Riina Mäkisen katoaminen

Petteri Mikkonen
Petteri Mikkonen

Alkuillasta 10.5.2017, loviisalainen koiranulkoiluttaja kuuli läheisestä metsästä äänen, joka muistutti aseen laukausta. Samalla hän näki metsiköstä kohoavan savupilven.

Koiranulkoiluttaja lähti savun suuntaan ja löysi läheisestä metsästä, kuoppaiselta traktoripolulta palaneen auton, jonka vieressä seisoi miehen ja pelokkaan oloisen nuoren naisen. Koiranulkoiluttaja kiinnitti huomiota kaksikon nokisuuteen.

Mies kysyi koiranulkoiluttajalta kyytiä pois metsästä! Erikoisen näyn edessä koiranulkoiluttaja kysyi kaksikolta, onko teillä aseita. Tähän hän sai kieltävän vastauksen!

Epäilyt kuitenkin vahvistuivat, kun koiranulkoiluttaja huomasi maassa ammuslaatikon. Tämän jälkeen koiranulkoiluttaja sanoi hakevansa auton ja käveli pois.

Koiranulkoiluttaja soitti poliisille klo 17.41. Kun virkavalta saapui paikalle sekä nainen että mies olivat kadonneet auton luota! Paikalta kadonnut nuori nainen oli 19-vuotias Riina Mäkinen. Häntä ei ole löydetty vielä tänäkään päivänä!

Tässä artikkelissa perehdytään Riina Mäkisen katoamiseen. Lisäksi kartoitetaan Riinan etsintöjä sekä niitä vihjeitä, mitä Riinan tapauksesta on tullut katoamisen jälkeen!

Artikkelista löytyy kaksioisainen videosarja, josta ensimmäisessä osassa keskitytään itse katoamiseen ja sitä edeltäneisiin tapahtumiin!

Videosarjan toisessa osassa keskitytään Riinan etsintöihin sekä katoamiseen liittyviin vihjeisiin!

Kuka on Riina Mäkinen?

Riina Mäkinen oli kotoisin Helsingistä. Riinan lisäksi hänen perheeseensä kuului ainakin Äiti, Isoveli, Isosisko sekä pikkusisko! Katoamisen aikaan Riina asui omillaan, mutta piti tiiviisti yhteyttä läheisiinsä.

En tiedä, oliko Riinalla myös muita perheenjäseniä, mutta edellä mainitut henkilöt tulivat ainakin esille Discovery + -kanavan kadonneet -sarjan jaksossa. Kannattaa muuten ehdottomasti katsoa toi dokumentti, jos et ole sitä vielä nähnyt!

Käyn tässä kuitenkin lyhyesti läpi Riinan katoamisen edeltänyttä aikaa tuon dokumentin pohjalta.

Riina oli valmistunut nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi ja perheenjäsenten mukaan Riina nautti työstään nuorisotalolla. Tosin katoamisen aikaan, keväällä 2017, Riina ei ollut enää töissä. Hänen siskonsa mainitsee syyksi sen, että Riinalla oli tuolloin mielen päällä liikaa henkilökohtaisia asioita.

Riinan perheenjäsenet kuvailivat, että Riina oli käynnissä jokinlainen muutosvaihe ja ettähän haki elämälle uutta suuntaa. Riina oli myös kertonut pikkusiskolleen, että hän olisi lähdössä joksikin aikaa pois hoitamaan omia asioitaan. Riina mainitsi, että tämän reissun jälkeen hän tulisi parempana siskona takaisin.

Riinan äiti kertoi olleensa tuolloin jonkin verran huolissaan Riinasta, jonka kaveripiiri oli vaihtunut. Muutama viikko ennen katoamistaan Riina oli tutustunut yhteisen kaveripiirin kautta vuonna 1984 syntyneeseen Janiin.

Riinan nuorempi sisko kertoi, että Riina oli ihastunut Janiin. TIlanne oli siinä mielessä merkillinen, että Janilla oli jo kihlattu kotona. Tilanne varmasti oli Riinalle hyvin hämmentävä.

Tämä Jani ei varsinaisesti ollut mikään kultapoika, sillä hän käytti huumeita ja rahoitti toimintaa erilaisilla omaisuusrikoksilla. 8.5 Riinan äiti tapasi lyhyesti sekä Riinan ja Janin.

Tuolloin Riina oli tullut kotiin hakemaan tavaroita tulevaa autoreissua varten. Äiti kertoi, että riina oli pakannut mukaan esimerkiksi talvitakin. Äiti myös kertoo, että vaikka Janissa ei varsinaisesti ollut mitään epäilyttävää, niin huoli heräsi siitä, että hän ei ollut tavannut miestä aikaisemmin! Lisäksi Riinan äiti ihmetteli sitä, että visiitti hänene luonaan oli niin lyhyt ja ilmassa oli kova kiireen tuntu.

