Ryöstö, jonka ei pitänyt olla mahdollinen

Petteri Mikkonen
Petteri Mikkonen

Satumaiset rikkaudet on aina ollut asia, mitä ihmiset ovat tavoitelleet. Suurin osa pyrkii kasvattamaan omaisuuttaan laillisin keinoin, mutta joitakin rikollinen tie vetää puoleensa!

Mä kerron tällä videolla 3 uskomattomasta ja hyvin erilaisesta ryöstöstä, joissa ryöstösaalis oli jopa miljardeja euroja.

Artikkelissa pureudutaan Brasiassa tapahtuneeseen pankkiryöstöön, valtavaan timanttivarkauteen sekä yhteen suurimmista kryptovaluuttapörssihakkeroinneista.

Haluatko katsoa artikkelin videomuodossa?

Tän artikkelin tekemisen on ystävällisesti mahdollistanut mun pitkäaikainen kumppani Northcrypto.

Kuten tiedätte, mä olen suuri kryptovaluuttojen ystävä ja laitan kaikista mieluiten ylimääräset rahat Bitcoiniin ja muihin kryptovaluuttoihin!

Kryptojen kanssa toimiessa on äärimmäisen tärkeä pitää huoli siitä, että toimii ainoastaan sellaisten tahojen kanssa, joihin voi 100 % luottaa!

Northcrypto on mun mielestä ehdottomasti paras ja luotettavin suomalainen kryptopörssi! Se on suunniteltu siten että aloittelevat kryptosijoittajatkin pääsevät turvallisesti liikkeelle!

Northcrypto on Suomen Finanssivalvontaan rekisteröitynyt virtuaalivaluuttojen tarjoaja ja asiakkaiden varat erillisissä kylmälompakoissa, jotka eivät ole yhteydessä internetiin.

Mä ite toimin niin, että säilytän osaa virtuaalivaluutoista pörssissä ja osaa mun omassa kylmälompakossa!

Hanki kryptovaluutat Northcryptosta!

Linkki on Affliate-linkki, eli saan pienen komission jos päätät sijoittaa Northcrypton kautta.

Brasilian pankkiryöstö

Lähdetään liikkeelle perinteisestä pankkiryöstöstä. Brasialiassa vuonna 2005 tapahtunut ryöstö on monella tapaa kuin suoraan elokuvista.

Ryöstön varsinainen suunnittelu alkoi 3 kuukautta ennen varsinaista murtautumista pankkiin. Tapahtumapaikkana oli Fortalezan satamakaupunki, joka sijaitsee meren rannikolla Pajeú-joen suulla.

Ryöstön kohteena ollut pankki sijaitsi Fortalezan kaupungissa Brasiliassa // Shutterstock

Tuolloin ryöstäjät vuokrasivat talon, joka sijaitsi kahden korttelin pääässä kohteena olleesta Brasialian keskuspankkista.

Rikolliset olivat kiinnitäneet ostamansa talon edustalle kyltin, jossa kerrottiin, että talossa toimi pihojen maisemointiyritys, joka esimerkiksi tarjosi asiakkaileen pihakasveja ja tekonurmikoita.

Naapurit ovat myöhemmin kertoneet, että talon edessä vieraili pakettiauto lähes päivittäin toimittamassa ja hakemassa tavaroita. Tätä ei kuitenkaan pidetty mitenkään kovin erikoisena, sillä tämän arveltiin olevan osa maisemointiyrityksen liiketoimintaa.

Tuolta vuokraamastaan talosta varkaat kaivoivat lähes 80 metriä pitkän ja 4 metriä syvän tunnelin pankin holvien alle.Yhteensä tunneli kulki kahden korttelin alapuolelta.

Rikolliset kaivoivat lähes 80 metriä pitkän tunnelin pankkiholvin alle // Shutterstock

Tunnelin seinät oli päällystetty puupaneeleilla ja muovilla. Ryöstö tehtiin todella viimeisen päälle, sillä tunneli oli myös sähköllä valaistu. Ryöstön jälkeen, poliisin tutkiessa tunnelia, sieltä löydettiin myös erilaistia tarvikkeita kuten moottorisaha ja liekinheitin. Tunneli oli myös sähköisesti valaistu ja siellä oli toimiva ilmanvaihtojärjestelmä. Kaiken kaikkiaan ryöstö oli siis suunniteltu todella hyvin.

Ryöstö tapahtui viikonlopun aikana ja rosvojen vierailu havaittiin vasta maanantaina, kun pankki jälleen avasi ovensa. Poliisin mukaan pankkiholvissa sijainneet turvakamerat ja liiketunnistimit eivät toimineet ryöstön aikana.

