Mitä jos Hitler olisi voittanut toisen maailmansodan?

Petteri Mikkonen
Petteri Mikkonen

Toinen maailmansota kesti ainoastaan kuusi vuotta, mutta se oli silti tuhoisin konflikti ihmiskunnan historiassa. Sodan seurauksena arviolta 50-85 miljoonaa ihmistä menetti henkensä.

Kuten tiedämme, sodan voittivat Britannian, Neuvostoliiton, Ranskan ja Yhdysvaltojen johtamat liittoutuneet.

Häviäjien viitan saivat sovittaa ylleen akselivallat, eli Saksa, Italia ja Japani.

Toinen maailmansota kiinnostaa ihmisiä edelleen todella paljon ja syitä tähän on varmasti monia. Eräs tärkeä syy on varmasti se, että Toisessa maailmansodassa on selvästi erotettavissa niin sanotusti hyvät ja pahat. Vaikka liittoutuneet tekivätkin sotarikoksia, niin niitä ei voi verrata Hitlerin järjestelmällisiin pyrkimyksiin hävittää Juutalaiset koko maapallolta.

Juutalaisten lisäksi Hitlerin johtama Natsi-Saksa vainosi mm. Serbejä, romania, kehitysvammaisia ja homoseksuaaleja.

Toinen kiinnostusta lisäävä seikka on tietysti myös se, että Toisesta maailmansodasta on vielä suhteellisen vähän aikaa ja keskuudessamme elää sodan kokeneita ihmisiä.

Suurin tuntemamme ”mitä jos” -kysymys on Mitä jos Hitler ja Natsi-Saksa olisivat voittaneet toisen maailmansodan.

Tähän kysymykseen pyritään vastaamaan tässä artikkelissa.

Kuinka Hitler olisi voinut voittaa sodan?

On sanottu, että Adolf Hitler teki toisen maailmansodan aikana niin monta sotilaallista virhepäätöstä, että yhdysvaltalais- ja brittikenraalit kutsuivat häntä parhaaksi liittolaisekseen.

Osa näistä virheistä ei varmasti ratkaissut sodan lopputulosta, mutta erilaisilla ratkaisuilla Saksalla olisi ollut, ainakin suuremmat mahdollisuudet, voittaa sota.

Ensimmäisenä merkittävänä virheenä on Dunkerquessa käyty taistelu. Saksan taisteluvaunut ja sotilaat vyöryivät vuoden 1940 toukokuussa Hollannin, Belgian ja Ranskan rajojen yli. Tämän jälkeen Saksan joukot etenivät vain 10 päivässä Englannin kanaalin rannalle ja saartoivat brittiarmeijan Dunkerquen kaupunkiin.

Tuolloin Saksan kenraali Ewald von Kleist oli kolmen panssaridivisioonan ja kahden jalkaväkidivisioonan kanssa vain parin kilometrin päässä briteistä. Hänen mukaansa Dunkerque olisi voitu valloittaa parissa päivässä.

Hitler kuitenkin määräsi kaikki yksiköt pysähtymään, jonka seurauksena Britannia pystyi evakuoimaan 365 000 Brittisotilasta Englannin kanaalin yli. Hitler siis hukkasi mahdollisuutensa tuhota valtaosan brittien armeijasta.

Toinen suuri Hitlerin tekemä virhe oli se, että hän julisti sodan Yhdysvalloille. Japanin suurlähettiläs Hiroshi Oshima oli yrittänyt saada Saksan ulkoministeri Joachim von Ribbentropin julistamaan sodan Yhdysvalloille vain pari päivää Pearl Harborin laivastotukikohtaiskun jälkeen!

RIbbebtrop epäröi, sillä hän uskoi, että Yhdysvaltojen liittyminen sotaan voisi olla kohtalokasta Saksalle. Hitler oli kuitenkin eri mieltä ja piti Japania voittamattomana. Hän ajatteli, että kun Japani olisi päihittänyt Yhdysvallat, niin se olisi tullut Saksan avuksi sotaan Neuvostoliittoa vastaan. Näin Stalin olisi joitunut sotaan kahdella rintamalla.

Hitler julisti sodan ja yllättyi pahan päiväisesti kun Roosevelt määräsikin valtaosan Yhdysvaltojen joukoista Eurooppaan. Kuten tiedämme, myöskään Japani ei onnistunut päihittämään Yhdysvaltoja sodassa.

Kolmas ja ehkä ratkaisevin virhe oli se, että Hitler uskoi, että Neuvostoliiton valloitus olisi ohi vain parissa kuukaudessa. Alussa Saksa etenikin nopeasti, mutta huoltovarastot oli käytetty loppuun jo neljässä viikossa.