Huumeet olivat vahvasti läsnä Riinan katoamisessa // Shutterstock

Seuraavana päivänä eli 9.5 Riina oli pitänyt lyhyen aikaa Instagram-liveä. Tai oikeastaan hän ei itse ollut kameran takana, vaan jo aikaisemmin mainittu Jani. Riinan vanhempi sisko kuvasi livelähetystä sekavaksi. Live oli loppunut sen jälkeen nopeasti, kun Riinan sisko oli kommentoinut chattiin.

10.5 eli Riinan katoamispäivänä hän puhui vielä puhelimessa nuoremman siskonsa kanssa. Riinan ja hänen siskonsa olivat aikaisemmin sopineet, että olisivat tavanneet tuona kyseisenä päivänä, mutta puhelimessa Riina sanoi että oli pahassa paikassa, eikä pystyisi puhumaan enemmään.

Siskokset olivat sopineet, että puhuisivat myöhemmin! Tämän jälkeen Riinasta ei kuitenkaan kuulunut enää mitään.

Viimeinen automatka

Riina ja Jani lähtivät Poliisin mukaan autolla liikkeelle Helsingistä joko 8. tai 9.5. Jani oli juuri vähän aikaan sitten päässyt vapaaksi poliisivankilasta, jossa hän oli lusinut parin päivän ajan. Poliisivankila on tuttavalliselta nimeltään Putka.

5.5 Jani oli jäänyt kiinni auton ajamisesta ilman ajkorttia. Lisäksi häneltä löytyi huumausaineita. Näiden kaikkien lisäksi Janilla oli kontollaan muitakin juttuja, jotka olivat syyteharkinnassa.

Ensimmäisenä kaksikko suuntasi Loviisaan, jossa Jani murtautui vapaa-ajan asuntoon. Tuolta ei kummoistakaan saalista irronnut. Ainoastaan petivaatteita, kattiloita, kengät ja lavallinen olutta.

Kukaan ei tiedä, missä Riina ja Jani viettivät seuraavan yön. 10.5 he tallentuivat valvontakameroihin Vanhankylän Tokmannilla. Poliisi on vahvistanut varmuudella, että kyseinen nainen valvontakameran kuvissa on Riina Mäkinen.

Valvontakamerakuva Riinasta // MTV3 -uutiset
Valvontakamerakuva Janista // MTV3 -uutiset

Seuraavaksi matka jatkui Myrskylään, jossa Jani anasti asuintalon pihasta Finnstar-pulpettiveneen trailereineen. Kuulostaa mun korvaan todella uhkarohkealta, ottaen huomioon, että vene varastettiin päiväsaikaan.

Jani ja Riina palasivat tämän jälkeen Loviisan Vanhakylään. He ajoivat auton ja veneen trailereineen pienen metsätien reunaan radiomaston juurelle.

Tämän jälkeen he jatkoivat matkaa metsätietä eteenpäin autolla. Kyseinen metsätie tai traktoripolku ei oikein soveltunut autolla ajamiseen. Jani ja Riina olivat liikkeellä Opel Vectralla, joka jäikin puoli kolmen ja puoli neljän välillä jumiin polulta esiin pistäviin puunjuuriin.

Kaksikon yrittäessä saada autoa liikkeelle, se syttyikin yht äkkiä tuleen. Hieman puoli kuuden jälkeen palaamme takaisin niihin tapahtumiin, joista kerroin tämän videon introssa.

Riinan ja Janin auto paloi rungolle // CC BY-SA 4.0

Tällä tarkoitajan koiranulkoiluttajaan, joka soitti paikalle poliisit. Poliisit pääsivät paikalle tunnissa. Tämän tunnin aikana Jani ja Riina olivat kuljettaneet autossa olleita tavaroita noin 150 metrin päässä autossa olevaan siirtolohkareiden väliseen kallionkoloon tai luolaan

Tänne kallionkoloon jäi myös esimerkiksi Riinan puhelin!

Kaksikko palasi vielä ennen poliisien tuloa takaisin autolle. Jani teki nuotion auton viereen ja alkoi sulattaa muovia mukanaan olleiden kuparijohtojen päältä.

Mulle ei itellä selvinnyt, miksi Jani yritti näitä sulattaa. Jossakin mainittiin, että syynä olisi ollut se, että Jani olisi halunnut myydä tätä kuparia. Joka tapauksessa Auton syttymisen ja siitä seuranneen tavaroiden siirtelyn seurauksena nuotion ympärillä lojui erinäisiä asioita hujan hajan.

Ehkä vahingossa Nuotioon joutui myös patruunalaatikko tai spray pullo. Tästä seurasi räjähdys. Jani on kertonut poliisille, että hän oli menettänyt hetkellisesti tajuntansa ja kun hän oli herännyt hän oli nähnyt Riinan kävelevän pois.