Varkaiden mukaan ei tarttunut mikään pieni summa. Holvista varasstettu summa oli yhteensä 156 miljoonaa Realia, joka on siis Brasilian rahayksikkö. Euroissa mitattuna, ryöstösaalis oli yli 50 miljoonaa euroa.

Näin valtavan rahasumman liikuttelu vaati myös hieman vaivannäköä. Varastetun rahasumman massa oli nimittäin 3,5 tonnia.

Seuraavien kuukausien ja vuosien aikana poliisi on leikkinyt todellista kissa-hiiri-leikkiä ryöstäjien kanssa. Viranomaiset ovat arvioineet, että ryöstöön olisi osallistunut noin 25 ihmistä. Näistä ainoastaan kahdeksan on pidätetty.

Samaisena vuonna Luis Fernandon, jota pidettiin ryöstön pääsuunnittelija, ruumis löydettiin reilun 300 kilometrin päästä Brasilian pääkaupungista Rio de Janeirosta.

Arvioiden mukaan tänä päivänä on saatu takaisin 20 miljoonaa realia. Tämä tarkoittaa sitä, että 136 miljoonaa realia on edelleen kateissa. Nykyrahassa tämä vastaa noin 25 miljoonaa euroa.

Pankkirosvot ovat innostuneet kaivamaan tunneleita myös myöhemmin Brasiliassa.

Nimittäin vuonna 2017 Brasiliassa pidätettiin kopla, joka kaivoi 500 metriä pitkän tunnelin ja suunnitteli noin 270 miljoonan euron jättiryöstöä Sao Paulossa.

Poliisi oli kuitenkin päässyt jyvälle tunnelin rakennustöistä ja lopulta 16 henkilöä pidetättiin ennen kuin koko ryöstö ehti tapahtua.

Pankkirosvoille tämä oli aika kova menetys, sillä tunnelia oli kaivettu jo 4 kuukauden ajan rosvot olivat upottaneet siihen valtavan määrän rahaa.

Tunnelissa otetuissa valokuvissa näkyy, että sen kattoon oli kiinnitetty valoja ja seinämien tukena oli rautapalkkeja ja puita.

Antwerpenin timanttiryöstö

Antwerpen on tullut tunnetuksi Euroopan timanttipääkaupunkina. Jopa 70-80 % maailman timanttituotannosta kulkee Antwerpenissä sijaitsevien erikoisliikkeiden kautta.

Kuten me kaikki tiedämme, timantit ovat äärimmäisen arvokkaita, joten ei ole ihme, että ne kiinnostavat myös varkaita.

Vuonna 2003 Antwerpenin niin kutsutussa timanttikaupunginosassa varkaat onnistuivat viemään timantteja, kultaa, hopeaa ja erilaisia koruja yli 100 miljoonan yhdysvaltain dollarin arvosta.

Antwerpenin timanttikortteli on vaurauden keskittymä // Shutterstock

Antwerpenin timanttikeskus on pieni, ainoastaan kolmen korttelin kokoinen alue. Ryöstön tapahtuma-aikaan vuonna 2003 siellä tehtiin timtanttikauppaa 3 miljardin dollarin arvosta. Kyseessä on yksi maailman suurimmista vaurauden keskittymistä.

No on selvää, että Antwerpenin timanttikortteleissa vartiointi ja turvatoimet ovat huippuluokkaa. Kaksi kerrosta kadun kuluttajaliikkeiden alapuolella on varsinainen holvi, missä timantteja ja muita arvometalleja ja -esineitä.

Tätä holvia suojattiin lukuisilla turvamekanismeilla. Tällaisia olivat esimerkiksi 100 miljoonalla mahdollisella yhdistelmällä varustettu lukko. Holvissa oli infrapunasensori, joka havaitsi pienimmätkin lämpötilanmuutokset. Lisäksi holvissa oli seisminen anturi, jota käytetään maan värähtelyn mittaamiseen.

Jos nää turvatoimet kuulostaa paljolta, niin siinä ei vielä ollut kaikki. Holvista löytyy myös Doppler-ilmiötä mittaava tutka sekä laitteisto joka havaitsi holvissa tapahtuvia magneettikentän muutoksia.

Sanomattakin selvää, että Antwerpenin timanttikortteleissa oli valtavat määrät vartioita, jotka olivat paikalla 24/7.

Miten on siis mahdollista, että joku onnistui murtautumaan holviin ja varastamaan sieltä ylipäätänsä yhtään mitään?

