoksi hirvittävää meteliä.

Tämä mies on kertonut, että on tunnistanut kuskin Antin ystäväksi, mutta hänkään ei varmuudella osannut sanoa, oliko pelkääjän paikalla istunut mies Antti. Erikoista on myös se, että tämän silminnäkijän mukaan repsikan paikalla istuneella miehellä oli korvassaan korvakoru. Antti Hanhivaaralta korvakorua ei kuitenkaan löytynyt.

Antti Hanhivaara katoaa

Paikallinen mies, joka oli pysäyttänyt tän auton jatkaa matkaansa ja huomaa tiessä renkaiden jättämiä kiemurtelujälkiä eli ralli Antin autolla oli jatkunut. Hetken päästä hän havaitsi että Antin ystävä käveli tien vierustalla. Antti on siis jatkanut matkaansa yksin.

Antin ystävä on myöhemmin kertonut, että tämän jälkeen hän ei ole enää nähnyt Anttia. Hän on soittanut itselleen kyydin takaisin Ivaloon. Kello oli tällöin 10. Kun Antin ystävä on matkalla takaisin Ivaloon hän huomasi Antin auton tien poskessa. Omien sanojensa mukaan hän päätteli, että Antin auto oli jäänyt tienposkeen ja Antti on myös soittanut itselleen kyydin.

Katosiko Antti erämaahan? // Shutterstock

Tapahtumilla on vielä yksi silminnäkijä. Kaksi metsähakkuutöissä ollutta henkilöä näki miehen kävelevän kädet taskussa klo 11 aikaan kohti metsää! Jälleen tämän henkilön henkilöllisyydestä ei ole mitään varmuutta. Jos kyseessä oli Antti, niin tämä on viimeinen havainto hänestä.

Antista ei tehdä heti katoamisilmoitusta. Vasta 18.10 eli neljä päivää katoamisen jälkeen Antin täti ilmoittaa miehen kadonneeksi.

Antin etsinnät alkavat

Poliisi rupeaa tämän jälkeen kuulustelemaan ihmisiä, jotka liittyvät tapaukseen. He myös suorittavat maastoetsintöjä Angelissa ja läheisillä erämaa-alueilla. Heidän etsinnössään käy ilmi, että 10 km päässä Antin oletetusta katoamispaikka olevan mökin ikkuna on rikottu. Tästä tietysti tekee helposti sen johtopäätöksen, että Antti olisi kävellyt tuonne mökille. Läheltä mökkiä, Inari-joen rannalta, löytyy myös hylätty kanootti.

Poliisi ei naaraa jokea vaan tutkii sen lentämällä helikopterilla sen yläpuolelta. Naarauksia ei poliisin mukaan suoritettu, koska joki oli tuolloin jo jäässä. Antin äiti on kuitenkin eri mieltä, hänen mukaansa joki virtasi vielä tuolloin.

Kun Antin äiti saa tiedon poikansa katoamisesta hän matkustaa Angeliin. Hän menee Antin autolle, joka jostain syystä on edelleen tien poskessa. Poliisi ei siis ole siirtänyt autoa tai muutenkaan sinetöinyt sitä. Tämä johtuu poliisin mukaan siitä, että tapauksessa ei ole tähänkään päivään mennessä epäilty rikosta. Antin äiti havaitsee, että auto on sisältä siistissä kunnossa. Lisäksi kännykän autolaturi on paikallaan.

Myöhemmin selviää, että Antin ystävä on palannut takaisin Angeliin päivää ennen kuin Antti on julistettu kadonneeksi. Omien sanojensa mukaan hän mennyt etsimään Antin puhelinta tämän autosta. Tää kuulostaa musta todella omituiselta. Kuka lähtee vajaan 200 km päähän etsimään puhelinta. Varsinkin, kun tää Antin ystävä ei ole aikaisemminkaan käynyt esimerkiksi Antin asunnolla etsimässä ystäväänsä.