Jani menetti hermonsa ja huusi Riinan takaisin. Riina totteli ja kaksikko palasi siirtolohkareiden luokse. No Janin mukaan Riina oli ollut edelleen tuohtuneessa mielentilassa ja hetken päästä tämä oli lähtenyt jälleen kävelemään metsätietä siihen suuntaan, mistä he olivat aikaisemmin autolla tulleet.

Tämä oli viimeinen kerta kun Jani näki Riinan. Jani vietti yön metsässä. Puoliltaöin hän oli lähettänyt kihlatulleen viestin, jossa kertoi, että he olivat riidelleet Riinan kanssa ja että tämä oli lähtenyt suutuspäissään paikalta.

Poliisit olivat tässä vaiheessa jo poistuneet paikalta.

Yö oli kylmä ja lämpötila laski pakkasen puolelle. Jani vietti kuitenkin sitkeästi yön metsässä ja poistui aamun koitettua paikalta.

Poliisi on vahvistanut, että he ovat tutkimuksissa löytäneet edellä mainitun tekstiviestin. Lisäksi Janin kuvaus siitä, miten auto syttyi on vahvistettu poliisin toimesta.

Jani jää kiinni Vanhankylän ABC:llä

Janin toiminta metsästä lähdettyä oli lievästi sanottuna erikoista. Ensinnäkin hän oli yltä päältä noessa. Lisäksi häneltä puuttui toinen kenkä, joka ilmeisesti oli palanut auton mukana tai myöhemmin nuotiossa. Kengät tilalle Jani oli asettanut jalkaansa lapasen.

Metsästä lähdettyään hän oli yrittänyt pölliä fillaria, siinä kuitenkaan onnistumatta. Tämän jälkeen hän käveli läheisen moottoritien pysähdyspaikalle, josta satunnainen korukauppias noukki hänet auton kyytiin.

Korukauppiaan on täytynyt ihmetellä Janin erikoista ulkomuotoa ja sekavaa käytöstä. Joka tapauksessa tämä korukauppias heitti Janin Vanhankylän ABC:lle Jani meni ensi töikseen siistiytymään Vessaan, jonka jälkeen hän suunnisti huoltoasemalla olevaan kauppaan.

Seuraava asia on mun mielestä myös hyvin erikoinen. Jani oli nimittäin yrittänyt varastaa kaupasta karkkia. Hän jäi kuitenkin kiinni tästä ja poliisit tulivat noukkimaan hänet kyytiin.

No tässä ei vielä ollut kaikki. Jani kertoi poliisille kaksi päivää myöhemmin, että oli piilottanut aseen kauppaan, koiranruokapakkausten taakse. Poliisi meni tsekkaan asian ja toden totta, sieltä löytyi FN Baby Browning -pistooli. Ase oli ladattu ja siellä oli neljä patruunaa.

Jani passitettiin lopulta vuodeksi vankilaan. Tuomioita luettiin vanhoista rikoksista sekä tästä viimeisestä episodista. Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomiosta ilmenee, että Janilla oli ollut hallussaan yhteensä 500 pistoolin patruunaa.

Jani kiisti, että olisi sytyttänyt tahallaan auton tuleen. Lisäksi hän kiisti sen, että olisi ampunut aseella. Hänen mukaansa ammuskelun äänet syntyivät siitä, kun patruunat paukkuivat palavassa autossa.

Tämän vankilatuomion jälkeen Jani on edelleen jatkanut rikollisella tiellä.

Jani kommentoi tapausta 2022

Mainitaan heti alkuun, että Poliisi on kertonut, että Janin kuvaus tapahtumista on pysynyt vuosien saatossa yhteneväisenä.

Ainakin yksi poikkeus tähän kuitenkin on. Aivan tutkinnan alussa Jani kertoi poliisille, että Riina tuli mukaa vasta myöhemmin. Janin omien sanojensa mukaan syy tähän valheelliseen kertomukseen on se, että mies halusi suojella Riinaa.

Vuonna 2022 hän kertoi tämän tarinan myös MTV Uutisille. Koko artikkelin voi käydä lukemassa tämän artikkelin lähdeluettelossa olevasta linkistä.

Ensimmäisenä nostan tosta artikkelista esille sen pointin, että Janin mukaan hän ei ollut houkutellut Riinaa mukaan tekemään mitään rikoksia.

Janin kertomuksen mukaan heidän automatkansa oli alkanut siitä, että he olivat lähteneet viemään varastettua venettä Kouvolaan. Nyt on siis kyse eri veneestä, kuin se mistä aikaisemmin puhuin tällä videolla.

Tämä venevarkaus oli onnistunut hyvin joka oli poikinut ajatuksen, että samanlaisen tempun voisi toistaa uudelleen. Niimpä he olivat ajaneet Loviisan Myrskylään, josta uusi vene napattiin kyytiin!

