John Lennonin murha

Petteri Mikkonen
Petteri Mikkonen

Beatles oli, ainakin mun mielestä, maailman vaikuttavin yhtye. Harvassa on ne nykyajan yhtyeet ja artistit, jotka eivät olisi, ainakin välillisesti, saaneet inspiraatiota Beatlesin tuotannosta.

Tämä artikkeli kertoo Beatlesin ja ennen kaikkea John Lennonin tarinan. Tällä tarinalla ei ole onnellinen loppu ja se pistääkin miettimään ihmismielen synkkiä puolia.

The Beatles

Beatlesin tarina alkoi vuonna 1957 Liverpoolissa englannissa. Tuolloin 17-vuotias John Lennon perusti yhtyeen The Quarrymen. Samoihin aikoihin hän tapasi Paul McCartneyn, josta tuli tämän yhtyeen kitarista. Seuraavana vuonna yhtyeeseen liittyi myös McCartneyn ystävä George Harrison. Nimi Beatles on peräisin Lennonin näkemästä unesta.

Vuonna 1960 Beatles keikkailli muun muassa Hampurin pahamaineisilla Rock-klubeilla. Tuolloin Beatlesin menestyskokoonpano ei ollut vielä täysin kasassa ja bassoja soitti Lennonin ystävä Stuart ”Stu” Sutcliffe. Rummuissa oli henkilö nimeltään Pete Nest, jonka myöhemmin Ringo Starr korvasi. Beatlesin alkutaival ei käynnistynyt ilman vastoinkäymisiä. Tuolloin George Harrison oli vielä alaikäinen, yhtye karkotettiin pois Saksan klubeilta. Samoihin aikoihin myös soolokitaristi Sutcliffe jätti yhtyeen.

The Beatles

Ratkaisevana tekijänä Beatlesin tulevalle menestymiselle oli Liverpoolilaisen levykaupan omistaja Brian Epstein. Hän oli nähnyt Beatlesin esiintymisen ja kiinnostui yhtyeestä. Epsteinista tuli manageri ja hän loi bändille imagon, mistä yhtye tultaisiin tuntemaan tulevina vuosina. Beatles heitti rock-henkiset nahkatakit nurkkaan ja tilalle tuli puvut ja moppitukat.

Epstein yritti etsiä yhteiselle kiivaasti levytyssopimusta, mutta monet lontoolaiset levy-yhtiöt kieltäytyivät. Esimerkiksi Decca Records torjui Epsteinin ehdotukset perusteella ”Kitarayhtyeet ovat jo menossa pois muodista”

Jälkeenpäin tätä on sanottu pop-musiikin suurimmaksi virhearvionniksi. Lopulta levy-yhtiö EMI-otti Beatlesit talliinsa.

Vuonna 1962 Beatles julkaisi ensimmäisen singlensä Love Me Do. Kuitenkiten vasta seuraavat singlet Please Please Me, From Me To You ja She Loves You räjäyttivät pankin ja Beatles nousi Britannian listan kärkeen. Tämän lisäksi yhtye menestyi ympäri Eurooppa.

Vuonna 1964 julkaistu viides sinkku I Want To Hold Your Hand teki historiaa ja nousi ykköseksi myös yhdysvalloissa. Mikään aikaisempi brittiyhtye ei ollut menestynyt rapakon takana.

Lopulta Beatlesista tuli maailman suosituin yhtye. Lehdistö otsikoi, että Beatlemania vyöryi ympäri maailman. Vuonna 1996 syntyi kristillisissä piireissä pienimuotoinen skandaali, kun John Lennon ilmoitti, että

Beatles on suositumpi kuin Jeesus!

Menestys kuitenkin jatkui sekä voimistui ja seuraavina vuosina Beatles julkaisi menestyslevyt The Beatles, Yellow Submarin ja Abbrey Road. Hevimuusikin ystäville. Joihin itsekkin lukeudun, niin mainittakoon, että Beatlesin Helter Skelter-kappaleen on sanottu vaikuttaneen merkittävästi Heavy musiikin syntyyn.

Lennon-McCartney duo

Beatlesin menestyskappaleiden takana oli suurilta osin Lennon-McCartney duo, joka sävelsi ja sanoitti pääosan yhtyeen tuotannosta. He molemmat kirjoittivat kappaleita tahoillaan ja esittelivät ne sitten toisilleen.