Rikollisjoukkoa, joka suoritti ryöstön kutsuttiin nimellä Torinon koulu (School of Turin) ja sen johtohahmona toimi mies nimeltä Leonardo Notarbatolo. Hän tunsi timanttikorttelin hyvin. Leonardo oli kuljettanu holveihin timantteja, joita hän oli varastanut. Itse asiassa kaveri oli ollut varas jo kahdeksasta ikävuodesta lähtien.

Tärkein osa itse ryöstössä ja sen suunnittelussa oli se, että Leonardo oli aikaisemmin vuokrannut toimiston Antwerpenin timanttikortteleista. Tämän vuoksi Leonardo oli saanut vuokralaisen henkilökortin, joka mahdollisti pääsyn rakennukseen 24 tuntia vuorokaudessa.

Leonardo esiintyi italialaisena timanttikauppiaana ja teki säännöllisesti talletuksia holviin. Kuvaaminen holvissa oli ehdottomasti kiellettyä, mutta Leonardon onnistui silti kuvata holvin turvajärjestelmiä yli vuoden ajan.

Kun tieto Holvista ja sen turvajärjestelmistä oli ongittu esiin, Leonardo kumppaneineen rakensi identtisen kopion holvista läheiseen varastoon! Siellä ryhmä sitten harjoittelit ryöstön suorittamista ahkerasti, kunnes heidän suunnitelmansa oli hioutunut huippuunsa.

Leonardon johdolla ryhmä suoritti ryöstön 16.2.2003. He onnistuivat läpäisemään 10 turvallisuustasoa, joita oli aikaisemmin pidetty mahdottomina murtaa. He ohittivat turvakamerat, miljoonalla vaihtoehdolla varustetun yhdistelmälukon sekä kaikki mahdolliset anturit, joita holvissa oli. Esimerkiksi magneettiantureita ryhmä huijasi käyttämällä alumiinia.

Lopulta he roistot pääsivät timanttien ja muiden aarteiden äärelle ja alkoivat latoa niitä pusseihin. Lopulta kaksi tuntia myöhemmin he kävelivät poistuivat holvista.

Joka tapauksessa voidaan sanoa, että ryöstö oli täydellinen aina pakomatkaan asti.

Ryöstön aikana holvissa, varkaat olivat käyttäneet muovikäsineitä, joiden ansiosta rikospaikalle ei jäänyt yhtään sormenjälkiä. Sormenjälkiä löytyi tietysti käsineistä, joten niistä oli tarkoitus päästä eroon polttamalla ne. Tämä oli tarkoitus suorittaa pakomatkalla Italiaan.

Leonardon rikoskumppani kuitenkin sai matkan aikana jonkinlaisen paniikkikohtauksen ja alkoi heitellä ryöstössä käytettyjä tavaroita ulos auton ikkunasta. Eräs ulos heitetyistä tavaroista oli puoliksi syöty voileipä.

Puoliksi syöty voileipä koitui rikollisten kohtaloksi // Shutterstock

Viranomaiset löysivät tämän voileivän, josta saatujen DNA-jälkien perusteella, se voitiin yhdistää Leonardo Notarbatoloon.

Oikeudessa Leonardo väitti, että varastetut omaisuuden arvo oli vain 20 miljoonaa dollaria. Viranomaisten mukaan 100 miljoonaa on kuitenkin edelleen kateissa. Lopulta Leonardo tuomittiin 10 vuodeksi vankilaan. Hän on pysynyt tiukasti kertomuksessaan ja valtavat ryöstösaalis on edelleen suurilta osin löytämättä.

5 miljardin dollarin Bitcoin-ryöstö (Bitfinex)

Moni varmasti tietää, että Kryptovaluutoissa liikkuu tällä hetkellä valtavat määrät rahaa. Valitettavasti Bitcoin ja muut kryptot eivät ole immuuneja ryöstöille ja hakkeroinneille!

Tunnetuin tapaus, jossa kryptovaluuttoja on joutunut rikollisten käsiin on, nyt jo edesmenneen, Mt. Gox pörssin hakkerointi vuonna 2014. Kyseessä oli tuohon aikaan yksi suurimmista kryptovaluuttapörsseistä ja sen läpi kulki jopa 70 % kaikista Bitcoin-siirroista.

Mt. Gox pörssin hakkeroinnin seurauksena Bitcoineja katosi pörssistä valtavat määrät. Arviot liikkuvat 650 000 ja 850 000 välillä!

Jos ajatellaan varastettua summaa Bitcoinin nykykurssilla, niin summa on on suurinpiirtein sellaset 30 miljardia dollaria.

No nyt mä kerron toisesta valtavasta hakkeroinnista, joka sisältää aikamoisia juonikäänteitä. Kyseessä on Bitfinex-nimisen pörssin hakkerointi vuonna 2016. Nykykurssilla tuolloin pörssistä katosi bitcoineja noin 120 000 kappaletta. Nykykurssilla noiden Bitcoinien arvo on noin 5 miljardin dollaria.