Jani kertoo, että sekä hän että Riina olivat tässä vaiheessa niin sanotusti jengoilla. Tämä tarkoittanee sitä, että huumeita oli käytetty jo hetken aikaa eikä nukkumisesta ollut tietokaan. Väsy siis alkoi painaa.

Amfetamiinin käyttö vähentää väsymystä // Shutterstock

Jani kertoo, että he olivat ajaneet Loviisan vanhakylässä olevan Tokmannin pihaan ottamaan lepoa. Tämä oli kuitenkin herättänyt Janin mukaan Tokmannin henkilökunnassa epäilyksen ja he olivat päättäneet, että tästä uudesta veneestä oli hankkiuduttava eroon mahdollisimman nopeasti.

Tämän jälkeen tapahtumat etenevät suurin piirtein, niin kuin mää tossa aikaisemmassa osiossa kuvailin. Kun auto oli syttynyt tuleen oli mieleen hiipinyt pelko, että tuli leviäisi myös metsään!

Jani ja Riina yrittivät sammuttaa nuotiota, ettei ympäröivä metsä syttyisi tuleen // Shutterstock

Riina ja Jani olivat ratkaisseet tilanteen hakemalla vettä läheisestä purosta. Jos muistatte, niin mökkimurrosta kaksikon haltuun oli päätynyt kattiloita, joilla veden kuljettaminen onnistui. Jani kertoo tässä vuoden 2022 haastattelusssa, että he eivät itse olleet sytyttäneet nuotiota, vaan se oli saanut alkunsa palavasta autosta.

Jani kertoo, että kun hän oli selvinnyt siitä pökerryksistä, mikä nuotiossa räjähtänyt patruuna tai spray-pullo oli aiheuttanut, hän oli suuttunut riinalle sen vuoksi, että Riina oli jättänyt hänet metsään sokeana makaamaan. Pelko oli kuitenkin turha, sillä sokeutumista ei tapahtunut.

Jani kertoo, että alkuperäisestä kertomuksestaan poiketen hän oli ampunut metsässä palavaa autoa. Kyse ei ollut mistään rationaalisesta teosta vaan enemmänkin keinosta purkaa turhautumista.

Jani kertoo, että sen jälkeen kun Riina oli palannut takaisin hänen luokseen Riita oli jatkunut. Tähän oli syynä sekavan tilanteen lisäksi se, että Riina oli kadottanut pienen pussukan, joka sisälsi amfetamiinia. Se, mitä pieni pussukka tässä tarkoittaa ei ole tietoa.

No Riinan lähdön jälkeen tapahtumat sujuivat taas edellä kuvatulla tavalla. Joskin Jani myöntää, että ampui vielä myöhemminkin yhden laukauksen.

Kiinnijääminen ABC:llä sujui suurin piirtein äskeisen kertomuksen mukaisesti. Tosin Jani ei mainitse irtokarkkivarkautta ja kertoo piilottaneen aseensa koiranruokapakkausten taakse sen takia, että hän näki poliisien tulevan.

Riina Mäkistä ovat etsineet monet eri tahot

Vuosien aikana Riinaa ovat etsineet lukuisat eri ihmiset ja tahot. Etsintöjä johtaa Poliisi, joka on käyttänyt tukenaan Vapepaa eli vapaaehtoista pelastuspalvelua, joka on ollut toiminnassa aina vuodesta 1064.

Tämän lisäksi Riinaa ovat etsineet muutkin etsijäryhmät. Tässä vaiheessa on pakko todeta, että en tiedä mitään muuta suomalaista tapausta, jossa etsintäryhmät ovat olleet niin paljon läsnä sosiaalisessa mediassa ja varsinkin TikTokissa.

Sivustaseuranneena tähän TikTokissa läsnä olevaan etsintäryhmään liittyy mun mielestä hieman erikoinen seikka. Korostan, että kyse on vain mun mielipiteestä, enkä mää yleisesti ottaen tunne kovin hyvin tällaisten etsintäryhmien toimintaa tai toimintatapoja.

Nimittäin näyttäisi siltä, että tämän ryhmän jäsenet näyttävät olevan melko hyvissä Janin kanssa, joka on siis se henkilö, joka on Riinan viimeisenä nähnyt.

Tässä on syytä pitää mielessä se, että Poliisi ei epäile Riina Mäkisen katoamisessa henkirikosta. Näin ollen, poliisi ei epäile myöskään tätä Jania.

Tutkinnan johtaja Jussi Vahe kertoo, että tämä Jani oli ollut katoamisen jälkeisenä kesänä päätutkintalinja, mutta poliisi on kokonaisarvioin perusteella pystynyt lähes varmasti sulkemaan pois sen mahdollisuuden, että tämä henkilö olisi syyllistynyt henkirikokseen.