Beatles nautti erityisen suurta suosiota Hippien keskuudessa, joidenka ihanteita olivat rauhanaate ja suvaitsevaisuus. Hippiajalle oli tyypillistä hakea vaikutteita Intiasta.

The Beatlesin kitaristi Paul McCartney tunnusti käyttäneensä LCD:tä // Nationaal Archief (CC BY-SA 3.0 NL)

Myös Beatlesin George Harrison innostui vuonna 1967 intialaisesta mystiikasta ja pian koko yhtye matkasi Intiaan tapaaman Maharishi Mahesh Yogia nimistä gurua, joka uskoi opettavansa maailman meditoimaan kolmessa vuodessa ja hävittävänsä ihmiskuntien väliset sodat uudelleensyntymän välityksellä.

Beatlejen näyttessä esimerkkiä, monet muutkin 1960-luvun taiteilijat matkasivat mystiseen Intiaan hakemaan vaikutteita

Maharishi Mahesh Yogi // Dr Jean Fortunet (CC BY-SA 3.0)

Kuten varmasti tiedätte, huumeiden käyttö oli 1960-luvun hippipiireissä varsin yleistä. Etenkin kannabista, LCD:tä ja muita psykedeelejä käytettiin runsaasti.

Kesällä 1967 Paul McCartney tunnusti käyttäneensä LSD:tä. John Lennon ja George Harrison olivat nappailleet matkoja jo muutaman vuoden ajan.

The Beatles hajoaa

Bändin rivit alkoivat kuitenkin rakoilla ja 30. tammikuuta 1969 yhtye heitti viimeisen keikkansa. Beatlesin hajoamiselle on esitetty useita syitä, joista yksi merkittävimmistä oli manageri Brian Epsteinin kuolema 1967. Bändissä oli sisäisiä ristiriitoja ja Epsteinin poismenon jälkeen yhtyeen suunta oli hukassa.

Monet myös pitävät John Lennonin suhdetta Yoko Onon seikkana, joka viilensä bändin sisäisiä välejä. Heistä oli tullut erottamattomat ja Beatlesin levytyssessioissakin Yoko Ono oli aina Lennonin vieressä.

John Lennon

Muiden Beatles-jäsenien tapaan, myös John Lennon jatkoi musiikintekemistä yhtyeen hajottua. Kriitikot ylistivät John Lennonin soolotuotantoa, joka kuitenkaan ei nauttinut samanlaista menestystä, mitä Beatlesin musiikki oli aikanaan nauttinut. Toisaalta tämän kaltainen vastakkainasettelu ei varmasti ole reilua ja moni on sitä mieltä, että pelkän soolotuotannonkin perusteella John Lennon olisi rockin suurmies.

Lennon muutti Britanniasta New Yorkkiin 1970-luvun alussa ajatuksenaan jättää taakseen Batlesin riitaisan hajoamisen. Lennon harjoitti New Yorkissa rauhanaktivisimia ja huhutaan jopa CIA:n kiinnostuneen hänen vasemmistolaisista ajatuksistaan, joiden pelättiin radikalisoivan amerikkalaisia nuoria.

Yoko Ono ja John Lennon olivat erottamattomat

Yoko Ono tuli raskaaksi 1975. Tässä vaiheessa Lennonilla ja Onolla ei vielä ollut yhteistä lasta. Jo odotusaikana Lennon teki päätöksen vetäytyä kokonaan musiikkimaaimasta voidakseen olla lapsensa kanssa. Lopulta poika, joka sai nimekseen Sean, syntyi 9.10.1975. Samainen päivä oli myös John Lennonin 35-vuotissyntymäpäivä.

Seuraavat viisi vuotta Lennon keskittyi täysipainoisesti koti-isänä olemiseen Dakota-nimisen talon asunnossaan New Yorkissa. Samaisen talon porttikongissa Lennon myös tulisi myöhemmin kohtaamaan kuolemansa. Näinä vuosina Lennon vähensi päihteiden käyttöään merkittävästi.

Marraskuussa 1980 Lennon palasi kuitenkin julkisuuteen ja julkaisi Comback-albuminsa Double Fantasy. Tälläkin Comeback levyllä Yoko Ono oli vahvasti mukana, sillä albumin lauluista oli puolet Onon kirjoittamia. John esiintyi julkisuudessa hyväkuntoisena ja optimistisena ja suunnitteli maailmankiertueelle lähtemistä.