Käytän tässä lähteenä mainiota Bitcoinkeskuksen videota aiheesta! Löydät sen kuvauksesta!

Tuolloin hakkeroinnin aikaan Bitcoinin arvo oli vain joitakin satasia, joten varastettu summakaan ei ollut kuin 70 miljoonan luokkaa. Tällä hetkellähän Bitcoinin kurssi pyörii siinä 40k molemmilla puolin.

Ton hakkeroinnin jälkeen Bitfinex-pörssi joutui todella pahoihin taloudellisiin vaikeuksiin! Pörssi ratkaisi ongelman hieman erikoisella tavalla. Nimittäin Bitfinex ratkaisi taloudelliset vaikeudet leikkaamalla 36 % jokaisen pörssin asiakkaan varoista.

Bitfinexin hakkeroinnin seurauksena Bitcoinin kurssi putosi 40 %

Tapaa, jolla hakkerit murtautuivat pörssiin ei ihan tarkalleen tiedetä tai ainakaan siitä ei ole julkaistu mitään kattavaa selontekoa.

Vuosien saatossa tapaus painui monilta unholaan, kunnes vuonna 2020 tapaus nousi uudelleen pinnalle. Tuolloin Bitfinex-pörssi lupasi 400 miljoonan dollarin palkkion vihjeestä, joka johtaisi näiden varastettujen bitcoinien jäljille.

Siirrytään vuoteen 2022, jolloin huomattiin, että Bitfinex pörssistä anastettuja bitcoineja alettiin siirtämään toisiinn lompakkoihin!


Tähän väliin on pakko todeta, että Bitcoin on äärimmäisen huono raha rikolliseen toimintaan. Tämä johtuu siitä, että sen lohkoketju on avoin ja kaikki siirrot pystytään jälkeenpäin tarkistamaan.

Tässäkin tapauksessa hakkereilla oli suuret ongelmat siinä, miten pystyttäisiin pesemään 5 miljardin dollarin arvosta Bitcoineja siten, että kukaan ei pääsisi heidän jäljilleen!

Hakkerit ratkaisivat ongelman perustamalla pari tuhatta Bitcoin-lompakkoa, joiden avulla he pyrkivät häivyttämään hakkeroinnin jäljet. Lopulta hakkerit yrittivät kotiuttaa varoja ostamalla erilaisia lahjakortteja esimerkiksi Playstation kauppaan tai Amazoniin!

Tuntuu musta hieman omituiselta ja jopa huvittavalta, että 5 miljardin varastettu omaisuus yritetään kotiuttaa muutamien satasien lahjakorttien avulla.

No FBI pääsi pian hakkereiden jäljille. Paljastui, että kyseessä oli henkilö nimeltä Ilya Lichtenstein. FBI löysi hänen käyttämästä pilvipalvelusta edellä mainittujen 2000 bitcoin-lompakkojen yksityiset salausavaimet.

Toinen kiinni jääneistä hakkereista oli Ilya Lichtensteinin vaimo Heather Morgan.

Voisi kuvitella, että kun varastat valtavan omaisuuden, pyrit sen jälkeen pitämään mahdollisimman matalaa profiilia. Tämä kaksikko ei kuitenkaan niin tehnyt. Ilya Lichtenstein on tunnettu startup-yrittäjä ja webbikoodari. Hänen vaimonsa Heather Morgan on vieläkin kummallisempi tapaus.

Hän nimittäin kertoo olevansa ekonomisti, journalisti, muotisuunnitellija ja räppäri. Tubevideon perusteella ainakaan hänen räppitaitonsa eivät ole kovinkaan kummoset. Journalisti hän kyllä on ja kirjottanut artikkelin mm. Aiheesta kuinka yritykset voivat suojatua kyberrikollisilta.

Mä en tiedä teistä, mutta kun kattoo näitä kahta henkilöä niin on jotenki vaikeeta kuvitella että he olisivat itse hakkeroinnin takana. Nimittäin onhan olemassa vaihtoehto, että itse hakkeri on joku muu ja tää kaksikko vain hallinnoi näitä varastettuja bitcoineja.


Lopulta FBI:n haaviin jäi lähes kaikki noista varastetuista bitcoineista. Ainoastaan 25 000 kolikkoa ovat edelleen teillä tietymättömillä.

Muista ostaa Bitcoineja Northcryptosta (Affliate-linkki)

Lähteitä ja tutkittavaa

Petteri Mikkonen

Kiinnostunut kaikesta! Youtuben parhaat dokumentit!