Jos kuitenkin miettii sitä, että tähän katoamiseen liittyy kuitenkin muita rikoksia ja esimerkiksi pitkäkestoista huumeiden käyttöä, niin jotenkin tiivis yhteydenpito tämän Janin ja TIkTok-etsintäryhmän välillä on jotenkin omituinen.

Voi tietty olla, että mä oon ainoa, joka tässä näkee mitään erikoista. Kertokaa ihmeessä kommenteissa, mitä mieltä te ootte tästä asiasta?

Joka tapauksessa Riinaa on etsitty maastosta erittäin laajasti. Alue on haravoitu 3 km säteellä palaneesta autosta ja todella tarkasti. Tämän lisäksi kyseinen, melko syrjäinen alue, on metsästäjien ja sienestäjien suosiossa. Siellä siis on liikkunut vuosien saatossa paljon ihmisiä.

Maasto on katoamispaikalla vaikeakulkuista. Se sijaitsee pellon vieressä olevassa metsässä, eikä sinne pääse esimerkiksi tavallisella autolla. Tai olihan Riina ja Janikin sinne päässeet, mutta lopputuloksena oli rungolle palanut auto.

Luultavasti Janilla ja Riinalla oli autolla ajaessaan melko paljon vauhtia, että sillä päästiin noinkin pitkälle metsään kivikkojen ja juurakkojen yli.

On tietysti mahdollista, että Riina olisi tuona katoamisyönä päässyt esimerkiksi varastetun polkupyörän avulla kauemmaksi tuosta paikasta. Tällöin kuitenkin etsittävä alue on jo todella valtava.

Mä en tiedä, voiko näin suurta aluetta edes tutkia niin tarkasti, että olisi täysin varmaa, että Riina ei ole siellä. On myös hyvä pitää mielessä se, että vuosien saatossa kuollut ihminen tai osat siitä, saattavat kulkeutua eläinten mukana kauaskin siitä paikasta, jossa kuolema on tullut.

Ruumiin osat kulkeutuvat eläinten mukana pitkiäkin matkoja // Shutterstock

Alkuaikojen vihjeet

On täysin normaalia, että Poliisi ja omaiset saavat tällaisen katoamistapauksen yhteydessä runsaasti vihjeitä. Näitä vihjeitä on tullut aina näihin päiviin saakka. Aloitetaan kuitenkin niistä vihjeistä, joita tuli pian Riinan katoamisen jälkeen.

Riinan Äiti julkaisi 24.5.2017, eli 14 päivää katoamisen jälkeen ilmoituksen Facebookissa tyttärensä katoamisesta. Tässä vaiheessa Riinan puhelin ollut kiinni kahden viikon ajan ja äiti oli toden teolla alkanut huolestua.

Riinan äitin facebook -julkaisu poiki paljon vihjeitä // Shutterstock

Tämä on täysin ymmärrettävää, Riina oli katoamiseensa saakka ollut läheinen perheensä kanssa ja viestitellyt heille säännöllisesti. Riina puhui pikkusiskonsa kanssa vielä katoamispäivänä.

Heti Riinan äidin tekemän Facebook-postauksen jälkeen hän sai lukuisia vihjeitä!

Perheenjäsenet tietysti tarttuivat näihin vihjeisiin ja matkasivat niiden perässä eri paikkoihin. He kävivät esimerkiksi Kirkkonummella ja Vantaalla. Lisäksi eräässä vihjeessä mainittiin Sörnäisten metroasemassa, jossa Riinan perhe myös kävi.

Vantaan Tikkurilasta tuli hyvin huolestuttavan kuuloinen havainto, jossa kerrottiin, että Riina Mäkisen oloinen nainen oli päätynyt ihmiskaupan uhriksi. Poliisi on kuitenkin pystynyt sulkemaan pois sen vaihtoehdon, että Riina Mäkisen tapaukseen ei liity ihmiskauppaa.

Se, miten tämä on suljettu pois, ei ole mun tiedossa, enkä usko että tarkempia tietoja on poliisi edes luovuttanut eteenpäin.

Toinen alkuaikojen vihje tuli Helsingin Ratatientorilta. Tuolloin ohikulkija oli havainnut Riinan tuntomerkkeihin sopivan, sekavassa tilassa olleen nuoren naisen, jota oli selvästi pahoinpidelty. Tätä tyttöä oli retuuttanut eteenpäin mies.

Eräs vihjeistä vei Helsingin rautatientorille // AlvesgasparCC BY-SA 3.0)

Ohikulkija oli tapahtuman nähdessään soittanut poliisille, mutta tämän miehen oli onnistunut raahata tämä nuori nainen pois paikalta ennen virkavallan saapumista. Rautatientorilla on kyllä valvontakamerat, jotka kuitenkin ovat liian epätarkkoja todentamaan henkilöllisyyttä.