Mark David Chapman

Loppuvuonna 1980 muuan Mark David Chapman matkusti New Yorkkiin aikomuksenaan murhata John Lennon.

Mark Chapman ei kuitenkaan aina ollut tuntentunut vihaa ja katkeruutta John Lennonia kohtaan. Itseasiassa hän oli ollut Beatlesin fani jo vuosia. Yhtyeestä John Lennon nautti kaikista suurinta arvostusta Mark Chapmanin silmissä.

Miksi Beatlesien suuri fani haluaa murhata ihailun ja arvostuksen kohteensa?

Ensiksi on käytävä läpi hieman Mark Chapmanin taustoja. Hänen lapsuudestaan tiedetään se, että hänen isänsä oli väkivaltainen. Ollessaan koulussa Chapman joutui usein kiusauksen kohteeksi ja 14-vuotiaana hän pakeni maailmaa huumeisiin eikä opiskelu ottanut onnistuakseen.

Mark Chapman pidätyksen jälkeen

Lopulta Chapman sai henkisen herätyksen ja liittyi kristitilliseen kirkkoon. Uskoon tuleminen sai hänet myös lopettamaan tuhoisan päihteiden käytön.

Chapman yritti opiskella myös myöhemmin siinä kuitenkaan onnistumatta. Syyllisyyden tunto paino Chapmania ja hän yritti itsemurhaa. Kirja nimeltä Sieppari ruispellossa nousi valtavaan merkitykseen Chapmanin elämässä. Merkitys oli jopa niin suuri, että Mark Chapman halusi tehdä elämänsä samanlaiseksi kuin kirjan päähenkilön Holden Caulfieldin elämä oli.

Kirjassa 16 vuotias Holden Cauldfield on masentunut nuori mies, jonka elämä on ollut täynnä vastoinkäymisiä. Holden etsi kuumeisesti identiteettiään, eikä tuntenut kuuluvansa mihinkään. Mark Chapman yritti jäljitellä Cauldfieldin päämäärättömiä seikkailuita ja matkusteli eri puolilla maailmaa ja yritti tehdä erilaisia töitä.

Lopulta Mark Chapman oli kuitenkin niin masentunut, että hän joutui sairaalahoitoon! Hänen kerrotaan myös kärsineen skitsofreniasta.

Arvostus kääntyy vihaksi

Hermoromahduksen ja sairaalahoidon jälkeen Lennonista tuli Chapmanille pakkomielle. Hän meni asiassa jopa niin pitkälle, että meni naimisiin japanilaisen naisen kanssa, joka muistutti Lennonin vaimoa Yoko Onoa.

Kun Mark Chapmanin henkinen hyvinvointi heikkeni edelleen tilanne kääntyi päinvastaiseksi. Hän alkoi halveksua ennen ihailemaansa Lennonia ja väitti häntä feikiksi. Hän on myöhemmin kertonut että hän tunsi vihaa ja kateutta Lennonin ylellistä elämäntyyliä kohtaan, joka ei hänen mielestään sopinut siihen, että Lennon lauloi rakkaudesta ja rauhasta.

Uskonnollisen vakaumuksensa tähden Hän oli pettynyt tähden lausuntoon, jossa hän mainitsi Beatlesin olevan suurempi kuin Jeesus. Toisaalta hän oli myös pettynyt siihen, ettei John Lennon uskonut enää Beatlesiin, yhtyeeseen joka oli merkinnyt Chapmanille niin kovin paljon.

Sairaassa mielessään hän ajatteli voivansa saada kuuluisuutta murhaamalla Lennonin. Myöhemmin tätä julkisuusmotiivia on kuitenkin epäilty paikkaansapitämättömäksi.

Chapmanin testamentti

Joulukuussa 1980 Chapman oli matkustanut New Yorkkiin toteuttamaan suunnitelmansa. Hän oli aikaisemmin hankkinut itselleen käsiaseen, jonka avulla hän aikoi tekonsa suorittaa. Omien sanojensa mukaan hän oli suunnitellut Lennonin murhaa kolmen kuukauden ajan ja olikin matkustanut New Yorkkiin ensimmäisen kerran näissä aikeissa jo lokakuussa.

Joulukuun 8. päivän aamuna Chapman poistui huoneesta Sheraton nimisessä hotellissa. Hän jätti huoneeseen muutamia henkilökohtaisia tavaroita, jotka halusi poliisin löytävän.