Saksan kenraalit esittivät toiveen, että Saksalaisjoukot olisivat marssineet suoraan puna-armeijan huollon solmukohtaan Moskovaan. Hitler kuitenkin hylkäsi tämän toiveen ja vaati, että suuri osa joukoista lähetettäisiin kohti Kaukasuksen öljykenttiä sekä Ukrainaan ja Baltiaan.

Lopulta Saksalaiset pääsivät Moskovaan vasta joulukuussa 1941. Sotilaat olivat varustautuneet kesävarustein ja Neuvostoliiton hyinen talvi pääsi yllättämään heidät pahanpäiväisesti.

Lopulta Saksan epäonnistunut sotareissu oli ratkaiseva käännekohta ja sinetöi käytännössä Saksan häviön koko sodassa.

Millainen maailmankartta olisi, jos Saksa olisi voittanut sodan?

Nyt päästään tarinassa siihen vaiheeseen, että joudumme hylkäämään Historian kirjoitukset ja heittäytymään spekulaatioiden varaan. Oletetaan siis nyt, että Toinen maailmansota olisi päättynyt Hitlerin ja Natsi-Saksan voittoon.

Lähdetään ensin tarkastelemaan, miltä Maailmankartta olisi näyttänyt sotaa seuranneina vuosina.

Koska tiedämme, että Hitlerin lopullinen tavoite oli täydellinen maailmanlaajuinen ylivalta, voimme olettaa että hän olisi aloittanut hyökkäyksiä eri puolilla maailmaa. Toista maailmansotaa olisikin saattanut seurata kolmas ja neljäs maailmansota aina niin kauan, kunnes Saksa oli valloittanut koko maapallon.

Joka tapauksessa Saksalle olisi alussa ollut erittäin tärkeää, saada lisää maita oman lippunsa alle. Luultavasti Ranska, Puola, Tsekkoslovakia, Unkari sekä Balkanin alueen maat olisivat liitetty suoraan Saksaan.

Britit olisivat voineet välttyä Saksan miehitykseltä. Toisaalta myös toisenlaisia näkemyksiä asiasta on olemassa.

Espanjasta ja Portugalista olisi todennäköisesti tullut Saksan satelliittivaltiot. Italia olisi säilynyt Saksan liittolaisena.

No meitä tietysti kiinnostaa, mitä Suomelle olisi tapahtunut.

Missään tapauksessa Saksan maailmanvalloitussuunnitelmat eivät olisi luvanneet meille hyvää. Luultavasti Suomesta olisi tehty tiukasti Saksan talutusnuorassa oleva puoli-itsenäinen satelliittivaltio. Suomi olisi toiminut lähinnä raaka-ainetoimittajan roolissa Saksalaisille.

Afrikan Mantereella Hitler olisi varmasti saanut pian Etelä-Afrikan hallintaansa, siellä vallalla olevan Apartheid rotuerottelupolitiikan takia. Tämän lisäksi Hitlerin Natsi-Saksalle olisi päätynyt Brittien ja Ranskan siirtomaita.

Yhdysvallat ja Neuvostoliitto

Vuonna 1962 Ilmestyneesttä Philip K. Dickin romaanissa The Man in The High Castle Natsit ovat voittaneet sodan ja maailma on jaettu kahteen lohkoon kylmän sodan tyyppisessä tilanteessa. Osapuolina tässä olisivat olleet Suur-Saksa ja Italia sekä toisella puolella Japanin suuri valtakunta.

Tässä kuvitteellisessa romaanissa entinen Yhdysvallat on jaettu osiin siten, että sekä Japani että Saksa olisivat perustaneet niin sanotun nukkuvaltion Yhdysvaltoihin ja näiden valtioiden välissä olisi kallivuorten puskurivyöhyke.

Kirjan mukaan myös Neuvostoliitto olisi jaettu kahtia Saksan ja Japanin välillä.

Itse ajattelen, että tämän kaltainen maailmanjärjestys olisi kuitenkin melko epätodennäköinen.

Vaikka Yhdysvallat olisivatkin hävinneet sodan, heillä olisi silti edelleen käytössä huippuluokan armeija ja sotateknologia. On lisäksi äärimmäisen epätodennäköistä, että Saksa olisi onnistunut valloittamaan alueita Atlantin valtameren toiselta puolelta.

Yhdysvallat olisivat luultavasti tyytyneet sivustaseuraajiksi Saksan valloittaessa maita Euroopassa. Jonkinlainen rauhansopimus Yhdysvaltojen ja Saksan välille olisi hyvin todennäköisesti syntynyt. Yhdysvalloille olisi jopa saattanut olla etua siitä, että kauppaa tultaisiin käymään ainoastaan Saksan kanssa, eikä jokaisen Euroopan maan kanssa erikseen.