Tää on asia, mikä mua on ihmetyttänyt jo pitkään. Minkä takia valvontakamerat yleisestikkin kuvaavat niin huonolaatuista videota. En keksi tähän perusteita, ottaen huomioon että kamerat eivät nykyaikana juuri maksa ja kovalevytilakin on puoli-ilmaista.

Nuoresta naisesta on havainto myös lähellä palanutta autoa. Nimittäin auton luokse vievän Heskerintien varrella on kivilouhimo. 11.5 eli katoamista seuraavana päivänä tuolla kivilouhimolla istui työömaakopissa mies vartioimassa.

Puolen päivän aikaan tämä mies oli nähnyt hahmon kävelevän yksin tietä pitkin. Tämä hahmo oli kiinnittänyt miehen huomion, sillä tyypillisesti tuolla alueella liikkui ihmisiä koirien kanssa. Toki siellä nyt varmasti välillä myös koirattomiakin kulki!

Joka tapauksessa mies oli hypännyt Kuorma-autoon ja ajanut tämän hahmon luokse. Kun hän tuli puhe-etäisyydellä, hän huomasi, että kyseinen henkilö oli nainen, joka kantoi mukanaan pientä laukkua. Lisäksi tällä naisella oli ollut huppu päähän vedettynä.

Koska tämä mies istui suuren kuorma-auton hytissä, hän ei nähnyt naista kunnolla. Tiedustellessaan, mitä tämä nainen oli tekemässä tai mihin menossa, hän sai vastaukseksi että nainen oli menossa metsään valokuvaamaan.

Mies kuvaili tätä naista jollakin tapaa hermostuneeksi. Nainen oli vältellyt miehen katsetta ja oli koko ajan pyöritellyt käsissään puhelimen kotelon kantta! Mä oletan, että tässä tarkoitetaan puhelimen kuoria. Riinan puhelinhan löytyi Palaneen auton läheisestä luolasta.

Riinan katoamista oli edeltänyt murtautuminen läheiseen mökkiin. Tämä kuorma-automies oli kuullut tästä murtautumisesta ja ajanut mökille. Siellä hän oli kertonut havainnoistaan poliiseille, jotka olivat lähteneet tätä nuorta vastaan.

Kivilouhimo  sijaitsee sekä tästä autosta että tosta murtomökistä poispäin. Tämä tarkoittaisi sitä, että Riina oli kävelemäässä takaisinpäin mökille. Poliisi ei kuitenkaan koskaan tavoittanut tätä nuorta naista.

Tämä on musta joka tapauksessa hieman outoa. Oikeastaan ainoa syy, joka tulee mieleen, että tuo nuori nainen osasi odottaa poliisien tulevan ja sen takia poistunut tuolta tieltä!

Tai sitten hän todella oli valokuvaaja ja oli tuossa vaiheessa ja poikennut tieltä kuvaamaan kaunista suomalaista luontoa.

Nousiko Riina rekan kyytiin?

Aikaisemmin tänä vuonna eli vuonna 2022, poliisi sai uuden vihjeen. Tämän silminnäkijähavainnoin mukaan Riinaa muistuttava nuori nainen olisi noussut Kuninkaantien ABC:n sillalta rekan kyytiin. Tämä kyseinen rekka oli mahdollisesti venäläisissä rekisterikilvissä.


Tämä silminnäkijä ilmottautui vapaaehtoisille ihmisille, jotka etsivät Riina Mäkistä loppuvuodesta 2021. No tässä vaiheessa herää tietysti kysymys, miksi tämä silminnäkijä ei ilmoittanut tästä havainnosta suoraan poliisille?

Tämä silminnäkijä mainitsi, että oli kertonut tästä havainnostaan poliisille jo kesällä 2017. Hän oli kuitenkin ruvennut epäilemään, ettei tämä hänen poliisille tekemä ilmoitus ollut tavoittanut etsijöitä lainkaan.

Näin myös oli, sillä poliisin mukaan tämä havainto ei koskaan ollut päätynyt heille. Syytä tälle erikoiselle tietokatkolle ei ole selvinnyt. Näin ollen poliisi ei myöskään voi vahvistaa tämän silminnäkijän tekemää, vuoden 2017 ilmoitusta.

Tämä silminnäkijä ilmoitti, että oli nähnyt Riinan näköisen naisen kävelemässä ABC:lle johtavalla ylikulkusillalla. Tapahtuma-ajaksi mainitaan joko keskiviikko 10.5 eli RIinan katoamispäivä tai perjantai 12.5.

Hän oli pysähtynyt tämän nuoren naisen luokse, jolloin nainen oli kysynyt kyytiä itä-Helsinkiin. Silminnäkijä oli kiinnittänyt huomiota naisen likaiseen olemukseen sekä siihen, että häneltä puuttui toinen kenkä. Kuten aikaisemmin kerroin, niin myös Jani oli onnistunut polttamaan toisen kenkänsä ja metsästi kyytiä lapanen toisessa jalassaan. Lisäksi tämä sillalla kävellyt nainen oli vaikuttanut sekavalta.