Hotellilta lähdettyään hän osti jo aikaisemmin mainitun, Sieppari ruispellossa kirjan, jonka etusivulle hän kirjoitti lauseen:

Tämä on testamenttini. Allekirjoituksena oli ”Holden Caulfield”

Saavuttuaan Lennonin ja Yoko Onon asunnolle, Dakota-talon edustella Manhattanilla hän jutteli paikalla seisoneiden ovimiesten kanssa. Tämän lisäksi hän vaihtoi joitakin sanoja muiden fanien kanssa, jotka päivystivät Lennonin talon edustalla yötä päivää.

Jostain kumman syystä Chapmanin onnistui kuitenkin missata John Lennonin saapuminen aamulla kotiinsa.

Mark Chapman päätyi kuljeskelemaan päämäärättömästi Manhattanin katuja. Kävellessään hän tapasi Lennonin taloudenhoitajan, joka oli kävelyllä Lennonin, tuolloin viisi vuotiaan Sean-pojan kanssa. Chapman pysähtyi heidän eteensä ja kumartui puristamaan nuoren Seanin kättä kutsuen häntä kauniiksi pojaksi. Tässä hän lainasi Lennonin kappaletta Beautiful Boy (Darling Boy)

Kohtalokas allekirjoitus

Aikansa harhailtuaan Chapman palaa takaisin Dakota-talon eteen. Lopulta kello viiden aikaan iltapäivällä John Lennon ja Yoko Ono lähtivät kotoaan äänitysstudiolle. Heidän kävellessään Limusiinille Chapman ojensi Double Fantasy albumin lennonille, joka signeerasi sen. Chapman myös kätteli Lennonia.

Jostain kumman syystä Lennon kysyi Chapmanilta, onko tässä kaikki mitä haluat? Tähden ystävällinen käytös sai Chapmanin epäröimään, eikä hän lopulta suorittanut suunnitelemaansa murhaa. Samaan aikaan paikalla oli valokuvaaja Paul Goresh, joka ottikuvan Lennonin signeeraamassa albumia. Alla olevaa kuvaa katsoessa tulee surumielinen olo. Suuren taiteilijan elämä tulisi päättymään noin 6 tunnin kuluttua.

Viimeinen kuva John Lennonista

John Lennon murhataan

John Lennonin ja Yoko Onon ollessa studiolla Chapman käy mielessään taistelua. Hän yrittää saada edellä mainitun Paul Goreshin jäämään kanssaan odottamaan Lennonin paluuta. Chapman on myös myöhemmin kertonut, että odotellessaan taiteilijan palaamista hän oli yrittänyt saada erään nuoren naisen lähtemään kanssaan treffeille. Tämä ei kuitenkaan onnistunut ja Chapman jäi odottomaan.

Kello 22.50 Lennon ja Ono palasivat asunnolleen. Ilma oli lämmin ja he päättivät hypätä pois kyydistä jo talon ulkopuolella. Tämä oli poikkeuksellista, sillä usein limusiini ajoi pariskunnan holvikäytävän läpi talon sisäpihalle asti.

Astuessaan holvikäytävään pimeydestä kuului pehmeästi ”Mr. Lennon”. Tämän jälkeen Chapman ampui viisi laukaista, joista neljä osui John Lennoniin.

Laukausten jälkeen Chapman ei sanonut mitään ja syventyi lukemaan jo useasti tällä videollakin mainittua Sieppari ruispellossa kirjaa. Lennon kiidätettiin sairaalaan, mutta lopulta mitään ei ollut enää tehtävissä.

Muutama tunti pidätyksen jälkeen Chapman kertoi poliiseille seuraavaa:

”Olen varma, että suuri osa minusta on Holden Caulfield, joka on tämän kirjan päähenkilö. Loppuosan minusta täytyy olla paholainen”

Chapman tuomittiin elinkautiseen vankeuteen siten, että hänen on mahdollista anoa pääsyä ehdonalaiseen.

Tätä hänelle ei kuitenkaan ole myönnetty ja nykyään 66-vuotias Chapman istuu edelleen tuomiotaan. Vapautusta hän on anonut tähän mennessä jo 11 kertaa.

Lähteitä ja tutkittavaa

Historia ja yhteiskuntakulttuuri

Petteri Mikkonen

Kiinnostunut kaikesta! Youtuben parhaat dokumentit!