Hitlerin olisi myös luultavasti täytynyt hylätä ajatukset Neuvostoliiton valtaamisesta, saavuttaakseen päämääränsä Euroopassa. Luultavasti siis tässäkin tapauksessa Hitler olisi joutunut neuvottelemaan Stalinin kanssa jonkinlaisen rauhansopimuksen.

Millaista elämä olisi Hitlerin johdon alla

Miltä sitten tavallisten ihmisten elämä näyttäisi Hitlerin vallan alla? Hyvin todennäköisesti melko ikävältä.

Ihmiset joutuisivat elämään totalitaarisen hallinnon alla, jossa sanan- tai tiedotusvälineiden vapautta ei olisi eikä ihmisoikeuksia kunnioitettaisi. Myöskään oikeusjärjestelmä ei olisi tasa-arvoinen tai puolueeton.

Oikeastaan tasa-arvoa ei olisi olemassa ollenkaan, sillä ihmisiä tultaisiin syrjimään Etnisyyden, kansallisuuden ja rodun perusteella.Hyvin todennäköisesti pelkkä syrjintä ei riittäisi ja Auschwitzin kaltaisia keskitysleirejä perustettaisiin joka puolelle Saksan hallitsemaa aluetta.

Erilaiset epäeettiset lääketieteelliset kokeet tulisivat jatkumaan, sillä jo toisen maailmansodan aikana näitä oli käytetty niin Saksassa kuin Japanissakin.

Saksasta tulisi yleinen kieli ja Hitlerin kuva olisi esillä kaikkialla. Tästä voi hakea hieman vertailupohjaa Pohjois-Koreasta, joskin siellä henkilökultin palvonta on viety vielä paljon pidemmälle.

Natsit kehittäisivät uutta teknologiaa ja valjastaisivat sen sotilaallisiin tarkoitusperiin. Eräs pelottava ajatus on se, että Hitler tulisi saamaan ennemmin tai myöhemmin käyttöönsä ydinaseen. Tähän kun yhdistetään Hitlerin pyrkimykset lopullisen maailmanvallan saavuttamisesta, niin käsillä on jotain todella kuumottavaa.

Jos muuten haluat videon Natsien salaisesta ydinaseohjelmasta, niin kerro se tän videon kommenteissa.

Olisiko Hitler pysynyt vallassa?

Olisiko edellä kuvattu Natsi-Saksan hallinnoima Eurooppa todellisuudessa ollut mahdollista. Tietyn aikaa homma olisi saattanut toimia, mutta pian tilanne olisi voinut kääntyä.

Vaikka Saksa olisikin onnistunut valloittamaan Suuren osan Euroopasta, niin sen väkiluku olisi siltikin ollut liian pieni. Vuonna 1939 Natsi-Saksan väkiluku oli suurin piirtein 70 miljonaa. Tämä on toki enemmän kuin esimerkiksi Ranskassa, jossa asukkaita oli 41 miljoonaa tai Briteissä, jossa väestöluku oli 48 miljoonaa. Nämä ovat kuitenkin suhteellisen pieniä lukemia Yhdysvaltoihin, jossa asukkaita oli 130 miljoonaa ja Neuvostoliittoon 170 miljoonaa.

Eräs merkittävä tekijä on Öljyntuotanto. Natsi-Saksa oli aina ollut tämän suhteen altavastaajana Liittoutuneisiin verrattuna. Esimerkiksi vuonna 1941 Yhdysvaltojen arvioitiin tuottavan jopa 2/3 kaikesta maailman öljystä.

Kaiken kaikkiaan on erittäin vaikea sanoa, miten kauan Hitler olisi voinut pysyä vallassa. Jos kuitenkin oletetaan, että Hitler olisi jatkanut ihmisten vainoja ja keskitysleirien pystyttämistä, niin jossain vaiheessa maailman muut valtiot olisivat lyöttäytyneet yhteen ja aloittaneen sodan Saksaa vastaan.

On myös olemassa sellainen vaihtoehto, että Natsihallinto olisi kukistettu Saksan sisällä, kun ihmiset olisivat todella ymmärtäneet mitä hirveyksiä Hitler seuraajineen harrasti. Näin ollen Suur Saksan uusi johtaja olisi voinut merkitä sitä, että asiat olisivat muuttuneet dramaattisesti.

Lopuksi vielä todettakoon, että on erittäin epätodennäköistä että yksi valtio (oli se sitten Saksa tai joku muu) voisi hallita koko maapallon kokoista valtakuntaa.

Lähteitä ja tutkittavaa

Historia ja yhteiskunta

Petteri Mikkonen

Kiinnostunut kaikesta! Youtuben parhaat dokumentit!