Nainen oli myös pyytänyt puhelinta lainaan, että voisi soittaa jollekin, joka voisi tarjota maksun mahdollisesta Helsingin kyydistä. Tähän numeroon ei kuitenkaan saatu yhteyttä.

Samaan aikaan oli sillalle kurvannut todennäköisesti Venäjän rekisterikilvissä ollut rekka, jonka tämä nainen oli viittonut pysähtymään. Tämän jälkeen nainen oli hypännyt rekan kyytiin! Kaikki oli tapahtunut hyvin nopeasti.

Poliisi otti kuitenkin nyt yhteyttä tähän silminnäkijään! Selvitysten perusteella tutkinnanjohtaja Jussi Wahe kertoo, että todennäköisimmin tämän silminnäkijän tekemä havainto ajoittuu tuohon jälkimmäiseen ajankohtaan eli perjantaille 12.5.

Silminnäkijä tiesi vielä kertoa, että samaan aikaan kun rekka ajoi sillalle, kulki siinä toinenkin henkilöauto. Tätä henkilöautoa tai rekkaa ei ole tavoitettu.

Jos tosiaan tämä havainto on vasta perjantailta, niin musta kuulostaa aika omituiselta, että Riina olisi viettänyt tuolla alueella kahden vuorokauden ajan. Jos hän olisi halunnut liftata esimerkiksi sinne Itä-Helsinkiin, niin luulisi, että se olisi onnistunut jo paljon aikaisemmin!

Mies kertoi nähneensä Riinan ravintolassa syksyllä 2022

Aivan viime aikoina poliisin tietoon on tullut jälleen uusi vihje. Tällä kertaa eräs mies kertoi, että oli nähnyt Riinan Loviisalaisessa ravintolassa 3.9.

Tässäkin tapauksessa, tämä henkilö otti ensin yhteyttä vapaaehtoisiin etsijöihin. Mä en tiedä onko tää oikeesti joku käytäntö vai miksi tässäkään tapauksessa ei otettu yhteyttä suoraan poliisiin.

Joka tapauksessa tämä mies kertoi, että oli tuntenut Riinan jo ennen tämän katoamista. Tuolloin 3.9 mies oli tavannut naisen baarissa. Nainen oli tavattuaan miehen tokaissut, että etkö tunne minua, olen Riina.

Tää mies kuvailee, että Riina näytti jonkin verran erilaiselta kuin silloin kun hän oli viimeksi nähnyt tämän. Tämä ei tosin ole ihme, sillä onhan tässä välissä jo melkein 5 vuotta. Tämä nainen ei ollut yksin baarissa ja mies kertoo, että hän oli oleskellut ainakin yhden ulkomaalaistaustaisen miehen kanssa.

Mies väitti nähneensä Riina Mäkisen Loviisalaisessa Baarissa syksyllä 2022 // Shutterstock

Tämä mies ja nainen olivat keskustelleet baarissa jonkin aikaa, mutta näistä keskusteluista poliisi ei ole tiedottanut mitään. Sen poliisi kuitenkin kertoi, että tämä mies toimitti etsijäryhmälle muistikortin, jonka tämä Riinaksi esittäytynyt nainen oli hänelle luovuttanut.

Ilmeisesti poliisi ei hirveän vakavasti ota tätä vihjettä, sillä tätä miestä ei ole kuulusteltu todistajan asemassa. Muistikortti on tällä hetkellä poliisilla, joka on ilmoittanut, että sen sisältö aiotaan tutkia.

No ainakaan tätä artikkelia tehdessä, tämän muistikortin sisällöstä ei ole tullut mitään tietoa. No nyt sitten itellä herää kysymys, että kuinka kauan tällaisen muistitikun tutkimiseen menee aikaa? Toki jos sieltä löytyy tutkinnan kannalta jotain oleellista niin poliisilla voi olla hyvä syy pitää tieto pois julkisuudesta.

On myös mahdollista, että muistitikun sisältö ei sisällä mitään oleellista tapahtumaan liittyen. Kaikista epätodennäköisimmältä vaihtoehdolta mun mielestä kuulostaa se, että muistikortti olisi jotenkin niin vahvasti salattu, ettei poliisi ole saanut sitä auki vielä.

Oliko muistikortissa tutkinnan kannalta oleellisia tietoja? // Shutterstock

Kyseisessä baarissa, jossa tämä mies tapasi tämän Riinaksi esittäytyneen henkilön ei ole valvontakameroita. Myöskään muissa Loviisassa olevista valvontakameroista ei löydy mitään sellaista, joka vahvistaisi tätä havaintoa.

Mun oman käsityksen mukaan, nykypäivänä valvontakameroita on lähes joka kadunkulmassa. Toki tässä voi olla jo tuo edelle mainittu seikka, että kameroiden kuva on niin huono laatuista, ettei se kelpaa todistusaineistoksi.