Antti Hanhivaaran hylätty auto

Antin autoon liittyy vielä eräs todella omituinen yksityiskohta. Nimittäin se, että auton bensatankki oli käytännössä tyhjä, eikä sillä olisi päässyt takaisin Inariin asti. Kaikkien niiden henkilöiden, jotka matkasivat Karigasniemeltä Angeliin on pitänyt tietää se, että Angelissa tai matkalla sinne ei ole enää bensa-asemaa. Miksi tälle matkalle kuitenkin lähdettiin?

Poliisin toiminta ihmetyttää

Antti Hanhivaaraa on etsitty näihin päiviin saakka. Kuten jo aikaisemmin mainitsin, poliisi ei ole ikinä epäillyt, että tapaukseen liittyisi rikosta. Antin omaiset ovat kuitenkin eri mieltä asiasta ja mun on pakko sanoa, että kun tutkin tätä aihetta niin olen itse omaisten kanssa samoilla linjoilla.

Mua itseäni ihmetyttää, miten poliisi voi olla niin varma ettei tapaukseen liity rikosta. Jos lähdetään miettimään jo Antin käytöstä ennen katoamista, niin mun mielestä sen kaltainen pelokas ja levoton käytös viittaa ehdottomasti siihen, että joku oli pielessä.

Tämän kaltaisen tapauksen tiimoilta syntyy tietysti paljon erilaisia huhupuheita, joiden todenperäisyyttä on vaikea todistaa. Yksi tällainen huhu liittyy huumeisiin. On esimerkiksi kerrottu, että Karigasniemen kotibileissä huumeet olisivat olleet vahvasti läsnä. Itellä tulee myös mieleen, että Antin salaperäiset reissut Etelä-suomeen olisivat jollain tavalla liittyneet huumeisiin tai vaihtoehtoisesti johonki muuhun laittomaan.

Antin kännykkä on myös suuri mysteeri. Antin äidin mukaan puhelimeen on voinut soittaa aina lokakuuhun 2007 asti eli vuosi Antin katoamisen jälkeen. Miksi tätä puhelinta ei ole paikallistettu teletunnistetietojen avulla?

Maastosta löytyy luita

Kadonneiden etsintään erikoistunut Reino Savukoski oli omaisten kanssa etsimässä Anttia Angelissa vuonna 2008. Tuolloin maastosta oli löytynyt miesten alushousut sekä muitakin vaatteiden kappaleita, kuten nappeja.

Lisäksi tän Reino Savukosken mukana olleet koirat olivat kaivaneet maasta hiiltyneitä luita. Kun näistä löydöistä ilmoitettiin poliisilaitokselle, poliisit käskivät tuoda luut asemalle. Lopulta näitä ei kuitenkaan tutkittu.

Antin Sisko kuljetti luut Keskusrikospoliisille Turkuun. Kun tämä tieto tuli Ivalon poliisille, luut käskettiin lähettää takaisin Ivaloon, missä tapaus oli virallisesti tutkittavana.

Alueelta on löytynyt myös muita luita, joita poliisin mielestä ei kuitenkaan voida yhdistää Antti Hanhivaaraan. Tässäkin on mun mielestä hieman omituisia piirteitä, sillä eräs luu oli alunperin tunnistettu Ihmisen sääriluuksi. Myöhemmin kuitenkin kerrottiin, että luu olisikin kuulunut jollekkin eläimelle. Tätä eläintä ei kuitenkaan pystytty määrittämään.

Kaikille edellä mainituille asioille voi tietenkin olla aivan luonnollinen selitys. On myös varma, että poliisin tiedossa on jotain asioita, joita ei ole kerrottu julkisuuteen. Antin omaiset ovat myös kommentoineet, etteivät ole nähneet kaikkia tutkimusraportteja.

Sua saattais kiinnostaa myös video Raisa Räisäsen katoamisesta!

Lähteet

  • Kadonneiden jäljillä: Antti Hahviaara (Discovery +)

Petteri Mikkonen

Kiinnostunut kaikesta! Youtuben parhaat dokumentit!