Petterin päätelmät

Kaiken kaikkiaan hyvin omituinen tapaus. Kun mä nyt olen maallikkona tätä juttua tutkiskellut, niin vahvasti on alkanut tuntumaan siltä, että Riinan katoamiseen ja mahdolliseen kuolemaan liittyy muitakin henkilöitä.

Jos katoaminen olisi sattunut aikaisemmin talvella, olisi esimerkiksi hypotermiaan kuoleminen mahdollista. Toki nytkin öisin lämpötila oli painunut, ainakin hetkittäin, pakkasen puolelle. Olisiko tämä riittänyt siihen, että Riina olisi paleltunut?

Toisaalta vaikka näin olisikin käynyt, miksei ruumista ole koskaan löytynyt? Toki tähän voi olla syynä jo aikaisemminkin tällä videolla mainittu seikka, että Riina olisi metsästä lähdettyään jatkanut matkaa esimerkiksi polkupyörällä.

Riinan katoaminen on edelleen mysteeri // Shutterstock

Mä itse taivun ajattelemaan, että Riina tapasi jonkun tai jotkut. Ehkä Riina käveli metsästä lähdettyään läheiselle moottoritielle ja liftasi sieltä kyydin. Toisaalta hän on voinut soittaa jonkun myös hakemaan.

Tosin silloin hänen olisi tarvinnut lainata puhelinta, sillä omaa puhelinta hänellä ei enää ollut. Tässä tietysti mietityttää se, miksei tämä Riinan kyytiin ottanut tai puhelimen lainannut henkilö ole ilmoittautunut poliisille.

Näistä tämän vuoden aikana tulleista vihjeistä, mä en itse pidä kumpaakaan kovin todennäköisenä. Varsinkin tämä baari-kohtaaminen kuulostaa todella omituiselta ja kaukaa haetulta. Jos Riina on ollut elossa kaikki nämä vuodet, miksei hän ole ilmoittanut perheelleen mitään. Tällaisia tapauksia Suomesta löytyy, mutta ne ovat kovin harvinaisia.

Oon myös paljon pohtinut huumeiden osuutta tässä tapauksessa. Missään mun löytämässä lähteessä ei tarkemmin mainita, kuinka runsasta huumeiden käyttö on ollut. Janilla ja Riinallahan oli ollut metsässä riitaa siitä, että Riina oli kadottanut pussin, jossa oli amfetamiinia.

Haen siis tällä sitä, voisiko Riinan kohtalo liittyä jotenkin kadonneisiin tai varastettuihin huumeisiin. Tosin, voisi kuvitella, että tällöin puhuttaisiin jostain merkittävän kokoisesta huumemäärästä.

Olisi myös mielenkiintoista kuulla, miten kadonneen henkilön etsintäoperaatiot koordinoidaan? Ilmeisesti poliisi on aina siinä se johtava taho. Tämä ei nyt välttämättä koske vain tätä tapausta, vaan olisi yleisesti mielenkiintoista saada lisätietoa aiheesta!

Joka tapauksessa toivon, että tämän tai minkään muunkaan jutun tiimoilta,omaisia tai poliisia ei kuormitettaisi tahallisesti turhilla vihjeillä. Omaisille se on varmasti raastavaa, kun aina herää pieni toivonkipinä. Poliisilta turhat vihjeet vievät arvokkaita resursseja hukkaan!

Lähteitä ja tutkittavaa

Discovery +, Kadonneet Suomi

https://youtu.be/8zcJ5k3SfKY

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mies-kertoo-tavanneensa-riina-makisen-elossa-kaksi-kuukautta-sitten-poliisi-selvittaa-vihjetta/8567716#gs.izixzd

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/riina-makisen-katoamistutkinnassa-uusi-kaanne-nousiko-riina-venalaisen-rekan-kyytiin/8433582#gs.izj7yr

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/riina-makisen-seurassa-ollut-mies-kertoo-ensimmaista-kertaa-julkisuudessa-katoamisillasta-tapahtumia-ei-enaa-voinut-pysayttaa/8430780#gs.izjcso

https://fi.wikipedia.org/wiki/Riina_Mäkisen_katoaminen

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/d87fd2c1-1dde-4a22-88ab-8170927955b0

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mtv-selvitti-mita-riina-makisen-viimeisista-paivista-ennen-katoamista-tiedetaan-uusi-kuva-julki-mukaan-helsingista-lahti-juuri-vankilasta-paassyt-mies/8387400#gs.j2xujr

https://seura.fi/ilmiot/mysteerit/riina-makisen-katoamismysteeri-kuohuttaa-sisko-epailee-ettei-kaikkea-ole-kerrottu/

True Crime

Petteri Mikkonen

Kiinnostunut kaikesta! Youtuben parhaat dokumentit!